نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
عضو هیات علمی گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره نوزدهم،ویژه نامه شماره 5 ، تابستان1396
مدلسازی دوبعدی نرخ تجدیدپذیری آب در خلیج گرگان
سعید شربتی [1]*
حامد کلنگی میاندره [2]
تاریخ دریافت: 15/09/1392 |
تاریخ پذیرش:09/09/1393 |
چکیده
زمینه و هدف: نرخ تجدیدپذیری از جمله شاخصهای مهم در تجزیه و تحلیل وضعیت کیفی احجام آبی محسوب میگردد. در این تحقیق بهمنظور بررسی نرخ تجدیدپذیری آب در خلیج گرگان نسبت به جفت نمودن دو ماژول هیدرودینامیکی و انتقال-پخش مدل دو بعدی مایک21 افام اقدام گردیده است.
روش بررسی: مدلسازی تحت 4 رویداد فرضی مختلف با در نظر گرفتن عوامل وزش باد، ورودی رودخانهها، بارش، تبخیر و نوسان آب در دهانه آشورآده-بندرترکمن اجرا گردید.
یافتهها: نتایج مدلسازی بیانگر آن بود که خلیج گرگان دارای نرخ تجدیدپذیری کل به میزان 0181/0 بر روز میباشد. تغییرات به وجود آمده در میزان نرخ تجدیدپذیری به شدت تحت تاثیر رژیم هیدرودینامیک حاکم بر خلیج گرگان قرار داشت. نرخ تجدیدپذیری در فاصله 1 کیلومتر از دهانه ورودی کمتر از یک بر روز بود. نرخ این شاخص زمانی با حرکت در امتداد محور طولی خلیج از شرق به غرب کاهش یافت. نرخ تجدیدپذیری در نواحی شمالشرقی نسبت به نواحی متناظر در جنوبشرق بیشتر بوده است. در نواحی غربی خلیج تفاوت چندانی در میزان این شاخص زمانی در بخشهای شمالی و جنوبی وجود نداشت. نتایج مدلسازی در چهار فصل سال بیانگر آن بود که میزان تجدیدپذیری کل در فصل زمستان و بهار بیشتر از تابستان و پاییز میباشد که به ترتیب با روندهای افزایش و کاهش درون سالیانه سطح آب در دریای کاسپی منطبق میباشند.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به کم بودن نرخ تجدیدپذیری آب در خلیج گرگان میتوان به صراحت گفت که سیستم تعویض آب در این پیکره آبی با سرعت آهستهای انجام شده و هرگونه استفاده از آن باید با مطالعات و تمهیدات بیشتر صورت پذیرد.
واژههای کلیدی: مدلسازی، دوبعدی، نرخ تجدیدپذیری، خلیج گرگان، مایک21 افام.
|
Two Dimensional Modeling of Net Water Renewal Time in Gorgan Bay
Saeed Sharbaty [3]*
Hamed Kolangi Miandareh [4]
Abstract
Background and Objective: Net Renewal Time is one of the most important indicators for water quality analysis in the water bodies. In this study, in order to investigate the Net water Renewal Time in Gorgan Bay, two modules from two dimensional Mike21FM model including Advection-Dispersion and Hydrodynamic were coupled.
Method: Modeling was performed under 4 different scenarios with inclusion of some factors such as wind stress, river input, precipitation, evaporation and water fluctuations in spans of Ashoradeh-Bandaretorkaman.
Findings: The modeling results showed that integral Net Renewal Time in Gorgan Bay was 0.0181 per days. Variations in the amounts of Net Renewal Time were strongly influenced by prevailing hydrodynamic regime in Gorgan Bay. Net Renewal Time in distance of 1 km from the input spans was less than one day. This time index rate decreases by moving along longitudinal axis of the bay from east to west. Net Renewal Time in northeastern area was more than the corresponding areas in southeastern part. There was no significant difference in the Net Renewal Time for southern and northern parts of the west area. The modeling results in the four seasons showed that the Renewal amounts in winter and spring were more than those in summer and fall, and these results were consistent with increasing and decreasing inter-annual water level trend in the Caspian Sea, respectively.
Conclusion: Due to the low water Net Renewal Time in Gorgan Bay, it can be concluded that the water flushing system has very low speed in this water body and any use of it must be done with further studies and arrangements.
Keywords: Modeling, Two Dimensional, Net Renewal Time, Gorgan Bay, Mike21 FM.
مقدمه
در بومسازگانهای آبی، جابهجایی برخی از موجودات همچون زیشناوران، تخم و لارو ماهیان، مواد مغذی، آلایندههای زیست محیطی، ذرات معلق و گازهای محلول توسط جریانات صورت میپذیرد. لذا داشتن اطلاعات کافی در خصوص رژیم هیدرودینامیک حاکم بر منطقه و مقیاسهای زمانی انتقال از گامهای اولیه در مدلسازی فرآیندهای بومشناختی احجام آبی محسوب میگردد (1). چگونگی وقوع برخی از فرآیندهای فیزیکی در آب بیانگر میزان سلامتی بومسازگانهای آبی میباشد. از جمله فرآیندهای فیزیکی مهم که بر سلامتی، تولیدات زیستی و میزان کیفیت آب تاثیرگذار بوده و به عنوان شاخصی جهت ارزیابی میزان آسیبهای وارده به محیطهای آبی مطرح میگردد، مقیاسهای زمانی تبادل آب بین دو پهنه آبی بزرگ میباشد (2). از جمله مقیاسهای زمانی قابل توجه میتوان به نرخ تجدیدپذیری[5] احجام آبی همچون خلیجها اشاره نمود. این مقیاس زمانی بیانگر آهنگ تغییرات مدت زمان لازم جهت تعویض کل آب موجود در یک پیکره آبی با آبهای تازه وارد از محیطهای مجاور از طریق مرزهای ورودی همچون دهانه، تنگه، رودخانه و یا کانالها میباشد. از این مفهوم میتوان جهت توصیف فرآیندهایی همچون لایهبندی دمایی محیطهای آبی، بررسی ترکیب ایزوتوپیک عناصر، تعیین میزان غلظت ترکیبات آلی کربندار محلول در آب، بررسی خصوصیات pH آب، برآورد نسبت عناصر فلزات سنگین در آب، تعیین میزان غلظت مواد مغذی در آب، نرخ معدنی شدن مواد آلی و برآورد میزان تولیدات اولیه زیستی استفاده نمود (1). به منظور تعیین نرخ تجدیدپذیری حوضه آبی که معکوس زمان تجدیدپذیری[6] میباشد، میتوان از سه شیوه ردیابی مواد رادیواکتیو، روابط تجربی و مدلسازیهای عددی استفاده نمود (3). از میان سه روش مذکور مدلسازیهای عددی دارای امتیازهای بیشتری نسبت به دو روش دیگر به دلیل صرف کمتر هزینههای مادی و زمانی و افزایش امکان مطالعه حوضه آبی با جزییات بیشتر در مقیاسهای زمان-مکانی بزرگتر می باشد. از طرفی در مدلسازی این شاخص زمانی میتوان از سه روش لاگرانژی، جابجایی-پخش و یا ترکیبی از هر دو استفاده نمود (4). در خصوص تحقیقات انجام شده جهت مدلسازی این مقیاس زمانی، میتوان به کارهای انجام شده توسط مانوژ (2)، برنس و همکاران (5)، وانگ و همکاران (6)، اویلون و همکاران (7)، شلدون و آلبر (8)، استامو و همکاران (9)، لی و کیان (10) و صدرینسب و کمپ (11) اشاره نمود. مدل سازیهای انجام شده با توجه به عمق و دادههای موجود از حوضه تحت بررسی دو و یا سه بعدی بوده است.
خلیج گرگان به عنوان بزرگ ترین خلیج ایران در آبهای جنوبی سواحل دریای کاسپی با داشتن ویژگیهای طبیعی خاص خود یکی از با ارزشترین زیستگاههای گیاهی و جانوری دنیا است که در کنوانسیون رامسر بهعنوان ذخیرهگاه زیستکره به ثبت رسیده است. با کاهش کیفیت آب خلیج گرگان از طریق پسابهای شهری، صنعتی و کشاورزی، این بوم سازگان آبی ارزشمند در معرض آلودگی زیست محیطی قرار گرفته است (12). کاهش کیفیت آب خلیج نه تنها با عوامل انسانزادی در ارتباط بوده بلکه با وضعیت هیدرودینامیکی خلیج نیز ارتباط مستقیم دارد. پویایی جریان آب در خلیج به موجب جریانهای دریایی و فرآیند اختلاط، سبب افزایش میزان خودپالایی آب در خلیج میگردد. با توجه به نیمه بسته بودن خلیج، تنها راه ارتباطی موثر آن با دریای کاسپی از طریق دهانه آشورآده-بندرترکمن میباشد. در نتیجه رژیم حاکم بر وضعیت هیدرودینامیکی خلیج کمتر تحت تاثیر انرژی دریافتی از دریای کاسپی قرار گرفته و بیشتر متاثر از فرآیندهای فیزیکی واقع در حوضه خود همچون وزش بادهای غالب میباشد (13). با توجه به اندازهگیریهای میدانی جریان (14) و مدلسازیهای دو بعدی جریان (15)، مقادیر سرعت جریان در خلیج بالا نبوده و گمان میرود سیستم تعویض آب در این پیکره آبی با سرعت مناسبی انجام نشود. در نتیجه میتوان انتظار داشت که آلودگیها و مواد معلق در این پهنه آبی انباشته و یا با سرعتی بسیار آهسته از آن خارج و یا در بخشهایی از آن تمرکز یافته و بدین صورت سبب کاهش میزان کیفیت آب خلیج گردند. با توجه به وضعیت آلودگی کنونی خلیج و تلاش مسوولین و برنامهریزان منطقه برای راه اندازی بنادر نیمهفعال ترکمن، خوجهنفس و گز و احداث مزارع پرورش ماهیان گرمآبی، سردآبی و فیلماهی در بخشهایی از خلیج این احتمال وجود دارد که در سالهای آتی بار آلودگی در این حوضه افزایش یابد. لذا در این تحقیق مدلسازی هیدرودینامیک خلیج گرگان بهمنظور آگاهی از تغییرات مکان-زمانی نرخ تجدیدپذیری کل[7] و محلی[8] در این پهنه آبی مد نظر قرار گرفته است، چرا که داشتن اطلاعات مناسب و دقیق در خصوص عوامل زمانی مذکور منجر به شناسایی نواحی حساس و آسیبپذیر در این پهنه آبی ارزشمند و اتخاذ تصمیمات مناسب بهمنظور استفاده هر چه بهتر از پتانسیلهای خلیج میگردد.
روش بررسی
خلیج گرگان با طول تقریبی60 کیلومتر، حداکثر عرض 12 کیلومتر، میانگین عمق 5/1 متر و با مساحت تقریبی 460 کیلومترمربع حوضه آبی نیمه بستهای است که از شمال با منطقه حفاظت شده شبه جزیره میانکاله و از جنوب با استانهای گلستان و مازندران و در بخش شمال شرقی از طریق دهانه آشورآده-بندرترکمن با دریای کاسپی در ارتباط دایمی میباشد (شکل 1).
شکل 1– موقعیت خلیج گرگان در جنوب شرق دریای کاسپی
Figure 1- Gorgan Bay position in south-east of the Caspian Sea
در این تحقیق به منظور مدلسازی نرخ تجدیدپذیری آب در حوضه خلیج گرگان نسبت به جفت نمودن به هنگام دو ماژول هیدرودینامیک و انتقال-پخش[9] از مدل مایک21 افام استفاده شده است. مدل پایه هیدرودینامیک مایک21 افام، یک سیستم مدل سازی عددی پیشرفته جهت شبیهسازی سطوح آب و جریانها در مصب، خلیج و مناطق ساحلی میباشد. مدل مذکور جریانات دو بعدی غیر یکنواخت را در یک لایه از سیال که به طور عمودی از لحاظ چگالی همگن است شبیهسازی مینماید. دلیل انتخاب مدل دو بعدی در این تحقیق، کم عمق بودن و کوچک بودن تغییرات عوامل حرکت در راستای قایم در حوضه خلیج گرگان میباشد. معادلات به کار رفته در مدل همان معادلات آبهای کم عمق پایستگی جرم و اندازه حرکت است که به روش تفاضل محدود گسستهسازی شده و پس از انتگرالگیری در عمق، مولفههای میانگینگیری شده سرعت و تراز سطح آب به دست خواهد آمد. مدل مایک21 افام از شیوه ضمنی جاروب دوطرفه[10] برای انتگرالگیری از معادلات پیوستگی جرم و اندازه حرکت در میدان فضا-زمانی و با دقت مرتبه دوم استفاده میکند (16). معادلات پیوستگی و اندازه حرکت به کار گرفته شده در مدل مایک بهصورت زیر میباشد.
(1) معادله پیوستگی
(2) معادله اندازه حرکت در جهت x
(3) معادله اندازه حرکت در جهت y
در معادلات فوق، :عمق آب،: تراز لحظهای سطح آب، : دبی در واحد عرض و مقادیر سرعت درجهات ،c : ضریب مانینگ، : شتاب جاذبه،: ضریب اصطکاک باد،: بزرگی سرعت باد و مولفههای آن در دو جهت ، : پارامتر کوریولیس، : فشار جو،: چگالی آب و : مولفههای تنش برشی موثر میباشند. معادلات فوق پس از گسستهسازی به روش تفاضل محدود بر روی شبکههای بیساختار مثلثی حل میشوند.
جهت مدلسازی هندسه خلیج گرگان، از سه نقشه آبنگاری خلیج با مقیاس 1:25000 و متعلق به سازمان نقشهبرداری کشور استفاده شده و سپس با وارد کردن نقاط مرزی و دادههای تراز عمقی و درونیابی دادهها در محیط تولیدگر مش در نرمافزار دیاچآی، شبکهبندی بیساختار مثلثی خلیج گرگان با 8997 المان و 4746 گره تولید گردید. جهت معرفی تنش باد به عنوان ورودی مهم به مدل به صورت ثابت در مکان و متغیر در زمان، از دادههای جهت و سرعت باد ایستگاه هواشناسی بندرترکمن در بخش جنوب شرقی خلیج گرگان با فواصل زمانی ده دقیقهای در دوره زمانی مدلسازی استفاده شده است. برای اعمال تغییرات ضرایب اصطکاک باد به دلیل تغییرات سرعت باد از رابطه اسمیت و بنک استفاده گردید (17). برای اعمال شرط مرز باز به مدل از اطلاعات نوسانهای سطح آب در ایستگاه آشوراده متعلق به مرکز ملی مطالعات دریای خزر استفاده شد و آمار فوق به تنها مرز باز خلیج در دهانه آشوراده–بندرترکمن در دوره زمانی شاخص اعمال گردید. دوره شبیهسازی بالغ بر 3153600 گام زمانی با فواصل زمانی 10 ثانیه از ابتدای زمستان 1388 الی پایان پاییز 1390 میباشد. با توجه به فواصل زمانی و فواصل مکانی انتخاب شده، عدد کورانت که بیانگر پایداری مدل میباشد برابر 8/0 به دست آمد. در این تحقیق از میانگین ماهانه بارش، تبخیر و دبی ورودی 13 رودخانه به خلیج منطبق با دوره زمانی مدلسازی استفاده شده است (18). اثر نیروی کوریولیس علیرغم عرض جغرافیایی بسیار ناچیز منطقه در نظر گرفته شده است. حوضه خلیج گرگان دارای مناطق کم عمق بسیاری در نواحی ساحلی و بهخصوص غربی میباشد و بهمنظور در نظر گرفتن خشکی و تری سواحل در اثر افت و خیز سطح آب دریای کاسپی، از ضرایب خشکی 005/0 و تری 05/0 متر در مدلسازی حاضر استفاده شده است. شرایط اولیه شبیهسازی به صورت سطح اولیه آب و از قرائت اولین عدد نوساننگار سطح آب در مرز ورودی به مدل اعمال شد. به منظور مدلسازی اثر گردابهای، از فرمول اسماگورینسکی بر اساس سرعت آب با ضریب ثابت 5/0 استفاده گردید (19). در این مدلسازی مقاومت بستر به عنوان مهمترین عامل تاثیرگذار در مناطق کمعمق، با توجه به وضعیت بافت رسوبات سطحی خلیج که عمدتاً در محدوده ماسه-گلی قرار دارد (20) از طریق روابط ارایه شده توسط دیکس و همکاران (21) بهصورت متغیر در مکان و ثابت در زمان برای اعماق کمتر از 2 متر معادل 32 و برای اعماق بیشتر از 2 متر معادل 36 در نظر گرفته شد. ضرایب تمامی عوامل در نظر گرفته شده در اجرای مدل هیدرودینامیکی مایک21، پیشتر در قالب یک طرح تحقیقاتی انجام شده بود و از آنها در اجرای مدلسازی نرخ تجدیدپذیری آب در خلیج گرگان استفاده گردید (22). همانطور که اشاره شد نتایج مدل هیدرودینامیک مایک21 شامل سرعت جریان و نوسان سطح آب، اساس و پایه اجرای زیرمدل انتقال-پخش میباشد. بدین صورت که با جفت نمودن مدلهای هیدرودینامیک و انتقال-پخش، در ابتدا مدل هیدرودینامیک مایک21 افام با شرایط اعمال شده به اجرا در آمده و سپس از نتایج آن جهت اجرای زیرمدل انتقال-پخش بهطور همزمان استفاده میگردد. معادله انتقال و پخش دو بعدی استفاده شده در مایک21 همان معادله موازنه جرم بر حسب غلظت به صورت زیر میباشد (23):
در معادلات فوق و به ترتیب بیانگر ضرایب نفوذ یا پخش در جهات و ، و به ترتیب بیانگر سرعت در جهات و ، منبع انتشار، غلظت ماده مورد نظر، دبی منابع ورودی و یا خروجی و عمق آب میباشد. در مدلسازی نرخ تجدیدپذیری یک حوضه نیمه بسته، غلظت یک ماده پایستار را (با واحد یا بدون واحد) در کل حوضه برابر 100 درصد در نظر گرفته و با اعمال آبی با غلظت صفر از طریق مرزهای ورودی مدل، مدت زمان لازم را برای اینکه غلظت ماده پایستار در حوضه به 37 درصد مقدار اولیه خود برسد، محاسبه مینمایند (24). از آنجا که در این تحقیق نرخ تجدیدپذیری در خلیج گرگان مد نظر بوده است، لذا غلظت دبی وارده از طریق رودخانهها و بارش نیز همچون مرز ورودی در دهانه آشوراده-بندرترکمن معادل صفر در نظر گرفته شد. از طرفی جهت بررسی نرخ تجدیدپذیری محلی در نواحی مختلف حوضه حل، خلیج گرگان در 22 ناحیه با مساحت بیشینه 25 کیلومترمربع مورد بررسی واقع گردید. با میانگینگیری از مقادیر نرخ تجدیدپذیری محلی در 22 ناحیه تحت بررسی، نرخ تجدیدپذیری کل محاسبه میگردد (25). مدلسازی تحت 4 رویداد فرضی مختلف به منظور مقایسه و بررسی الف- اثر ورودی آب از طریق دهانه آشوراده-بندرترکمن بدون احتساب باد و منابع ورودی، ب- اثر توامان وزش باد بر کل حوضه خلیج و نوسان در دهانه بدون منابع ورودی، ج- اثر نوسان در دهانه بههمراه منابع ورودی و د- اثر تمامی عوامل اجرا گردید. همچنین برای بررسی نرخ تجدیدپذیری خلیج در فصول مختلف سال، نتایج اجرای مدل با در نظر گرفتن تمامی مجموعه عوامل برای چهار فصل سال بهطور مجزا در دوره زمانی شاخص یک ساله مورد مطالعه واقع شد.
یافتهها
مدلسازی دوبعدی جریان در خلیج گرگان در طی دوره شاخص یک ساله به منظور به دست آوردن زمان و نرخ تجدیدپذیری در خلیج گرگان با شرایط اعمال شده به مدل مایک21 افام تحت 4 رویداد فرضی انجام شد (جدول 1).
جدول 1- میزان نرخ تجدیدپذیری کل و زمان تجدیدپذیری کل تحت اجرای 4 رویداد فرضی در خلیج گرگان
Table 1- Integral Net Renewal Time and Local Net Renewal Time in the Gorgan Bay under 4 Hypothetical Scenario
عوامل هیدرودینامیکی |
زمان تجدیدپذیری کل (بر حسب روز) |
نرخ تجدیدپذیری کل (برحسب روز/1) |
رویداد فرضی1، تنها اعمال شرط نوسان در دهانه |
7/58 |
017/0 |
رویداد فرضی2، اعمال شرط نوسان در دهانه و وزش باد بر سطح خلیج |
19/55 |
0181/0 |
رویداد فرضی3، اعمال شرط نوسان در دهانه و بارش و ورودی رودخانهها |
6/57 |
0173/0 |
رویداد فرضی4، اعمال تمامی عوامل |
2/55 |
0181/0 |
اجرای مدل تحت رویداد فرضی1 یعنی تنها در نظر گرفتن اثر ورود و خروج آب از طریق دهانه آشوراده-بندرترکمن نشان داد که میزان تجدیدپذیری کل 7/58 روز بوده و اعمال شرط دهانه در خلیج گرگان در مقایسه با رویدادهای فرضی دیگر دارای نرخ تجدیدپذیری کمتر و زمان تجدیدپذیری بیشتر میباشد (جدول 2). در این سناریو مدت زمان لازم برای تجدیدپذیری آب در ناحیه 22 از خلیج گرگان معادل 6/68 روز محاسبه گردید.
جدول 2- میزان نرخ تجدیدپذیری محلی تحت اجرای رویداد فرضی اول در خلیج گرگان (برحسب روز/1)
Table 2- Local Net Renewal Time in the Gorgan Bay under First Hypothetical Scenario (1/day)
ناحیه 1 |
ناحیه 2 |
ناحیه 3 |
ناحیه 4 |
ناحیه 5 |
ناحیه 6 |
ناحیه 7 |
ناحیه 8 |
ناحیه 9 |
ناحیه 10 |
ناحیه 11 |
0219/0 |
0216/0 |
023/0 |
0215/0 |
0214/0 |
0212/0 |
0169/0 |
0169/0 |
0166/0 |
0166/0 |
0162/0 |
ناحیه 12 |
ناحیه 13 |
ناحیه 14 |
ناحیه 15 |
ناحیه 16 |
ناحیه 17 |
ناحیه 18 |
ناحیه 19 |
ناحیه 20 |
ناحیه 21 |
ناحیه 22 |
0162/0 |
0157/0 |
0157/0 |
0156/0 |
0155/0 |
0153/0 |
0151/0 |
0152/0 |
0147/0 |
0146/0 |
0145/0 |
بررسی نتایج مدل در رویداد فرضی2 تحت عوامل نوسان در دهانه و وزش باد در سطح خلیج نشان داد که عامل وزش باد بر روی سطح خلیج سبب کاهش مدت زمان تجدیدپذیری کل به میزان 51/3 روز و 41/2 روز به ترتیب در مقایسه با رویداد فرضی اول و سوم می گردد (جدول 3). در این سناریو مدت زمان لازم برای تجدیدپذیری آب در ناحیه 22 از خلیج گرگان معادل 12/67 روز محاسبه گردید.
جدول 3- میزان نرخ تجدیدپذیری محلی تحت اجرای رویداد فرضی دوم در خلیج گرگان (برحسب روز/1)
Table 3- Local Net Renewal Time in the Gorgan Bay under Second Hypothetical Scenario (1/day)
ناحیه 1 |
ناحیه 2 |
ناحیه 3 |
ناحیه 4 |
ناحیه 5 |
ناحیه 6 |
ناحیه 7 |
ناحیه 8 |
ناحیه 9 |
ناحیه 10 |
ناحیه 11 |
0217/0 |
0214/0 |
0212/0 |
0213/0 |
0211/0 |
0209/0 |
0171/0 |
0171/0 |
0169/0 |
0168/0 |
0166/0 |
ناحیه 12 |
ناحیه 13 |
ناحیه 14 |
ناحیه 15 |
ناحیه 16 |
ناحیه 17 |
ناحیه 18 |
ناحیه 19 |
ناحیه 20 |
ناحیه 21 |
ناحیه 22 |
0165/0 |
0162/0 |
0162/0 |
016/0 |
0158/0 |
0156/0 |
0155/0 |
0155/0 |
0152/0 |
0149/0 |
0148/0 |
نتایج اجرای مدل تحت رویداد فرضی3 بیانگر نقش قابل توجه ورودی رودخانهها در افزایش نرخ تجدیدپذیری خلیج و کاهش چشمگیر زمان تجدیدپذیری کل خلیج در سواحل جنوبی در مقایسه با سناریوهای 1 و 2 به میزان یک روز میباشد (جدول 4). در این سناریو مدت زمان لازم برای تجدیدپذیری آب در ناحیه 22 از خلیج گرگان معادل 1/66 روز محاسبه گردید.
جدول 4- میزان نرخ تجدیدپذیری محلی تحت اجرای رویداد فرضی سوم در خلیج گرگان (برحسب روز/1)
Table 4- Local Net Renewal Time in the Gorgan Bay under Third Hypothetical Scenario (1/day)
ناحیه 1 |
ناحیه 2 |
ناحیه 3 |
ناحیه 4 |
ناحیه 5 |
ناحیه 6 |
ناحیه 7 |
ناحیه 8 |
ناحیه 9 |
ناحیه 10 |
ناحیه 11 |
0219/0 |
0216/0 |
0215/0 |
0216/0 |
0214/0 |
0213/0 |
0171/0 |
0171/0 |
0169/0 |
0168/0 |
0166/0 |
ناحیه 12 |
ناحیه 13 |
ناحیه 14 |
ناحیه 15 |
ناحیه 16 |
ناحیه 17 |
ناحیه 18 |
ناحیه 19 |
ناحیه 20 |
ناحیه 21 |
ناحیه 22 |
0165/0 |
0163/0 |
0163/0 |
0161/0 |
0161/0 |
0156/0 |
0156/0 |
0157/0 |
0154/0 |
0151/0 |
0151/0 |
با در نظر گرفتن تمامی مجموعه عوامل نتایج مدلسازی در رویداد فرضی4 نشان داد که خلیج گرگان در خلال دوره شاخص دارای نرخ تجدیدپذیری کل 0181/0 بر روز میباشد. با این نرخ تجدیدپذیری، کل آب خلیج گرگان در طی 2/55 روز متاثر از الگوی وزش باد، نوسان آب در دهانه آشوراده-بندرترکمن، بارش و ورودی رودخانهها از نو تجدید میگردد. بررسی تغییرات توزیع مکان-زمانی نرخ تجدیدپذیری محلی در 22 ناحیه از خلیج گرگان نشان داد که در امتداد محور شرقی-غربی با دور شدن از دهانه آشوراده-بندرترکمن نرخ تجدیدپذیری کاهش مییابد (جدول 5 و شکل2). میزان تجدیدپذیری در فاصله یک کیلومتری از دهانه کمتر از یک روز بود. زمان تجدیدپذیری در منتهیالیه نواحی شمالشرقی خلیج در مقایسه با نواحی متناظر در بخش جنوبشرقی دارای تفاوت 2/11 روز میباشد. در نواحی غربی خلیج نرخ تجدیدپذیری در مناطق متناظر شمالی و جنوبی تفاوت چشمگیری نداشته است. بخش کمعمق غربی خلیج واقع در ناحیه 22 دارای کمترین نرخ تجدیدپذیری به میزان 0158/0 در روز بوده و میزان تجدیدپذیری آب در این ناحیه به علت فاصله بسیار زیاد از دهانه ورودی خلیج گرگان بالغ بر 63 روز محاسبه گردیده است.
جدول 5- میزان نرخ تجدیدپذیری محلی تحت اجرای رویداد فرضی چهارم در خلیج گرگان (برحسب روز/1)
Table 5- Local Net Renewal Time in the Gorgan Bay under Fourth Hypothetical Scenario (1/day).
ناحیه 1 |
ناحیه 2 |
ناحیه 3 |
ناحیه 4 |
ناحیه 5 |
ناحیه 6 |
ناحیه 7 |
ناحیه 8 |
ناحیه 9 |
ناحیه 10 |
ناحیه 11 |
0279/0 |
0271/0 |
0212/0 |
0214/0 |
0212/0 |
021/0 |
0185/0 |
0185/0 |
0174/0 |
0174/0 |
017/0 |
ناحیه 12 |
ناحیه 13 |
ناحیه 14 |
ناحیه 15 |
ناحیه 16 |
ناحیه 17 |
ناحیه 18 |
ناحیه 19 |
ناحیه 20 |
ناحیه 21 |
ناحیه 22 |
0169/0 |
0166/0 |
0166/0 |
0163/0 |
0163/0 |
0162/0 |
0162/0 |
0162/0 |
0161/0 |
0159/0 |
0158/0 |
شکل 2- تغییرات مکانی شاخص تجدیدپذیری در خلیج گرگان پس از گذشت 63 روز در 22 ناحیه تحت بررسی
Figure 2- Spatial changes of Net Renewal Time in the Gorgan Bay after 63 days in the 22 parts of domain.
بررسی نتایج مدلسازی میزان نرخ تجدیدپذیری محلی و کل در خلیج گرگان و در خلال فصول مختلف سال با اعمال تمامی مجموعه عوامل نشان داد که تغییرات این شاخص بهشدت تحت تاثیر نوسانات سطح آب در دریای کاسپی و به تبع آن نوسانات سطح آب در دهانه آشورآده-بندرترکمن قرار دارد. میزان تجدیدپذیری محلی در فصل زمستان بیشتر از فصول دیگر بوده است به گونهایی که در این فصل تودههای آب قرار گرفته در منتهیالیه غربی خلیج (ناحیه 22) در طی مدت 8/63 روز از نو تجدید میگردند. زمان تجدیدپذیری کل آب در خلیج گرگان و در فصل زمستان معادل 76/55 روز محاسبه شد. پس از فصل زمستان، فصل بهار از لحاظ زمان تجدیدپذیری محلی و کل آب بهترین فصل برای خلیج گرگان محسوب میگردد. در این فصل تودههای آب قرار گرفته در منتهیالیه غربی خلیج (ناحیه 22) در طی مدت 4/70 روز از نو تجدید میگردند. زمان تجدیدپذیری کل آب در خلیج گرگان و در فصل بهار معادل 16/56 روز محاسبه شد. فصول تابستان با زمان تجدیدپذیری کل 78/64 روز و پاییز با زمان تجدیدپذیری کل 38/79 روز از درجه اهمیت سوم و چهارم میزان تجدیدپذیری فصلی در خلیج گرگان برخوردار میباشند.
بحث و نتیجه گیری
بهطورکلی آنچه سبب تغییرات در زمان و نرخ تجدیدپذیری محلی و کل در خلیج گرگان میگردد، رژیم هیدرودینامیک حاکم بر آن است که سبب ایجاد گردش آب در خلیج بهصورت پادساعتگرد میگردد. پادساعتگرد بودن گردش آب در خلیج گرگان پیشتر توسط شربتی و حسینی نیز گزارش شده است (22). تودههای آب در نواحی غربی خلیج متاثر از باد غالب که عمدتاً در طول سال از غرب به شرق میوزند در امتداد کرانههای جنوبی خلیج به حرکت درآمده و پس از رسیدن به دهانه خلیج با آبهای تازه وارده از طریق دریای کاسپی ترکیب شده و سپس در امتداد کرانههای شمالی به سمت غرب حرکت میکنند. لذا میتوان دلایل افزایش زمان تجدیدپذیری را با دور شدن از دهانه در امتداد محور شرقی-غربی و یا کاهش میزان این شاخص در نواحی شمال شرقی را در ارتباط با رژیم گردش آب در خلیج دانست. بررسی نتایج مدلسازی تحت اجرای 4 رویداد فرضی مختلف نشان داد که عامل تبادل آب در دهانه بیشترین نقش را در تغییرات نرخ تجدیدپذیری خلیج داشته است. با آن که وزش باد سبب افزایش اختلاط آب در سرتاسر خلیج میگردد، ولیکن موقعیت قرارگیری دهانه آشورآده-بندرترکمن در منتهیالیه بخش شمال شرقی خلیج و الگوی وزش باد غالب غربوزان سبب تشکیل منطقه جبههای برخورد تودههای آب بادرانه و تودههای آب ورودی دریای کاسپی از طریق دهانه آشورآده-بندرترکمن گردیده و این امر نه تنها موجب کاهش سرعت ورود آبهای تازهوارده از طریق دهانه آشورآده-بندرترکمن به خلیج میگردد، بلکه با ایجاد یک چرخه بسته موجب برگشت مجدد آبهای خلیج به درون حوضه خود میگردد.
مناطق کم عمق منتهیالیه غربی خلیج از حیث زمان تجدیدپذیری آب مناطقی بسیار آسیبپذیر بوده و هر گونه استفاده از این مناطق بهمنظور آبزیپروری دارای پیامدهای وخیم زیستمحیطی خواهد بود.
خلیج گرگان در مقایسه با نواحی دارای رژیم کشندی همچون تالاب پرلاس با نرخ تجدیدپذیری 0588/0 در روز، خلیج بلوفیلد با نرخ تجدیدپذیری 25/0 در روز (5)، تالاب بزرگ مرجانی استرالیا با نرخ تجدیدپذیری 025/0 در روز (6)، مصب پورت کورتیس با نرخ تجدیدپذیری 0526/0 در روز (27) و نواحی مصبی خلیج بزرگ ایالات متحده با نرخ تجدیدپذیری 125/0 روز (28)، دارای نرخ تجدیدپذیری بسیار کمی میباشد.
نرخ تجدیدپذیری پایین در خلیج گرگان محیط را برای توسعه شکوفایی جلبکی در اثر تجمع مواد مغذی ناشی از فعالیتهای آبزیپروری بسیار مناسب میسازد. از طرفی افزایش زمان تجدیدپذیری آب سبب کاهش تجمع مواد جامد معلق در ستون آبی میگردد. لذا میتوان تشکیل رسوبات گلی در خلیج گرگان را بهخصوص در نواحی غربی که پیشتر توسط لاهیجانی و همکاران گزارش گردیده است، با نرخ بسیار کم تجدیدپذیری در این حوضه مرتبط دانست (20).
با توجه به بالا بودن زمان تجدیدپذیری کل خلیج گرگان میتوان انتظار داشت که با افزایش زمان ماندگاری آب در درون خلیج آلایندهها فرصت لازم را برای خروج از خلیج نداشته و این امر موجبات تجمع سطوح آلایندهها را در خلیج گرگان فراهم میسازد.
بررسی اثر فصول بر میزان تجدیدپذیری در خلیج گرگان بیان میدارد که از لحاظ میزان تجدیدپذیری آب، بهترین فصول بهترتیب زمستان و بهار میباشد که منطبق بر دوره پرورش ماهیان سردآبی در خلیج میباشد.
بررسی روند تغییرات سطح آب در ایستگاه آشورآده در خلال سال شاخص (ابتدای زمستان 1389 الی پایان پاییز 1390) نشان داد که خلیج گرگان به ترتیب در فصلهای زمستان و بهار بیشترین میزان روند افزایشی سطح آب را تجربه نموده و این افزایش سطح آب به همراه افزایش دبی ورودی از طریق دریای کاسپی به دهانه ورودی، بر تمامی خلیج تاثیر گذاشته است (26). اواسط فصل زمستان نیز پس از فصل بهار بهترین دوره برای تجدیدپذیری آب خلیج گرگان میباشد. از اواسط تیر ماه زمانیکه سطح آب به بیشینه میرسد تا اواخر شهریور ماه سطح آب خلیج روند کاهشی داشته و با شروع فصل پاییز این روند نزولی سطح آب تا ابتدای فصل زمستان ادامه مییابد. روند نزولی سطح آب در خلیج بیانگر خروج تودههای آب از طریق دهانه به دریای کاسپی بوده و این موضوع سبب افزایش مدت زمان تجدیدپذیری در خلیج گرگان میگردد. با توجه به رقوم سطح آب ایستگاه آشورآده، نتایج مدلسازی در دو فصل تابستان و پاییز بیانگر افزایش مدت زمان تجدیدپذیری در خلیج میباشد.
بررسی تجدیدپذیری محلی بیانگر آن است که احداث مزارع آبزیپروری در نواحی نزدیک به دهانه آشورآده-بندرترکمن و نواحی شرقی بهخصوص شمال شرقی خلیج دارای ریسک آسیبپذیری کمتری میباشد چرا که تجدیدپذیری مناسب آب در این مزارع به طور پیوسته سستونها و اکسیژن محلول را تامیین نموده و سبب خروج مواد آلی زاید حاصل از فعالیتهای متابولیکی آبزیان از مزارع خواهد شد.
بر اساس تجدیدپذیری محلی مناسبترین محل جهت احداث جایگاه شنا و توسعه گردشگری در خلیج گرگان کرانههای شمال شرقی (سواحل جزیره آشورآده) و کرانههای جنوب شرقی (سواحل بندرترکمن) با فاصله حداکثر 8 کیلومتری از دهانه آشورآده-بندرترکمن می باشد.
عدم وجود رژیم کشندی موثر در دریای کاسپی و به طبع آن خلیج گرگان، ارتباط اندک خلیج با دریا به واسطه عمق و عرض کم دهانه ورودی، کاهش شدید عمق در نواحی غربی، کم بودن دبی ورودی رودخانهها به خلیج، افت و خیز درونسالیانه سطح آب در دریای کاسپی و وزش باد غالب غربوزان در منطقه خلیج گرگان از عوامل عمده افزایش مدت زمان تجدیدپذیری در خلیج گرگان می باشد. با توجه به نتایج تحقیق هرگونه فعالیت توسعهای در این بومسازگان باید با مطالعات دقیق و تمهیدات لازم صورت پذیرد.
منابع
1- Monsen, N.E., Cloern, J.E., Lucas, L.V., Stephen, G.M., 2002. A Comment on the Use of Flushing Time, Residence Time, and Age as Transport Time Scales. Journal of Limnology and Oceanography, Vol. 47(5), pp.1545-1553.
2- Manoj, N.T., 2012. Estimation of Flushing Time in a Monsoonal Estuary using Observational and Numerical Approaches. Nat. Hazards, Vol. 64, pp.1323-1339.
3- Umgiesser, G., Canu, D.M., Cucco, A., Solidoro, C.A., 2004. Finite element model for the Venice Lagoon. Development, set up, calibration and validation. Journal of Marine Systems, Vol. 51(4), pp.123-145.
4- Gillibrand, P.A., 2001. Calculating exchange times in a Scottish fjord using a two-dimensional, laterally-averaged numerical model. Estuarine Coastal and Shelf Science, Vol. 53, pp.437–449.
5- Brenes, C.L., Hernandez, A., Ballesteros, D., 2007. Flushing time in Perlas Lagoon and Bluefields Bay, Nicaragua. Investigations Marinas, Vol. 35(1), pp. 89-96.
6- Wang, Y., Ridd, P.V., Heron, M.L., Stieglitz, T.C., Orpin, A.L., 2007. Flushing time of solutes and pollutants in the central Great Barrier Reef lagoon, Australia. Marine and Freshwater Research, Vol. 58, pp. 778–791.
7- Ouillon, S., Fraunie, P., Jouon, A., Douillet, P., 2006. Calculations of hydrodynamic time parameters in a semi-opened coastal zone using a 3D hydrodynamic model. Continental Shelf Research, Vol. 26, pp.1395–1415.
8- Sheldon, J.E., and Alber, M., 2006. The Calculation of Estuarine Turnover Times Using Freshwater Fraction and Tidal Prism Models: A Critical Evaluation. Journal of Estuaries and Coasts, Vol. 29(1), pp.133–146.
9- Stamou, I., Katsiris, I.K., Moutzouris, C.I., Tsoukala, V.K., 2004. Improvement of marina design technology using hydrodynamic models. Global Nest: the Int. J. Vol. 6(1), pp. 63-72.
10- Hun-Wei Lee, J., Qian, A., 2003. Three-Dimensional Modeling of Hydrodynamic and Flushing in deep bay. International Conference on Estuaries and Coasts, Hangzhou, China, pp13.
11- Sadrinasab, M., Kampf, J., 2004. Three-dimensional flushing times of the Persian Gulf. Geophysical Research Letters, Vol. 31, pp. 301-305.
12- شهریاری. ع، کبیر. م.ج، گلفیروزی. ک، 1387، وضعیت آلودگی میکروبی آب دریای خزر در خلیج گرگان، مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره 10، شماره2، صص 69 تا 73.
13- Sharbaty, Saeed., 2012. Simulation of wind-driven waves in the Gorgan bay. Canadian Journal on Computing in Mathematics, Natural Sciences, Engineering and Medicine, Vol. 3(2), pp. 40-44.
15- شربتی. س، ایمانپور. م.ر، گرگین. س، حسینی. س.س، 1389، فاز اول مطالعات شبیهسازی کوتاه مدت جریانات دریایی در خلیج گرگان، گزارش طرح پژوهشی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 41 صفحه.
16- Manual of MIKE21. 2007. Coastal Hydraulic and Oceanography Hydrodynamic Module. Danish Hydraulic Institute (DHI Software). pp. 74-85.
17- Smith, S.D., Bank, G., 2007. Variation of the sea drag coefficient with wind speed. Quart. Met. Soc, Vol. 101, pp. 665-673.
18- محمدخانی. ح، 1391، تهیه و اجرای آبزیپروری خلیج گرگان، گزارش طرح پژوهشی، مرکز تحقیقات ذخایر آب،زیان آب های داخلی گرگان، فصل دوم، بخش هیدرولوژی، 314 صفحه.
19- Smagorinsky, J., 1963. General circulation Experiments with the primitive equations, Monthly Weather Review, Vol. 91, pp. 91-164.
20- لاهیجانی. ح، اردکانی. ح.ا، شریفی. آ، بنی نادری. ع.م، 1389، شاخصهای رسوبشناختی و ژئوشیمیایی رسوبات خلیج گرگان، مجله اقیانوسشناسی، دوره 1، شماره 1، صص 45 تا 55.
21- Dix, J.K., Lambkin, D.O., Cazenave, P.W., 2007. Development of a Regional Sediment Mobility Model for Submerged Archaeological Sites. University of Southampton, English Heritage ALSF Project No. 5224.
22- شربتی. س، حسینی. س.س، 1391، شبیهسازی دو بعدی الگوی جریان خلیج گرگان در خلال یک دوره یکساله، گزارش طرح پژوهشی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 29 صفحه.
23- Vanderborght, J.P., Folmer, I.M., Aguilera, D.R., Uhrenholdt, T., Regnier, P., 2007. Reactive-transport modelling of C, N, and O2 in a river–estuarine–coastal zone system: Application to the Scheldt estuary, Journal of Marine Chemistry, Vol. 106, pp.92-110.
24- Arneborg, L., 2004. Turnover times for the water above sill level in Gullmar Fjord. Continental Shelf Research, Vol. 24, pp.443–460.
25- Koutitonski, V.G., Guyondet, T., St-Hillaire, A., Courtenay, S.C., Bohgen, A., 2004. Water Renewal Estimates for Aquaculture Developments in the Richibucto Estuary, Canada. Journal of Estuaries, Vol. 27(5), pp. 839–850.
26- قانقرمه. ع، 1389، نوسانات آب دریای خزر (سال آبی 1387-1388) و عوامل محیطی موثر بر آن، گزارش طرح تحقیقاتی، مرکز ملی مطالعات دریای خزر، 96 صفحه.
27- Herzfeld, M., Parslow, J., Andrewartha, J., Sakov, P., Webster, I.T., 2004. Hydrodynamic Modelling of the Port Curtis Region, Technical Report 7, National Library of Australia, pp51.
28- Trowbridge, P., 2007. Hydrologic Parameters for New Hampshire’s Estuaries. Technical Report, NHEP Coastal Scientist, New Hampshire Department of Environmental Services, pp172.
1*- (مسوول مکاتبات): عضو هیات علمی گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
2- عضو هیات علمی گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
1 Faculty Member of Fisheries Department, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. * (Corresponding Author)
2- Faculty Member of Fisheries Department, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources Gorgan, Iran.
[5]- Net Renewal Time
[6]- Renewal Time
[7]-Integral Net Renewal Time
[8]-Local Net Renewal Time
[9]-Advection-Dispersion
[10]-Alternating Direction Implicit