نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار، گروه آبیاری دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، مغان، ایران.*(مسئول مکاتبات)
2 استادیار، گروه مهندسی آب دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
چکیده
کلیدواژهها
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دورهنوزدهم، شماره دو، تابستان 96
مقایسه روش فراکتال و کریجینگ جهت تخمین اثر مقیاس طولی بر ضریب انتشارپذیری عناصر ناپایدار در خاک
یاسر حسینی[1]*
بهروز مهدی نژادیانی[2]
تاریخ دریافت:1/7/93 |
تاریخ پذیرش:13/8/94 |
چکیده
زمینه و هدف: مهم ترین پارامتر انتقال آلودگی و املاح در خاک، مقدار انتشار هیـدرودینامیکی امـلاح در خـاک است که به فاصله انتقال آلاینده ارتباط دارد. از آن جا که تئوری هندسه فراکتال و زمین آمار قادر به توضیح و پیشبینی پدیده هایی هستند که به فاصله ارتباط دارند، لذا در این تحقیق از روش فراکتال و زمینآمار برای تعیین انتشارپذیری استفاده شد.
روش بررسی: آزمایش انتقال املاح در 16 نقطه از ستون عمودی خاک به قطر 10 سانتی متر و طول 1 متر انجام گردید و منحنیهای رخنه حاصل در اعماق6، 12، 18، 24، 30، 36، 42، 48 ،54، 60، 66، 72، 78، 84 ،90و 96 سانتی متر از کف مدل استخراج گردید. سپس معادله انتقال- انتشار با توجه به فرضیات فراکتالی دررابطه با ضریب انتشارپذیری به منحنیهای رخنه حاصل برازش داده شد.
یافته ها: با توجه به آزمایشات جذب سطحی فسفر در خاک، همدمای جذب خطی فسفر از بهترین برازش در غلظتهای 4-12-25-50-70 میلیگرم در لیتر فسفر برخوردار بود. نتایج نشان داد که با انجام آزمون مقایسه میانگینها، هر دو روش در سطح اعتماد یک درصد قادر به پیشبینی تغییرات و افزایش ضریب انتشارپذیری در ستون خاک می باشند، ولی روش فراکتال مقادیر را با دقت بیشتری برآورد نموده است.
بحث و نتیجه گیری: در تحقیق حاضر انتشارپذیری در طول نمونه از رابطه توانی پیروی نمود و ضـرایب رگرسیـونی مـدل فراکتال و زمین آمار در پیشبینی مقادیر انتشارپذیری به ترتیب 97/0و 84/0 به دستآمد.
واژههای کلیدی: انتشار پذیری، انتقال املاح، ستون عمودی، نظریه فراکتال ژئومتری، زمین آمار.
|
Comparison of Fractal Geometry and Kriging Methods to Estimate the Effect of Length Scale on Dispersivity of Reactive Elements in Soil
Yasser Hosseini[3]
Behrouz Mehdinejadiani[4]
Abstract
Background and Objectives: Hydrodynamic dispersion rate of solutes in soil is considered as the major parameter for pollution and solutes transport in soil, which is related to pollutant transport distance. As fractal geometry theory and geostatistical theory are capable of explaining and predicting the distance-related phenomena, this research used fractal geometry and geostatistics method for determining dispersivity.
Methods: Solutes transport experiment was carried out at 16 points of soil vertical column with a diameter of 10 centimeters and a length of 1 meter and BTCs were extracted at the depth of 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 54, 48, 60, 66, 72, 78, 90, 84, 96 centimeters from the model bottom. CDE equation was then fitted with the BTCs with respect to the fractal assumptions on dispersivity coefficients.
Findings: With respect to phosphorus absorption experiments in soil, phosphorus adsorption isotherm had the best fitting at 4, 12, 25, 50, 70 mg/l of phosphorus concentrations. The results showed that both methods are capable of predicting changes and increase of dispersivity coefficient in soil column after performing a mean-comparison test. However, fractal geometry method estimated values at a higher accuracy.
Discussion and Conclusion: Result showed that, dispersivity along the sample followed the exponential relation. The regression coefficients of the fractal and geostatistical models in predicting dispersivity values were 0.97 and 0.84, respectively.
Keywords: Dispersivity, Solutes Transport, Vertical Column, Theory of Fractal Geometry, Geostatistics
مقدمه
در دو دهه اخیر مدلهای زیادی برای بررسی حرکت املاح در خاک های غیر همگن ارایه شده است. این مدلها به خوبی قادر به شبیه سازی حرکت املاح در خاکهای همگن و در شرایط اشباع میباشند. اما در شبیه سازی جریان املاح در مقیاس مزرعه ای ازدقت بالایی برخوردار نمیباشند. علت اصلی این عدم تطابق تغییرات مکانی خصوصیات خاک میباشد. انتشارپذیری[5] یک پارامتر قابل اندازهگیری محیط متخلخل میباشد که در معادله جابهجایی ـ انتشار[6] بهکار رفته است. گاهی این کمیت برای کل محیط متخلخل ثابت در نظر گرفته میشود. در طول سه دهه اخیر مطالعات صورت گرفته نشان داده است که تعیین یک مقدار ثابت برای انتشارپذیری همیشه کافی نبوده، بلکه انتشارپذیری به «فاصله انتقال[7]» و یا طول آبخوان بستگی دارد (1). دانستن نحوه حرکت املاح در خاک جهت شناسایی و جلوگیری از منابع آلوده کننده آبهای زیرزمینی امری ضروری است. در این زمینه مدلهای زیادی برای بررسی حرکت املاح در خاک ارایه شده است. این مدلها به خوبی قادر به شبیه سازی حرکت املاح در خاکهای همگن میباشند ولی در شرایط مزرعهای از دقت زیادی برخوردار نمیباشند. علت اصلی این عدم تطابق، تغییرات مکانی خصوصیات خاک میباشد. یکی از مدلهای ارایه شده در خاک های همگن مدل CDE یا معادله کلاکسیک جابهجایی- انتشار در خاک میباشد. این مدل در شرایطی که خاک همگن بوده و جریان در محیط اشباع صورت گیرد و املاح با خاک واکنش انجام ندهند(املاح پایدار)، به خوبی قادر به شبیه سازی جریان املاح در محیط متخلخل میباشد. در شرایط مزرعهای همه موارد نام برده شده میسر نمیگردد. از این رو بررسی حرکت املاح در شرایطی که خاک ناهمگن بوده و املاح با خاک واکنش داده و جذب شوند با واقعیت تطابق مناسبی خواهد داشت. همچنین، تعیین معادله CDE با در نظر گرفتن اثر مقیاس، مساله مهمی است که نتایج مدل CDE را به واقعیت نزدیکتر مینماید. یکی از فرضیات مطرح شده در رابطه با تاثیر عامل مقیاس بر ضریب انتشارپذیری در خاک، فرضیه فراکتال میباشد. همچنین از آنجا که مدلهایی که بر اساس تئوری مقیاس استوار میباشند، از جمله مدل مورد تحقیق این پژوهش، مدلهایی هستند که در آنها فرض میشود میانگین و واریانس توزیع، مقدار ثابتی دارد و کوواریانس آنها فقط تابعی از فاصله مکانی دو نقطه است; لذا استفاده از روش کریجینگ که ارتباط مکانی بین دادههای متغیر تصادفی را مشخص میکند، میتواند برای تعیین ارتباط مکانی انتشارپذیری در طول ستون خاک و تعیین ارتباط طول نمونه بر میزان انتشارپذیری مورد استفاده قرارگیرد که در پژوهشهای علمی کمتر به آن پرداخته شده است.
هدف از این تحقیق، شبیه سازی حرکت املاح واکنش دهنده )ناپایدار) در خاک بهوسیله مدل عددی توسعه یافته CDE و در نظر گرفتن اثر مقیاس با توجه به فرضیه فراکتال ژئومتری برای معادله انتقال – انتشار است. استفاده از علم زمین آمار برای یافتن ارتباط مکانی ضرایب انتشارپذیری اعماق مختلف ستون خاک و مقایسه این دو روش در تخمین مقدار ضریب انتشارپذیری در اعماق مختلف از اهداف دیگر این تحقیق می باشد.
Pickens و Grisak(2) بیان کردند وقتی طول ستون خاک برابر 30 سانتیمتر باشد، مقدار ضریب انتشارپذیری طولی() برابر 35/0سانتی متر است. این درحالی است که وقتی طول ستون خاک به 3 متر برسد، مقدار آن به 3سانتی متر افزایش مییابد و وقتی نهایتا طول ستون خاک به 500 سانتیمتر میرسد مقدار آن 9 سانتیمتر میشود. بر این اساس با افزایش طول ستون خاک، مقدار انتشارپذیری طولی جهت تطابق دادهها با مقادیر به دست آمده از فرمول CDE افزایش مییابد. توللی(3) نیز همین آزمایش را با دادههای بیشتری انجام داد و به نتایج مشابهی دست یافت. Oakes و Edworthy(4) با تزریق شعاعی[8] و ضربانی[9] در دو چاه، در آبخوان ماسه سنگی دریافتند که مقدار انتشارپذیری برای کل عمق نفوذی 2 تا 4 برابر مقدار آن در لایههای جدا[10] میباشد. Gimenez و همکاران (5) با درجه اطمینان 95%، همبستگی مثبت و ضعیفی (37/0) بین عمق و انتشارپذیری در بالای عمق 3 متر با استفاده از برومید در شرایط آبیاری دایمی غرقابی به دست آوردند. Oakes (4) (به نقل از Ayatamuno (6)) به افزایش ناچیزی در مقدار انتشارپذیری با عمق (تا 2متر)، با استفاده از ردیابهای نیترات و تریتیوم در آزمـایشهـای مزرعهای در حالت غیراشباع دست یافت.
مدل فراکتال انتقال- انتشار رابطه توانی را برای بررسی ضریب انتشارپذیری طولی و ارتباط آن را با طول نمونه بیان میکند. با توجه به این فرضیه، Huang و همکاران (7) با در نظر گرفتن فرضیات فراکتال و حل عددی مدل انتقال- انتشار کلاسیک مقدار عامل مقیاس را برای طولهای مختلف و در نهایت کل ستون خاک برآورد نمودند. ایشان عامل مقیاس را در آزمایشات خود برابر 73/1 محاسبه کردند و رابطه توانی استخراج شده در آزمایشات ایشان بود که مقدار b برابر 73/1 به دست آمد.
Martinez و همکاران (8) در تحقیق خود بر روی چند نمونه خاک با بافتهای مختلف و طولهای مختلف اثر عامل مقیاس را از روش حل معکوس بررسی نمودند و بیانکردند در سرعتهای مختلف و در حالت اشباع مقادیر به دستآمده برای عامل مقیاس دارای مقادیر مختلف میباشد، بهطوریکه که با افزایش سرعت جریان، میزان عامل مقیاس کاهش می یابد.
Kirda و همکاران (9) با استفاده از ستونهای خاک با قطر 5/7 سانتی متر و طول 60 سانتی متر که با خاک شن- لومی و اندازه ذرات کوچکتر از 5/0 میلیمتر پر شده بود، مقدار انتشارپذیری را در حدود 1 سانتی متر به دست آوردند. آنها ملاحظه کردند که ضریب انتشار هیدرودینامیکی پیشبینی خوبی از نحوه توزیع کلرید در مدت 25 ساعت آزمایش با استفاده از مدل جابهجایی ـ انتشار میدهد و حتی بعد از مدت زمان 100 ساعت با وجود اینکه کاهش اساسی در سرعت حرکت واقعی آب در طول آزمایش پیشآمد نتیجه کاملاً رضایت بخش بود.
Al-tabbaa و همکاران (10) در یک تانک افقی آزمایشگاهی به طول 45/0 متر، عرض 38/0 متر و ارتفاع 25/0 متر با استفاده از خاک های ماسهای همگن در سه اندازه ریز، متوسط و درشت در حالت اشباع، تحت شرایط جریان یک بعدی با آلاینده کلرید سدیم دریافتند که متوسط سرعت حرکت آلاینده در فواصل انتقال کوتاه بیشتر از متوسط سرعت حرکت آب در داخل خلل و فرج است و نفوذپذیری خاکها روی عملکرد انتشار بیتاثیر بوده است، بطوریکه نفوذپذیری ماسه درشت 20 برابر بزرگتر از ماسه متوسط بود، اما ضریب انتشار هیدرودینامیکی آن فقط 20% بزرگتر شد. آنان انتشارپذیری ماسه را به تفکیک در ضخامت 18/0 متر تحت شرایط یک بعدی جریان به دست آوردند. انتشارپذیری ماسه درشت 64/7 سانتی متر، ماسه متوسط 3/6 سانتی متر و ماسه ریز 27/4 سانتیمتر به دست آمد. آنها همچنین در آزمایشی بر روی ماسه متوسط همگن در سه ضخامت، 8، 18 و 25 سانتی متر نتیجه گرفتند که رفتار انتشار به وسیله ضخامت خاک (حجم خاک) نیز کنترل شده بوده و تنها وابسته به فاصله انتقال نیست.
Pachepsky (11) با آزمایش یونCL- درستون خاک شنی مطالعاتی را بر روی تابع [11]ADE وFADE [12] انجام داد و توانایی این توابع را در پیش بینی حرکت املاح در خاک ناهمگن بررسی نمود و به این نتیجه رسیدکه ضریب رودهواری[13] که مقدار آن بین صفر تا 2 متغیر میباشد، اگر به سمت 2 میل کند تابع FADE به ADE نزدیک میشود و در خاک شنی تابع FADE توانایی شبیهسازی بیشتری نسبت به تابع ADE دارد.
Wang و Zhou(12) نیز اثر عامل مقیاس را در ستون خاک مطالعه نمودند آنها اثر عامل مقیاس را در اعداد پکلت (Peclet) کم و زیاد در ستون خاک مطالعه نمودند و به این نتیجه رسیدند که عامل مقیاس اثر تعیین کننده بر شبیه سازی حرکت املاح در خاک دارد.
Darby و Nasser (13) شستشوی خاک را در غلظتهای مختلف نیترات آزمایش نمودند. بافت خاک مورد آزمایش از نوع لومی بود. آزمایشات نشانداد که با بهکار بردن مقادیر مختلف نیترات غلظت جذب شده آن در خاک مورد آزمایش متفاوت خواهد بود. مدل سازی آبشویی نیترات با استفاده از برنامه Hydrus-2D و CXFIT به خوبی حرکت املاح در ستون خاک را مدل نمود.
Chou و همکاران (14) با استفاده از مدل HYDRUS حرکت املاح را به درون رودخانه مدل نمودند. ایشان از یک ستون خاک برای برازش خروجیهای مدل با خروجیهای مدل انتشار- انتقال استفاده نمودند. سرعت جریان بهکار رفته بین مقادیر 5/0، 1، 5/1، 2 سانتیمتر بر ساعت متغیر بود. نتایج نشانداد که سرعت جریان به مقدار انتشارپذیری وابسته نمیباشد؛ ولی در حالت جریان غیر اشباع مقدار انتشارپذیری با سرعت جریان ارتباط داشت.
Chamkha (15) مطالعات خود را روی تأثیر عامل مقیاس در انتقال املاح واکنش دهنده در خاک انجام داد. وی دو تابع را جهت در نظر گرفتن افزایش ضریب انتشارپذیری با مقیاس مورد توجه قرارداد که از نوع توانی و چند جملهای بودند. به دلیل غیر خطی بودن جذب ماده در خاک، حل تحلیلی برای انتقال املاح درخاک مورد استفاده قرار نگرفت و از حل عددی تابع انتقال- انتشار استفاده گردید. نتایج نشانداد تابع توانی انتشارپذیری بهتر میتواند حرکت املاح را در خاک پیشبینی نماید.
تئوری مساله
الف- معادله کلی جابهجایی املاح در جریان اشباع
عمومیترین شکل معادلهی یک بعدی جابهجایی- انتشار، به صورت ساده و کاربردی زیر ارایه شده است:
(1)
L: طول منحنیوار مسیر جریان.
V: متوسط سرعت واقعی آب زیرزمینی.
D: ضریب انتشار هیدرودینامیکی درجهت طولی (درجهت جریان).
C: غلظت ماده محلول.
T: زمان انجام آزمایش.
پیشگام بودن مؤلفههایی از سرعت جریان مایعات در خاک سبب می شود که بخش پیشتاز با مایع موجود ترکیب شده و غلظت آن متفاوت گردد. البته میزان و شدت اختلاط بستگی به عواملی از قبیل میانگین سرعت، توزیع خلل و فرج، میزان رطوبت خاک، شیب غلظت املاح و... داشته و در صورتی که سرعت جریان قابل توجه باشد، تأثیر نسبی انتشار مکانیکی بیش از پخشیدگی گردیده و میتوان ازپخشیدگی صرفنظر نمود. از طرف دیگر در مواردی که محلول خاک در حال سکون باشد، انتشار مکانیکی نقشی ایفا نمیکند. در اشتقاق معادلات پخشیدگی املاح از ضریب دیگری(Dm) استفاده میشود که با میانگین سرعت جریان v، رابطه خطی زیر را دارد. عباسی(16):
(2)
که α یک ضریب تجربی موسوم به انتشارپذیری[14] می باشد.
به علت تشابه تأثیر بین بخشیدگی و انتشار مکانیکی بهتر است این دو فرآیند را جمع پذیر تلقی کرده و ضریب Ds و Dm را در یک ضریب پخشیدگی و انتشار D که تابعی از رطوبت خاکو میانگین سرعتV است ادغام کرد. مجموع دو فرآیند پخشیدگی مولکولی و انتشار مکانیکی را انتشار هیدرودینامیکی میگویند.
(3)
ب - اثر فراکتال ژئومتری
انتشارپذیری طولی که با طول جریان در ارتباط می باشد را انتشارپذیری اصلی[15] مینامند. حتی در محیطهایی که به نظر همگن میرسند تغییرات هدایت هیدرولیکی درمسیر جریان باعث تغییر سرعت جریان در آنها شده و تغییرات انتشارپذیری مکانیکی را به همراه دارد. یکی از روشهای ریاضی برای بیان پدیده انتشار، روش هندسه فراکتال[16] میباشد. Mandelbrot (17) بیان داشت اساس روش فراکتال بر ایـن اصـل استـوار میباشد که پدیدههایی که از یک قانون معین پیروی نمیکنند، در مقیاس های مختلف تکرار میشوند. این پدیده به نام خود شبیهی[17] شناخته میشود. به عقیده Mandelbrot اندازهگیری طول یک خط غیرمستقیم با مقیاسهای متفاوت نتایج متفاوتی را دربردارد. بهطوری که اگر به طور مثال مقیاس اندازهگیری km100 باشد عددی که بهدست میآید با زمانی که مقیاس اندازهگیری m1 باشد متفاوت خواهد بود. Mandelbrot نشانداد که طول ثابتی وجود دارد که به واحد اندازهگیری مربوط نمیباشد.
J== مقدارثابت (4)
طول ثابت =J، تعداد واحد ها =N، واحد اندازه گیری=، ضریب روده واری= f
در این رابطه، f مقادیری بین 1و 2 را اختیار میکند. اگر1= f باشد، خط مستقیم بوده و اگر 2 باشد خط غیر مستقیم و نامنظم است. براساس نظریه فوق، بین ضریب انتشارپذیری طولی در حالتیکه مسیر مستقیم در نظر گرفته شود و در حالتی که مسیر به صورت فراکتال باشد رابطه زیر برقرار میگردد:
(5)
رابطه (5) بیانگر این مساله است که با افزایش طول نمونهگیری ضریب انتشار طولی افزایش مییابد. اگر 1=f باشد، مقدار برابر با میگردد.
مواد وروشها
1- تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک: نتایج آزمایشات فیزیکی و شیمیایی خاک در جدول (1) نشان داده شده است.
جدول1- نتایج آزمایشات فیزیکی و شیمیایی خاک
Table1. Results of soil physical and chemical properties.
1 |
نمونه |
18/7 |
فسفر(Ppm) |
95/6 |
PH |
493/1 |
هدایت الکتریکی (dS/m) |
76/0 |
درصد کربن آلیOC% |
1/16 |
درصد آهکTNV% |
32/1 |
چگالی ظاهری (gr/cm3) |
39/2 |
چگالی حقیقی (gr/cm3) |
35 |
سیلت (%) |
11 |
رس (%) |
54 |
شن (%) |
لوم-شنی |
بافت |
منبع: (17)
2- آزمایشات جذب سطحی فسفر
در پژوهش حاضر از عنصر جذب شونده فسفر استفاده شد. لذا تعیین ایزوترم جذب جهت بهکارگیری در معادله انتقال – انتشارلازم است. آزمایشات جذب سطحی فسفر برروی نمونه خاک که از مزارع دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان تهیه شده بود، به صورت زیر انجام شد. مقدار 2 گرم خاک در داخل لوله سانتریفوژ ریخته و به آن 40 میلیلیتر محلول کلریدکلسیم 1% مولار حاوی فسفر به غلظتهای 4-12-25-50-70 میلیگرم در لیتر فسفر که از نمک دیآمونیوم فسفات] [(NH4)2HPO4 تهیه شده بود اضافه و دو قطره تولوئن (به منظور جلوگیری از فعالیت میکروارگانیزم ها)، ریخته شد. نمونه ها به مدت 30 دقیقه توسط تکاندهنده مکانیکی تکان دادهشده و پس از 24 ساعت سکون در دمای 25 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه دیگر تکان داده شد. در پایان لولههای سانتریفوژ به مدت 10 دقیقه با 2000 دور در دقیقه (با استفاده از دستگاه سانتریفوژ مدل (Hettich K25 سانتریفوژ گردید. به منظور حصول اطمینان از زلال بودن محلول رویی از کاغذ صافی واتمن 42 عبور داده شد. سپس غلظت فسفر به روش مورفی و ریلی تعیین گردید. تفاوت بین مقدار فسفر در محلول اولیه و محلول نهایی مساوی با مقدار فسفر جذب شده به وسیله خاک در نظر گرفته شد. برای تعیین مقدار جذب شده فسفر توسط خاک بر حسب میلیگرم بر کیلوگرم خاک، عدد حاصل از تفریق بین مقدار فسفر در محلول اولیه و محلول نهایی در حجم محلول بهکار رفته (40 میلی لیتر) ضرب و بر وزن خاک استفاده شده، تقسیم گردید.
3- مدل فیزیکی پژوهش
مدل فیزیکی مورد استفاده در آزمایشات، یک لوله PVC به ارتفاع cm100 بود. مدل از 3 قسمت ورودی، محیط تخلخل و خروجی تشکیل شده بود که بر روی یک چهار پایه قرارداشت و جریان آب و آلاینده از قسمت ورودی که در کف مدل تعبیه شده بود وارد محیط متخلخل میشد. در قسمت کف مدل، یک صفحه از جنس پلکسیگلاس و یک پارچه نازک برای جلوگیری از ریزش ذرات خاک وجود داشت. آب و آلاینده از منبع توسط یک لوله به قسمت ورودی میرسید و وارد محیط متخلخل میشد که در طول این مسیر یک شیر کنترل و یک شیر تخلیه هوا وجود داشت تا از ورود هوا به سیستم جلوگیری شود. در بدنه مدل و در طول های6، 12، 18،24، 30، 36، 42،48 ،54، 60، 66، 72، 78، 84،90 ،96 سانتی متر از کف مدل، لولههایی به منظور نمونهگیری تعبیه شدهبود. مدل فیزیکی مورد استفاده، در شکل(1) نمایش داده شده است.
شکل 1- مدل فیزیکی استفاده شده در تحقیق
Figure1. Schema of physical model
4- تعیین مقادیر بهینه پارامترهای مدل
برای بررسی تفاوت میانگینهای نتایج حاصل از توابع جذب فسفر توسط خاک و ایزوترمهای جذب فسفر و نیز مقایسه دو روش کریجینگ و فراکتال، از آزمون مقایسه میانگینها (T-Student) استفاده شد. رابطه t برای مقایسه دو میانگین به صورت زیر می باشد.
(6)
که در این رابطه X نتایج حاصل از آزمایشات و Y نتایج حاصل از معادلات می باشد. در این رابطه Sp برآوردی از واریانس جامعه X و Y میباشد. مقدار t بهدستآمده از این رابطه با مقادیر t جداول احتمالی با درجات آزادی و سطح اطمینان معین مقایسه میگردد و در صورتیکه این مقدار کمتر از t جدول باشد، نشاندهنده معنیدار نبودن تفاوت میانگینهای دو جامعه میباشد. با توجه به اینکه یکی از فرضیات مهم توزیع t برابری واریانس دو جامعه میباشد، برای آزمون برابری واریانس دو جامعه از توزیع F استفاده میشود. در این حالت F محاسبه و با F جدول مقایسه میشود، در صورتیکه F محاسباتی بزرگتر از F جدول باشد، به جای استفاده از توزیع t از توزیعt' استفاده میگردد. در هر یک از آزمایشات جهت استفاده از آزمون مقایسه میانگین ها، نخست آزمون F انجام شد.
(7)
نتایج و بحث
1- جذب سطحی فسفر: نتایج آزمایش مطالعه همدماهای جذب فسفر در خاک در جدول (2) ارایه شده است. این نتایج نشان میدهد که هرکدام از ایزوترمها به خوبی ارتباط فسفر محلول در تعادل و فسفر جذب سطحی شده را نشان میدهند . همانطور که در جدول (3) نشان داده شده است، ضرایب همبستگی برای هر یک از این مدل ها با انجام آزمایش T-student در سطح پنج درصد معنیدار نمیباشد. از میان این روابط، رابطه خطی با داشتن ضریب همبستگی بالاتر از دقت بیشتری برخوردار بوده و همچنین معادله ونهای و فراندلیچ نیز نسبت به معادله لانگمویر دارای ضریب همبستگی بالاتری میباشد. شیروانی و شریعتمداری (18) نیز در خاک های استان اصفهان به همین نتیجه دست یافتند.
جدول2- ضرایب مربوط به ایزوترمهای جذب لانگ مویر، فروندلیچ، ون هایو خطی
Table2. Adsorption coefficient of Langmuir, Freundlich, Van Huay and linear isotherms.
معادله |
معادله فراند لیچ |
معادله ون های |
معادله خطی |
معادله لانگمویر |
||||||
نمونه خاک |
1/n |
k(lit/mg) |
R2 |
n |
R2 |
k(lit/mg) |
R2 |
B(mg/kg) |
k(lit/mg) |
R2 |
1 |
6/0 |
58/26 |
85 |
66/48 |
85 |
5/5 |
86 |
1000 |
01/0 |
47 |
جدول3- نتایج حاصل از انجام آزمون تفاوت میانگین در ایزوترمهای جذب فسفر در سطح پنج درصد
Table3. The results of mean difference test between adsorption isotherms at level of five percent
نتایج آزمون تفاوت واریانس مقادیر مشاهداتی وایزوترم خطی |
نتایج آزمون تفاوت واریانس مقادیر مشاهداتی وایزوترم فراندلیچ |
||
آستانه F |
87/0 |
آستانه F |
79/0 |
F |
5/0 |
F |
5/0 |
آزمون T بین مقادیر مشاهداتی وایزوترم خطی |
آزمون T بین مقادیر مشاهداتی وایزوترم فراندلیچ |
||
t آماری |
01/0 |
t آماری |
29/0 |
t آستانه |
68/1 |
t آستانه |
68/1 |
نتایج آزمون تفاوت واریانس مقادیر مشاهداتی و ایزوترم لانگمویر خطی |
نتایج آزمون تفاوت واریانس مقادیر مشاهداتی وایزوترم ون های |
||
آستانه F |
63/0 |
آستانه F |
54/2 |
F |
50/0 |
F |
01/2 |
آزمون T بین مقادیر مشاهداتی وایزوترم خطی لانگمویر |
آزمون T بین مقادیر مشاهداتی وایزوترم ون های |
||
t آماری |
16/0 |
t آماری |
44/0 |
t آستانه |
68/1 |
t آستانه |
68/1 |
2- آزمایشات انتقال آلاینده با شدت جریان و فواصل انتقال متفاوت
این بخش شامل نتایج آزمایشات انتقال املاح (آلاینده ها) با منبع نقطهای دایمی در خاک و با فواصل انتقال متفاوت است. در تمامی آزمایشها کلیه شرایط یکسان و ثابت نگه داشته شد و تنها فاصله انتقال آلاینده متغیر بود. آزمایشات در 16 فاصله انتقال 6، 12، 18 ،24، 30، 36، 42، 48، 54، 60، 66، 72، 78، 84، 90،96 سانتی متر انجام شد. مقدار شدت جریان انتقال آلاینده cm/s 5- 10×75 بود. با استفاده از برنامه کامپیوتری نوشته شده به زبان مطلب (شکل 2) و با قرار دادن پارامترهای جریان در این برنامه و با فرض رابطه توانی بین ضریب انتشارپذیری و طول نمونه، بهترین مقادیر b (توان معادله فراکتال) وa (ضریب معادله فراکتال) به گونهای تعیین گردید که کمترین واریانس بین مقادیر غلظت مشاهده شد و نتایج حاصل از معادله انتقال – انتشار به دست آمد. بدین صورت مقادیر مختلف a , b برای هر یک از آزمایشات، در اعماق مختلف حاصل شد که در اشکال 3 تا18نشان داده شده است. جهت بررسی میزان دقت دادههای بهدستآمده از برنامه کامپیوتری با مقادیر حاصل از آزمایش، آزمون T- student برای اعماق مختلف و هر یک از آزمایشات انجام گرفت. نتایج نشان دادکه در هیچ یک از اعماق، این اختلاف در سطح 5 درصد معنیدار نمیباشد. لذا برنامه به خوبی توانسته است با تغییر مقادیر مختلف a و b معادله CDE را به خوبی از بین مقادیر حاصل از آزمایش عبورداده و بهترین مقادیر a وb را استخراج نماید.
شکل2- برنامه نوشته شده به زبان مطلب برای استخراج مقادیر a,b (ضریب و توان)
Figure 2. Program has written in MATLAB to determine values of a, b (power and coefficient)
شکل4- منحنی BTC حاصل از فرمول در عمق 12 سانتیمتری Figure 4. BTC curve from CDE formula at 12cm depth |
شکل3- منحنیBTC حاصل از فرمول CDE در عمق 6 سانتیمتری Figure 3. BTC curve from CDE formula at 6cm depth |
شکل6- منحنی BTC حاصلاز فرمول CDE در عمق 24 سانتیمتری Figure6. BTC curve from CDE formula at 24cm depth |
شکل5- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 18سانتیمتری Figure5. BTC curve from CDE formula at 18cm depth |
شکل8- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 36 سانتیمتری Figure8. BTC curve from CDE formula at 36cm depth |
شکل7- منحنی BTC حاصلاز فرمول CDE در عمق 30 سانتیمتری Figure7. BTC curve from CDE formula at 30cm depth |
شکل10- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 48 سانتیمتری Figure10. BTC curve from CDE formula at 48cm depth |
شکل9- منحنی BTC حاصلاز فرمول CDE در عمق 42 سانتیمتری Figure 9. BTC curve from CDE formula at 42cm depth |
شکل12- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 60 سانتیمتری Figure12. BTC curve from CDE formula at 60cm depth |
شکل11- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 54سانتیمتری Figure11. BTC curve from CDE formula at 54cm depth |
شکل14- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 72 سانتیمتری Figure 14. BTC curve from CDE formula at 72cm depth |
شکل13- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 66 سانتی متری Figure 13. BTC curve from CDE formula at 66cm depth |
شکل16- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 84 سانتیمتری Figure 16. BTC curve from CDE formula at 84cm depth |
شکل15- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 78 سانتیمتری Figure 15. BTC curve from CDE formula at 78cm depth |
شکل18- منحنی BTC حاصل از فرمول CDE در عمق 96 سانتیمتری Figure 18. BTC curve from CDE formula at 96cm depth |
شکل17- منحنی BTC حاصل از فرمولCDE در عمق 90 سانتیمتری Figure 17. BTC curve from CDE formula at 90cm depth |
با در نظر گرفتن فاصله در اعماق مختلف و مقادیر بهینه بهدست آمده برای مقادیر مختلف a,bمقدار ضریب انتشارپذیری در اعماق مختلف محاسبه شد که نتایج حاصل از آن در جدول (3) ارایه شده است. در این جدول ستون اول مربوط به ضریب انتشارپذیری بهدست آمده با فرض فرضیه فراکتال میباشد. با استفاده از رگرسیون توانی معادله، بهترین خط برازش داده شده بین مقادیر مختلف ضریب انتشار پذیری واعماق مختلف ستون خاک بهدست آمد که در شکل (19) نشان داده شده است. ضریب انتشار پذیری برای کل ستون خاک از رابطه 0.233= λ پیروی میکند که در این رابطه λ ضریب انتشارپذیری بر حسب سانتی متر وL برابر طول ستون خاک بر حسب سانتی متر میباشد، این معادله دارای ضریب رگرسیون 97 درصد است. نتایج تحقیقات Connor و Timsina (19) و Parker و Abrecht (20) با نتایج بهدستآمده از این تحقیق همخوانی دارد. همانطور که اشاره شد، بعضی از محققین ارتباط ضریب انتشارپذیری را با طول نمونه به صورت خطی بیان نمودهاند و رابطه خطی را برای توصیف میزان ضریب انتشارپذیری و ارتباط آن با فاصله انتقال بیان نمودهاند (Porro و همکاران (21) و Pachepsky(11)). ولیکن مطالعه حاضر نشان داد که جهت تعیین دقیق رابطه انتشارپذیری و فاصله انتقال، همانطور که در تئوری رودهواری فراکتال بیان شده است، این ارتباط غیر خطی و به صورت نمایی میباشد. Neuman (22) وYates (23) نیز تحقیقاتی در این زمینه انجام دادند و ارتباط ضریب انتشارپذیری را با فاصله انتقال با استفاده از فرضیه رودهواری فراکتال استخراج نمودند. به طورکلی با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، میتوان نتیجه گرفت که فرضیات روده واری فراکتال، میزان انتشار پذیری طولی را کمی بیشتر از مقادیر بهدست آمده از رابطه خطی نشان میدهد. این نتیجه با تحقیقات Neuman و همکاران (22) و Yates (23) مطابقت دارد. Zhou و Selim (24) با استفاده از عناصر منیزیم و کلسیم در ستونهای خاک به طول 50 و 100 سانتی متر و در نظر گرفتن تابع جذب سینتیکی برای این عناصر، اثر عامل مقیاس را در ستون خاک مورد مطالعه قرار دادند. در پژوهش ایشان مقادیر مختلف عامل مقیاس در تابع انتقال– انتشار لحاظ شد و مقادیر منحنی رخنه حاصل از تابع فراکتال انتقال- انتشار با نتایج حاصل از آزمایشات غلظت برازش داده شد و بهترین مقادیر عامل مقیاس در آزمایشات محاسبه گردید. آنها مقادیر 25/1، 75/1، 2 را برای عامل مقیاس در تابع انتقال انتشار لحاظ نمودند. نتایج حاصل از تحقیق حاضر مقدار عامل مقیاس را برای کل ستون خاک 76/1 برآورد نموده است که این نشاندهنده بالا بودن تأثیر عامل مقیاس در پارامتر انتشارپذیری میباشد. این نتیجه با نتایج حاصل از مطالعات Zhou و Selim (24) مطابقت دارد. آنها بیان کرده اند که مقادیر عامل مقیاس در خاک های همگن بیش از خاک های غیرهمگن میباشد. مدل فراکتال انتقال- انتشار رابطه توانی را برای بررسی ضریب انتشارپذیری طولی و ارتباط آن را با طول نمونه بیان میکند. با توجه به این فرضیه Huang و همکاران (7) با در نظر گرفتن فرضیات فراکتال و حل عددی مدل انتقال- انتشار کلاسیک، مقدار عامل مقیاس را برای طولهای مختلف و در نهایت کل ستون خاک برآورد نمودند. ایشان عامل مقیاس را در آزمایشات خود برابر 73/1 بهدست آوردند و رابطه توانی استخراج شده در آزمایشات ایشان D=λ〖X〗^b محاسبه گردیدکه مقدار b برابر 73/1 بهدست آمد. تأثیر پارامتر عامل مقیاس در آزمایشات Huang تقریباً برابر تأثیر عامل مقیاس در آزمایشات این تحقیق میباشد. محققینی، ازجمله Pickens و Grisak (2) ارتباط بین فاصله انتقال و میزان ضریب انتشارپذیری را در آزمایشات خود به صورت یک رابطه خطی بیان نموده اند که با فرض رابطه خطی بین ضریب انتشارپذیری و طول نمونه، مقادیر بهدست آمده برای ضریب انتشارپذیری کمتر از نتایج حاصل از فرضیات فراکتال خواهد بود.
اکثر تحقیقات جدید انجام شده ارتباط عامل مقیاس و طول نمونه را بیشتر به صورت توانی گزارش نمودهاند. بهطور مثال در تحقیقی که توسط Rajanayaka (25) انجام شده است و در ستون طولانی اثر عامل مقیاس را بررسی نموده است، به رابطه توانی اثر عامل مقیاس و ارتباط آن با طول نمونه دست یافته است. تحقیقی که توسط Pachepsky و همکاران (11) انجام شده است، از یون کلر در ستون خاک شنی برای بررسی توانایی مدل FADE در انتقال املاح در خاک و مقایسه آن با مدل ADE استفاده شده است. آنها تغییرات عامل مقیاس را بین صفر و 2 برآورد نموده اند و بیان کرده اند که ضریب رابطه توانی در آزمایشات آنها در اعماق مختلف تقریباً مقدار ثابتی داشته و فقط توان معادله فراکتال تغییر مینماید. در این تحقیق نیز، ضریب a در انتقال املاح در طولهای مختلف تقریبا ثابت می باشد و توان معادله فراکتال تأثیر بیشتری در عامل مقیاس و میزان انتشار هیدرودینامیکی املاح دارد.
شکل19- بهترین خط برازش داده شده جهت تعیین ضریب انتشارپذیری برای کل ستون خاک
Figure 19. The best fit line to determine dispersivity for entire soil column
پس از تعیین ضریب انتشارپذیری در اعماق مختلف و با توجه به آنکه مقدار تفاوت مقادیر ضریب انتشارپذیری در اعماق مختلف آزمایش شده، به فاصله آنها از هم ارتباط داشت، لذا با استفاده از مدل GS+ مقادیر ضریب انتشارپذیری اعماق مختلف، با استفاده از زمین آمار تخمین زده شد. از آنجا که جهت برآورد به روش کریجینگ نیاز به داده های با توزیع نرمال میباشد، منحنی فراوانی دادهها بهدست آمد و با استفاده از روش تبدیل لگاریتمی، دادهها به توزیع نرمال نزدیک شدند. همانطور که درشکل(20) نشان داده شده است، واریوگرامهای بهدست آمده، از ساختار فضایی مدل خطی[18] با اثر قطعهای001/0 و سقف54/1پیروی نمودند و از آنجا که نسبت مولفه ساختاردار به بیساختار آن بزرگتر از 5/0محاسبه گردید، لذا
ساختار فضایی بهدست آمده از استحکام قابل قبولی برخوردار بود. سپس با استفاده از روش اعتبار سنجی متقابل [19]دقت برآورد مذکور بررسی شد.
نتایج این روش با توجه به مقدار ضریب رگرسیون بهدست آمده (84/0) نشان داد که تخمین مذکوراز دقت بالایی در برآورد ضریب انتشارپذیری در طول ستون خاک برخوردار است(شکل 21). با انجام آزمون مقایسه میانگین ها (جدول4) و مقایسه نتایج بهدست آمده از روش فراکتال و زمین آمار مشخص گردید که هر دو روش تا سطح اعتماد یک درصد قادر به پیش بینی تغییرات افزایش ضریب انتشارپذیری در ستون خاک میباشند، ولی روش فراکتال مقادیر را با دقت بیشتری برآورد نموده است.
شکل20- واریوگرام خطی ضریب انتشارپذیری برای کل ستون خاک
Figure 20. Linear variogram of dispersivity for entire soil column
شکل21- اعتبار سنجی[20] ضریب انتشارپذیری برای کل ستون خاک
Figure21. Validation of dispersivity for the entire soil column
جدول3- مقادیر مختلف ضریب انتشار پذیری در اعماق مختلف ستون خاک
Table 3. Dispersivity values at different depths of soil column
عمق(cm) |
انتشارپذیری (cm) |
||
آزمایش |
فرض فراکتال |
زمین آمار |
|
6 |
1 |
98/0 |
08/0 |
12 |
5/1 |
72/1 |
1/0 |
18 |
9/2 |
38/2 |
18/0 |
24 |
3 |
3 |
71/0 |
30 |
4/3 |
59/3 |
69/1 |
36 |
5 |
16/4 |
98/2 |
42 |
5/4 |
70/4 |
12/4 |
48 |
5/5 |
24/5 |
39/5 |
54 |
5 |
76/5 |
26/6 |
60 |
5/5 |
27/6 |
37/7 |
66 |
5/6 |
77/6 |
51/8 |
72 |
1/7 |
26/7 |
42/9 |
78 |
2/7 |
74/7 |
98/9 |
84 |
9/7 |
21/8 |
93/9 |
90 |
10 |
68/8 |
73/9 |
96 |
5/10 |
14/9 |
77/9 |
جدول4- نتایج حاصل از انجام آزمون تفاوت میانگین ضریب انتشارپذیری کل ستون خاک در سطح اعتماد یک درصد
Table 4. The results of mean difference for dispersivity of the soil column in one percent level of confidence
فراکتال |
زمین آمار |
||||
آستانه F |
19/1 |
|
آستانه F |
44/0 |
|
F |
70/3 |
|
F |
27/0 |
|
t |
07/0 |
|
t |
04/0 |
|
t آستانه |
47/2 |
|
t آستانه |
49/2 |
|
نتیجه گیری
افزایش ضریب انتشارپذیری طولی در کل ستون خاک مشاهده گردید و روند افزایشی آن به خوبی با فرضیه روده واری فراکتال که ارتباط ضریب انتشارپذیری طولی را با طول نمونه به صورت معادله نمایی در نظر میگیرد، تطابق مناسبی نشان داد. برازش معادله کامل شده انتقال- انتشار با فرض پدیده رودهواری فراکتال و اعمال ایزوترم جذب سطحی در آن، در همه اعماق بهکار رفته، به خوبی توانست منحنی رخنه حاصل از آزمایشات را پیشبینی نماید و با انجام آزمون مقایسه میانگینها مشخص شد که بین نتایج حاصل از مدل فراکتال انتقال – انتشار و نتایج ستون عمودی خاک در اعماق مختلف، اختلاف معنیداری در سطح یک درصد مشاهده نمیشود. همچنین نتایج تحقیق نشان داد، مدلهایی که بر اساس تئوری مقیاس استوار میباشند، از جمله مدل مورد تحقیق این پژوهش، مدلهایی هستند که در آنها فرض می شود پارامترهای مدل به صورت تصادفی تغییر کرده و فقط می توان این پارامترها را با یک توزیع آماری توصیف نمود و مقادیر هر پارامتر به وسیله یک تابع توزیع احتمال بیان میگردد و فرض میشود که متغیر تصادفی در هر نقطه مکانی دارای توزیع مشابهی است. با این فرض، میانگین و واریانس توزیع مقدار ثابتی دارد و کوواریانس آنها فقط تابعی از فاصله مکانی دو نقطه میگردد. این موضوع در واریوگرامهای بهدست آمده در علم زمین آمار نیز دیده می شود و در زمین آمار نیز توزیع واریانس نقاط به توزیع مکانی آنها مرتبط نبوده و فقط به فاصله جفت نقاط وابسته میباشد. لذا استفاده از روش زمین آمار در این پژوهش جهت بهدست آوردن ارتباط ضریب انتشار پذیری و تاثیر عامل مقیاس در آن، نتایج دقیقی در سطح اعتماد یک درصد در برداشت. لیکن روش فراکتال ژئومتری، نسبت به روش کیریجینگ از دقت بالاتری در تخمین میزان انتشارپذیری خاک در اعماق مختلف برخوردار بود.
منابع
hydrogeologic systems. Water Resour. Res. Vol. 17(6), pp. 1701-1711.
1- دانشیار، گروه آبیاری دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، مغان، ایران.*(مسئول مکاتبات)
[2]- استادیار، گروه مهندسی آب دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
[3] - Associate Professor, Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Moghan, Mohaghegh Ardabili, Moghan, Iran.*(Corresponding author)
[4] -Assistant Professor, Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran.
[5] -Dispersivity
[6] -Advection-Dispersion
[7] -Travel Distance
[8] -Radial Injection
[9] -Pulse Injection
[10]- Discrete Layers
[11] - Advection Dispersion Equation
[12]- Fractional Advection Dispersion Equation
[13] - Fractional
[14] -Dispersivity
[15] -Macro dispersion
[16] - Fractal geometry
[17] - Self- Similarity
[18] - Linear
[19] - Cross validation
[20] - cross validation
hydrogeologic systems. Water Resour. Res. Vol. 17(6), pp. 1701-1711.