نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
2 دکترای علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره نوزدهم،ویژه نامه شماره 5 ، تابستان1396
تحلیل محتوای مقالههای فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست
صدیقه محمد اسماعیل [1]
عسگر اکبری[2]*
تاریخ دریافت: 29/05/1393 |
تاریخ پذیرش:05/11/1394 |
چکیده
زمینه و هدف: تحلیل محتوا شیوهای مناسب برای دسترسی سریع به اطلاعات علمی منتشره در نشریات است و با استفاده از مقیاس فاصلهها، یعنی شمارش موضوعات و ساختار موجود به شناخت بهتر مقولههای موضوعی کار شده و کمتر کار شده، سیر موضوعی و دیدگاه نویسندگان در امور محیطزیست میپردازد. هدف این پژوهش تحلیل محتوای مقالههای فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست است که در زمینه علوم، مهندسی و مدیریت محیطزیست، مقالات علمی و پژوهشی منتشر میشود.
روش بررسی: در این پژوهش از روش تحلیل محتوا که یکی از روشهای پژوهش کیفی میباشد استفاده شده است. جامعهی آماری، کلیه مقالات نشریه است که در 755 مقوله موضوعی مورد بررسی قرار گرفته است.
یافتهها: در تحلیل محتوای مقالههای این نشریه 3 مقوله اصلی در نظر گرفته شده است که از مجموع 755 مقوله، تعداد 157 مقوله مربوط به علوم محیطزیست، 320 مقوله مربوط به مهندسی محیطزیست و 256 مقوله مربوط به مدیریت محیطزیست میباشند. در نتایج بهدست آمده مشخص شد که در محور موضوعی مهندسی محیطزیست اولویت پژوهش با موضوع کاهش آلودگی 8/34 درصد بوده و موضوع مدیریت فلزات سنگین با 7/22 درصد قرار دارد.
بحث و نتیجهگیری: بدین ترتیب، فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست، با اختصاص 15/56 درصد از مقولهها به موضوع آلایندهها و مدیریت آن، منبع با ارزشی در حوزه سلامت محیطزیست میباشد. همچنین در بررسی گرایش نویسندگان مشخص شد که نویسندگان رشتههای گروه محیطزیست و انرژی با 7/32 درصد در رتبه نخست و سپس معماری با 8/9 درصد در ردیف دوم قرار دارند.
واژههای کلیدی: تحلیل محتوا، علوم محیطزیست، مهندسی محیطزیست، مدیریت محیطزیست.
|
Content analysis of the Journal of Environmental Science and Technology
Sedigh Mohammad Esmaeili[3]
Asgar Akbari[4]*
Abstract
Background and Objective: Content analysis is a fast method for rapid access to scientific information published in journals, and using the distances scale which counting the number of threads and identification of the structure contributes to better understanding of the considered and less considered thematic categories, agendas and views of the authors about the environment. The purpose of this study was to analyze the content of the articles published in the Quarterly Journal of Environmental Science and Technology with the science, engineering and environmental management and research and scientific subjects.
Method: In this study, content analysis, which is one of the qualitative research methods, was used. The statistical population was all the articles studied in 755 subject categories.
Findings: For the content analysis of this quarterly publication, 3 main categories have been considered. From the total of 755 subjects, 157 subjects were related to environmental sciences, 320 subjects were about environmental engineering and 256 categories of the issues were related to environmental management. The results indicated that in environmental engineering subject, pollution reduction with the score of 34.8% was the first research priority and management of heavy metals with the score of 22.7% was the second priority.
Conclusion: Thus, the Quarterly Journal of Science and technology is a valuable resource in the field of environmental health, dedicating 56.15% of the subjects to contamination and its management. Considering the authors’ interests, it was also found that the authors in the field of Environment and Energy, with 32.7%, were in the first place and those in the field of Architecture, with 9.8%, were in the second place.
Keywords: Content analysis, Environmental Sciences, Environmental Engineering, Environmental Management.
مقدمه
ارسطو معتقد است: «انسان و محیطزیست دو چیز جداناپذیر از یکدیگرند؛ به نظر وی، انسان هم از عوامل جغرافیایی (محیط طبیعی) و هم از نهادهای سیاسی، تأثیر میپذیرد» (1). شکی نیست که محیط اجتماعی بر اخلاق و رفتار انسان تأثیر میگذارد و جامعهشناسان و علمای اخلاق همواره بر این مسأله تأکید ویژهای داشته و دارند. اما محیط جغرافیایی به عنوان یکی از عوامل تأثیرگذار بر جسم و روان و اخلاق آدمی، تنها نزد برخی از اندیشمندان قابل ملاحظه بوده که میباید بر همه افراد جامعه تسری یابد. فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و انجمن متخصصان محیطزیست ایران با هدف آشنا کردن متخصصان، کارشناسان و دانشجویان محیطزیست با تحقیقات جدید در زمینههای مختلف مرتبط با محیطزیست منتشر میشود. این نشریه در زمینههای علوم، مهندسی و مدیریت محیطزیست، مقالات علمی و پژوهشی منتشر میکند. اولین شماره این نشریه در سال 1378 با رویکرد حفاظت از محیط زندگی منتشر شده و تاکنون بیوقفه ادامه داشته است.
منظور از محیطزیست، همه محیطهایی است که در آنها زندگی جاری میباشد و مجموعهای از عوامل فیزیکی خارجی و موجودات زنده با هم در کنش هستند و برای زنده ماندن نیازمند حفظ و سلامت این محیط میباشند. اصل پنجاه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در این مورد مقرر میدارد: «در جمهوری اسلامی، حفاظت محیطزیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میگردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیطزیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است»[5].
بنابراین در راستای بررسی کیفی محتوای مقالات فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست، از تحلیل محتوا که شیوه تحقیقی برای تشریح عینی، منظم، کمی و محتوای آشکار پیامهای ارتباطی بهکار میرود (2) استفاده شده است. تحلیل محتوا شیوهای مناسب برای تولیدات علمی منتشره در نشریات تخصصی برای دسترسی سریع و آسان به اطلاعات است محققان به تحلیل محتوا به منزلهی روشی انعطافپذیر برای تحلیل اطلاعات توجهی ویژه دارند (3). در بررسیهای بهعمل آمده در زمینه تحلیل محتوای مقالههای نشریات محیطزیست تا به حال پژوهشی با این عنوان در ایران صورت نگرفته است. لذا از حیث اینکه موضوع محیطزیست امروزه به عنوان یکی از مباحث داغ اجتماعی از نظر زیستمحیطی، سلامت جسمی و روانی از اهمیت ویژهای برخوردار است، آشنایی با سیر موضوعی و ویژگیهای ساختاری محتوای مقالههای فصلنامهی علوم و تکنولوژی محیطزیست که اهتمام ویژه بر آگاهیرسانی به متخصصان، کارشناسان و دانشجویان محیطزیست دارد، ضروری میباشد.
ضرورت پژوهش
با استفاده از یافتههای این پژوهش، پراکندگی موضوعی مقالههای منتشر شده در زمینهی علوم، مهندسی و مدیریت محیطزیست بررسی شده است. در این پژوهش، علاوه بر اینکه سیر موضوعی مقالهها مشخص شده، میتوان مقولههای کمتر کار شده را تقویت نمود و از تکراری شدن مباحث در مقولههای دیگر جلوگیری نمود و با ایجاد یکدستی در تدوین مقالهها، محتوای علمی نشریه را ارتقا داد. از طرفی از طریق دستورالعمل مقولهبندی بهکار رفته در این پژوهش، میتوان دیگر نشریات مشابه را تحلیل محتوا نمود.
اهداف پژوهش
هدف از انجام این پژوهش شناخت ویژگیهای محتوایی مقالههای فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست و شناخت بهتر مقولههای موضوعی کار شده و کمتر کار شده است. در این تحقیق از مقیاس فاصلهای، یعنی شمارش موضوعات موجود در مقالات استفاده شده است. با استفاده از روش تحلیل محتوا دیدگاه، نویسندگان در انجام امور محیطزیست مشخص شده و با دستورالعملی که برای تحلیل مقالههای این نشریه تهیه شده، سیر موضوعی مقالههای نشریه بررسی گردیده است.
پرسشهای اساسی
1. پراکندگی موضوعی مقالههای علوم محیطزیست در فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست چگونه است؟
2. پراکندگی موضوعی مقالههای مهندسی محیطزیست در فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست چگونه است؟
3. پراکندگی موضوعی مقالههای مدیریت محیطزیست در فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست چگونه است؟
4. رشته- گرایشهای نویسندگان مقالهها در فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست چیست؟
روششناسی پژوهش
در این پژوهش از روش تجزیه و تحلیل مدارک (تحلیل محتوا) استفاده شده است که یکی از روشهای انجام پژوهش کیفی است. جامعه پژوهش شامل کلیهی مقالههای علوم محیطزیست، مهندسی محیطزیست و مدیریت محیطزیست فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست است که از اولین شمارهی انتشار نشریه از سال 1378 تا آخرین شماره آن در زمان بررسی پژوهش حاضر یعنی 1393 (شماره 16) تحلیل محتوا شده که تعداد 755 مقوله را شامل میگردد. جهت تحلیل مقالهها، 3 مقوله اختصاص داده شده است که با شناسایی مقولهها موجود در مقالهها و کدگذاری دادهها امکان بررسی و تحلیل پیامها فراهم شده است. واحد تحلیل در این پژوهش، کل متن هر مقاله است. پس از انتخاب واحد تحلیل به تدوین مقولهها و زیر مقولهها پرداخته شده است. سپس دادههای جمعآوری شده کدگذاری شده و با توجه به سوالهای پژوهش، دادهها به کمک نرمافزار آماری اس. پی. اس. تحلیل شدهاند.
پیشینهی پژوهش
تحلیل محتوای منابع علمی و دستهبندی آنها برای قابل دسترسی نمودن و روزآمدسازی منابع موجود از اهم فلسفه وجودی کاوش در درون مقالههاست. پژوهشهای انجام شده در کشور، با روش تحلیل محتوا، بیشتر در زمینهی تحقیقات علوم اجتماعی (نظیر محتوای کتابهای درسی، پرسشهای امتحانی، برنامههای صدا و سیما، روزنامهها، مجلهها، و – در سالهای اخیر- وبلاگها و وبسایتها) متمرکز است (4) اما در دیگر حوزههای علمی از جمله محیطزیست توجه چندانی به آن نشده است و تاکنون در حوزهی مطالعه این پژوهش تحلیلی صورت نگرفته است. همانطوری که در فوق ذکر شد پژوهشهای خوبی با عنوان تز پایاننامه و کار پژوهشی در رشتههای دیگر انجام شده است که بهدلیل همسانی در روش انجام کار و تخصصی بودن جامعهی پژوهشی چند مورد از آنها بیان میشود.
دهقان (1380) در نمونهای 632 سرمقاله در شانزده روزنامه سراسری در سال 1378 را مورد تحلیل کمی قرار داده است. بنابر یافتههای این مقاله، در سرمقالههای روزنامههای مورد بررسی بیشتر به مسایل و موضوعات سیاست داخل تکیه شده است. عناوین سرمقالهها در بسیاری از موارد جنجالی، هیجانی و مقابلهای است. شیوه ارتباطی نویسندگان سرمقالهها غالبا یک سویه است و سعی در اظهار عقیده نویسنده یا هدایت خواننده به موضع خاصی دارد. در غالب موارد نویسندگان از ارایه دلیل و مدرک در سرمقاله اجتناب کرده و کوشیدهاند با استفاده از شگرد تبلیغاتی اسمگذاری عقاید یا اشخاص دیگر را نامقبول نشان دهند. سرانجام اینکه ارزشهای اساسی منعکس شده در سرمقالهها به ترتیب اهمیت، دموکراسی، عدالت، توسعه و اخلاق است. در مجموع یافتههای این مقاله نشان میدهد که روزنامههای مورد بررسی کمک زیادی به تقویت و گسترش همبستگی اجتماعی نکردهاند (5).
سلطانی (1387) به بررسی تحلیلی اطلاعات پزشکی در نشریات ادواری بهداشتی و پزشکی دورهی قاجار پرداخته است. نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که بیشترین فراوانی متعلق به مقولهی علم پزشکی، در موضوع خدمات درمانی با 14. 3 درصد و کمترین فراوانی متعلق به مقولهی کارکنان پزشکی در موضوع داروسازان با 2 درصد است (6).
عبدالمجید (1387)، در پژوهشی به بررسی تحلیل مقالههای تألیفی حوزه کتابداری و اطلاعرسانی در مجلات علمی- پژوهشی و مجلات علمی- ترویجی فارسی طی سالهای 1379 تا 1383 پرداخت و همچنین میزان همکاری نویسندگان مقالهها را مشخص نمود. نتایج حاصل از تحلیل محتوای مقالهها نشان داد که موضوع مواد و منابع با 17. 9 درصد بیشترین تعداد مقالهها را داشته است (7).
پژوهش قهنویه (1390) نشان داد که531 نویسنده در 175 مقاله وجود داشته که بیشترین نویسندگان (58 درصد) مرد بودهاند. بیشترین افراد در مقطع دکتری تخصصی (263 نفر)، دارای رتبهی دانشگاهی استادیار (116 نفر)، با وابستگی به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (156 مورد) بودند. بیشتر مقالات (127 مقاله) از نوع توصیفی، بیشترین ابزار مورد استفاده پرسشنامه (76 مورد) و بیشترین توصیفگرهای موضوعی به کار رفته، بیمارستانها (30 مورد) بوده است. بیشترین نوع مقالات چاپ شده، تحقیقی (150 مورد) و بیشترین مطالعات (60 عنوان) حاصل طرح تحقیقاتی مصوب بوده است. بیشترین تعداد مقاله (51 عنوان) در سال 89 به چاپ رسیده و بیشترین گرایش موضوعی «مدیریت» (50 عنوان) بوده است. بیشترین استنادات به مقالات (43 درصد) و از نظر زبان به منابع لاتین (58 درصد) بوده است. 45. 4 درصد استنادات مربوط به خوداستنادی نویسنده و 05/1 درصد مربوط به خوداستنادی مجله بوده است. در نتیجه باید الگوی رفتاری نویسندگان به نگارش مقالات تحلیلی و استفاده از روشهای بررسی متنوع و جدید در زمینهی مدیریت اطلاعات در حوزهی بهداشت و درمان سوق داده شود. سردبیر مجله باید حد مشخصی را برای خوداستنادی در مقالات منتشر شدهی خود در نظر بگیرد (8).
بابالحوائجی (1389) پژوهشی با هدف تحلیل محتوای مقالات با موضوع «ترویج کتابخوانی» و »کتابخانههای کودکان» در مجلات تخصصی کتابداری و اطلاعرسانی (منتشر شده در سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۷) انجام داده است. بررسی تعداد کل مقالات منتشر شده توسط نشریات تخصصی کتابداری و اطلاعرسانی نشان داد که ۱۴۲۹ عنوان مقاله در طی سالهای پژوهش در این نشریات منتشر شده که ۵۲ عنوان از مقالات (۶/۳ درصد) به موضوع ترویج کتابخوانی و ۲۷ عنوان از مقالات (۸/۱ درصد) به موضوع کتابخانههای کودکان اختصاص داشته که از این بین ۷۵ مقاله (۹/۹۴ درصد) تألیف و ۴ مقاله (۱/۵ درصد) ترجمه بوده است. از مجموع مقالات مرتبط با مقولههای کتابخوانی و کتابخانههای کودکان در نشریات تخصصی حوزه کتابداری و اطلاعرسانی، ۳۷ مقاله (۸/۴۶ درصد) پژوهشی، ۲۱ مقاله (۶/۲۶ درصد) تحلیلی، ۲ مقاله (۵/۲ درصد) مروری و ۱۹ مقاله (۱/۲۴ درصد) گردآوری میباشد (9).
جانانی و همکاران (1391) در بررسی مقالات نشریات منتشر شده توسط دانشکدههای پرستاری و مامائی دانشگاههای علوم پزشکی ایران منابع ارزشمندی در زمینه پرستاری و موضوعات مربوطه ارائه نمودند. در این مطالعه که به تحلیل محتوا و ارزیابی مقالات نشریات پرداخته شده است، مقالات منتشر شده در 20 نشریه توسط دانشکدههای پرستاری و مامایی دانشگاههای علوم پزشکی ایران را در بین سالهای 1384 – 1386 مورد بررسی قرار دادند. بیشترین درصد مقالات در زمینهی موضوعی پرستاری و مقالات متفرقه به طور مساوی (4/12درصد) منتشر شده بود. بیشترین سهم روشهای پژوهشی به کار رفته در مقالات به روش توصیفی تعلق داشت. از موضوعات فرعی پرستاری، آموزش پرستاری با 20درصد و از موضوعات فرعی مامائی، آبستنی با 6/16درصد بیشترین سهم را در نشریات پرستاری و مامایی داشتند. بیشترین تعداد مقالات پرستاری و مامائی در پایگاه اطلاعاتی مگ ایران نمایه شده بود (10).
از آنجا که تاکنون هیچگونه تحلیلی بر محتوای مقالات علمی ـ پژوهشی انجام شده در حوزه زن و خانواده (گروه علوم انسانی) در کشور ما صورت نگرفته است و از طرف دیگر لزوم اطلاع دقیق از سیر موضوعی، نتایج و دستاوردهای این مقالات برای رفع نواقص، کمبودها و پرهیز از موازی کاری در این زمینه وجود دارد، لذا مسأله تحقیق حاضر، تحلیل کمی کلیه متغیرهای موجود در مقالات علمیـ پژوهشی حوزه زن و خانواده گردآوری شده از تعداد 219 نشریه علمی مصوب وزارت علوم، تحقیقات و فناوری (گروه علوم انسانی) می باشد. این متغیرها شامل جنسیت نویسندگان، موضوع پژوهش، سیر موضوعی مقالات، گرایشات پژوهشی، نوع، روش و شیوه گردآوری مقالات، نتایج و... به صورت همه جانبه از طریق روش تحلیل محتوای کمی و با ابزار فرم اطلاعاتی، توصیف و تحلیل خواهند شد.
یافتههای پژوهش
در این پژوهش سه محور اصلی علوم، مهندسی و مدیریت محیطزیست و 23 زیرمقوله مورد بررسی قرار گرفته است.
جدول 1- مقولههای اصلی پژوهش
Table 1- Main categories of research
موضوع اصلی |
عنوان مقولههای
|
تعداد مقولهها |
درصد (علوم محیطزیست) |
درصد (کل 548 مقاله) |
علوم محیطزیست |
علوم زیستی |
20 |
7/12 |
7/2 |
علوم طبیعی |
36 |
9/22 |
7/4 |
|
تنوع زیستی |
16 |
2/10 |
2/2 |
|
سنجش از راهدور |
2 |
3/1 |
26/ |
|
توسعه پایدار |
55 |
35 |
3/7 |
|
ارزیابی آمایش زمین |
3 |
9/1 |
4/ |
|
علوم کشاورزی |
25 |
9/15 |
3/3 |
|
جمع |
157 |
100 |
8/20 |
|
مهندسی محیطزیست |
توسعه فضای سبز |
15 |
7/4 |
2 |
مهندسی انرژی |
16 |
5 |
2/2 |
|
کاهش آلودگی |
110 |
4/34 |
6/14 |
|
بازیافت |
38 |
9/11 |
5 |
|
تصفیه فاضلاب |
54 |
9/16 |
1/7 |
|
دفن زباله |
17 |
3/5 |
3/2 |
|
پسماندها |
27 |
4/8 |
6/3 |
|
حفظ محیط زیست |
43 |
4/13 |
7/5 |
|
جمع |
320 |
100 |
4/42 |
|
مدیریت محیطزیست |
مدیریت پسماندها |
15 |
9/5 |
2 |
مدیریت بازیافت |
18 |
7 |
4/2 |
|
مدیریت زباله |
22 |
9 |
3 |
|
مدیریت گازهای آلاینده |
19 |
7 |
5/2 |
|
مدیریت بهداشت محیط |
19 |
7 |
5/2 |
|
مدیریت آلودگی شیمیایی |
51 |
20 |
7 |
|
مدیریت فلزات سنگین |
58 |
7/22 |
7/7 |
|
مدیریت آلودگی خاک |
54 |
21 |
2/7 |
|
جمع |
256 |
100 |
34 |
|
جمع کل مقولهها |
755 |
100 |
همانطوری که دیده میشود از میان 3 مقولهی اصلی در نظر گرفته شده برای تحلیل مقالههای فصلنامهی علوم و تکنولوژی محیطزیست، علوم محیطزیست با 157 مقوله 4/21 درصد با کمترین میزان، مهندسی محیطزیست با 320 مقوله با 6/43 درصد با بیشترین میزان و مدیریت محیطزیست با 256 مقوله و 9/ 34 درصد میباشد.
نمودار 1- وضعیت مقولههای اصلی فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست
Chart 1- The status of articles in the quarterly of environmental science and technology
توزیع فراوانی مقولهها در علوم مهندسی
در این بخش 7 مقوله علوم زیستی، علوم طبیعی، تنوع زیستی، سنجش از راهدور، توسعه پایدار، ارزیابی آمایش زمین و علوم کشاورزی بهطور همزمان در مقالههای جامعهی پژوهشی مورد بررسی قرار گرفت است. با توجه به یافتههای جدول (2) فراوانی هر یک از مقولههای علوم محیط زیست در 548 مقاله بررسی شده است.
جدول 2- مقوله علوم محیطزیست
Table 2-Environmental sciences category
علوم محیط زیست |
علوم زیستی |
20 |
7/12 |
علوم طبیعی |
36 |
9/22 |
|
تنوع زیستی |
16 |
2/10 |
|
سنجش از راهدور |
2 |
3/1 |
|
توسعه پایدار |
55 |
35 |
|
ارزیابی آمایش زمین |
3 |
9/1 |
|
علوم کشاورزی |
25 |
9/15 |
|
جمع |
121 |
100 |
از میان 7 مقولهی در نظر گرفته شده برای تحلیل مقالههای فصلنامهی علوم و تکنولوژی محیطزیست، فراوانی علومزیستی با 7/12 درصد، علوم طبیعی با 9/22 درصد، تنوع زیستی با 2/10 درصد، سنجش از راه دور 3/1 درصد کمترین میزان توسعه پایدار با 35 درصد بیشترین میزان، ارزیابی آمایش زمین 9/1 درصد و علوم کشاورزی با 9/15 درصد میباشند.
توزیع فراوانی مقولههای در مهندسی محیطزیست
در این بخش 8 مقوله بهطور همزمان در مقالههای جامعهی پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به یافتههای جدول فراوانی هر یک از مقولههای علوم محیط زیست در 548 مقاله بررسی شد که به شرح جدول زیر است:
جدول 3- مقوله مهندسی محیطزیست
Table 3- Environmental engineering category
مهندسی محیطزیست |
توسعه فضای سبز |
15 |
7/4 |
مهندسی انرژی |
16 |
5 |
|
کاهش آلودگی |
110 |
4/34 |
|
بازیافت |
38 |
9/11 |
|
تصفیه فاضلاب |
54 |
9/16 |
|
دفن زباله |
17 |
3/5 |
|
پسماندها |
27 |
4/8 |
|
حفظ محیط زیست |
43 |
4/13 |
|
جمع |
320 |
100 |
از میان 8 مقولهی در نظر گرفته شده برای تحلیل مقالههای فصلنامهی علوم و تکنولوژی محیطزیست، درصد فراوانی توسعه فضای سبز 7/4 درصد با کمترین میزان، مهندسی انرژی 5 درصد، کاهش آلودگی با 34 درصد بیشترین میزان، بازیافت 9/11 درصد، تصفیه فاضلاب 9/16 درصد، دفن زباله 3/5 درصد، پسماندها 4/8 درصد و حفظ محیطزیست با 4/13
درصد میباشند.
توزیع فراوانی مقولهها در مدیریت محیطزیست
در این بخش 8 مقوله بهطور همزمان در مقالههای جامعهی پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به یافتههای جدول فراوانی هر یک از مقولههای علوم محیط زیست در 548 مقاله بررسی شده است.
جدول 4- مقوله مدیریت محیطزیست
Table 4- Environmental Management category
مدیریت محیطزیست |
مدیریت پسماندها |
15 |
9/5 |
مدیریت بازیافت |
18 |
7 |
|
مدیریت زباله |
22 |
9 |
|
مدیریت گازهای آلاینده |
19 |
4/7 |
|
مدیریت بهداشت محیط |
19 |
4/7 |
|
مدیریت آلودگی شیمیایی |
51 |
3/20 |
|
مدیریت فلزات سنگین |
58 |
7/22 |
|
مدیریت آلودگی خاک |
54 |
21 |
|
جمع |
256 |
100 |
از میان 8 مقولهی در نظر گرفته شده برای تحلیل مقالههای فصلنامهی علوم و تکنولوژی محیطزیست، درصد فراوانی مدیریت پسماندها 9/5 درصد با کمترین میزان، مدیریت 7 درصد، مدیریت زباله 9 درصد، مدیریت گازهای آلاینده 4/7 درصد، بهداشت محیط 4/7 درصد، آلودگی شیمیایی 3/20 درصد، فلزات سنگین 7/22 درصد بیشترین میزان و آلودگی خاک با 21 درصد میباشند.
توزیع فراوانی مقالهها در نوع گرایش نویسندگان
در این بخش 13 مقوله از رشته- گرایشهای نویسندگان مقالههای جامعهی پژوهشی مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به یافتههای جدول، فراوانی هر یک از مقولهها در تعداد 993 نویسنده بررسی شده است.
جدول 5- گرایش نویسندگان
Table 5- Author’s tendency
برنامهریزی و مدیریت محیط زیست |
22 |
2/2 |
پزشکی |
17 |
7/1 |
زمین شناسی مهندسی |
7 |
7/ |
زیست شناسی |
42 |
2/4 |
شیمی و مهندسی شیمی |
63 |
3/6 |
منابع طبیعی علوم دریایی |
59 |
9/5 |
فیزیک و فیزیک هستهای |
30 |
3 |
کشاورزی |
127 |
8/12 |
محیط زیست و انرژی |
325 |
7/32 |
معماری |
93 |
4/9 |
مهندسی بهداشت محیط |
71 |
2/7 |
مهندسی عمران |
77 |
8/7 |
سایر گرایشها |
60 |
6 |
جمع |
993 |
100 |
از میان 13 مقولهی در نظر گرفته شده برای تحلیل گرایش نویسندگان مقالههای فصلنامهی علوم و تکنولوژی محیطزیست، برنامه ریزی و مدیریت محیطزیست 2/2 درصد، پزشکی 7/1 درصد، زمین شناسی 7/ درصد با کمترین میزان، زیستشناسی 2/4 درصد، شیمی و مهندسی شیمی 3/6 درصد، منابع طبیعی و علوم دریایی 9/5 درصد، فیزیک و فیزیک هستهای 3 درصد، کشاورزی با 8/12 درصد، محیطزیست با 7/32 درصد بیشترین میزان، معماری 4/9 درصد، مهندسی بهداشت محیط 2/7 درصد، هندسی عمران 8/7 درصد و سایر گرایشبا 6 درصد میباشند.
بحث و نتیجهگیری
همانطوری که پیش از این اشاره شد، محیطزیست شامل محیطهایی است که در آنها زندگی جاری است و مجموعهای از عوامل فیزیکی خارجی و موجودات زنده با هم در کنش هستند. این محیطها میباید برای همیشه و برای همه قابل استفاده باشند ولی در ایران تاکنون توجه جدی به محیطزیست نشده و حتی تحلیل محتوای مقالات نشریات محیطزیست نیز صورت نگرفته است. بنابراین ضرورت دارد که روشهای مناسب استفاده بهینه از این منابع خدادادی برای همه اطلاعرسانی گردد تا دیگران با شناختی که پیدا میکنند خود را در برابر حفظ محیطزیست مسئول بدانند. این پژوهش نیز به این منظور انجام شد تا روشن سازد که فصلنامه علوم و تکنولوژی محیطزیست تا چه میزان به مقولههای حیاتی محیطزیست پرداخته است. همچنین قابل ذکر است که فصلنامه در پاسخ به پرسشهای اول، دوم و سوم پژوهش نشان داد که از مجموع 755 مقوله، علوم محیطزیست با 157 مقوله و 8/20 درصد با کمترین میزان، مهندسی محیطزیست با 320 مقوله و 2/42 درصد با بیشترین میزان و مدیریت محیطزیست با 256 مقوله و 34 درصد موضوعات فصلنامه را تشکیل دادهاند. آنچه که از نظر بررسی کلی مقولهها مشاهده میشود، توجه و اهمیت به تدوین مقالههای بیشتری را در زمینه علوم و مدیریت محیطزیست میطلبد.
اما در بررسی تفکیکی محتوای مقولههای علوم محیطزیست از میان مقولههای در نظر گرفته شدهی علوم زیستی، علوم طبیعی، تنوع زیستی، سنجش از راه دور، توسعه پایدار، ارزیابی آمایش زمین و علوم کشاورزی، توسعه پایدار رتبه اول را در این میان دارا میباشد.
در تحلیل مقولههای در نظر گرفته شده برای مهندسی محیطزیست مقولههای توسعه فضای سبز با 7/4 درصد کمترین میزان، مهندسی انرژی، کاهش آلودگی، تصفیه فاضلاب، دفن زباله، پسماندها و حفظ محیطزیست در نظر گرفته شدهاست. در این بین کاهش آلودگی با بیشترین مقوله رتبه اول و توسعه فضای سبز با کمترین مقوله رتبه آخر را دارا میباشند. با توجه به اهمیت و جایگاه فضای سبز در کشور نیاز به تدوین مقالههای بیشتر در این زمینه مشاهده میگردد.
در تحلیل محتوای مقوله مدیریت محیطزیست با مقولههای پسماندها، مدیریت، مدیریت گازهای آلاینده، بهداشت محیط، آلودگی شیمیایی، فلزات سنگین، آلودگی خاک و مدیریت فلزات سنگین دارای بیشترین مطالب و مدیریت پسماندها کمترین مطالب را در این بخش دارند.
در بخش تحلیل رشته- گرایش نویسندگان مقالهها، نویسندگان با گرایشهای برنامه ریزی و مدیریت محیطزیست، پزشکی، زمینشناسی، زیستشناسی، شیمی و مهندسی شیمی، منابع طبیعی و علوم دریایی، فیزیک و فیزیک هستهای، کشاورزی، محیطزیست، معماری، مهندسی بهداشت محیط، مهندسی عمران و سایر گرایشها (مانند فناوری اطلاعات)دستهبندی شدهاند.. محیطزیست بیشترین میزان و زمینشناسی کمترین میزان را دارند.
منابع
1- عسکری اسلامپور. رضا، 1385، تأثیر محیطزیست سالم بر انسان در آموزههای اسلامی. مجله پاسدار اسلام، شمارهی 300، آذر ماه.
2- B. Berleson, Content Analysis in Communication Research.
3- S. Cavanaugh, "Content analysis: Concepts, Methods and applications", Nurse Researcher, vol 4 (3), p. 6.
4- رضاییشریفآبادی. سعید، مهدیزاده طالشی. سیدمحمد و فرقدان. سمیه، 1388، تحلیل مقالههای فصلنامهگنجینه اسناد، فصلنامه کتاب، شماره 82.
5- دهقان. علیرضا، 1380، تحلیل محتوای مقاله های روزنامه های سراسری در سال 1378، مطالعات جامعه شناختی، شماره 17.
6- سلطانی. مرضیه، 1387، بررسی تحلیلی اطلاعات پزشکی در نشریات ادواری فارسی دوره قاجاریه، پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهراء، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی.
7- عبدالمجید. امیرحسین، 1387، بررسی مقالات تألیفی حوزهی کتابداری و اطلاعرسانی در مجلات علوم انسانی و اجتماعی. فصلنامه کتاب، شماره 19 (3).
8- قهنویه. حسن، موحدی. فریده و عجمی. سیما، 1390، تحلیل محتوایی و استناد مقالات چاپ شده در مجلهی علمی پژوهشی مدیریت اطلاعات سلامت، مدیریت اطلاعات سلامت. دوره 8، شماره 1، (شماره پیاپی 17(.
9- بابالحوائجی. فهیمه و یزدانیان راد. مهرزاد، 1389، تحلیل محتوای مقالات تخصصی کتابداری و اطلاعرسانی دربارهی ترویج کتابخوانی و کتابخانههای کودکان از سالهای ۱۳۷۸ تا ۱۳۸۷، فصلنامه تحقیقات اطلاعرسانی و کتابخانههای عمومی، دوره 16، شماره 4.
10- جانانی. پیمان، رودباری. مسعود و تهمتن. ایمان، 1391، تحلیل محتوای مقالات نشریات دانشکدههای پرستاری و مامائی دانشگاههای علوم پزشکی ایران، مراقبتهای پیشگیرانه در پرستاری و مامایی، دوره 2، شماره 1.
1- استادیار گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
2*-(مسوول مکاتبات): دکترای علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، ایران.
1. Associate Professor of Information Science and Science, Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran, Iran.
2. PhD of Information Science and Science, Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran, and Faculty Member of Library and Information Science, Islamic Azad University, Arak, Iran. * (Corresponding Author)
[5]- قانون اساسی جمهوری اسلامی 1363