نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیأت علمی گروه علوم زمین، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 کارشناس ارشد آبشناسی، گروه علوم زمین، دانشگاه تبریز، تبریز،ایران
3 رئیس محیط زیست پالایشگاه نفت امام خمینی شازند، اراک، ایران
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دورهبیست و دوم، شماره شش، شهریور ماه 99
بررسی آلودگی آب زیرزمینی محدوده پالایشگاه شازند به BTEX و MTBE
عبدالرضا واعظی هیر[1]*
vaezihir@yahoo.com
ساناز قبادیان[2]
علیرضا گلمحمدی[3]
تاریخ دریافت: 07/03/95 |
تاریخ پذیرش:24/03/96 |
زمینه و هدف: پالایشگاه شازند به عنوان بزرگترین واحد تولید بنزین در خاورمیانه در فاصله 22 کیلومتری جنوب غربی اراک و در شمال شرقی دشت شازند قرار گرفته است. به دلیل وجود تأسیسات پالایشی، مخازن متعدد نگهداری نفت خام و فرآوردههای نفتی، خطوط لوله انتقال فراودههای نفتی مربوط به پالایشگاه شازند، احتمال نشت مواد آلاینده از مخازن و لولهها به محیط خاک و آب زیرزمینی وجود دارد. آبخوان دشت شازند از نوع آزاد و متشکل از رسوبات آبرفتی دانه درشت بوده و جهت جریان از پالایشگاه به سمت چاههای کشاورزی، مرکز دشت میباشد. بنابراین، آلودگی آب زیرزمینی ناشی از آلایندههای نفتی پالایشگاه شازند مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این پژوهش، از 16 حلقه چاه در منطقه مورد مطالعه نمونهبرداری در خرداد ماه 1394 صورت گرفت و جهت تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال گردید. آزمایش ترکیبات BTEX و MTBE براساس روش گازکروماتوگرافی با آشکارساز یونیزاسیون شعلهای (GC-FID) [4] انجام شد. جهت بررسی آلودگی منطقه مورد مطالعه، نتایج حاصل از آنالیز ترکیبات BTEX و MTBE با استانداردهای معتبر آب شرب و کشاورزی مقایسه گردید.
یافتهها: نتایج نشاندهنده آلوده بودن 6 حلقه چاه واقع در قسمت شرق و جنوب پالایشگاه و شرق و شمال شرقی پتروشیمی نسبت به ترکیبات BTEX و MTBE است. بخشی از آلودگیهای موجود در آب زیرزمینی منشأ جوی داشته و از طریق نزولات جوی وارد آب زیرزمینی منطقه شده است و بخش دیگر مربوط به نشت از تأسیسات، مخازن و خطوط انتقال میباشد.
بحث و نتیجهگیری: با توجه به آلودگی موجود در منطقه و آلودگیهای احتمالی دیگر، پیشنهاد میشود پیش از هر اقدام برای پاکسازی، منشأ دقیق آلودگی شناسایی و با توجه به شرایط منطقه و نظرات کارشناسی روش مناسب جهت پاکسازی منطقه انتخاب گردد.
واژههای کلیدی: پالایشگاه شازند، آلودگی آب زیرزمینی، استاندارد آب شرب و آبیاری، BTEX، MTBE
J. Env. Sci. Tech., Vol 22, No.6,August, 2020
|
The study of oil-contamination groundwater due to Shazand Refinery
Abodrreza Vaezihir[5]
vaezihir@yahoo.com
Sanaz Qobadian[6]
Alireza Golmohamadi[7]
Accepted: 2017.06.14 |
Received:2016.07.25 |
Abstract
Background and Purpose: Shazand oil refinery, as the biggest producer of gasoline in the Middle East, is located 22 km to the Southwest of Arak and the Northeast of Shazand plain. Due to presence of various storage tanks of crude oil and oil products, processing unites and conveyance lines of oil products, it is very possible the leakage of pollution from tanks and conveyance lines into the soil and groundwater. Shazand plain aquifer is an unconfined and consists of coarse-grained alluvial deposits with a flow direction from the refinery to the agriculture wells which are located at the center of plain. Hence, groundwater contamination, which was resulted from the oil pollution of Shazand refinery was investigated.
Material and Method: In this study, 16 wells were sampled in study area on Jun 2015 and they delivered to laboratory for analyzing. Compound BTEX and MTBE analyzed by gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID[8]). To investigate contamination in study area, results of analyses of BTEX and MTBE were compared with valid standards of drinking and agriculture water.
Result: The results show that 6 wells are polluted at the East and South of refinery and the east and Northeast of petrochemical complex. A part of the groundwater contamination was due to atmospheric washout and the other part relates to leak from utilities, tanks and conveyance lines.
Discussion & Conclusion: Considering the already existing and the other possible forms of contamination in the area, it is proposed that before taking, the exact source of contamination be identified and proper measures to clean the area be chosen based on expert opinion.
Keywords: Shazand Refinery, Groundwater Contamination, Drinking Water and Irrigation Water Standard, BTEX, MTBE
در بین صنایع آلاینده خطرناک، پتروشیمی و پالایشگاهها به عنوان صنایع استراتژیک از یک طرف و از طرف دیگر به دلیل استفاده، فرآوری و پالایش مواد نفتی همواره یک تهدید بالقوه برای محیطزیست محسوب میشوند. زمانی که غلظت یک ماده در محیط فراتر از حد مجاز بهداشتی برسد، به آن ماده آلاینده[9] گفته میشود. ورود آلایندهها به محیط پیرامون مکانهای صنعتی (پتروشیمی و پالایشگاه) از طریق نشت مخازن زیرزمینی و روزمینی، خطوط انتقال، حمل و نقل فراوردههای نفتی و ... صورت میگیرد. از میان مواد آلاینده، هیدروکربنهای نفتی از مهمترین آلایندههای آلی محیطزیست هستند که به دلیل سمی بودن، سرطانزایی و ایجاد تغییرات موتاژنتیکی (تغییرات جهشزایی)، وجود آنها در طبیعت، نگرانیهای بسیاری را سبب شده است (1). مهمترین قسمت آلایندههای نفتی، بخش محلول آنها از قبیل BTEX [10] و افزودنیهایی مثل MTBE [11] است که در آب زیرزمینی تشکیل ابر آلودگی[12] را میدهند (2). MTBE یک ماده آلی اکسیژندار است که در نتیجه واکنش شیمیایی متانول[13] و ایزوبوتان[14] تولید میشود قابلیت انحلال MTBE نسبت به سایر ترکیبات بنزین بیشتر است و نسبت به بنزن تمایل کمتری به جذب توسط رسوبات و مقاومت بیشتری به تجزیه زیستی دارد [3]. IARC این ماده را در گروهی که خاصیت سرطانزایی ندارد قرار داده است اما نوشیدن و استنشاق آن بیش از حد مجاز تعیین شده موجب تهوع، آسیب به کلیه و کبد و تأثیرات سوء بر سیستم عصبی میشود (4). BTEX ترکیبات آروماتیکی هستند که شامل بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و ایزومرهای زایلن (ارتوزایلن، متازایلن و پارازایلن) میباشند. همانطور که گفته شد، BTEX قابلیت انحلال نسبتاً بالایی در آب داشته بطوری که بنزن، تولوئن، زایلنها و اتیلبنزن به ترتیب بیشترین تا کمترین قابلیت حلالیتپذیری در آب را دارا میباشند. به علت تمایل جذب BTEX توسط رسوبات، سرعت حرکت آنها در آب زیرزمینی کمتر از MTBE میباشد. از بین تشکیلدهندههای BTEX، تنها بنزن به عنوان ماده سرطانزا شناخته شده است (5).
نمونهای از مطالعات صورت گرفته در این زمینه، بررسی آلودگی آبخوان اصفهان-برخوار توسط هیدروکربنهای آلی فرار از قبیل ترکیبات BTEX ناشی از تأسیسات نفتی پالایشگاه و پتروشیمی اصفهان میباشد. نتایج حاصل از آنالیزها نشاندهنده غلظت بالای آلاینده نفتی در دو منطقه بوده که ناشی از نشت مخازن زیرزمینی و روزمینی متعلق به شرکت پخش فراوردههای نفتی و پالایشگاه نفت اصفهان و 6 خط اصلی لوله زیرزمینی جهت انتقال بنزین و سایر فراوردههی پالایشی که مهمترین منشأ آلودگی آب زیرمینی میباشند (6). همچنین آلودگی هیدروکربنی در محدوده آبخوان مجتمع پتروپالایشی تبریز مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به نتایج بدست آمده 8 نمونه داخل پالایشگاه و 18 نمونه پاییندست پالایشگاه و روستای کجاآباد غلظت برخی مواد هیدروکربنی بالا بوده که بیانگر آلوده بودن این نقاط میباشد (7). در ارتباط با پالایشگاه آبادان گسترش و ضخامت نفت شناور بر روی آبهای زیرزمینی ارزیابی شده است. نتایج نشان داد که مواد نفتی فقط در دو حلقه چاه که ناشی از فعالیتهای اخیر پالایشگاه بوده مشاهده گردید و اغلب مواد نفتی پخش شده در زمان جنگ و بعد از آن جذب رس موجود در لایههای زیر سطحی شدهاند (8). همچنین گسترش آلایندههای آلی ناشی از پتروشیمی و پالایشگاه شازند را در دشت شازند مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش پارامتر PAHs در دو سری نمونهبرداری مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفت. در هر دو سری نمونهها، این مقادیر در داخل پالایشگاه و پتروشیمی کمتر از مقادیر بیرونی میباشد که با توجه به جهت جریان آب زیرزمینی قابل توجیه است. در هر دو سری مقادیر غلظت، در چاههای خارج پالایشگاه و پتروشیمی به دلیل فرایندهای پخش و انتقال با دور شدن از منبع در جهت جریان کاهش مییابد (9). در منطقه ری مطالعه صورت گرفته نشان داد که غلظت ترکیبات آروماتیکی در مجاورت حوضچهها تبخیر بالا بود و همچنین مخازن روزمینی و زیرزمینی مواد نفتی و آبشویی خاکهای سطحی نیز از منابع طبیعی آلودگی آب زیرزمینی میباشد که باعث افزایش غلظت آلایندهها شده است (10). پایش ترکیبات MTBE و BTEX در آب زیرزمینی کاتولینا (شمالشرقی اسپانیا) نشان داد که نسبت MTBE/BTEX بیش از 250 بوده و غلظت MTBE در حدود 200 برابر غلظت BTEX به دلیل قابلیت انحلال بالای MTBE نسبت به BTEX در منبع انتشار میباشد. همچنین، منبع اصلی آلودگی در منطقه، نشت ناشی از مخازن زیرزمینی در ایستگاههای سرویسدهی بنزین است (11). بررسی آلودگی آب زیرزمینی و خاک بعد از بمباران NATO در محدوده پالایشگاه نفت NIS-Novi Sad با استفاده از روش ارزیابی خطرات (RBCA) بیانگر این موضوع است که مقدار بنزن نسبت به سایر ترکیبات BTEX در آب زیرزمینی و خاک بیشتر بوده، بهطوری که محتوی بنزن در آب زیرزمینی 3 تا 30 برابر بیشتر از حداکثر غلظت مجاز تعیین شده میباشد. همچنین براساس نمونهبرداریهای صورت گرفته، ماده نفتی (احتمالاً بنزین) بر روی در قسمت غربی پالایشگاه و جنوب شرقی پالایشگاه نفت مشخص گردید (12).
به دلیل حضور تأسیسات روزمینی و زیرزمینی متعدد در
محدوده مجتمع بخش و پالایشگاه شازند، احتمال نشت مواد نفتی به محیط آب و خاک و آلودگی آنها دور از انتظار نمیباشد. همچنین با توجه به اینکه، جهت جریان آب زیرزمینی به سمت اراضی کشاورزی کزاز و مرکز دشت میباشد در صورت بروز آلودگی، چاههای کشاورزی و آب شرب منطقه را در خطر جدی آلودگی قرار خواهند گرفت. از این رو، بررسی آلودگی نفتی منطقه مورد مطالعه ضروری است. هدف از این پژوهش بررسی آلودگی احتمالی آبخوان مجتمع پخش و پالایشگاه شازند توسط آلایندههای نفتی و مقایسه غلظت آلایندهها با استانداردهای معتبر میباشد. چهار ترکیب BTEX و ماده MTBE به عنوان آلایندههای محلول و خطرناک نفتی به عنوان شاخص آلودگی آبخوان مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت. همچنین، تعیین تقریبی منشاء آلایندههای آب زیرزمینی جز اهداف این پژوهش بوده است.
مجتمع پخش و پالایشگاه شازند با وسعت 6 کیلومتر مربع در 22 کلیومتری جنوب غربی استان مرکزی، شمال دشت شازند و در مسیر جاده ملایر-بروجرد واقع شده است (شکل 1 / Fig. 1). ظرفیت این پالایشگاه در حال حاضر به 250 هزار بشکه در روز رسیده است که با داشتن 15 واحد پالایشی و 5 واحد سرویس جانبی فراوردههایی از قبیل بنزین، گازوئیل، قیر و آسفالت، پروپیلن، ، گاز مایع و.... را تولید میکند.
شکل 1- موقعیت منطقه مورد مطالعه
Fig. 1- The location of case study area
حوضه آبریز شازند از رسوبات آهکی و دولومیتی فراوانی که ارتفاعات و آبرفتهای عهد حاضر و قدیمی که دشت را شامل میشوند تشکیل شده است. در بین سازندهای آهکی منطقه، Kol حایز اهمیت است زیرا منابع آب کارستی این سازند نقش اصلی در تغذیه آبهای زیرزمینی آبرفتی را بر عهده دارند. آبرفتهای عهد حاضر از عناصر دانه درشت، دانه متوسط و درصد کمی سیلت تشکیل شده و دارای نفوذپذیری مناسبی نسبت به آبرفتهای قدیمی میباشند. براساس آزمایش پمپاژ در دشت، ضریب قابلیت انتقال 2500 متر مربع در روز در مناطق مرکزی محاسبه شده که به سمت حاشیه دشت این مقدار به کمتر از 500 متر مربع در روز رسیده و حداقل 150 متر مربع در روز میباشد. همچنین، ضریب ذخیره متوسط دشت 5% برآورد شده است (13). جهت ترسیم خطوط همپتانسیل و تعیین جهت جریان آب زیرزمینی از نرمافزار Arc GIS 10.2 و اطلاعات پیزومترهای موجود در دشت شازند (اخذ شده از شرکت آب منطقهای آب استان مرکزی) استفاده شده است. براساس شکل 2، جریان از جنوب شرق و جنوب به سمت شمال غرب (خروجی دشت) میباشد (از پالایشگاه و
مجتمع پخش به سمت پتروشیمی و روستای کزاز). بنابراین در صورت بروز آلودگی توسط پالایشگاه و پتروشیمی در منطقه، بیشترین خطر متوجه روستای کزاز و زمینهایی است که در جهت جریان آب زیرزمینی قرار گرفتهاند.
جهت بررسی آلودگی آبخوان منطقه توسط مواد نفتی از 16 حلقه چاه شامل 7 حلقه چاه داخل پالایشگاه [R1, R2, R4, R5, R6, R7]، 1 حلقه چاه داخل مجتمع پخش، 3 حلقه چاه داخل پتروشیمی [P3, P2, P1] و 5 حلقه چاه محیط پیرامون پالایشگاه (همجوار با روستای کزاز) [W1،W2،W3،W4،W5] نمونهبرداری در خردادماه 1394 صورت گرفت (شکل 2 / Fig. 2). از هر محل یک نمونه 60 سیسی شیشه کدر نمونه برداشته شده و به منظور از بین بردن باکتریها و جلوگیری از تجزیه بیولوژیکی مواد نفتی به هر نمونه 6/0 سیسی سدیم آزاید (NaN3) اضافه گشته است. جهت اندازهگیری پارامترهایی از قبیل BTEX و MTBE نمونهها به آزمایشگاه ارسال گردید و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند.
شکل2- جهت جریان آب زیرزمینی (اردیبهشت 1392) در منطقه مورد مطالعه؛ موقعیت نقاط نمونهبرداری برای آنالیز مواد نفتی (خرداد 1394)
Fig. 2- Flow direction of groundwater in the area (April - May 2013);The location of sampling points for oil compound analysis (May 2015)
در این پژوهش، تعیین ترکیبات BTEX و MTBE از روش GC-FID (Gas Chromatography – Flame Ionization Detector) استفاده گردید. کروماتوگرافی گازی شامل فاز متحرک و ثابت است که فاز متحرک از میان فاز ثابت عبور میکند و در طی این عمل، اجزاء مختلف تشکیلدهنده نمونه براساس انحلالپذیری متفاوت در این فاز مشخص میشوند. آشکارساز یوانیزاسیون شعلهای (FID) یک ابزار علمی که غلظت گونههای آلی را در جریان گاز اندازهگیری میکند.در فرایند استخراج توسط فضای فوقانی روش کار بدین گونه است که مقدار 5 میلیلیتر از نمونه به همراه 5/0 گرم سدیمکلراید در یک ویال کرپ میشود و به مدت 30 دقیقه در آون در دمای 100 درجه سانتیگراد قرار داده شده تا ظرف حاوی نمونه گرم و اجازه داده میشود تا ترکیبات آلی فرار بخار شوند و به فضای فوقانی ظرف منتقل شوند. سپس بین بخار موجود در بخش فوقانی ظرف و نمونه آبی تعادل برقرار میشود و قسمتی از بخار توسط سرنگ Gastight کشیده شده و برای تزریق به دستگاه GC تزریق میگردد. در این پژوهش از دستگاه گاز کزوماتوگراف YL-6500 استفاده شده است.
نتایج حاصل از آنالیز نمونهها براساس اجزای تشکیلدهنده BTEX و MTBE در جدول 1/ Table 1، برای نمونههای آب زیرزمینی نشان داده شده است.
جدول 1- نتایج آنالیز مواد نفتی آب زیرزمینی (خرداد 1394)
Table 1- Groundwater analysis results of oil compound (May 2015)
غلظت ترکیبات |
MTBE (µg/L*) |
Benzene (µg/L) |
Toluene (µg/L) |
Ethylbenzene (µg/L) |
p-xylene (µg/L) |
m-xylene (µg/L) |
o-xylene (µg/l) |
شماره نمونه |
|||||||
R1 |
ND** |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
1006 |
R2 |
ND |
58 |
ND |
ND |
ND |
88/123 |
79/112 |
R3 |
ND |
ND |
ND |
ND |
766 |
796 |
700 |
R4 |
5 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
483 |
R5 |
ND |
751 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
R6 |
ND |
ND |
ND |
ND |
4/238 |
7/143 |
ND |
R7 |
ND |
ND |
ND |
7/343 |
75/103 |
ND |
ND |
P1 |
ND |
ND |
ND |
ND |
75/325 |
68/52 |
84/177 |
P2 |
ND |
79/33 |
ND |
77/341 |
16/208 |
ND |
94/883 |
P3 |
ND |
698 |
ND |
ND |
ND |
ND |
566 |
W1 |
2 |
ND |
115 |
ND |
ND |
ND |
315 |
W2 |
7 |
ND |
ND |
ND |
101 |
ND |
1291 |
W3 |
2 |
ND |
ND |
ND |
06/522 |
64/82 |
43/145 |
W4 |
112 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
W5 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
673 |
D1 |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
ND |
585 |
*1 µg/l = 0.001 mg/l
**ND = Not Detected
حداکثر غلظت مجاز بنزن در آب شرب توسط EPA1 ISIRI2-1053 و QPHR3به ترتیب 5، 10 و µg/L 1 تعیین شده است (4، 14، 15). همچنین، حداکثر غلظت مجاز این ماده در آب آبیاری µg/L800 میباشد (16). در چهار نمونه R2 (شرق پالایشگاه)، R5 (جنوب پالایشگاه)، P2 و P3 (شرق پتروشیمی) غلظت این ماده بیش از حد مجاز تعیین شده توسط استانداردهای آب شرب بوده و این مناطق نسبت به بنزن آلوده میباشند در حالی که به دلیل پایین بودن غلظت بنزن در نمونهها نسبت به استاندارد آب آبیاری، این آبها مناسب برای مصارف کشاورزی میباشند (شکل 3-الف / Fig. 3-a). حداکثر غلظت مجاز تولوئن در آب شرب EPA ،
ISIRI-1053 و QPHR به ترتیب 1000، 700 و µg/L 800 تعیین گردیده است (4، 14، 15). علاوه بر این، حداکثر غلظت مجاز تولوئن در آب آبیاری را mg/L 39 برآورد شده است (16). در تمام نمونهها براساس استانداردهای فوق، غلظت تولوئن کمتر از حداکثر غلظت مجاز کمتر از حد مجاز تعیین شده است. علت کم بودن غلظت تولوئن نسبت سایر ترکیبات آروماتیک در نمونهها میتواند به قابلیت تجزیه زیستی بالای این ترکیب مربوط باشد. در شرایط هوازی تولوئن قبل از سایر ترکیبات آروماتیک توسط باکتریها تجزیهشده و غلظت پایین آن در آب زیرزمینی قابل انتظار میباشد (شکل3-ب / Fig. 3-b).
الف/a |
ب/b |
شکل 3-الف) غلظت بنزن در نمونههای آب زیرزمینی اندازهگیری شده نسبت به استانداردهای آب شرب و استاندارد آب آبیاری؛ ب) غلظت تولوئن در نمونههایآب زیرزمینی اندازهگیری شده نسبت به استانداردهای آب شرب
Fig. 3- a) The concentration of benzene in the groundwater samples, compared against drinking water and irrigation water standards; b) The concentration
of toluene in the groundwater samples, compared against drinking water standards
حداکثر غلظت مجاز زایلن در آب شرب 10000، 500 و µg/L 600 به ترتیب توسط EPA ، ISIRI-1053 و QPHR تعیین شده است (4، 14، 15). حداکثر غلظت این ماده در آب آبیاری را mg/L 31 میباشد (16). مطابق شکل 4-الف / Fig. 4-a، تمامی نمونهها براساس حد مجاز تعیین شده توسط EPA، عاری از هر گونه آلودگی نسبت به زایلن بوده و از این رو مناسب برای شرب میباشند در حالی که با توجه به استاندارد تعیین شده توسط ISIRI-1053 و QPHR، اغلب نمونهها از قبیل R1 (شرق پالایشگاه)، R3 (غرب پالایشگاه)،D1 (شمال مجتمع پخش)، P2 و P3 (شرق پتروشیمی) و W2، W3 و W5 (پیرامون پالایشگاه) نسبت به این ترکیب آلوده میباشند. این در حالی است که، براساس
[1] - Environment Protection Agency 2- Institute of Standard and Industrial Research of Iran 3- Queensland Public Health Regulation |
استاندارد تعیین شده برای آب آبیاری، آب زیرزمینی مناسب برای این قبیل مصارف میباشد (شکل 4-ب / Fig. 4-b). حداکثر غلظت مجاز تعیین شده اتیلبنزن در آب شرب توسط EPA، ISIRI-1053 و QPHR به ترتیب 700، 300 و µg/L 300 میباشد (4، 14، 15). همچنین حداکثر غلظت مجاز این ماده در آب آبیاری ppm 18 تعیین شده است (16). براساس شکل 4-ج / Fig. 4-c، دو نمونه R7 (مرکز پالایشگاه نزدیک حوضچههای تبخیر) و P3 (شرق پتروشیمی) با توجه به استاندارد ISIRI-1053 و QPHR نسبت به اتیلبنزن آلوده میباشند و مناسب برای شرب نمیباشند در حالی که مطابق با استاندارد EPA غلظت این ماده، در تمام نمونهها کمتر از حد مجاز تعیین شده بوده و نشان دهنده مناسب بودن آب زیرزمینی برای شرب میباشد. همچنین، آب زیرزمینی مناسب برای آبیاری است زیرا غلظت اتیلبنزن در تمامی نمونهها کمتر از حد مجاز تعیین شده میباشد. EPA حداکثر غلظت مجاز MTBE را µg/L40-20 و ISIRI-1053 حداکثر غلظت مطلوب آن را µg/L 15 تعیین کردهاند (4، 15). مقایسه مقادیر اندازهگیری شده MTBE با دو استاندارد فوق الذکر نشاندهنده عدم آلودگی تمام نمونهها نسبت به MTBE میباشد بجز نمونه W4 (منطقه پیرامونی جنوب پالایشگاه) که در آن غلظت این ترکیب بیش از مقدار تعیین شده است (شکل 4-د/ Fig. 4-d).
ب / b |
ج / c |
د / d |
الف/ a |
4-الف) غلظت زایلن در نمونههای آب زیرزمینی اندازهگیری شده نسبت به استانداردهای آب شرب؛ ب) غلظت زایلن در نمونههای آب زیرزمینی اندازهگیری شده نسبت به استاندارد آب آبیاری؛ ج) غلظت اتیلبنزن در نمونههای آب زیرزمینی اندازهگیری شده نسبت به استانداردهای آب شرب ؛ د) غلظت MTBE در نمونههای آب زیرزمینی اندازهگیری شده نسبت به استاندارد آب شرب
Fig. 4- a) The concentration of xylene in the groundwater samples, compared against drinking water standards; b) The concentration of xylene in the groundwater samples, compared against irrigation water standards; c) The concentration of ethylbenzene in the groundwater samples, compared against drinking standards; d) The concentration of MTBE in the groundwater samples, compared against drinking water standards
از میان نمونههای برداشته شده از منطقه، در دو نمونه P2 و P3 (شرق پتروشیمی) غلظت بنزن به ترتیب 7/33 و µg/L 698 بوده که حضور این ماده در این دو نمونه میتواند به نشت احتمالی از خط لوله انتقال نفتا از پالایشگاه به پتروشیمی باشد. همچنین، غلظت بنزن در دو نمونه R5 و R2 به ترتیب 751 و µg/L 58 اندازه گیری شده است که به دلیل نزدیکی به مخازن فراوردههای نفتی و مخزن با سابقه نشتی قابل توجیه میباشد. علاوه بر این، غلظت بنزن در تمام نمونههای متعلق به محیط پیرامونی پالایشگاه کم بوده و ناشی از انتقال از جو توسط نزولات جوی میباشد. براساس نقشه غلظت BTEX بیشترین غلظت مربوط به نمونه R3 (µg/L 2262) و کمترین غلظت مربوط به نمونه R7 (µg/L 7/103) اندازهگیری شده است (W4 مقدار BTEX تشخیص داده نشده است). با توجه به نتایج فوق و شکل 5- الف / FIG. 5-a، میتوان بیان کرد که غلظت این ترکیب در غرب و جنوب پالایشگاه و شرق پتروشیمی بیشتر از سایر نقاط است. عدم تغییرات BTEX با جهت جریان به این دلیل میباشد که پالایشگاه شازند، یک پالایشگاه جوان بوده و طبیعی است که نشتهای اتفاق افتاده در آن در سالهای اخیر افتاده است. بنابراین، الگوی گسترش آلاینده هنوز تحت تأثیر جریان آب زیرزمینی شکل نگرفته است. به عبارت دیگر گسترش آلاینده در آبخوان هنوز محدود بوده و ناشی از نشتهای نقطهای در پالایشگاه میباشد. بدیهی است با گسترش بیشتر آلایندهها در جهت جریان میزان غلظت در جهت جریان آب زیرزمینی افزایش خواهد یافت. با توجه به شکل 5-ب / Fig. 5-b، بیشترین و کمترین غلظت MTBE مربوط به نمونه W4 (µg/L 112( و مربوط به دو نمونه W1 و W3 (µg/L 2) (پیرامون پالایشگاه) است. مقدار کم MTBE موجود در چاههای پیرامونی پالایشگاه میتواند ناشی آب باران حاوی این ترکیب در منطقه باشد. بخشی از آلودگی نمونه W4 (جنوب پالایشگاه) نسبت به این ماده، احتمالاً مربوط به انتقال از طریق نزولات جوی و بخشی ناشی از نشت از تأسیسات و مخازن پالایشگاه میباشد.
الف / a |
ب / b |
شکل 5- الف) نمودار دایرهای غلظت BTEX برای نمونههای آب زیرزمینی؛ ب) مودار دایرهای غلظت MTBE برای نمونههای آب زیرزمینی
Fig. 5- b) Pie diagram of BTEX concentration for groundwater samples; b) Pie diagram of MTBE concentration for groundwater samples
همچنین با توجه به اطلاعات اخذ شده از سازمان محیط زیست استان مرکزی، نتایج آنالیز چاه P7 واقع در شمال شرقی پتروشیمی (شکل 2) و مقایسه آن با استاندار EPA نشاندهنده آلوده بودن این چاه میباشد. این چاه در حقیقت آلوده ترین چاه منطقه بوده و منجر به بروز تنشهای اجتماعی در منطقه شده است. در نهایت با توجه به مقایسه نتایج آنالیز با سه استاندارد فوق الذکر، مناطق آلوده عمدتاً در قسمت شرق و جنوب پالایشگاه و شرق و شمال شرقی پتروشیمی که با توجه به نزدیکی این مناطق به مخازن نفت خام و فرآوردههای نفتی و خطوط انتقال فراوردهای نفتی، حضور اینگونه آلایندهها در این مناطق دور از انتظار نیست. بنابراین، در صورتی که اقدامات لازم جهت پاکسازی و رفع آلودگی محیط اعمال نشود آبخوان منطقه واقع در بخش مرکزی و شمال غربی منطقه مورد مطالعه در خطر آلودگی قرار خواهد گرفت.
نتیجهگیری
بررسی آب زیرزمینی نشان داد که شرق و جنوب پالایشگاه و شرق پتروشیمی براساس هر سه استاندارد آب شرب نسبت به بنزن آلوده و نامناسب برای شرب میباشند در حالی که مطابق با استاندارد آب آبیاری تمامی نمونهها عاری از هر گونه آلودگی نسبت به این ماده میباشند [4، 14، 15، 16). به علت قابلیت تجزیه زیستی بالای تولوئن نسبت به سایر ترکیبات آلی در شرایط هوازی، غلظت این ترکیب در هیچ از نمونهها بیش از حد مجاز تعیین شده نیست و این آبها مناسب برای شرب و کشاورزی میباشند. همچنین غلظت اتیل بنزن مربوط به نمونههای واقع در مجاورت حوضچههای تبخیر و شرق پتروشیمی بیش از حد تعیین شده توسط ISIRI-1053 و QPHR میباشد در حالی براساس استاندار EPA و ANZECC هیچ یک از نمونهها، آلوده به این ترکیب نبوده و مناسب برای مصارف کشاورزی و شرب میباشند. مقایسه غلظت زایلن نمونهها نشان میدهد که اکثر نمونهها باتوجه به دو استاندار ISIRI 1053 و QPHR نسبت به این ماده آلوده میباشند در حالی که غلظت این ماده در تمامی نمونهها کمتر از حد مجاز تعیین شده توسط EPA و آب آبیاری است. مطابق استاندار EPA و ISIRS-1053 جنوب پالایشگاه نسبت به MTBE آلوده است. بهطور کلی میتوان بیان کرد که قسمت شرق و جنوب پالایشگاه و شرق و شمال شرقی پتروشیمی آلودگی نسبت به ترکیبات BTEX و MTBE محرز است که با توجه به حضور تأسیسات متعدد پالایشی، مخازن و خطوط انتقال فراوردههای نفتی قابل انتظار میباشد. بنابراین، پیشنهاد میشود جهت حفاظت از محیطزیست اقدامات لازم برای پاکسازی آلودگی، حتی آلودگی به مقدار کم صورت گیرد تا از گسترش بیشتر آن جلوگیری شود که قبل از آن لازم است منشأ و نوع آلاینده شناسایی و با توجه به شرایط منطقه و نظرات کارشناسی روش مناسب جهت پاکسازی منطقه انتخاب گردد. در راستای بررسی پتانسیل زیست پالایی آبخوان دشت شازند مقالهای با همین عنوان در مجله علوم محیطی در دست داوری میباشد. براساس آن، به طور کلی از نظر مقادیر pH، EC و DO شرایط جهت تجزیه زیستی آلایندهها مناسب بوده ولی از نظر مقدار متوسط دما، غلظت نیترات، نسبت نیترات به فسفات شرایط بهینه وجود ندارد. بنابراین به منظور پاکسازی آلایندهها از آبخوان پاکسازی طبیعی کافی نبوده و نیاز به پاکسازی تهاجمی خواهد بود.
منابع
1. Cupers C., Pancras T., Grotenhuis T., Rulkens W., 2002. The estimation of PAH bioavailability in contaminated sediments using hydroxypropyl-b-cylodextrin and triton x-100 extraction techniques. Chemosphere, Vol. 46, pp. 1235-1245.
2. Fels, J., 1999. Source-identification investigations of petroleum contaminated groundwater in the Missouri Ozarks. Engineering Geology, Vol, 52, pp. 3–13.
3. EPA, 1998. Remediation of MTBE contaminated soil and groundwater. Environmental Protection Agency: EPA 510-F-97-015.
4. EPA, 2012. Drinking Water Standards and Health Advisories. Washington, DC: The Office of Water U.S. Environmental Protection Agency, see more information in: https://www.epa.gov/dwstandardsregulations/drinking-water-contaminant-human-health-effects-information
5. ATSDR, 2007. Toxicological profile for benzene. Agency for Toxic Substances and Disease Registry, see information in: https://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp.asp?id=40&tid=14
6. Pakrvan, Sh., Saeb, K., Ghysari, M. M., 2014. Study of spreading oil pollutants from Isfahan oil refinery and petrochemical facilities to groundwater. The 7th Conference & Exhibition on Environmental Engineering, Tehran, Iran [In Persian].
7. Safari, F., Vaezihir, A. R., Kalejahi, A., 2015. Determination of hydrocarbon contamination and study of biodegradation in the aquifer at Tabriz oil refinery and petrochemical complex site. Advanced Applied Geology, Vol. 5., pp. 48-58.
8. Shadizadeh, R., Zavidanpur, M., 2008. The investigation and estimation of amount of oil in groundwater at Abadan oil refinery complex. Water and Wastewater, Vol. 2, pp. 27-36 [In Persian].
9. Feyzi, M., Sartaj, M., Fathiyan pur, N., 2007. The investigation of spreading oil pollutants from Shazand petrochemical and oil refinery facilities to groundwater, Arak, Iran. 1st Iranian Petrochemical Conference, Tehran, Iran [In Persian].
10. Naseri, H., Modaberi, S., Falsafi, F., 2009. Groundwater contamination due to oil pollutants at industrial area, Shar-e-Rey, South of Tehran, Tehran, Iran. 2nd Conference of Environmental Engineering, Tehran, Iran [In Persian].
11. Fraile. J., Ninerola, M. J., Olivella, L., Figueras, M., Ginebreda, A., Vilanova, M., 2002. Monitoring of the Gasoline Oxygenate MTBE and BTEX Compounds in Groundwater in Catalonia (Northeast Spain). The Scientific World, Vol. 2, pp. 1235-1242.
12. 13- Ministry of Energy of Iran, 2010. The report of prohibition renewal in Shazand area. Water resources office, groundwater group, water organization of Arak, Arak, Iran [In Persian].
13. Sokolovic, S., Pavlovic, p., Pavlovic, M., 2000. Risk Assessment of the NIS NOVISAD Oil Refinery Site After NATO Bombing. IUAPPA Praha, Sec. A, pp.72-76.
14. QPHR, 2005. Queensland Public Health Regulations. Queensland Government, Brisbane, Australia.
15. ISIRSI-1053, 1388. Drinking Water-Physical and Chemical Specification, Institute of Standard and Industrial Research Iran 1053, 5th revision.ICS:13.060.020.
16. MfE, 2011. Guideline for Assessing and Managing Petroleum Hydrocarbon Contamination Sites in New Zealand. Ministry for the Environment (New Zealand).
[1] - عضو هیأت علمی گروه علوم زمین، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
[2] - کارشناس ارشد آبشناسی، گروه علوم زمین، دانشگاه تبریز، تبریز،ایران
[3] - رئیس محیط زیست پالایشگاه نفت امام خمینی شازند، اراک، ایران
1- Faculty member of Department of Earth Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2- Master of Hydrology, Department of Earth Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3- Head of Environment of Imam Khomeini Shazand Oil Refinery, Arak, Iran Faculty member of Earth Sciences, University of Tabriz, Tabriz
[9] - Pollutant
[10] - Benzene Toluene Ethylbenzene Xylene
[11] - Methyl Tertiary Butyl Ether
[12] - Plume
[13] - Methanol
[14]- Isobutanol