نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکتری ارزیابی و آمایش محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان، ایران*(مسوول مکاتبات).
2 استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
3 دانشیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دورهنوزدهم، شماره یک، بهار 96
ارزیابی کیفیت بصری مسیرهای پیادهروی در مناطق گردشگری طبیعی با استفاده از رهیافت ادراکی (مطالعه موردی: حوزه آبخیز زیارت، گرگان)
سپیده سعیدی*[1]
مرجان محمدزاده[2]
عبدالرسول سلمانماهینی[3]
سید حامد میرکریمی2
تاریخ دریافت:18/3/94 |
تاریخ پذیرش:20/10/94 |
چکیده
زمینه و هدف: امروزه منظر را میتوان به عنوان یکی از اصلیترین مولفهها در تشخیص هویت، حیات، میزان پایداری محیط و وسیلهی ارتباطی بین محیط و استفاده کنندگان آن دانست. در این میان، موضوع منظر و رابطه آن با ادراک افراد از اهمیت خاصی برخوردار است. تجزیه و تحلیل روابط میان کیفیت بصری و ویژگیهای ساختاری منظر روشی موثر در انجام تحقیقات ادراکی است. به طور کلی مطالعاتی که بر پایه معیارهای زیبایی شناختی در منظر انجام میگیرد، در پی تعیین زیبایی یا تعالی آن نیست بلکه در جست و جوی استخراج ترجیحات زیبایی استفاده کنندگان از منظر میباشد. در این پژوهش نیز هدف آن است که با تکیه بر رهیافت ادراکی، مسیرهای پیادهروی حوزه آبخیز زیارت از نظر ارزش زیباییشناختی و ترجیح منظر اولویت بندی شوند.
روش بررسی: جهت ثبت نقاط دید و عکس برداری از مناظر، بازدید میدانی از مسیرها صورت گرفت و در نهایت پرسشنامهای جهت بررسی ترجیح منظر تدوین شدکه در آن از روش طبقهبندی مقیاس رتبهای استفاده شده بود و به تعداد 217 عدد بین افراد بازدیدکننده توزیع گردید. دادههای حاصل از پرسشنامه در نرمافزار SPSS تحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد که مسیرهای موجود در این حوزه از لحاظ کیفیت بصری کاملاً از هم متفاوتنـد و از دیـد بازدیــدکننـدگان مسیر تلمبار در اولویت اول و مسیر سفید چشمه در اولویت آخر قرار گرفتند.
بحث و نتیجهگیری: نتایج حاصل از این تحقیق میتواند منجر به معرفی مسیرهای برتر و همچنین معرفی نقاط دیدنی و مناظر خاص هر مسیر به بازدیدکنندگان شود و همچنین به مسوولین در جهت توسعه مسیرهای پیادهروی زیباتر و طراحی و ساخت مکانهای تماشای مناظر در طول مسیرها کمک کند.
واژههای کلیدی: ترجیحات زیباییشناختی، بازدیدکنندگان، مسیرهای پیادهروی آبخیز زیارت، پرسشنامه، SPSS.
|
Visual Quality Assessment of Walking Tracks in Natural Recreational Area Using Subjective Approach
(Case Study: Ziarat basin, Gorgan)
Sepideh Saeidi*[4]
Marjan Mohammadzadeh[5]
Abdolrassoul Salmanmahiny[6]
Seyed Hamed Mirkarimi2
Abstract
Background and Objective: Nowadays, landscape would be regarded as one of the main elements of identity, existence, stability of the environment and a connector between the environment and its users. In this regard, landscape and its relationship with people perception are very momentous. Analysis of the relationships between visual quality and structural characteristics of landscape is an effective method in cognitive researches. In general, studies which are performed based on the aesthetic criteria of landscape not only are searching about the beauty or excellence of landscapes but also are looking for the users' aesthetic preferences. In this study the goal is to prioritize walking tracks of Ziarat basin from the point of cognitive and aesthetic value by using conceptual approach.
Method: For this purpose, field survey of walking tracks was conducted to take photographs and mark the viewpoints. Finally a questionnaire survey was developed to investigate the landscape preference which ordinal classification was used in it. Questionnaires were distributed between 217 of visitors. Data which obtained from questionnaires were analyzed by using SPSS software.
Findings: The results showed that the walking tracks of the study area are totally different from the point of visual quality and due to visitor preference, Talambar walking tracks has attached the first priority and Sefid cheshmeh has attached the last priority.
Discussion and Counclusion: The results of this paper would lead to introduce preferable walking tracks and special view points and landscape of each walking tracks. The results could also help the managers to develop more beautiful trails, and to design and construct sightseeing places along the trails for visitors.
Key words: Aesthetic Preferences, Visitors, Ziarat Watershed Walking Tracks, Questionnaire, SPSS.
مقدمه
اکوتوریسم نوعی از گردشگری در طبیعت است کهکمترین تاثیر را بر محیط زیست و منابع طبیعی وارد میکند و در حفظ و ادامهی بقای گونهها و زیستگاههای طبیعی موثر است. طبیعت گردی در قالب اکوتوریسم به عنوان مفهومی که بر پایه ایده آلهای حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار استوار است، رواج جهانی دارد و پیش از هر چیز به گردشگران کمک میکند به درک بهتری از زیستگاههای طبیعی و فرهنگی برسند (1). با توجه به حجم زیاد تقاضا برای دیدار از منابع تفریحی، مدیریت کیفیت تجربهی بازدید کنندگان از اهمیت زیادی برخوردار است. مدیریت پایدار ذخایر طبیعی مستلزم این است که تعارض موجود میان حفاظت از این منابع و بهرهبرداری از آنها با اهداف تفریحی به حداقل برسد. افزایش کاربری تفریحی در ذخیرهگاههای طبیعی، این تعادل را به خطر میاندازد به طوری که ممکن است منجر به کاهش کیفیت تجربهی گردشگر و تنزل اکوسیستم شود (2). در واقع کیفیت تجربهی گردشگر و درک او از منظر از مهمترین عوامل تاثیر گذار برای انتخاب مقصد گردشگری در آینده میباشد. فضاهای طبیعی میتوانند به عنوان فضاهای گردشگری و همچنین به عنوان فضاهایی که برای آرامش بصری و روحی انسان بسیار مفید بوده مورد استفاده قرار گیرند (3). امروزه منظر را میتوان به عنوان یکی از اصلیترین مولفهها در تشخیص هویت، حیات، میزان پایداری محیط و وسیلهی ارتباطی بین محیط و استفاده کنندگان آن دانست. آنچه در چند دهه اخیر از اهمیت ویژهای برخوردار شده است، ارتباط منظر با استفاده کنندگان، هم از لحاظ بیولوژیکی- فیزیکی و هم از لحاظ ادراکی- رفتاری است (4). در این میان، موضوع منظر و رابطه آن با ادراک افراد از اهمیت خاصی برخوردار است. اگرچه ارتباط انسان با محیط از طریق حواس گوناگون برقرار میشود ولی بیش از 80 درصد آن از طریق دیدن ایجاد میگردد، بنابراین مشاهده منظر نقش مهمی در درک وی از محیط و تعیین رضایتمندی و عدم رضایت از آن دارد (5 و 6). این مساله ضرورت ارزیابی کیفیت بصری منظر را نشان میدهد. مطالعات گوناگون رهیافتهای مختلفی برای کمیسازی جذابیتهای زیباییشناختی مکانها ارایه دادهاند. این رهیافتها از توزیع و بررسی پرسشنامهها، روشهای نمونهبرداری تجربی با استفاده ازسیستم پیجر (7)، تا استفاده از تصاویر و ویدیوها (8) و مدلسازی حقیقی (9) متفاوت هستند. شکل (1) چهار روش مرتبط در ارزیابی ارزشهای زیباییشناختی و الگوی استفاده شده در هر روش را نشان میدهد. برای مثال، عکسالعملهای زیباییشناختی به یک سیمای سرزمین خاص میتواند از طریق یک تصویر ارزیابی شود. این تصویر با پرسیدن نظرات کارشناسان و عموم مردم، مورد ارزیابی قرار میگیرد. همچنین میتواند از طریق الگوریتمهای رایانهای ارزیابی شود.
شکل 1- انواع روشهای ارزیابی ارزشهای زیباییشناختی سیمای سرزمین (10)
Figure 1- Different methods of landscape visual quality assessment
ارزیابیهای وابسته به کار میدانی شامل مجموعهای از روشهایی است که واکنشها را نسبت به یک منظره در یک بافت واقعی مورد ارزیابی قرار میدهند.
دانشمندان مختلف از قبیل (10، 11،12،13) زیباییهای سیمای سرزمین را در مکان و به صورت عملی مورد ارزیابی قرار دادند. ارزیابیهای وابسته به کار میدانی میتواند هم با استفاده از قضاوتهای کارشناسان و هم با توجه به بررسی نظرات مردم انجام شود. بررسی نظرات عموم مردم در خود مکان هزینهبر خواهد بود. بنابراین بسیاری از مطالعات از تصاویر و فیلمها به عنوان جایگزینی از سیمای سرزمین واقعی استفاده میکنند. تصاویر یکی از رایجترین جانشینان برای سیمای سرزمینهای واقعی هستند. بسیاری از محققین درجهی بالایی از شباهت در واکنش نسبت به تصاویر و سیماهای واقعی را بیان کردهاند. این مطالعات اغلب از روشهایی مانند مقایسهی جفتی، مقیاس لیکرت، تفاضل معنایی، دستور Q-sort و مقیاس رتبهای، برای مقایسه و رتبهبندی تصاویر در ارزیابی کیفیت و ارزش سیمای سرزمین استفاده میکنند (10). در زمینه ارزیابی کیفیت بصری منظر بر پایه ترجیحات مردمی تا کنون تحقیقات گستردهای صورت گرفته است که میتوان به مطالعات منظر جنگلی Sheppard & Picard (17) , Ribe (16), Hammitt et al (15) , Bergen (14) اشاره کرد. افزون بر این در ارتباط با ویژگیهای منظر پارکهای ملی (Acar (18 وWu (19) ،ویژگیهای منظر میراث فرهنگیKalterborn & Bjerke (20) ، ویژگیهای منظر خیابانی Mok et al (21)، ویژگیهای منظر کوهستانی Bulut & Yilmaz, (22) و ویژگیهای منظر کشاورزی Arriaza (23) پژوهشهای گسترده ای صورت گرفته است. تحلیل کیفیت بصری، جایگاه مهمی در برنامهریزی و طراحی سیمای سرزمین دارد. در مطالعات گوناگون اهمیت معرفی و توصیف مناظر در طول مسیر پیادهروی و ارایهی این اطلاعات به بازدیدکنندگان بیان شده است. Rogala & Maddern (24) ؛Jhonson & Growcock (25)؛ Farias et al (26)؛Dye et al (27) و Fourie (28) از جمله افرادی هستند که زیباییهای سیمای سرزمین را در مکان و از طریق بازدیدهای میدانی مورد ارزیابی قرار دادند. مرور منابع فوق با توجه به اینکه حس بصری بیشترین تأثیر را روی کیفیت تجربهی تفرجی افراد دارد ، ضرورت ارزیابی کیفیت بصری را نشان میدهد. در طراحی برای برنامه ریزی توسعه، منظرسازی یا ساماندهی منظر برای حفظ منظرهای موجود و یافتن منظرهای زیبا و سپس جانمایی موارد توسعه در میان نواحی با منظر زیبا، امری ضروری است. دراین پژوهش با توجه به موقعیت جغرافیایی و شرایط توپوگرافی در کنار شرایط کم نظیر بومشناختی، پوشش مرتعی و جنگلی، وجود منابع آب، چشمهها و مناظر زیبا، مسیرهای پیادهروی حوزه آبخیز زیارت که یکی از قطبهای گردشگری استان گلستان به شمار میرود، جهت ارزیابی کیفیت بصری به روش ادراکی و با استفاده از عکسها به عنوان جایگزینی از محیط واقعی مورد بررسی قرار گرفتند. هدف از ارایهی این مقاله اولویتبندی مسیرهای پیادهروی آبخیز زیارت از نظر ارزش زیباییشناختی و معرفی مسیرهای برتر به گردشگران این حوزه گردشگری است.
مواد و روش
معرفی منطقه مورد مطالعه
در این تحقیق مسیرهای پیادهروی حوزهی آبخیز زیارت که یکی از مناطق تفرجی استان گلستان و از زیرحوزههاى مهم رودخانهی قرهسو در جنوب گرگان است جهت ارزیابی کیفیت بصری مورد بررسی قرار گرفت. حوزهی آبخیز زیارت با 6 زیرحوزه و مساحتى حدود 9780 هکتار در محدودهی جغرافیایى"55 ' 23 ◦54 تا "10' 31 ◦54 طول شرقی و "58 ' 37 ◦36 تا "11 ' 46 ◦36 عرض شمالى قرار گرفتهاست (شکل 2). ارتفاع متوسط حوزه 1708 متر، بیشترین ارتفاع در زیرحوزهی تولبنه با 3038 متر و کمترین ارتفاع، 550 متر در ایستگاه هیدرومترى ناهارخوران واقع شدهاست و شیب متوسط این حوزه حدود 5/41 درصد است (29).
شکل 2- موقعیت منطقه مورد مطالعه
Figure 2- Geographic position of study area
روش انجام کار
این پژوهش بنا به ماهیت، موضوع و اهدافی که برای آن پیش بینی شده است از نوع توصیفی و در زمره تحقیقات کاربردی است. برای جمع آوری اطلاعات موردنیاز در این پژوهش از روش های زیر استفاده شده است:
- روش اسنادی )کتابخانه ای( که با مراجعه به کتب، مقالات، آمارنامهها و اطلاعات سازمانها و ادارات به دست آمده است.
- روش میدانی: که با توجه به اهداف و سؤالات تحقیق، با مراجعه به منطقه مورد مطالعه و تهیه پرسش نامه، اطلاعات موردنظر به دست آمده است.
زمانی که از واریانس جامعه و یا احتمال موفقیت یا عدم موفقیت متغیر اطلاعاتی موجود نیست و نمی توان از فرمول های آماری برای برآورد حجم نمونه استفاده کرد، جدول مورگان به کار میآید. در این پژوهش نیز با توجه به جدول مورگان حداکثر تعداد نمونه 217 نفر تعیین گردید.
در تحقیق حاضر تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده از منابع اسنادی و کار میدانی به وسیله نرم افزار SPSS انجام گرفته است.
در ادامه روش کار در دو مرحله کلی شامل بررسیهای میدانی – پیمایشی و پرسشنامهای به تفصیل بیان میشود.
بازدید میدانی از مسیرها برای ثبت نقاط و عکسبرداری
با توجه به این که در رهیافت ذهنی (نگرشهای مبتنی بر درک عموم)، ویژگیهای زیستی- فیزیکی سیمای سرزمین به عنوان محرکی عمل میکند که موجب پاسخهای فیزیولوژیک در فرد بیننده میشود بنابراین، برای بررسی درک عمومی افراد از مناظر موجود در این حوزه بازدید میدانی از 9 مسیر آبشار زیارت، چمازچال، مازوکش، سردانسر، خوشدره، تلمبار، سفید چشمه، چکل پیرزن و زبله صورت گرفت. در این مسیرها موقعیت نقاط دید برجسته با استفاده از GPS ثبت و عکسبرداری از نقاط انجام شد (عکسها به گونه ای گرفته شدند که ویژگیهای پوشش زمینی و خصوصیات ساختاری اجزای تشکیل دهندهی سیمای سرزمین به خوبی مشخص باشد). تعیین نقاط دید برجسته بر اساس نظر و تجربهی افراد و کوهپیمایان بازدید کننده از مسیرها خصوصاً رهبران گروه صورت گرفت که به دفعات و با گروههای مختلف از این مسیرها دیدن کرده بودند. بنابراین نقاطی ثبت و عکسبرداری شدند که مورد توجه اکثر افراد بازدیدکننده بودند.
تدوین پرسشنامه و برگزاری کارگاه جهت نمایش عکسها و پرکردن پرسشنامه
در این مقاله روش مورد استفاده برای بررسی معیارهای موثر بر زیبایی منظر، ارزیابی ادراکی با استفاده از پرسشنامه بوده است. از بین روشهای پرسشنامهای به رغم سختی و زمان بر بودن و به سبب برتری در رفع ابهامات پاسخ دهنده، همچنین کسب اطلاعات کامل و به علت به فکر واداشتن مصاحبه شوندگان، از روش پرسشنامهی مصاحبهای استفاده شده است. پرسشنامه دارای دو بخش اصلی اطلاعات شخصی و جدولی مشتمل بر50 ردیف جهت رتبهبندی عکسها بود. جهت تدوین پرسشنامه، از هر مسیر با توجه به طول مسیر تعداد 50 عکس با در نظر گرفتن معیارهای موثر بر ارزش زیباییشناختی منظر از قبیل گسترهی میدان دید، تنوع رنگ، تنوع بافت، بکر بودن منطقه، وجود عوارض آبی و تنوع پوشش گیاهی انتخاب شدند (در مجموع 9 مسیر، 50 عکس انتخاب شد). پرسشنامهها به تعداد 217 عدد بین افراد توزیع شدند (انتخاب افراد برای مصاحبه از پیش تعیین شده نبود و به طور تصادفی صورت گرفت. توزیع سنی و جنسی نیز در جامعه آماری مدنظر به صورت اتفاقی انجام گرفت). عکسها به صورت پاور پوینت به افراد نمایش داده شد. جهت اولویتبندی مسیرها از افراد درخواست شد تا عکسها را بر اساس ارزش زیباییشناختیشان در طبقات عالی، خوب، متوسط و ضعیف قرار دهند و معیاری را که در آن تصویر جلب توجه میکند، مشخص کنند(جدول 1 ). این معیارها بر اساس مرور منابع مختلف داخلی و خارجی (10، 11، 12، 15، 23) انتخاب شدند.
جدول 1- نحوه اولویت بندی عکسها با توجه به معیارهای تاثیرگذار بر کیفیت زیبایی شناختی سیمای سرزمین
Table 1- photos prioritizing way according to the effective criteria on landscape visual quality
کیفیت زیبایی شناختی موجود در تصویر |
معیارهای تاثیرگذار بر کیفیت زیبایی شناختی سیمای سرزمین |
||||||||||||||||
شماره عکس |
عالی |
خوب |
متوسط |
ضعیف |
تنوع رنگ |
تنوع بافت |
تنوع شکل زمین |
توالی |
شگفتی |
دید به کوه |
دید به عوارض آبی |
تراکم پوشش گیاهی |
تیپ پوشش گیاهی |
وسعت میدان دید |
منظره پیش رو |
منظره بالای سر |
منظره پایین دست |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
50 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
در این پژوهش عکسها به روش مقیاس رتبهای ارزشگذاری شدند و جهت تعیین ارجحترین عکسها از رابطه (1) استفاده شد.
رابطه (1) |
X: ارجحیت هر عکس از نظر ارزش زیباییشناختی
ni: تعداد افرادی که رتبهی i به هر فعالیت دادهاند.
nmin: حداقل افرادی که در هر عکس رتبه i به آن عکس دادهاند.
N: تعداد کل افراد
WR:وزن تعیین شده برای هر رتبه
R: رتبه
در نهایت پس از مشخص کردن میزان ارزش زیباییشناختی هر عکس مطابق فرمول بالا، ارزش زیبایی شناختی هر مسیر مطابق رابطه (2) به دست آمد.
رابطه (2) |
RT: ارزش زیبایی شناختی مسیر
Xi: ارزش زیباییشناختی هر عکس
N: تعداد کل عکسهای گرفته شده از هر مسیر
پس از انجام تحلیل فوق برای تک تک مسیرها، در نهایت میتوان بر اساس ارزش به دست آمده برای هر مسیر، مسیرها را از دیدگاه عموم افراد بازدیدکننده از نظر ارزش زیباییشناختی اولویتبندی کرد.
نتایج
همانطورکه در بخش روش کار بیان شد مرحلهی اول در این پژوهش بازدید میدانی از مسیرها، ثبت نقاط و عکسبرداری از مناظر میباشد. مسیرها به گونهای انتخاب شدند که کل محدوده مورد مطالعه را پوشش دهند، به گونهای که مسیر سفید چشمه و خوش دره تقریباً در نیمه شمالی، مسیر چکل پیرزن، مازوکش و سردانسر در نیمه غربی، مسیر زبله در نیمهی شرقی، تلمبار در قسمت جنوبی و مسیرهای آبشار زیارت و چمازچال در قسمت مرکزی حوزه واقع شدهاند (شکل 3). مجموعه نقاط ثبت شده در کل مسیرهای مورد مطالعه در شکل (4) به تفکیک نشان داده شده است. از کل مسیرها در مجموع حدود 700 عکس گرفته شد. از آنجایی که امکان گنجاندن عکسها با این تعداد در پرسشنامه امکان پذیر نیست، از بین تمامی عکسهای گرفته شده،50 عکس با توجه به معیارهای موثر بر ارزش زیباییشناختی منظر از قبیل گسترهی میدان دید، تنوع رنگ، تنوع بافت، بکر بودن منطقه، وجود عوارض آبی و تنوع پوشش گیاهی انتخاب شدند.
شکل 3- نقشه موقعیت مکانی مسیرهای مورد مطالعه در حوزه آبخیز زیارت
Figure 3- Geographic position of studied tracks in Ziarat watershed
شکل4- نقشه نقاط دید ثبت شده در مسیرهای مورد مطالعه (منبع: نگارندگان)
Figure 4- Recorded viewpoints in studied tracks
پس از وارد کردن دادههای به دست آمده از پرسشنامهها در نرمافزار SPSS و آنالیز آماری نتایج به شرح زیر بیان میشوند:
از مجموع نظرهای 217 کاربر، 70 درصد جامعهی آماری را خانمها و 30 در صد را آقایان تشکیل دادند و از این تعداد 5 درصد افراد کمتر از 20 سال، 65 درصد در محدوده سنی 21 تا 30سال، 15 درصد بین 31 تا 40 سال، 10 درصد بین 41-50 و 5 درصد نیز بالاتر از 50 سال بودند (شکل 5).
شکل5- نمودار نشان دهنده میانگین سنی پاسخ دهندگان
Figure 5- The average age of respondent graph
با تحلیل پرسشنامهها مطابق فرمولهای ذکر شده در بخش روش کار، ابتدا ارزش زیباییشناختی عکسهای موجود در هر مسیر مشخص شد و در نهایت پس از میانگینگیری از کل عکسهای هر مسیر ارزش نهایی هر مسیر مشخص گردید و مسیرها اولویتبندی شدند که نتایج حاصل از آن در جدول (2) آمده است. دراین مرحله نقاط دید برتر در هر مسیر نیز با توجه به امتیاز عکسهای موجود در هر مسیر مشخص شدند. شکل (6) نقشه نقاط دید برتر در هر یک از مسیرها را نشان میدهد.
جدول2- اولویتبندی مسیرها از نظر ارزش زیباییشناختی
Table 2- Walking tracks prioritization in terms of aesthetic value
نام مسیر |
ارزش مسیر |
رتبه مسیر از نظر ارزش بصری |
تلمبار |
69/53 |
1 |
مازوکش |
366/44 |
2 |
زبله |
67/42 |
3 |
آبشار زیارت |
475/40 |
4 |
چمازچال |
1/38 |
5 |
خوش دره |
61/37 |
6 |
سردانسر |
45/28 |
7 |
چکل پیرزن |
56/26 |
8 |
سفیدچشمه |
52/8 |
9 |
همانطور که جدول 2 نشان میدهد به ترتیب مسیرهای تلمبار، مازوکش، زبله، آبشار زیارت و چمازچال بالاترین رتبهها را به خود اختصاص دادند و مسیرهای سردانسر، چکل پیرزن و سفیدچشمه نسبت به سایر مسیرها دارای میانگین امتیاز کمتری بودند.
شکل 6- نقشه نقاط دید برتر در هر مسیر با توجه به رهیافت ادراکی (منبع: نگارندگان)
Figure 6- Superior viewpoints of each track based on subjective approach
از نتایج به دست آمده میتوان نتیجه گرفت همراه با افزایش ارتفاع با توجه به افزایش میزان بکر بودن، بر کیفیت ارزش زیباییشناختی سیمای سرزمین افزوده می شود، به گونهای که از بین عکسهایی که در پرسشنامه مورد نظر سنجی قرار گرفتند، سه عکسی که بالاترین امتیازها را به خود اختصاص دادند مربوط به مسیرهای زبله و تلمبار و سه عکسی که کمترین امتیازها را به خود اختصاص دادند مربوط به مسیرهای سفیدچشمه و چکل پیرزن بودند. تصویر 7 شش عکسی را نشان میدهد که بالاترین و کمترین ارزش را در بین 50 عکسی که در پرسش نامه مورد نظر سنجی قرار گرفتند، داشتند. این عکسها به ترتیب اولویت با ذکر امتیاز در جدول 3 ارایه شدهاند.
جدول 3- امتیازات مربوط به زیباترین و زشتترین عکسها
Table 3- The rate of more beautiful and non-beautiful photos
شماره عکس |
امتیاز عکس |
نام مسیر |
48 |
13/137 |
زبله |
47 |
15/112 |
زبله |
22 |
175/105 |
تلمبار |
33 |
55/8 |
سفیدچشمه |
29 |
31/8 |
چکل پیرزن |
32 |
06/8 |
سفیدچشمه |
شکل 7- زیباترین و زشتترین عکسها بر اساس نتایج حاصل از تحلیل پرسشنامه
Figure 7- More beautiful and non-beautiful photos based on subjective approach
مسیرهای زبله و تلمبار جزء مرتفعترین مسیرهای موجود در محدودهی مطالعاتی مورد نظرهستند و مسیرهای سفیدچشمه و چکل پیرزن نیز نسبت به سایر مسیرها دارای متوسط ارتفاعی کمتری میباشند. بنابراین نتایج نشان میدهد که ارتفاع روی ارزش زیباییشناختی تاثیر به سزایی دارد و همچنین رتبه بندی عکسها بیان میکند بیشتر مناطقی که دارای ارزش بصری بالاتر هستند در ارتفاعات و در حاشیهی خطالرأسها قرار دارند.
بحث و نتیجهگیری
انتظارات مربوط به زیبایی و زیباییشناختی باید به عنوان بخشی از یک طراحی و برنامهریزی مدیریتی آیندهنگر در نظر گرفته شوند. برای رسیدن به این مقصود، درک دقیق از زیباییهای بصری و غیربصری محیط زیستی مورد نیاز است. مدیریت و حفاظت از سیمای سرزمین دارای مناظر زیبا لازمهی ایجاد و نگهداری از مناطق حفاظت شده است. در نگرشهای مبتنی بر درک عموم، ویژگیهای زیستی- فیزیکی سیمای سرزمین به عنوان محرکی عمل میکند که موجب پاسخهای فیزیولوژیک میشوند (30 و 31). این دیدگاه در واقع از روشهای فیزیکی، زیستی و روانی برای بررسی ترجیح جوامع در رابطه با خصوصیات زیباییشناختی منظر استفاده میکند و سپس بر اساس تحلیلهای آماری به دست آمده از پرسشنامهها، کیفیت سیمای سرزمین ارزیابی میشود. در این روش، بررسیها بدون تأثیر نظر محققان و تمایلات آنها و بدون استفاده از نرمافزار و مدلسازی است و در واقع وابسته به طرز تفکر عموم افراد بازدیدکننده از منطقه مورد نظر میباشد. بازدید میدانی در این روش یک بخش اجتناب ناپذیر است. ارزیابیهای وابسته به کار میدانی شامل مجموعهای از روشهایی است که واکنشها را نسبت به یک منظره در یک بافت واقعی مورد ارزیابی قرار میدهند. این ارزیابیها میتواند هم با استفاده از قضاوتهای کارشناسان و هم با توجه به بررسی نظرات مردم انجام شود. بررسی نظرات عموم مردم در خود مکان هزینهبر خواهد بود. بنابراین بسیاری از مطالعات از تصاویر و فیلمها به عنوان جایگزینی از سیمای سرزمین واقعی استفاده میکنند. تصاویر یکی از رایجترین جانشینان برای سیمای مناظر واقعی هستند. بسیاری از محققین درجهی بالایی از شباهت در واکنش نسبت به تصاویر و سیماهای واقعی را بیان کردهاند (10 و 32). در این تحقیق نیز به کمک بررسیهای میدانی و با استفاده از عکسها به عنوان جانشینی برای مناظر واقعی به اولویت بندی مسیرهای پیادهروی حوزه آبخیز زیارت از نظر کیفیت بصری بر مبنای درک عمومی افراد بازدیدکننده پرداخته شد، نتایج این تحقیق میتواند منجر به موارد زیر شود:
ü توسعه و معرفی مسیرهای برتر منطقه مورد مطالعه و همچنین معرفی نقاط دیدنی و مناظر خاص هر مسیر منطقه به بازدیدکنندگان
ü تلاش مسوولین برای حفظ ارزشهای زیبایی شناختی مسیرهای برتر و مدیریت این مناطق و ایجاد تسهیلات برای بازدیدکنندگان
ü جلوگیری از تداخل، ورود کاربریهای ناسازگار و آسیب رسان به سیمای سرزمین این مناطق و حذف کاربریهای ناسازگار موجود (پس از شناسایی مسیرهای با ارزش) و طراحی و ساخت مکانهای تماشای مناظر در طول مسیرها
منابع
1- دانشجوی دکتری ارزیابی و آمایش محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان، ایران*(مسوول مکاتبات).
2- استادیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
3- دانشیار گروه محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
1- PhD student of environmental assessment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.* (Corresponding Author).
2- Assistant Professor Department of Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.
3- Associate Professor Department of Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran.