نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار، گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیک هستهای، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره نوزدهم،ویژه نامه شماره 5 ، تابستان1396
بررسی پرتوزایی محیطی در مصالح ساختمانی مصرفی شهرستان اراک
رضا پورایمانی [1]
وحید حیدری[2]*
vheidari25@gmail.com
تاریخ دریافت: 09/04/1394 |
تاریخ پذیرش: 18/07/1394 |
چکیده
زمینه و هدف: انسان ها همواره در معرض پرتوهای یونساز قرار دارند. یکی از منابع این پرتوها، تابشهای هستهای مربوط به ویژه هستههای پرتوزای موجود در آب، خاک، سنگ، از جمله مصالح ساختمانی است. پرتوهای یونساز برای موجودات زنده مضر هستند و باعث بروز بیماریهای مختلف و گاهاً ناهنجاریهای ژنتیکی میگردند. از این رو بررسی پرتوزایی مصالح ساختمانی از اهمیت زیادی برخوردار است.
روش بررسی: در این پژوهش 18 نمونه مصالح ساختمانی در اراک مورد مطالعه قرار گرفت. فعالیت ویژه هستههای پرتوزای طبیعی از روش بینابنگاری گاما و با استفاده از آشکارساز فوق خالص ژرمانیومی (HPGe) مدل GCD30195BSI با بازدهی نسبی 30% تعیین گردید. مقـدار فعایت معادل رادیم ، شاخص خطر پذیری داخلیو خارجی، آهنگ دوز موثر سالیانه داخلی و خارجی و آهنگ دز جذبی برای کلیه نمونهها محاسبه شد.
یافتهها: فعالیت ویژه هستههای پرتوزای 226Ra، 232Th و 40K در این نمونهها به ترتیب از32/0> تا 44/1±50/143، 86/0> تا 01/2±95/175 و 12/2> تا 29/7±60/1021 بر حسب Bq/kg تغییر میکند. میزان آهنگ دوز جذبی در نمونهها از 21/20 تا 61/220 بر حسب nGy/h متغیر میباشد. مقدارآهنگ دوز موثر سالیانه داخلی و خارجیبه ترتیب از 1/0 تا 08/1 و 02/0 تا 27/0 بر حسب(mSv/y) بهدست آمد. همچنین مقدار شاخص خطر پذیری داخلی و خارجی در نمونهها به ترتیب از 01/0 تا 61/1 و 004/0 تا 30/1 محاسبه گردید.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به مقادیر بهدست آمده کمترین مقدار فعالیت معادل رادیوم برای نمونه گچ باکد GSS برابر 73/1> و بیشترین مقدار برای نمونه پوکه معدنی قروه با کد PMQ برابر 42/3± 88/479 حاصل شد. حداکثر مقدار مجاز فعالیت معادل رادیوم Bq/kg (Raeq) 370 می باشد که تنها نمونه PMQ از آن تجاوز می کند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که اکثر مصالح مصرفی در ساختمانسازی خطری برای ساکنین ایجاد نمیکنند.
واژههای کلیدی: فعالیت ویژه، آشکارسازHPGe، مصالح ساختمانی، پرتوزایی محیطی.
|
Investigation of Environmental Radioactivity in the Building Materials in Arak City
Reza Pourimani [3]
Vahid Heidari [4]*
vheidari25@gmail.com
Abstract
Background and Objective: Human beings are always exposed to ionizing radiation. One of the main sources of this radiation is the nuclear radiation related to the particular radioactive nuclei present in water, soil, rock, and construction materials. The ionizing radiation is harmful to living organisms, causing various diseases and sometimes genetic abnormalities. Therefore, study of radiation from building materials is of great importance.
Method: In this study, 18 samples were collected from building materials in Arak city. Activity of natural radionuclides were determined using gamma ray spectrometry method using high purity germanium detector (HPGe) model GCD30195BSI with 30% relative efficiency. Radium equivalent, internal and external hazard indices, indoor and outdoor annual effective dose rates, and absorbed dose rate were also calculated for all of samples.
Findings: The specific activity concentrations of 226Ra, 232Th and 40K in these samples were calculated and varied from <0.32 to 143.50±1.44, < 0.86 to 175.95±2.01 and <2.12 to 1021.60±7.29 in Bq/kg respectively. The absorbed dose rate for collected samples varied from 20.21 to 220.61in nGy/h. The indoor and outdoor annual effective dose rates varied from 0.1 to 1.08 and 0.02 to .27 in mSv/y unit respectively. Internal and external hazard indices in the collected samples varied from 0.01 to 1.61 and 0.004 to 1.30 respectively.
Conclusion: Acordingto the measurments, the minimum and maximum radium equivalent activities of <1.73 479.88±3/42 Bq/kg were obtained in Stucco (Code: GSS) and Qorveh Pumice (Code: PMQ) samples, respectively. The maximum permissible specific activity for radium equivalent is 370Bq/kg, which was only exceeded by PMQ sample. The results indicated that most of the materials used for construction are not hazardous to the the residents.
Keywords: Specific activity, HPGe detector, Building material, Environmental radioactivity.
مقدمه
انسان ها همواره در معرض پرتوهای یونساز قرار دارند. یکی از منابع این پرتوها، تابشهای هستهای مربوط به ویژه هستههای پرتوزای موجود در آب، خاک، سنگ، اتمسفر و همچنین مصالح ساختمانی است. پرتوهای یونساز برای موجودات زنده مضر هستند و باعث بروز بیماریهای مختلف و گاهاً ناهنجاریهای ژنتیکی میگردند. برخی از این ویژه هستههای پرتوزا از طریق چرخه مواد غذایی و دستگاه تنفس وارد بدن انسان میشوند و باعث پرتوگیری داخلی میگردند. پرتو گیری داخلی به مراتب خطرناک تر از پرتوگیری خارجی بوده و حفاظت در مقابل آن پیچیده تر و مشکلتر می باشد. پرتوگیری خارجی طبیعی ناشی از تابش مستقیم اشعه گامای حاصل از واپاشی ویژه هستههای پرتوزای موجود در محیط زیست به بدن انسان و پرتوگیری داخلی ناشی از واپاشی ویژه هستههای پرتوزا در داخل بدن انسان یا موجود زنده می باشد که از طرق مختلف وارد بدن می گردند، مانند استنشاق گاز رادون که وارد دستگاه تنفسی انسان میشود و از طریق نشست در بافتهای ریوی و واپاشی آن و دخترانش، باعث آسیبدیدگی جدی بافت های ریوی شده که گاهاً منجر به تولید سلولهای سرطانی میگردد. انسانها معمولاً 80 درصد از عمرشان را داخل ساختمانها سپری می کنند، بنابراین آگاهی از سطح تابشهای هستهای طبیعی موجود در مصالح ساختمانی از اهمیت ویژهای برخوردار است (1).
قسمت عمده ویژههستههای پرتوزای طبیعی موجود در مواد ساختمانی شامل سریهای واپاشان 238U ، 235U و 232Th و هستههای پرتوزای دختر آنها و ویژه هسته پرتوزای منفرد40K میباشند (2).
تجمع گاز رادون در محیطهای مسکونی برای سلامتی ساکنین آن مضر بوده و براین اساس انتخاب نوع مصالح ساختمانی با پرتوزایی کمتر از اهمیت زیادی برخوردار است. امروزه با توجه به صرفهجویی در مصرف انرژی، سبک سازی و مقاوم سازی ساختمانها در مقابل حوادث و بلایای طبیعی مانند زلزله و انبوه سازی برای پاسخ گویی به جمعیت در حال رشد جامعه مصالح ساختمانی از تنوع زیادی برخوردار میباشند و همزمان با پیشرفت علوم و فناوری هر ساله مصالح جدیدی با ترکیبات مختلف وارد بازار میشود. در این پژوهش پرتوزایی طبیعی 18 نمونه مصالح ساختمانی مصرفی رایج در شهرستان اراک تعیین و ویژگیهای تابشی آنها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. در این تحقیق سنگهای ساختمانی به علت تنوع زیاد و کاربردهای عمده آن در نمای بیرونی ساختمانها به علت محدودیت مالی و زمانی مورد مطالعه واقع نشدند و در آینده اندازه گیریهای لازم انجام خواهد شد.
روش انجام تحقیق
1- نمونه برداری و نمونه سازی
در این پژوهش 18 نمونه مصالح ساختمانی مورد استفاده در صنعت ساختمان سازی شهرستان اراک از مکانهای ساختمانسازی و فروشگاههای مصالح ساختمانی جمعآوری گردید. روش نمونه برداری در این تحقیق به گونه ای انجام شد که مقدار زیادی مصالح ساختمانی به صورت تصادفی به مقدار کافی جمعآوری گردید و جرم هر نمونه بعد از جمعآوری 2 کیلوگرم شد. نمونهها پس از خرد شدن و آسیاب شدن، به مدت 6 ساعت در دمای 120 درجه سانتیگراد قرار داده شدند و به منظور یکنواختسازی ابتدا از مش 20 و سپس از مش 40 عبور داده شدند. با توجه به این که گاز رادون همواره تمایل به فرار از سطح نمونهها را دارد، بنابراین نمونهها به جرم های330،800، 900 و 950 گرم درون ظروف استاندارد مارینلی بیکر بسته بندی و کاملاً آببندی گردیدند و به منظور برقراری تعادل دیرپا بین هستههای مادر و دختر حداقل به مدت 50 روز در آزمایشگاه نگهداری شدند (3).
در جدول (1) مشخصات مصالح ساختمانی مورد تحقیق آورده شده است.
2- طیف گیری و ارایه نتایج
طیف نگاری پرتوهای گاما با استفاده از آشکارساز فوق خالص ژرمانیوم (HPGe)هم محور از نوع P مدل GCD30195 BSI ساخت شرکتBaltic Science Instrument با بازدهی نسبی 30 درصد و با استفاده از نرم افزار Lsrmbsi انجام شد. قدرت تفکیک انرژی آشکارساز 95/1 کیلوالکترون ولت برای خط گامای Co60 با انرژی 520/1332 کیلوالکترون ولت است و در ولتاژ ِکاری 3000 ولت کار میکند. از هر یک از نمونهها به مدت دقیقاً یک روز(86400 ثانیه) طیف گیری بهعمل آمد .کالیبراسیون انرژی و بازدهی سیستم با استفاده از چشمه استاندارد حاوی ویژه هستههای پرتوزای Am241 ، Eu152، Cs 137با فعالیت مشخص انجام شد. تجزیه و تحلیل طیفهای ثبت شده با استفاده از نرم افزار Maestro II Gamma Vision32 محصول شرکت EG&G Ortec انجام گردید. به منظور کاهش اثرات تابش زمینه، آشکارساز در مرکز یک حفاظ سربی به ضخامت 10 سانتیمتر با یک لایه درونی مسی به ضخامت 2 میلیمتر قرار داده شد که پرتوهای نرم کیهانی شامل فوتون های کم انرژی و الکترون ها به وسیله حفاظ سربی به سطح بسیار پایینی کاهش می یابند و لایه مسی فوتون های اشعه ایکس 9/73 کیلو الکترون ولت مربوط به سرب را جذب میکند (3).
تصحیح تابش زمینه با استفاده از طیف ثبت شده برای ظرف ِخالی در تحت شرایط یکسان انجام گردید. بر مبنای طیفهای ثبت شده ویژه، فعالیت هستههای 226Ra، 40Kو 232Th در نمونهها تعیین گردید. بازدهی مطلق آشکارساز با استفاده از رابطه(1) محاسبه شد (4).
(1)
در این رابطه Ni شمارش خالص زیر قله فوتوپیک متناظر با انرژیEi، Act فعالیت نمونه بر حسب Bq، Pn(Ei) احتمال انتشار فوتون گاما با انرژی Ei به ازای هر واپاشی و t زمان طیفگیری از نمونه بر حسب ثانیه است.
3- اندازهگیری ویژه فعالیتِ هستههای پرتوزا در نمونههای مورد مطالعه
برای محاسبه ویژه فعالیت هستههای پرتوزا از رابطه(2) استفاده شد.
(2) |
که در این رابطه Act ویژه فعالیت نمونه پرتوزا بر حسب Bq/kg، Net Area سطح زیر پیک متناظر با انرژی خاص، ε بازدهی آشکارساز درآن انرژی بر حسب درصد،(B.R ) نسبت انشعابی یا احتمال گسیل اشعه گاما با انرژیEi به ازای هر واپاشی، t زمان طیف گیری از نمونه بر حسب ثانیه و m جرم نمونه بر حسب کیلوگرم است(5). برای تعیین ویژه فعالیت 226Ra در نمونهها، از پرتو گامای 214Pb با انرژی keV93/351 و پرتو گامای 214Bi با انرژی keV31/609 استفاده شده است. برای تعیین ویژه فعالیت 232Th از دو خط گامای 228Ac، یکی با انرژی keV21/911 و احتمال واپاشی 6/26% و دیگری با انرژی keV97/968 و احتمال واپاشی 4/17% استفاده شده است. ویژه فعالیت 40K از خط گامای این هسته با انرژی keV70/1460 تعیین گردید. در نهایت برای تعیین ویژه فعالیت 137Cs در نمونهها، از خط گامای این هسته با انرژی keV66/661 استفاده شد. مقادیر محاسبه شده ویژه فعالیت هسته های پرتوزای موجود در نمونه ها در جدول (2) درج گردیده است. در مواردیکه مقدار فعالیت ویژه نمونه مورد نظرکمتر از حداقل قابلیت تشخیص دستگاه بوده، در آنصورت از علامت > استفاده گردیده و مقدار حداقل قابلیت تشخیص دستگاه ذکر شده است. همچنین طیف گامای ثبت شده مربوط به نمونه پوکه معدنی قروه کردستان با کدPMQ به عنوان نمونه در شکل (1) مشاهده میگردد.
جدول1- نوع، جرم و کد نمونه ها
Table 1– Kind, mass and code of samples
جرم نمونه |
نوع نمونه |
کد نمونه |
950 گرم |
آجر فراهان |
AF |
800گرم |
آجرسفالی دولت آباد اصفهان |
ASDE |
330 گرم |
بلوک سبک اتوکلاو شده |
BAAC |
950 گرم |
بتن |
BS |
950 گرم |
بلوک سیمانی سنگین |
BSS1 |
950 گرم |
بلوک سیمانی سبک |
BSS2 |
800 گرم |
گچ امید سمنان |
GOS |
800 گرم |
گچ شمیران سمنان |
GSHS |
900 گرم |
گچ صدف سمنان |
GSS |
950 گرم |
گچ صدف سلفچگان |
GSS1 |
950 گرم |
گچ گیپتون ساوه |
GGS |
950 گرم |
خاک روستای گاوخانه اراک |
KHG |
950 گرم |
پوکه معدنی بستان آباد تبریز |
PMB |
950 گرم |
پوکه معدنی قروه |
PMQ |
950 گرم |
سیمان نیزار قم |
SNQ |
950 گرم |
سیمان سپاهان اصفهان |
SSE |
950 گرم |
سیمان سفید مشهد |
SSM |
950 گرم |
سیمان سفید ساوه |
SSS |
شکل1- بیناب گامای حاصل از نمونه PMQ به مدت 86400 ثانیه
Figure 1 - Gamma ray spectrum of PMQ sample for 86400 s
جدول2- مقادیر ویژه فعالیت هستههای پرتوزای مصالح ساختمانی بر حسب Bq/kg
Table 2 – Specific activities of radionuclides of building material in Bq/kg
40K |
232Th |
226Ra |
کد نمونه |
28/207±33/6 |
34/61±42/1 |
13/47±99/0 |
AF |
45/189±60/7 |
09/65±69/1 |
73/76±28/1 |
ASDE |
45/271±279 |
47/27±85/1 |
35/41±81/1 |
BAAC |
61/494±32/4 |
94/38±17/1 |
00/48±09/1 |
BS |
98/306±48/4 |
84/22±91/0 |
31/32±82/0 |
BSS1 |
97/729±59/6 |
55/48±77/1 |
31/48±02/1 |
BSS2 |
< 48/5 |
06/2±22/0 |
02/3±15/0 |
GGS |
< 97/2 |
< 11/1 |
< 34/9 |
GOS |
< 12/2 |
< 27/1 |
< 91/0 |
GSHS |
< 43/2 |
< 86/0 |
< 32/0 |
GSS |
< 59/2 |
< 88/0 |
< 20/5 |
GSS1 |
60/1021±29/7 |
98/66±20/1 |
62/53±09/1 |
KHG |
18/759±50/6 |
82/48±73/1 |
21/47±13/1 |
PMB |
80/1447±93/7 |
95/175±01/2 |
80/116±75/1 |
PMQ |
82/402±90/4 |
64/34±28/1 |
19/80±26/1 |
SNQ |
75/63±21/4 |
43/108±71/1 |
50/143±44/1 |
SSE |
86/10±89/1 |
65/19±76/0 |
09/17±65/0 |
SSM |
44/13±61/2 |
< 43/3 |
35/75±01/1 |
SSS |
3 - شاخص های خطرپذیری
( Raeq)3-1 فعالیت معادل رادیوم
ویژه فعالیتِ هستههای پرتوزای موجود در مواد ساختمانی یکنواخت نیست و 226Ra و هسته های دختر مربوط به آن تقریباً 5/98 درصد از اثرات رادیولوژیکی مربوط به سری های 238U را به خود اختصاص می دهند. از این حیث شاخصی به نام معادل رادیوم با لحاظ کردن فعالیت رادیوم، توریوم و پتاسیم تعریف شده است که طبق رابطه (3) محاسبه میگردد. ضرایب مورد استفاده در رابطه (3) بر مبنای تحقیقات جامع و گسترده کمیته علمی حفاظت در برابر اشعه وابسته به سازمان ملل متحد تعیین شده است (6).
Raeq = ARa + 1.43ATh + 0.077AK (3)
در این رابطه، ARa، ATh و AK به ترتیب فعالیت ویژه 226Ra، 232Th و 40K بر حسب Bq/kg هستند. اکتیویته معادل رادیوم (Raeq) برای تمام مصالح ساختمانی باید کمتر ازBq/kg370 باشند.
3-2 شاخص خطرپذیری خارجی(Hex ) و داخلی (Hin )
انسان همواره در معرض پرتوگیری ناشی از رادیونوکلییدهای پرتوزای موجود در مصالح ساختمانی قرار میگیرد و برای تعیین میزان خطرات ناشی از پرتوگیری در داخل و بیرون از محیط مسکونی از شاخصی به نام شاخص خطرپذیری خارجی و داخلی استفاده میشود که رابطه آن به صورت زیر است(6).
(4)
Hex = ARa/370 + ATh/259 + AK/4810 < 1 (5) |
Hin = ARa/185 + ATh/ 259 + AK/ 4810 <1 |
که در این رابطه ARa، ATh و AK به ترتیب فعالیت ویژه 226Ra، 232Th و 40K بر حسب Bq/kg هستند. به منظور ناچیز ماندن مخاطرات ناشی از پرتوزایی طبیعی این شاخصها همواره باید کوچکتر از یک باشند (6).
4- آهنگ دوز جذبی (D)
آهنگ دوز جذبی ناشی از ویژه هستههای پرتوزای موجود در مواد ساختمانی در ارتفاع یک متر بالاتر از سطح زمین، به وسیله رابطه زیر محاسبه شد(7).
D(nGy/h) = 0.462ARa + 0.604ATh + 0.0417AK (6)
در این رابطه، ARa، ATh و AK به ترتیب فعالیت ویژه 226Ra، 232Th و 40K بر حسب Bq/kg هستند. مقدار میانگین جهانی آهنگ دوز جذبی ناشی از ویژه هستههای پرتوزای طبیعی موجود در زمین برابر nGy/h55 می باشد(7).
4-1 آهنگ دوز موثر سالیانه داخلی و خارجی در ارتفاع 1 متری از سطح زمین
با محاسبه مقادیر مربوط به آهنگ دوز جذبی مصالح ساختمانی، آهنگ دوز موثر سالیانه داخل منازل مسکونی ناشی از تابش رادیواکتیو مصالح ساختمانی در ارتفاع 1 متری از سطح زمین محاسبه شد که رابطه آن به صورت زیر است(8).
AED[5] indoor (mSv/y) = Dose rate (nGy/h) 8766(h/y)0.80.7(Sv/Gy)10-6 (7)
در این رابطه 8766 ساعت مدت زمان قرارگیری در معرض پرتو در طول یک سال، 8/0 عامل قرارگیری در معرض پرتودهی در فضای داخل ساختمان و7/0 عامل تبدیل دوز جذبی به دوز موثر است. واحد آهنگ دوز موثر سالیانه میلی سیورت بر سال است. بر طبق آیین نامه توصیه شده اتحادیه اروپا آیین نامه شماره۱۱۲ حفاظت از تشعشعات طبیعی مصالح ساختمانی باید طوری انتخاب شوند که در زمان یک سال آهنگ دوز موثر سالیانه در فضای داخل ساختمانها کوچکتر از یک mSv/yباشد تا خطرات ناشی از تابش هسته ای مصالح ساختمانی ناچیز بمانند. در صورتیکه برای نوعی از مصالح ساختمانی از یک mSv/y تجاوز کند آن نوع مصالح باید در قسمت های خارجی ساختمان و تحت مقررات ویژه مورد استفاده قرار گیرد(1). همچنین آهنگ دوز موثر سالیانه در فضای خارجی در ارتفاع 1 متری سطح زمین نیز به وسیله رابطه زیر محاسبه شد(8).
(8) AEDoutdoor (mSv/y) =Dose rate(nGy/h) 8766(h/y)0.20.7(Sv/Gy)10-6
که در این رابطه0.2 عامل قرارگیری در معرض پرتو در فضای خارج از ساختمان میباشد. مقادیر Raeq، Hin، Hex،AEDoutdoor، AEDindoorو آهنگ دوز جذبی(D) برای نمونههای مورد مطالعه در جدول (3) ارایه شده است .
جدول 3- فعالیت معادل رادیوم، شاخص خطر پذیری داخلی و خارجی، آهنگ دوز جذبی پرتو گاماو آهنگ دوز موثر سالیانه در فضای داخلی و خارجی
Table 3– Radium equivalent, Internal and external hazard indices, absorbed gamma ray dose rate and annual effective dose rate indoor and outdoor
AED indoor(mSv/y) |
AED outdoor(mSv/y) |
D(nGy/h) |
Hex |
Hin |
Raeq(Bq/kg) |
کد نمونه |
33/0 |
0.08 |
01/1 ± 47/67 |
01/0 ± 41/0 |
00/0 ± 53/0 |
31/2± 81/150 |
AF |
41/0 |
0.10 |
22/1 ± 66/82 |
01/0 ± 50/0 |
01/0 ± 71/0 |
80/2± 40/184 |
ASDE |
23/0 |
0.06 |
45/1 ± 02/47 |
01/0 ± 27/0 |
01/0 ± 39/0 |
28/3 ± 54/101 |
BAAC |
33/0 |
0.08 |
89/0 ± 32/66 |
01/0 ± 38/0 |
01/0 ± 51/0 |
03/2 ± 77/141 |
BS |
20/0 |
0.05 |
69/0 ± 52/41 |
00/ 0 ±24/0 |
01/0 ± 33/0 |
58/1 ± 61/88 |
BSS1 |
40/0 |
0.10 |
20/1 ± 08/82 |
01/0 ± 47/0 |
00/0 ± 60/0 |
77/2 ± 94/173 |
BSS2 |
014/0> |
0035/0> |
87/2> |
02/0> |
03/0> |
39/6> |
GGS |
03/0> |
01/0> |
11/5> |
03/0> |
06/0> |
16/11> |
GOS |
01/0> |
015/0> |
27/1> |
01/0> |
01/0> |
89/2> |
GSHS |
0037/0> |
009/0> |
27/0> |
004/0> |
01/0> |
73/1> |
GSS |
01/0> |
0037/0> |
04/3> |
02/0> |
03/0> |
66/6> |
GSS1 |
53/0 |
0.13 |
94/0 ± 83/107 |
01/0 ± 62/0 |
01/0 ± 76/0 |
13/2 ± 07/228 |
KHG |
41/0 |
0.10 |
20/1 ± 96/82 |
01/0 ± 47/0 |
01/0± 60/0 |
77/2 ± 48/175 |
PMB |
08/1 |
0.27 |
50/1 ± 61/220 |
01/0± 30/1 |
01/0 ± 61/1 |
42/3 ± 88/479 |
PMQ |
37/0 |
0.09 |
99/0 ± 77/74 |
01/0 ± 43/0 |
01/0 ± 65/0 |
25/2 ± 74/160 |
SNQ |
66/0 |
0.16 |
24/1 ± 45/134 |
01/ 0 ± 82/0 |
01/0 ± 21/1 |
86/2 ± 46/303 |
SSE |
10/0 |
0.02 |
47/0 ± 21/20 |
00/0 ± 12/0 |
00/0 ± 17/0 |
28/1 ± 02/46 |
SSM |
18/0 |
0.05 |
48/0 ± 45/37 |
00/0 ± 22/0 |
01/0 ± 42/0 |
03/1 ± 29/81 |
SSS |
مقایسه نتایج این تحقیق با مقادیر اندازهگیری شده در بعضی از کشورهای جهان برای نمونههای مصالح ساختمانی در جدول (4) آورده شده است.
جدول 4- مقایسه فعالیت ویژه هستههای پرتوزای مصالح ساختمانی مصرفی شهرستان اراک با بعضی از کشورها
Table 4 – Comparison of radionuclide concentration of building material of Arak with some countries
نام کشور/منابع |
نوع مصالح ساختمانی |
فعالیت ویژه بر حسب (Bq/kg) |
||
|
|
40K |
232Th |
226Ra |
ایران(در این تحقیق) |
سیمان پرتلند( نیزار قم) |
82/402 ± 90/4 |
64/34 ± 28/1 |
19/80 ± 26/1 |
ایران(در این تحقیق) |
سیمان پرتلند(سپاهان اصفهان) |
75/63 ± 21/4 |
43/108 ± 71/1 |
50/143 ± 44/1 |
بنگلادش(9) |
سیمان پرتلند |
4/22 ± 329 |
4/7 ± 4/59 |
7/9 ± 3/62 |
پاکستان(10) |
سیمان پرتلند |
9/272 |
6/28 |
1/26 |
هند(11) |
سیمان پرتلند |
439 |
24 |
37 |
ایران(در این تحقیق) |
گچ گیپتون |
48/5> |
06/2 ± 22/0 |
02/3 ± 15/0 |
فنلاند(12) |
گچ |
< MDA[6] |
2 |
7 |
برزیل(12) |
گچ |
1/18 |
< MDA |
3/6 |
کویت(13) |
گچ |
4/17 |
1/0± 55/0 |
4/0 ± 81/2 |
ایران(در این تحقیق) |
آجر معمولی |
28/207 ± 33/6 |
34/61 ±42/1 |
13/47 ± 99/0 |
الجزایر(14) |
آجر معمولی |
675 |
51 |
65 |
یونان(15) |
آجر معمولی |
710 |
45 |
35 |
پاکستان(16) |
آجر معمولی |
431 |
35 |
23 |
ایران(در این تحقیق) |
آجر سفالی |
45/189 ± 60/7 |
09/65 ± 69/1 |
73/76 ± 28/1 |
بریتانیا(17) |
آجر سفالی |
620 |
48 |
65 |
مصر(17) |
آجر سفالی |
1/13 ± 284 |
8/0 ± 7/27 |
0/1 ± 4/33 |
فنلاند(12) |
آجر سفالی |
962 |
62 |
78 |
ایران(در این تحقیق) |
خاک |
60/1021 ± 29/7 |
98/66 ± 20/1 |
62/53 ± 09/1 |
پاکستان(18) |
خاک |
2/662 |
3/62 |
6/50 |
یونان(19) |
خاک |
1570 - 12 |
190- 1 |
240- 1 |
لوکزامبورگ(19) |
خاک |
1800 - 80 |
70 - 7 |
52 - 6 |
بحث و نتیجه گیری
ویژه فعالیتِ هستههای پرتوزای 226Ra ، 232Th و 40K بر حسب Bq/kg در نمونههای سیمان به ترتیب از65/0 ± 09/17 تا 44/1 ± 50/143، از 43/3> تا 71/1±43/108، 68/2±44/13 تا 90/4±82/402 تغییر میکند. ویژه فعالیت همین ویژه هستهها در نمونههای گچ به استثنای گچ گیپتون کمتر از MDAمیباشد. در نمونه گچ گیپتون به ترتیب مقادیر 15/0 ± 02/3، 22/0± 06/2و 48/5> بهدست آمد. در نمونه های بلوک مقادیر226Ra ، 232Th و 40K به ترتیب از 82/0± 31/ 32 تا 02/1 ± 31/48، از91/0 ± 84/22 تا 77/1 ± 55/48 و از27/9 ± 45/271 تا 59/6± 97/729 متغیر است. مقادیر این ویژه هسته در نمونه های آجر و خاک به ترتیب از 99/0 ±13/47 تا 28/1 ±73/76، 42/1±34/61 تا 20/1±98 /66 و 60/7 ±45/189 تا 92/7± 60/1021 تعیین گردید. مقادیر همین ویژه هستهها در پوکههای معدنی13/1 ±21/47 تا 75/1± 80/116، از73/1 ±82/48 تا 01/2± 95/ 175و 50/6±18/ 759 تا 93/7± 80/1447تغییر مییابد. با توجه به مقادیر بهدست آمده، کمترین مقدار فعالیت معادل رادیوم برای نمونه گچ باکد GSS برابر 73/1> و بیشترین مقدار برای نمونه پوکه معدنی قروه با کد PMQ برابر 42/3± 88/479 محاسبه گردید. حداکثر مقدار مجاز فعالیت هم ارز رادیوم Bq/kg (Raeq)370 میباشد که تنها نمونه PMQ از آن تجاوز میکند. همچنین مقدار ویژه فعالیت 226Ra ،232Th و40 K در نمونه خاک بیشتر از میانگین جهانی میباشد که به ترتیب برابر با 35، 30 و 400 گزارش شده است(8). مقدار پتاسیم موجود در نمونه خاک مورد مطالعه بیش از دو برابرسطح متوسط جهانی است، یعنی این خاک علاوه بر استفاده جهت ساخت و ساز ساختمان میتواند به عنوان خاک کشاورزی نیز مورد استفاده قرارگیرد. شاخص های خطرپذیری داخلی و خارجی محاسبه شده به ترتیب در محدوده بین01/0 تا 61/1 و 004/0 تا 30/1 بهدست آمد که تنها برای دو نمونه PMQ و SSE از عدد یک تجاوز می کند. آهنگ دوز موثر سالیانه در داخل ساختمانها بر حسب mSv/yبرای نمونهها دامنهای بین 003/0تا 08/1 دارد که بیشترین آهنگ دوز موثر سالیانه در فضای داخلی ساختمانها مربوط به نمونه PMQ است. بنابراین دو نمونه PMQ و SSE از بالاترین سطح پرتوزایی طبیعی برخوردار هستند. همچنین پرتوزایی طبیعی گچ خیلی کمتر از خاک است، در صورتی که اگر از گچ با درصد کمتر خاک جهت ساخت دیوارهای منازل مسکونی استفاده شود پرتوزایی طبیعی بسیار پایین خواهدآمد. استفاده از نمونه های پوکه معدنی قروه و سیمان سپاهان اصفهان از نظر پرتوزایی طبیعی ایمن نخواهند بود و باید مراقبت های زیست محیطی هنگام استفاده از این مصالح ساختمانی در داخل ساختمانها صورت گیرد. لذا استفاده از آنها در ساخت ساختمانها به خصوص در قسمتهای داخلی توصیه نمیشود و لازم است این دو نوع مصالح ساختمانی در قسمت های بیرونی ساختمانها و تحت مقررات ویژه مورد استفاده قرار گیرند. دراین تحقیق در هیچکدام از نمونهها مقدار 137Cs از مقدار حداقل قابل تشخیص دستگاه تجاوز نکرد. این به آن دلیل است که مصالح ساختمانی در دمای بالا تهیه میشوند و سزیوم در دمای بیش از 300 درجه سانتیگراد تبخیر میگردد. درنمونه خاک هم بهدلیل اینکه از خاکهای رسی عمقی برای ساختمان استفاده میشود سزیوم قادر به نفوذ به لایه درونی نمیباشد.
تشکر و قدردانی
این تحقیق توسط معاونت پژوهشی دانشگاه اراک تأمین مالی گردیده است. بنابراین نویسندگان بر خود لازم میدانند از معاونت مذکور و نیز کارکنان آزمایشگاه مکانیک سنگ دانشگاه صنعتی اراک کمال سپاسگزاری را داشته باشند.
منابع
1- European Commission (EC). 1999. Radiological protection principles concerning the natural radioactivity of building materials. Radiation Protection 112 (Brussels: EC).
2- UNSCEAR (United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation) , 1993." Sources and effects of ionizing radiation". United Nations, New York
3- ANSN42.14, 1999. "American National Standard for Calibration and use of Germanium Spectrometers for the Measurement of Gamma Ray Emission Rates of Radionuclides", USA.
4- Kertz, R., 1983. "Distribution of natural and anthropogenic radionuclides in Soil and Beach Sand Samples of Kalpakam(India) using hyper pure germanium(HPGe) gamma ray spectrometry Symbol for rock-forming minerals" , Appl, Radiat, Isot, 57, 109-119, Am. Miner, 65 277-279.
5- Turhan S., Baykan UN., Sen K, 2008. "Measurement of the Natural Radioactivity in Building materials used in Ankara and assessment of external doses", J. of Rad. Prot. 28;1: 83-91
6- Beretka J., Mathew PJ, 1985. "Natural radioactivity of Australian building materials, industrial wastes and by-products", Health Phys.48:87–95.
7- UNSCEAR (United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation), 2008. "Exposure from natural sources of radiation", United Nations, New York.
8- UNSCEAR (United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation), 2000. "Effects and Risks of Ionizing Radiation & Exposure from natural sources of radiation", United Nations, New York.
9- Mantazul IC., Alam MN and Ahmed AK, 1998." Concentration of radionuclieds in building and ceramic materials of Bangladish and evaluation of radiation hazard, J. Radioanal. Nucl. Chem. 231: 117–122.
10- Khan K., Khan HM., 2001." Natural gamma-emitting radionuclides in Pakistani Portland cement". Appl Radiat. Isot 54:861–865
11- Kumar V., Ramachandran TV., Prasad R, 1999." Natural radioactivity of Indian building materials and by-products". Appl Radiat Isot 51:93–96
12- NEA-OECD, Nuclear Energy Agency. Exposure to radiation from natural radioactivity in Building materials, Report by NEA Group of Experts, OECD, Paris 1979.
13- Kumer V., Ram Achandran T.V., Prasad R, 1999." Natural radioactivity of Indian building materials and by products". Appl. Radiat. Isot. 51, 93–96.
14- Amrani D., Tahtat M, 2001." Natural radioactivity in Algerian building materials". Appl Radiat Isot 54:687–689
15- Papaefthymiou H., Gouseti O ., 2008." Natural radioactivity and associated radiation hazards in building materials used in Peloponnese", Greece. Radiat Meas 43;8:1453–1457
16- Faheem M., Mujahid SA., Matiullah M. ,2008." Assessment of radiological hazards due to the natural radioactivity in soil and building material samples collected from six districts of the Punjab province". Pakistan. Radiat Meas, 43;8:1443–1447
17- Viruthagiri G and Ponnarasi K, 2011."Measurement of natural radioactivity in brick samples". Advances in Applied Science Research, 2(2):103-108.
18- Basim A., Al-Mayahi., Dhia A., Muthana H., Raad J, 2009. "Radioactivity level measurement of some cement samples", Journal of Kerbala University , Vol. 7; 2:
19- Singha S., Rania A., Mahajanb RK, 2005. " 226Ra, 232Th and 40K analysis in soil samples from some areas of Punjab and Himachal Pradesh, India using gamma ray spectrometry", Radiation Measurements 39: 431 – 439.
1- دانشیار، گروه فیزیک، دانشکده علوم پایه، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
2*- (مسوول مکاتبات): دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیک هستهای، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
1- Associate Professor , Department of Physics, Faculty of Science, Arak University,Arak, Iran
2- MSc of Nuclear Physics, Arak University, Arak, Iran.* (Corresponding Author)
[5] - Annual effective dose
[6] - Minimum detectable activity