نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشآموخته کارشناسی ارشد محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.
2 استاد گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران. (مسئول مکاتبات)
3 دانشیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دورهبیست و دوم، شماره نه، آذر ماه 99
بررسی غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم نزولات جوی مناطق پرترافیک شهر همدان
بهاره بهارمستیان[1]
سهیل سبحان اردکانی[2]*
s_sobhan@iauh.ac.ir
سعید جامه بزرگی[3]
تاریخ دریافت:14/09/94 |
تاریخ پذیرش:24/06/95 |
چکیده
زمینه و هدف: بدون شک یکی از مهمترین مسایل محیطزیستی تهدیدکننده سلامت افراد در کلان شهرهای ایران، مشکل آلودگی هوا است. نزولات جوی مؤثرترین راه زدایش آلایندهها از اتمسفر است و فلزات سنگین موجود در آن میتواند بهخوبی نمایانگر وضعیت آلودگی محیطی در نواحی مختلف شهری باشد. لذا، این پژوهش با هدف بررسی غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نزولات جوی مناطق پرترافیک شهر همدان در فصل زمستان سال 1392 انجام یافت.
روش بررسی: 24 نمونه نزولات جوی از 8 ایستگاه پرتردد مستقر در سطح شهر همدان برداشت و به بطریهای پلیاتیلنی منتقل شد. به هر بطری چند قطره اسید نیتریک بهمنظور رساندن pH نمونهها به 2 افزوده شد. بعد از طی مراحل آمادهسازی آزمایشگاهی، غلظت عناصر در نمونهها بهروش طیفسنجی نوری پلاسمای جفتشده القایی (ICP-OES) خوانده شد. پردازش آماری دادهها توسط نرمافزار SPSS انجام یافت.
یافتهها: میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونهها (میکروگرم در لیتر) بهترتیب برابر با 62/142±50/69، 94/8±25/10 و 29/0±61/17 و در مورد عنصر کادمیوم بیشتر از رهنمود سازمان بهداشت جهانی برای تخلیه به منابع آب سطحی بود.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر سرب و بهویژه کادمیوم در نزولات جوی و بهتبع آن در رواناب حاصل بهواسطه حجم بالای ترافیک شهری و آلایندههای منتشرشده ناشی از آن بالا بوده است. از اینرو، برای جلوگیری از تهدید منابع پذیرنده آب سطحی و زیرزمینی و حفظ سلامت مصرفکنندگان، اندیشیدن تمهیداتی برای جمعآوری و تصفیه رواناب ناشی از نزولات جوی توصیه میشود.
واژههای کلیدی: نزولات جوی، رواناب، فلز سنگین، ترافیک، همدان.
|
Study on Heavy Metals Content (Fe, Pb and Cd) in Atmospheric Precipitation Collected from the High Traffic Intensity Regions of City of Hamedan
Baharmastian[4]
Sobhanardakani[5]*
s_sobhan@iauh.ac.ir
Jameh Bozorgi[6]
Accepted: 2016.09.14 |
Received:2015.12.05 |
Abstract
Background and Objective: Air pollution is one of the most important environmental problems which can lead to the human health effects especially in the metropolitans. Atmospheric precipitation including rain and snow are the most effective way for removing pollutant from the atmosphere and its heavy metals can describe the variability of the environmental pollution in different urban areas. Therefore, this study was conducted to assess the metal (Fe, Pb and Cd) concentrations in the atmospheric precipitation collected from high traffic intensity areas of city of Hamedan in 2014.
Method: A total of 24 snow samples were collected from 8 selected stations located in different regions of city of Hamedan with high traffic intensity. The samples were stored in polyethylene bottles and were acidified at a pH lower than 2 by adding concentrated HNO3 in order to avoid metal adsorption onto the inner bottle walls. Element (Fe, Pb and Cd) concentrations were determined using ICP-OES. All statistical analyses were done by SPSS software.
Findings: The results showed that the mean concentrations (µg/L) of Fe, Pb and Cd in snow samples were 69.5 ± 143, 10.2 ± 8.94 and 17.6 ± 0.290, respectively. Also, the mean concentrations of Cd were significantly higher than maximum permissible limits established by WHO.
Conclusion: The results indicate that rainfall collected from the high traffic intensity regions of city of Hamedan is polluted with Cd due to the high traffic volumes and their emitted pollutions, therefore, for maintaining of surface and groundwater resources and also public health consider the suitable strategies is recommended.
Keywords: Atmospheric Precipitation, Runoff, Heavy Metals, Traffic, Hamedan
مقدمه
یکی از مهمترین مسایل محیطزیستی در ایران و بهخصوص کلانشهرها، مشکل آلودگی هوا است (1). در سالهای اخیر آلودگی ناشی از رشد روز افزون جمعیت، تردد وسایل نقلیه و گسترش صنایع باعث شده که مشکلات زیادی در محیطزیست بشر ایجاد شود و سلامتی افراد جامعه را به خطر اندازد که عواقب آن در درجه اول بهصورت انواع امراض و بیماریهای تنفسی و تشدید بیماریهای قلبی و ریوی متوجه ساکنان شهرها میشود (2). در چند دهه گذشته ورود آلایندهها با منشاء انسانی مانند فلزات سنگین به بومسازگانها، بهمقدار زیادی افزایش یافته است که این بهعنوان یک خطر جدی برای حیات زیستکره بهشمار میآید (3).
فلزات سنگین در یک مقیاس وسیع، از منابع طبیعی و انسانساخت به محیطزیست وارد میشوند. میزان ورود این فلزات به محیط ناشی از منابع مصنوعی، بسیار بیشتر از میزانی است که بهوسیله فرآیندهای طبیعی ایجاد میشود. بنابراین، امروزه نیاز به مطالعه خصوصیات و نحوه انتشار آلایندههای هوا بهویژه ذرات حاوی فلز سنگین بههمراه مشخص کردن منشاء تولید این ذرات یکی از اولویتهای اساسی برای کنترل آلودگی هوای شهرها محسوب میشود (4).
قرار گرفتن طولانیمدت در معرض فلزات سنگین بهدلیل قابلیت تجمعزیستی، غیرقابل تجزیه زیستی بودن، نیم عمر بالا و همچنین پایداری زیاد در محیط مخاطرهآمیز است (5). از اینرو، مواجهه با غلظتهای غیر مجاز این ترکیبات از جمله آهن، مس، سرب و کادمیوم میتواند سبب ابتلای انسان و سایر زیستمندان به انواع بیماریها و عوارض غیرقابل جبران شود (6). از جمله مهمترین وظایف آهن در بدن میتوان به انتقال اکسیژن در گلبولهای قرمز، تولید هموگلوبین خون، مقاومت در برابر تنش و ناخوشی، عملکرد صحیح آنزیمها و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد. اما مصرف طولانیمدت این عنصر و یا قرارگرفتن در معرض غلظتهای بالای آن میتواند منجر به بروز ناراحتیهای تغذیهای، کاهش رشد و کمبود فسفر شود. همچنین، وجود آهن اضافی در خون انسان باعث ایجاد رسوباتی میشود که رگهای خونی را مسدود میکند (7). سرب بهطور طبیعی در محیطزیست وجود دارد، ولی در بیشتر موارد بهسبب فعالیتهای بشر بهویژه احتراق سوختهای فسیلی به محیط تخلیه میشود. سرب یکی از چهار فلزی است که بیشترین عوارض را بر سلامت انسان داردو در گروه B2 ترکیبات سرطانزای موسسه IARC طبقهبندی شده است و آثار سمی آن بستگی به ویژگیهای متابولیکی افراد و رژیم غذایی دارد (8). اختلال بیوسنتز هموگلوبین و کمخونی، افزایش فشار خون، آسیب به کلیه، سقط جنین و نارسایی نوزاد، اختلال در سیستم عصبی، آسیب به مغز، ناباروری مردان، کاهش قدرت یادگیری و اختلالات رفتاری در کودکان از عوارض منفی افزایش غلظت سرب در بدن است (9). از مهمترین منابع انتشار کادمیوم در محیط میتوان به ساختار زمینشناسی، آتشسوزی جنگلها، فعالیت آتشفشانها، شیرابه زبالههای صنعتی و تولید و مصرف کودهای فسفاته اشاره کرد. این عنصر پس از ورود به بدن انسان، در بافت کلیه تجمع مییابد. از عوارض نامطلوب حضور آن در بدن میتوان به اسهال، شکم درد و استفراغ شدید، شکستگی استخوان، آسیب به کلیه، کبد و طحال، عقیم شدن، آسیب به سیستم عصبی مرکزی، آسیب به سیستم ایمنی، ناهنجاریهای روانی، آسیب احتمالی به DNA و سرطان اشاره کرد (10).
تاکنون چندین مطالعه در مورد بررسی کیفیت نزولات جوی با تاکید بر غلظت تجمعیافته فلزات سنگین، در ایران و سایر نقاط جهان انجام یافته است که از جمله میتوان به مطالعهای که با هدف بررسی غلظت برخی فلزات سنگین در نزولات جوی شهر تهران انجام یافت (11)، پژوهشی که با هدف بررسی تجمع برخی فلزات سنگین در نمونههای برف و باران اطراف مجتمع صنعتی Severonikel در روسیه انجام شد (12)، پژوهشی که طی آن به بررسی تجمع جیوه نمونههای برف در شهرهای ساحلی دریای بالتیک اقدام شد (13)، پژوهشی که با هدف بررسی جیوه و سایر فلزات سنگین در نزولات جوی آفریقای جنوبی انجام یافت (14) و مطالعهای که در آن به بررسی تاثیر آلایندههای جوی شهر سانتیاگو شیلی بر غنیشدگی فلزات سنگین با منشاء انسانساخت در برف پرداخته شد (15) اشاره کرد. در پژوهشی دیگر توزیع گونهای و تعادل جرمی عناصر روی و مس بین باران، رسوبات و رواناب جادهای در چین بررسی شد (16). Golubeva و همکاران (2010) نیز به مطالعه تجمع برخی فلزات سنگین در نمونههای نزولات جوی در سواحل دریای بارنتز پرداختند (17). از طرفی، پژوهشی با هدف بررسی تجمع برخی فلزات سنگین در نزولات جوی منطقه شمال دریای اژه انجام یافت (18). در مطالعهای نیز نسبت به بررسی تغییرات مکانی و زمانی برخی کاتیونهای فلزی در نمونههای باران در ژاپن اقدام شد (19). همچنین، در پژوهشی غلظت برخی فلزات سنگین در نمونههای باران جمعآوری شده از غرب مریلند تعیین شد (20). از سویی Takeda و همکاران (2000) نسبت به بررسی برخی فلزات و نیز ایزوتوپ سرب در نمونههای باران و برف جمعآوری شده از هیروشیمای ژاپن طی 3 سال متوالی اقدام کردند (21). بعلاوه میتوان به پژوهشی که با هدف بررسی تجمع برخی فلزات در نمونه های برف جمعآوری شده از مجاور کارخانه فرآوری نیکل در روسیه انجام یافت، اشاره کرد (22). در مطالعهای دیگر نیز به بررسی برخی فلزات سنگین در نمونههای برف جمعآوریشده از نقاط مختلف شهر Sapporo ژاپن پرداخته شد (23).
از آنجا که باران و برف بخش عمدهای از بارش را تشکیل میدهند و برف از قابلیت تجمع مقادیر فراوانی از آلایندهها بهویژه فلزات سنگین و آلایندههای آلی پایدار برخوردار است (24) و از طرفی، استفاده گسترده انسانی، صنعتی و زراعی از رواناب ناشی از بارش، بدیهی است که در صورت تجمع آلایندهها از جمله فلزات سنگین در نزولات جوی، مخاطرات جدی بهداشتی برای انسان ایجاد خواهد شد (25). لذا، با توجه به کمبود اطلاعات درخصوص توزیع فلزات در محیط شهری، این پژوهش با هدف بررسی غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نزولات جوی مناطق پرترافیک شهر همدان در فصل زمستان سال 1392 انجام یافت.
معرفی منطقه مورد مطالعه
همدان با مختصات جغرافیایی 35-34 درجه و 46 دقیقه در عرض شمالی و بین 47 درجه و 48 دقیقه تا 49 درجه و 28 دقیقه در طول شرقی واقع شده است. میانگین ارتفاع این استان از سطح دریا 1700 متر است. ارتفاعات، عمدتاً جهت شمال غربی- جنوب شرقی دارند و بهطور کلی در شمال، مرکز و جنوب استان قرار گرفتهاند. بنابراین ارتفاع زمین در بیشتر مناطق آن زیاد بوده و همین عامل موجب شده که این استان بهعنوان یکی از استانهای سرد کشور محسوب شود (1).
میانگین دما و بارندگی سالانه شهر همدان بهترتیب 3/11 درجه سانتیگراد و 7/317 میلیمتر است (1 و 4).
نمونهبرداری
پس از انتخاب 8 ایستگاه نمونهبرداری از نزولات جوی در مناطق پرترافیک شهر همدان شامل میدان بیمه، میدان بعثت، میدان جهاد، میدان آرامگاه بوعلی سینا، میدان امام، میدان شریعتی، چهارراه میدان بار و میدان سپاه نسبت به نمونهبرداری و همچنین ثبت مشخصات جغرافیایی ایستگاهها بهوسیله دستگاه GPS مدل SX64 ساخت شرکت گارمین در فصل زمستان سال 1392 اقدام شد. قبل از انجام نمونه برداری، ظروف پلیاتیلنی را سه مرتبه با آب مقطر شستوشو داده و از هر ایستگاه حدود 500 گرم برف سطحی مطابق روش استاندارد توسط یک سیلندر از جنس پلیوینیل کلراید با یک متر طول و قطر داخلی 8 سانتیمتر برداشت شد (12،15،21). نقشه موقعیت استقرار ایستگاههای نمونهبرداری در شکل (1) ارایه شده است.
پس از سنجش pH و دمای هر نمونه در محل نمونهبرداری، بهمنظور ممانعت از رسوبگذاری عناصر محلول در نمونهها، سه قطره اسید نیتریک غلیظ به هر نمونه اضافه شد (26). بعد از اتمام نمونهبرداری برچسبی حاوی اطلاعات شامل محدوده مطالعاتی، شماره ایستگاه، نام ایستگاه، تاریخ و ساعت برداشت نمونه، درجه حرارت و pH بر روی ظروف چسبانده شد.
شکل1- نقشه موقعیت استقرار ایستگاههای نمونهبرداری
Figure 1- Map of sampling sites
آمادهسازی نمونهها
بعد از انتقال نمونهها به آزمایشگاه، ظروف مورد استفاده با آب و مایع و سپس با آب دوبار تقطیر شستوشو داده شد. نمونهها پس از عبور از کاغذ صافی واتمن 42، به بالنهای شمارهگذاری شده، منتقل شدند. 25 میلیلیتر از نمونه برف را با 5 میلیلیتر اسید نیتریک غلیظ بهمدت 30 دقیقه در زیر هود در دمای 100 درجه سانتیگراد حرارت داده و محلول حاصل با آب دوبار تقطیر بهحجم 250 میلیلیتر رسانده شد. بعد از آماده کردن محلولهای مادر (استوک) و نمک فلزات سنگین و کالیبره کردن دستگاه نشراتمی Varian مدل ES-710، نسبت به قرائت غلظت عناصر مورد ارزیابی در نمونهها اقدام شد (16،27،28).
پردازش آماری دادهها
در این پژوهش به منظور پردازش آماری دادهها از نسخه 19 نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. بدین صورتکه برای اطمینان از نرمال بودن دادهها از آزمون شاپیرو-ویلک استفاده شد. برای مقایسه میانگین غلظت عناصر در نمونهها با رهنمود سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان حفاظت محیطزیست ایران و مقایسه میانگین غلظت عناصر در نزولات جوی بین ایستگاههای نمونهبرداری بهترتیب از آزمونهای تی تکنمونهای و تحلیل واریانس یکطرفه (آزمون چند دامنهای دانکن) استفاده شد. از سویی، برای بررسی همبستگی بین پارامترهای pH و دما با میانگین غلظت تجمعیافته عناصر در نمونهها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
نتایج
غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم، دما وpH نمونههای برف بهتفکیک ایستگاه در جدول (1) ارایه شده است.
جدول 1- غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم برحسب میکروگرم* در لیتر و pH
در نمونههای نزولاتجوی
Table 1- Metals (Fe, Pb and Cd) content (µg/L) and pH value in urban snow samples
ردیف |
ایستگاه |
آهن |
سرب |
کادمیوم |
pH |
1 |
میدان بیمه |
e**407 |
c4/18 |
a7/17 |
7 |
2 |
میدان بعثت |
c0/14 |
a80/2 |
a5/17 |
4 |
3 |
میدان جهاد |
a00/1 |
a20/6 |
a2/17 |
4 |
4 |
میدان آرامگاه بوعلی |
ab00/4 |
a20/3 |
a3/17 |
5 |
5 |
میدان امام |
b00/5 |
a10/6 |
a5/17 |
5 |
6 |
میدان شریعتی |
a00/1 |
a10/6 |
a0/18 |
4 |
7 |
چهارراه میدان بار |
d123 |
d6/28 |
a0/18 |
6 |
8 |
میدان سپاه |
a100/0 |
b6/10 |
a7/17 |
6 |
انحرافمعیار±میانگین غلظت |
143±5/69 |
94/8±2/10 |
290/0±6/17 |
13/1±12/5 |
*دادهها مربوط به میانگین غلظت سه تکرار است.
** حروف غیر مشترک (a، b، c و ...) در هر ستون، بیانگر تفاوت معنیدار (05/0 > P) میانگین غلظت عناصر مورد ارزیابی بین ایستگاهها بر اساس نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (آزمون دانکن) میباشد.
نتایج مندرج در جدول (1) بیانگر آن است که کمینه و بیشینه میانگین غلظت عناصر در نمونهها برحسب میکروگرم در لیتر برای آهن با 100/0 و 407 بهترتیب مربوط به ایستگاههای میدان سپاه و میدان بیمه، برای سرب با 80/2 و 6/28 بهترتیب مربوط به ایستگاههای میدان بعثت و چهارراه میدان بار و برای کادمیوم با 2/17 و 0/18 بهترتیب مربوط به ایستگاههای میدان جهاد و میدان شریعتی و چهارراه میدان بار بوده است.
نتایج آزمون شاپیرو-ویلک نشان داد با توجه به سطح معنیداری (P) بزرگتر از 05/0، دادههای مربوط به غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونههای برف توزیع نرمال داشته است.
نتایج آزمون تی تکنمونهای نیز به منظور مقایسه میانگین غلظت عناصر در نمونهها با رهنمود WHO و سازمان حفاظت محیطزیست ایران، بهترتیب در جداول (2) و (3) ارایه شده است.
جدول 2- نتایج مقایسه میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونههای برف با رهنمود WHO
Table 2- Comparison of mean concentrations of Fe, Pb and Cd in snow samples with maximum permissible limits established by WHO
پیراسنجه |
استاندارد WHO برحسب mg/l (29) |
تعداد |
تفاوت میانگین از استاندارد |
آماره t |
درجه آزادی |
P-value
|
فاصله اطمینان (95%) |
|
حد پایینی |
حد بالایی |
|||||||
آهن |
300/0 |
24 |
0278/0 |
417/1 |
23 |
170/0 |
0181/0- |
0969/0 |
سرب |
010/0 |
24 |
00178/0 |
141/0 |
23 |
889/0 |
0034/0- |
0039/0 |
کادمیوم |
003/0 |
24 |
00038/0 |
406/38 |
23 |
000/0 |
0138/0 |
0154/0 |
جدول 3- نتایج مقایسه میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونههای برف با رهنمود سازمان حفاظت محیطزیست
Table 3-Comparison of mean concentrations of Fe, Pb and Cd in snow samples with permissible limits established by Iranian Department of Environment
فلز |
استاندارد ایران برحسب mg/l (30) |
تعداد |
تفاوت میانگین از استاندارد |
آماره t |
درجه آزادی |
P-value
|
فاصله اطمینان (95%) |
|
حد پایینی |
حد بالایی |
|||||||
آهن |
300/0 |
24 |
0278/0 |
297/8- |
23 |
000/0 |
2881/0- |
1731/0- |
سرب |
050/0 |
24 |
00178/0 |
376/22- |
23 |
000/0 |
0434/0- |
0361/0- |
کادمیوم |
005/0 |
24 |
00038/0 |
150/33 |
23 |
000/0 |
0118/0 |
0134/0 |
با استناد به نتایج، میانگین غلظت عناصر آهن و سرب در نمونهها با رهنمود WHO اختلاف معنیدار آماری نداشته است، ولی میانگین غلظت عنصر کادمیوم در نمونهها با رهنمود WHO اختلاف معنیدار آماری دارد (05/0 > P) داشته و بیشتر از حد استاندارد بوده است. همچنین، میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونهها با رهنمود سازمان حفاظت محیطزیست ایران برای تخلیه به منابع آب سطحی اختلاف معنیدار آماری داشته (05/0 > P) و برای عناصر آهن و سرب کمتر و برای عنصر کادمیوم بیشتر از حد استاندارد بوده است.
نتایج آزمون تجزیه واریانس یکطرفه (چند دامنهای دانکن) در جدول (1) نشان داد که بین ایستگاههای میدان جهاد، میدان آرامگاه بوعلی سینا، میدان شریعتی و میدان سپاه و نیز بین ایستگاههای میدان آرامگاه بوعلی سینا و میدان امام از نظر میانگین غلظت عنصر آهن اختلاف معنیدار آماری وجود نداشته است. علاوه بر این، بین ایستگاههای میدان بعثت، میدان جهاد، میدان آرامگاه بوعلی سینا، میدان امام و میدان شریعتی از نظر میانگین غلظت عنصر سرب اختلاف معنیدار آماری وجود نداشته است. از طرفی، بین هیچکدام از ایستگاهها از نظر میانگین غلظت عنصر کادمیوم اختلاف معنیدار آماری مشاهده نشده است.
نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونههای برف همبستگی معنیدار آماری وجود نداشته است. ولی بین میانگین غلظت عناصر آهن و سرب با پارامتر pH با ضریب همبستگی (r) بهترتیب برابر با 757/0 و 719/0 و 05/0 > P، همبستگی معنیدار آماری وجود داشته است.
بحث و نتیجهگیری
نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونهها (میکروگرم در لیتر) بهترتیب برابر با 143±5/69، 94/8±2/10 و 290/0±6/17 و میانگین غلظت کادمیوم بیشتر از رهنمود WHO بوده است.
آهن چهارمین عنصر فراوان در پوسته زمین است و فراوانی آن در حدود %5 قابل تخمین میباشد. آهن فلزی بسیار فعال است و بهسرعت با اکسیژن موجود در هوای مرطوب ترکیب میشود. این عنصر با آب خیلی داغ و بخار برای تولید گاز هیدروژن واکنش میدهد. همچنین، در بیشتر اسیدها حل شده و با سایر عناصر واکنش میدهد (31). نتایج نشان داد که دامنه تغییرات غلظت عنصر آهن در نمونههای مورد مطالعه از 1/0 تا 407 میکروگرم در لیتر متغیر بوده است. این موضوع را میتوان با فعل و انفعالات کنترلکننده حلالیت آهن در جو بین ایستگاههای مختلف همچون واکنشهای فتوشیمیایی، کمپلکسهای آلی، روند تشکیل ابر، کانیشناسی منابع گردوغبار، نسبت فاکتور غنیشدگی به فراوانی طبیعی عنصر در پوسته زمین و نظایر آن مرتبط دانست (35-32).
سرب بهطور طبیعی در محیطزیست وجود دارد ولی در بیشتر موارد حاصل فعالیتهای بشری از قبیل کاربرد طی فرآیند تولید بنزین است. نمکهای سرب از راه اگزوز اتومبیلها وارد محیطزیست شده و خاک، آب و هوا را آلوده میکند (5). با توجه به اینکه سرب از مهمترین و از نظر غلظت بیشترین فلز سنگین بهجامانده از حمل و نقل شهری است، پس غلظت بالای آن در نمونههای ایستگاه چهارراه میدان بار را میتوان با تردد بالای وسایل نقلیه موتوری در این منطقه و بهتبع آن انتشار سرب در جو مرتبط دانست.
نتایج نشان داد که میانگین غلظت کادمیوم در نمونههای نزولات جوی همه ایستگاهها بیشتر از رهنمود WHO بوده است. این موضوع را میتوان با حجم بالای ترافیک شهری و بهتبع آن میزان بالای احتراق سوختهای فسیلی و استهلاک لنت ترمز وسایط نقلیه (36 و 37) و نیز ساختار زمینشناسی و شرایط اقلیمی منطقه مورد مطالعه مرتبط دانست. بررسی نقشههای زمینشناسی بیانگر آن است که ساختار زمینشناسی منطقه مورد مطالعه عمدتاً از سنگهای آهکی، اسلیتی و رسوبات دانهریز تشکیل شده است که باعث ورود ذرات حاوی کادمیوم به جو و در نتیجه انحلال و تجمع این آلاینده در نزولات جوی میشود. در پژوهشی مشابه، Sakai و همکاران (1985) پس از بررسی برخی فلزات سنگین در نمونههای برف جمعآوری شده از شهر هوکایدو ژاپن به این نتیجه رسیدند که میانگین غلظت کادمیوم برابر با 13/0 میکروگرم در لیتر و بسیار کمتر از مقادیر بهدست آمده در این پژوهش بوده است (23) که این موضوع را میتوان با مدیریت منابع انسانساخت ورود فلزات سنگین به محیط همچون تردد وسایل نقلیه و فعالیتهای صنعتی و معدنی طی 3 دهه در این جزیره مرتبط دانست.
در این پژوهش عنصر آهن از بیشترین میانگین غلظت در مقایسه با سایر عناصر برخوردار بوده است. در همخوانی با نتایج پژوهش حاضر تعیین غلظت فلزات سنگین آهن، سرب و کادمیوم در نزولات جوی مرکز شهر تهران نشان داد که بیشینه میانگین غلظت عناصر در نمونهها مربوط به آهن و به حضور ذرات انتشار یافته از پوسته زمین در نزولات مرتبط بوده است (11). علاوه بر این، Heimburger و همکاران (2013) با مطالعه حلالیت آهن و سایر فلزات سنگین در آب باران جمعآوری شده از جزیره Kerguelen در حوزه جنوبی اقیانوس هند نتیجه گرفتند که بیشینه میانگین غلظت عناصر در نمونهها مربوط به آهن بوده است (38). در سایر پژوهشهای مرتبط Koulousarisو همکاران (2009) با بررسی عناصر آهن، سرب و کادمیوم در نمونههای باران جمعآوری شده از جزیره Lesvos واقع در حوزه شمالی دریای اژه نتیجه گرفتند که بیشینه میانگین غلظت عناصر در نمونهها پس از آلومینیوم، مربوط به عنصر آهن بوده است که از منبع طبیعی (طوفان گردوغبار) نشات گرفته است (18). Helmers و Schrems (1995) نیز پس از بررسی آهن، سرب و کادمیوم در نمونههای باران جمعآوری شده از حوزههای شمالی و جنوبی اقیانوس اطلس نتیجه گرفتند که بیشینه میانگین غلظت عناصر در نمونهها مربوط به آهن بوده است (39). بعلاوه، Ross (1987) پس از بررسی آهن، سرب و کادمیوم در نمونههای باران جمعآوری شده از سوئد نتیجه گرفت که بیشینه میانگین غلظت عناصر در نمونهها مربوط به آهن بوده است (40).
نتایج نشان داد که محتوی عناصر سرب و بهویژه کادمیوم در نزولات جوی مناطق پرترافیک شهر همدان و بهتبع آن در رواناب حاصل از آن بالا بوده است. از اینرو، برای جلوگیری از تهدید منابع پذیرنده آب سطحی و زیرزمینی و حفظ سلامت مصرفکنندگان، اندیشیدن تمهیداتی برای جمعآوری و تصفیه رواناب ناشی از نزولات جوی توصیه میشود.
References
[1] - دانشآموخته کارشناسی ارشد محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.
[2] - استاد گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران. (مسئول مکاتبات)
[3] - دانشیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.
[4]- M.Sc., Environmental Science, Department of Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran
[5]- Professor, Department of Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran *(Corresponding Author)
[6]- Associate Professor, Department of Chemistry, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran