نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران.
2 دانشیار گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران.
3 دانشیار دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، ایران. *(مسوول مکاتبات)
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
مقاله پژوهشی
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره بیست و چهارم، شماره سه، خرداد ماه 1401(59-70)
اثر عوامل فیزیوگرافی بر جوانهزنی بذر پسته خودرو (Pistacia vera L.) در جنگل خواجه کلات مشهد
هادی فدایی[1]
وحید اعتماد[2]
غلامحسین مرادی [3] *
تاریخ دریافت: 8/11/95 |
تاریخ پذیرش: 27/2/96 |
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت و گستردگی گونه پسته خودرو در مناطق خشک و نیمهخشک و همچنین مشکلات جوانهزنی آن، این تحقیق با هدف تعیین اثر شیب دامنه، جهت جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریای رویشگاه درختان مادری بر روی خصوصیات جوانهزنی بذر پسته (Pistacia vera) در شمال شرق کشور و در منطقهای به وسعت 13250 هکتار انجام گردیده است.
روش بررسی: ابتدا نقشه واحدهای شکل زمین تهیه شد و نمونهبرداریها بر اساس آن انجام گردید. سپس بذرهای جمعآوری شده از 23 واحد نمونهگیری جهت انجام عملیات آزمایشگاهی به آزمایشگاه بذر منتقل شد و درصد جوانهزنی، ارزش جوانهزنی و میانگین مدت جوانهزنی در هر یک از واحدها تعیین گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی بذر پسته با ارتفاع از سطح دریا همبستگی مثبت معنیدار دارد (01/0p<)، اما با شیب و جهت جغرافیایی ارتباط معنیداری ندارد. همبستگی بین ارزش جوانهزنی و ارتفاع از سطح دریا معنیدار نیست، در حالی که شیب و جهت جغرافیایی همبستگی معنیداری با ارزش جوانهزنی دارند (01/0p<).
بحث و نتیجهگیری: با توجه به نتایج، درصد جوانهزنی در ارتفاعات بالا بیشتر از ارتفاعات پایین است و با همدیگر تفاوت معنیداری دارد. ارزش جوانهزنی در ارتفاعات پائین و شیب 30-0 درصد بیشتر از بقیه جهات و شیبها میباشد. بذرهای جمعآوری شده از جهتهای شمال و جنوب و شیب بالای 60 درصد دارای میزان جوانهزنی بیشتری در مقایسه با بذرهای سایر جهات و شیبها میباشند. همچنین میانگین مدت جوانهزنی در جهت شرق و شیب 30 تا 60 درصد کمتر از جهتها و شیبهای دیگر است.
واژههای کلیدی: ارزش جوانهزنی، پسته خودرو، جنگل خواجه کلات، جوانهزنی بذر، واحدهای شکل زمین.
|
Effect of physiographic factors on seed germination of wild Pistachio (Pistacia vera L.) in Khajeh kalat Forest of Mashhad, Iran
Hadi Fadaei[4]
Vahid Etemad[5]
Gholamhosein Moradi [6] *
Admission Date:May 17, 2017 |
|
Date Received: February 6, 2017 |
Abstract
Background and Objective: Regarding to importance and widespread of wild Pistachio in arid and semi-arid regions and problems of germination, this study was conducted to identify effect of physiography on seed germination of Pistacia vera in Khajeh Kalat Forest, northeast of Iran (N 36°54' - 36°64', E 54°35' - 54°45').
Material and Methodology: To do so land unit map was provided and sampling was done based on land units. Then, sampled seeds from 23 sampling unites were transferred to seed physiology lab for operational experiments. After operational experience, germination percent, germination value and mean time to germination for each unit were determined.
Findings: The results showed that germination percent of pistachio seeds has had significant positive correlation with altitude, but hasn’t had significant correlation with slope and aspect (p<0.01). Correlation between germination value and altitude wasn’t significant, while slope and aspect have had significant correlation with germination value (p<0.01).
Discussion and Conclusion: Regarding to results, germination percent in high altitudes was more than low altitudes. Germination value in law altitude and 0-30 percent slope was more than other aspects and slopes. Seeds that were collected from north and south aspects and above 60 percent slope have had more germination value than other aspects and slopes. Mean time to germination for east aspect and 30-60 percent slopes were less than other aspects and slopes.
Key words: Germination value, Khajeh kalat Forest, Land units, Wild Pistachio, Seed germination.
مقدمه
گونه پسته خودرو (Pistacia vera L.) یکی از 11 گونه جنس پسته و از تیره سماق (Anacardiaceae) میباشد (1). گیاهان این تیره به صورت درخت یا درختچه بوده و در مجموع از 75 جنس و 600 گونه تشکیل شده و در عرضهای جغرافیایی 27 تا 42 درجه شمالی و نیز در ارتفاعات 900 تا 2000 متری از سطح دریا پراکنده هستند. گونه vera Pistacia بومی آسیایی مرکزی است (1) و در شمال شرق ایران، منحصراً در منطقه سرخس، بهصورت جنگلهای طبیعی وجود دارد (2). این گونه در واقع مادر پستههای اهلی خوراکی بوده و به صورت خودرو در نواحی بین ترکمنستان، افغانستان و ایران یافت میشود (3). پسته خودرو دارای ارتفاع 5-3 متر و قطر 50-30 سانتیمتر میباشد. برگهای آن مرکب و 7-5 برگچهای بوده و دارای گل آذین خوشهای و میوه از نوع شفت است. این گونه که دو پایهای است و گلهای آن به صورت دو جنسی میباشد، به شکل خودرو در شمال خراسان (جنگلهای پسته خواجه کلات) رویش دارد (4).
گونه پسته در مناطق ایران تورانی که دارای سطح تبخیر و تعرق بالا و دوره خشکی طولانیمدت است (5، 6) رویش دارد. با توجه به اهمیت گونه پسته و همچنین رویش آن در شرایط رویشگاهی سخت، مطالعه و پژوهش در مورد خصوصیات جوانهزنی آن دارای اهمیت ویژهای است. در واقع شناخت اثر شرایط محیطی بر روی خصوصیات رویشی گیاهان میتواند در برنامهریزی و اجرای عملیات جنگلکاری و احیایی محیط زیست مؤثر باشد (7). یکی از عوامل اساسی در جوانهزنی بذر، مبدأ بذر است (8). اختلاف مبدأ بذر در بعضی از گونهها باعث اختلاف در میزان رشد و خصوصیات ژنتیکی میشود (9، 10، 11). رشد و مقاومت به سرمای گونهها را میتوان با انتخاب مبدأ مناسب بهبود داد (12، 13، 14). جنگل طبیعی پسته در خراسان رضوی یکی از مجموعه پوششهای جنگلی کشور است که علاوه بر ویژگیهای خاص اکولوژیک، اثرات مهمی بر زندگی مردم منطقه تحت پوشش خود گذاشته است.
در ارتباط با اثر عوامل فیزیوگرافی بر جوانهزنی و خصوصیات کیفی بذر پسته وحشی تاکنون مطالعهای صورت نگرفته است. در مطالعهای که به منظور تأثیر تیمارهای حرارتی و استراتیفیکاسیون بر روی جوانهزنی بذر چنار انجام شد، نتایج نشان داد که درصد و سرعت جوانهزنی در مبدأهای جنوبی بیشتر از مبدأهای شمالی است و درصد و سرعت جوانهزنی با افزایش تیمار حرارتی بیشتر میشود (15). در بررسی انجام شده بر روی گونه بارانک (Sorbus torminalis) مشخص شد که مبدأ بذر روی زمان شروع و زمان پایان جوانهزنی بذر مؤثر است (16). همچنین در این گونه جوانهزنی بذرهای ارتفاعات بالاتر بیشتر از ارتفاعات پایین است اما نونهالهای حاصل از بذرهای ارتفاعات بالاتر در برابر گرمای تابستان مقاومت کمتری داشته و در نتیجه زندهمانی آنها کمتر میباشد (17). در صورتی که در گونه برودار (Quercus brantii) بذرهای مبدأ ارتفاعات پایینتر دارای جوانهزنی بیشتری نسبت به مبدأ ارتفاعات بالا است (18). همچنین با افزایش ارتفاع مبدأ بذر زندهمانی نهالهای پلت (Acer velutinum) تنزل مییابد (19). بررسی تأثیر تنش شوری بر روی قوه نامیه بذر گونه پسته خودرو نشان داد که افزایش شوری باعث کاهش جوانهزنی و کاهش رشد پسته میگردد (20). در پژوهشی دیگر که در مورد اثرگذاری برخی از تیمارهای جوانهزنی بذر پسته انجام شد نتایج نشان داد که تیمار چینه سرمایی، نسبت به تیمار اسید جیبرلیک، اثر بیشتری بر روی درصد و ارزش جوانهزنی بذر و سرعت رشد پسته دارد (21). در بررسی انجام شده بر روی گونه تادار نتایج حاکی از این بود که اثر تیمارهای سایه و آبیاری بر روی زندهمانی، زیتوده، طول ساقه و ریشه، قطر نهال، طول و عرض برگ معنیدار است (22، 23). گیاهان در شرایط محیطی مختلف میتوانند عکسالعمل مختلفی از نظر فیزیولوژیکی داشته باشند. در گیاه رمس مهمترین پاسخ فیزیولوژیکی در شرایط محیطی متفاوت، افزایش جذب پتاسیم و سدیم برای تنظیم پتانسیل اسمزی است و پاسخ فیزیولوژیکی این گیاه به تنش محیطی به نوع تنش و زمان رویش بستگی دارد (24). عوامل فیزیوگرافی از مهمترین عوامل اثرگذار بر روی پوشش گیاهی و حضور گونههای گیاهی است (25). هر چند در بررسی انجام شده در رویشگاه سیاهتلو نتایج نشان داد که ویژگیهای فیزیوگرافیک اثر معنیداری بر روی حضور گونههای مورد بررسی ندارد (26). اما گونههای گیاهی نیز به نوبه خود میتوانند باعث تغییر در خصوصیات خاک در اثر حضور گونهها شوند (27، 28 و 29).
با توجه به اهمیت و گستردگی گونههای پسته وحشی در اکثر مناطق خشک و نیمهخشک فلات مرکزی و همچنین مشکلات جوانهزنی آن به دلیل پوسته سخت بذر (30)، هدف این بررسی کسب اطلاعات در مورد کیفیت بذر درختان پسته و تعیین درصد جوانهزنی و سرعت رشد بذر به دست آمده از ارتفاعات، شیب و جهات مختلف جغرافیایی است.
مواد و روشها
منطقه موردمطالعه
این مطالعه در جنگل پسته خواجه کلات واقع در شمال شرقی ایران و در محدوده جغرافیایی '22 °60 تا '36 °60 طول شرقی و '26 °36 تا '38 °36 عرض شمالی صورت گرفته است (شکل 1). وسعت منطقه موردمطالعه 13250 هکتار بوده و در دامنه ارتفاعی 540 تا 1184 متر از سطح دریا گسترش دارد. متوسط دما و بارندگی سالیانه به ترتیب 1/18 درجه سانتیگراد و 9/190 میلیمتر اندازهگیری شده است.
روش تحقیق
ابتدا نقشه واحدهای شکل زمین بر مبنای نقشه طبقات ارتفاعی 2 طبقهای (800-540 متر (کد1)، 1184-800 متر (کد2))، طبقات شیب 3 طبقهای (30-0 درصد (کد1)، 60-30 درصد (کد2) و بالاتر از 60 درصد (کد3)) و جهت جغرافیایی 4 طبقهای (شمال (کد1)، شرق (کد2)، جنوب (کد3) و غرب (کد4)) تهیه گردید (شکل 1). سپس در واحدهای شکل زمین نقاطی را بهصورت تصادفی تعیین و با مکانیابی این نقاط در طبیعت اقدام به نمونهبرداری گردید. بذرهای جمعآوری شده به آزمایشگاه بذر درختان جنگلی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران انتقال داده شد و عملیات آزمایشگاهی و آزمایشهای مورد نظر بر روی آنها اجرا گردید.
در آزمایشگاه بذرهای جمعآوری شده جهت حفظ رطوبت در داخل یخچال در دمای c°4 نگهداری و قبل از کاشت به مدت 48 ساعت در آب خیسانده شد. سپس در درجه حرارت 25 درجه سانتیگراد در آزمایشگاه کاشت شد. کاشت بذرها بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد. تیمارها شامل دو طبقه ارتفاعی، سه طبقه شیب و چهار جهت جغرافیایی بود که در سه تکرار انجام شد.
صفات مورد بررسی در این آزمایش عبارت بودند از جوانهزنی، سرعت و یکنواختی سبز شدن. برای تعیین سرعت جوانهزنی از روش تعداد روزهای لازم برای جوانهزنی 90 درصد بذرهای یک توده طبق رابطه (1) استفاده گردید (31).
(1) |
RS = |
RS: سرعت جوانهزنی
: تعداد بذور جوانهزده در هر شمارش
Di: تعداد روز تا شمارش n ام
n: دفعات شمارش
برای تعیین ارزش جوانهزنی از رابطه (2) استفاده شد (32).
(2) |
GV = MDG × PV |
GV: ارزش جوانهزنی
PV: بیشینه میانگین جوانهزنی در طی دوره جوانهزنی
MDG: میانگین جوانهزنی روزانه که عبارت است از درصد نهائی جوانه زدن تقسیم بر تعداد روزهای آزمایش.
برای تعیین میانگین مدت جوانهزنی از رابطه (3) استفاده گردید (33):
در این روش میانگین تعداد روزهای لازم برای ظهور ریشهچه یا ساقه چه مورد محاسبه قرار میگیرد.
(3)
در این رابطه N تعداد بذرهای جوانهزده در فاصله زمانهای پی در پی جوانهزنی و T زمانهای بین شروع تا پایان یک فاصله اندازهگیری جوانهزنی را مشخص میکند.
دادهها در قالب آزمایش فاکتوریل با طرح پایه کاملاً تصادفی با استفاده از نرمافزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بدین منظور ابتدا دادهها از نظر مفروضات تجزیه واریانس از جمله نرمال بودن و همگن بودن واریانسها کنترل شد که برای این کار از آزمون همگنی Bartlet و آزمون نرمال Anderson Darling استفاده گردید. همچنین در این مطالعه برای مقایسات چندگانه از آزمون چند دامنه دانکن استفاده گردید.
شکل 1- موقعیت منطقه مورد مطالعه در ایران و نقشه واحدهای شکل زمین جنگل پسته خواجه کلات (کدها از چپ به راست به ترتیب بیانگر طبقات جهت جغرافیایی، ارتفاع و شیب میباشند)
Figure 1. Situation of study area in the Iran and land unit map of Khajeh kalat Forest (Codes from left to right represent geographical aspect, height and slope classes, respectively)
یافتهها
نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی بذر پسته با ارتفاع از سطح دریا همبستگی مثبت معنیدار دارد (01/0p<) (جدول 1، شکل 2)، اما با شیب و جهت جغرافیایی ارتباط معنیداری ندارد (05/0p>) (جدول 1). همبستگی بین ارزش جوانهزنی و ارتفاع از سطح دریا معنیداری نیست (05/0p>)، در حالی که شیب و جهت جغرافیایی همبستگی معنیداری با ارزش جوانهزنی دارد (01/0p<).
جدول 1- نتایج تجزیه واریانس برای درصد جوانهزنی، ارزش جوانهزنی و میانگین مدت جوانهزنی
Table 1. Results of variance analysis for germination percent, germination value and mean time to germination
منابع تغییرات |
درجه آزادی |
درصد جوانهزنی |
ارزش جوانهزنی |
میانگین مدت جوانهزنی (روز) |
جهت |
3 |
244/39ns |
**2500/0 |
4753/9ns |
ارتفاع |
1 |
**055/255 |
0032/0ns |
4257/0 ns |
شیب |
2 |
6720/27ns |
**3648/0 |
3529/36ns |
جهت × ارتفاع |
3 |
**1134/155 |
**0806/0 |
**3249/46 |
جهت × شیب |
6 |
**2851/72 |
**2070/0 |
**9200/61 |
شیب × ارتفاع |
2 |
**8854/133 |
**2215/1 |
5204/32ns |
جهت × ارتفاع × شیب |
6 |
9125/33ns |
**1142/0 |
4150/28ns |
خطا |
46 |
0144/17 |
0101/0 |
9558/13 |
)CV% کل ضریب تغییرات ( |
|
5286/14 |
8238/22 |
8466/12 |
**= معنیدار بودن در سطح احتمال 99 درصد، ns= عدم معنیداری در سطح احتمال 95 درصد |
شکل 2- مقایسه میانگین درصد جوانهزنی در طبقات ارتفاعی
Figure 2. Compare means of germination percent in different elevation classes
مقایسه میانگین درصد جوانهزنی در فاکتورهای جهت و ارتفاع نشان داد که بیشترین درصد جوانهزنی در طبقه ارتفاعی دوم و در جهت شمال و جنوب آن وجود دارد (شکل 3). در طبقه ارتفاعی دوم کمترین درصد جوانهزنی مربوط به جهت غربی است این در حالی است که در طبقه ارتفاعی اول بیشترین درصد جوانهزنی مربوط به جهت غرب است.
درصد جوانهزنی در شیبهای بالای 30 درصد ارتفاعات پایین با درصد جوانهزنی در شیبهای بالای 60 درصد ارتفاعات بالا اختلاف معنیداری دارد (شکل 4). در ارتفاعات پایین درصد جوانهزنی در شیب زیر 30 درصد نسبت به شیب بالای 30 درصد اختلاف معنیداری دارد و در این دامنه ارتفاعی اختلاف معنیداری بین کلاسه شیب 30 تا 60 درصد و کلاسه بالاتر از 60 درصد وجود ندارد. این در حالی است که در ارتفاعات بالاتر اختلاف معنیداری بین کلاسههای زیر 60 درصد وجود ندارد.
شکل 3- مقایسه میانگین درصد جوانهزنی در فاکتورهای جهت و ارتفاع
Figure 3. Compare means of germination percent in different aspect and elevation classes
شکل 4- مقایسه میانگین درصد جوانهزنی در فاکتورهای شیب و ارتفاع
Figure 4. Compare means of germination percent in different slope and elevation classes
مقایسه میانگین ارزش جوانهزنی در سه فاکتور جهت، شیب، ارتفاع نشان داد که بیشترین ارزش جوانهزنی مربوط به جهت شمالی در ارتفاع 800-540 متر از سطح دریا و شیب 30-0 درصد میباشد و اختلاف معنیداری نیز بین فاکتور جهت شمال در شیب 30-0 و دیگر فاکتورها وجود دارد (شکل 3). کمترین ارزش جوانهزنی مربوط به جهت شمالی در ارتفاع 1184-800 متر از سطح دریا و شیب بالاتر از 60 درصد میباشد (شکل 5). به طور کلی ارزش جوانهزنی در شیب 30-0 درصد بیشتر از بقیه شیبها است.
شکل 5- مقایسه میانگین ارزش جوانهزنی در سه فاکتور جهت، شیب، ارتفاع
Figure 5. Compare means of germination percent in different aspect, slope and elevation classes
همانطور که در شکل 6 نشان داده شده است، میانگین مدت جوانهزنی در شیب 30-0 درصد در جهت غرب با دیگر جهات جغرافیایی اختلاف معنیداری دارد. در شیب 60-30 درصد جهت شرق با جهت شمال و غرب اختلاف معنیداری دارد و این در حالی است که در شیب بالاتر از 60 درصد جهت جنوب با جهت شمال اختلاف معنیداری از نظر مدت جوانهزنی نشان میدهد
شکل 6- مقایسه میانگین مدت جوانهزنی در فاکتورهای جهت و شیب
Figure 6. Compare means of time to germination in different aspect and slope classes
بحث و نتیجهگیری
در این تحقیق صفات مورفولوژیکی در ارتباط با عوامل فیزیوگرافی منطقه مانند ارتفاع از سطح دریا، شیب و جهات جغرافیایی بررسی گردیده است و نتایج حاصل نشان میدهد که جهت جغرافیایی به تنهایی تأثیر معنیداری بر روی درصد جوانهزنی بذر پسته ندارد. ولی ارزش جوانهزنی بذر رابطه معنیداری با جهت دارد. فاکتور شیب نیز بر روی ارزش جوانهزنی تأثیر داشته است به طوری که در شیب 30-0 درصد بیشترین ارزش جوانهزنی وجود دارد. جهت دامنه از جمله فاکتورهایی است که بر مقدار نور دریافتی اکوسیستم بسیار مؤثر است. احتمال آن میرود که هنگام بارندگی و سرازیر شدن آب باران به طرف پائین منطقه با شیب کمتر باعث جمعآوری تمام عناصر غذایی مورد نیاز گیاه گردد. لذا همین عامل باعث میشود ما سرعت و ارزش جوانهزنی بیشتری را داشته باشیم. همانطور که در شکل 3 نشان داده شده در طبقه ارتفاعی 800-540 متر از سطح دریا، در تمامی جهات جغرافیایی، ارزش جوانهزنی بیشتر است. بنابراین نتیجه میگیریم که ارزش جوانهزنی در ارتفاعات پائین و شیب 30-0 درصد بیشتر میباشد. تحقیق انجام گرفته بر روی گونه پلت (Acer velutinum) این نتایج را تائید میکند. در تحقیق مذکور با افزایش ارتفاع مبدأ بذر زندهمانی نهالها کاهش یافت (19).
این تحقیق نشان داد که درصد جوانهزنی در ارتفاعات بالا بیشتر از ارتفاعات پائین است و با همدیگر تفاوت معنیداری دارد (شکل 2) که این مطلب با بررسیهای سیف الهیان (1367) و اسپهبندی و همکاران (1385) همخوانی دارد (17، 34). بالاتر بودن درصد جوانهزنی بذر در ارتفاعات بالاتر علاوه بر فیزیولوژی بذر، به نیازهای نوری، رطوبتی و دمای بذر برای جوانهزنی بستگی دارد (34). اسپهبندی و همکاران (1385) با بررسی اثر ارتفاع از سطح دریا بر روی جوانهزنی بذر درخت بارانک بیان نمودند که در این گونه، بذرهای ارتفاعات بالاتر دارای جوانهزنی بیشتری نسبت به بذرهای ارتفاعات پایین است اما نونهالهای حاصل از بذرهای ارتفاعات بالاتر در برابر گرمای تابستان مقاومت کمتری داشته و در نتیجه زندهمانی آنها کمتر میباشد (17). این در حالی است که در گونه پلت و برودار (Quercus brantii) وضعیت برعکس بوده و بذرهای ارتفاعات پایینتر دارای جوانهزنی بیشتری نسبت به ارتفاعات بالا است (18). همچنین Webb و Farmer (1968) با مطالعه تأثیر مبدأ بذر بر روی خصوصیت جوانهزنی چنار نشان دادند که با گرمتر شدن دما، درصد جوانهزنی بیشتر میشود (15). بررسی جوانهزنی بذر گونه کاج در سه مبدأ نشان داد که بذرهای جمعآوری شده از ارتفاعات پایینتر دارای درصد جوانهزنی بیشتری هستند (35). در تحقیق حاضر به دلیل اینکه مناطق ارتفاعی پایینتر تحت دخالتهای شدید آنتروپوژنیک (دخالت شدید انسان) قرار دارند، درصد جوانهزنی آنها نیز کمتر از مناطق ارتفاعی بالاتر (دارای شرایط رویشگاهی طبیعیتر) است.
همانطور که در شکل 2 نشان داده شد، درصد جوانهزنی در ارتفاع بالاتر در جهت شمال و جنوب و همچنین در شیب بالای 60 درصد بیشتر میباشد که این مطلب با نتایج به دست آمده از تحقیق سیف الهیان (1367) مطابقت دارد (34). همچنین در پژوهش حاضر، میانگین مدت جوانهزنی در جهت شرق و شیب 30 تا 60 درصد کمتر از جهتها و شیبهای دیگر میباشد. نتایج پژوهش انجام گرفته توسط الوانی نژاد و ﻫﻤﻜﺎران (1388) بر روی ﺑﺬر گونه ﺑﻠﻮط (Quercus brantii) نشان داد ﻛﻪ درﺻﺪ و سرعت جوانهزنی تحت تأثیر ارﺗﻔﺎع از ﺳﻄﺢ درﻳﺎی محل جمعآوری ﺑﺬر بوده و ﺑﺬرﻫﺎی ارﺗﻔﺎﻋﺎت ﺑﺎﻻ نسبت به ﺑﺬرﻫﺎی ارﺗﻔﺎﻋﺎت ﭘﺎﻳﻴﻦ و ﻣﻴﺎﻧﻲ از ﺳﺮﻋﺖ جوانهزنی ﻛﻤﺘﺮی برخوردار هستند. به عبارت دیگر ﺑﺬرﻫﺎی ارتفاعات پایینتر (گرمتر) ﺑﻪ زﻣﺎن ﻛﻤﺘﺮی ﺑﺮای جوانهزنی ﻧﻴﺎز دارﻧﺪ (18). همچنین سرعت جوانهزنی به عوامل دیگری مانند میزان وجود برخی مواد در بذر بستگی دارد. در تحقیق انجام گرفته در جنگلهای بانه، میانگین مدت جوانهزنی گونه مازودار (Quercus infectoria) نسبت به دو گونه برودار (Quercus brantii) و وی ول (Quercus libani) بیشتر بود که این موضوع به علت کوچکتر بودن اپیکوتیلهای بذر گونه مازودار نسبت به دو گونه دیگر میباشد (36).
با توجه به اهمیت جنگلهای خواجه کلات از لحاظ ژنتیکی، اکولوژیکی، اقتصادی- اجتماعی و منافع زیست محیطی، به منظور حفظ این جنگلها پیشنهاد میشود که این منطقه خاص به عنوان ذخیرهگاه ژنتیکی در نظر گرفته شود و به جای استفاده از محصولات و وجود چرای دام در آن، با تهیه طرح گردشگری و نیز استفاده علمی- آموزشی به پایداری این جنگلها کمک نمود. به عبارت دیگر بهرهبرداری از این منطقه بایستی تنها در قالب طرح انجام گیرد. همچنین برای حفاظت این جنگلها باید راهحلی اساسی برای عشایر و دامداران ساکن در منطقه اندیشیده شود و در این راستا برای پذیرش برنامهها و اجرای پروژهها باید زمینههای مشارکت مردمی را نیز فراهم نمود.
با توجه به وضعیت زادآوری گونه پسته، برای احیاء و غنیسازی جنگلهای خواجه کلات بایستی از یک برنامه دقیق و مستمر که شامل بذرکاری، نهالکاری و جنگلکاری با گونههای بومی منطقه با اختلاط 90 درصد گونه پسته و 10 درصد سایر گونههای بومی باشد، استفاده شود. زیرا تنوع بالاتر گونهای در یک رویشگاه ضامن دوام و بقای بیشتر جنگل است. وجود تنشهای شدید محیطی در کشور، موجب کاهش توانایی فیزیولوژیک گیاهان از جمله نهالهای جوان شده و در نتیجه آن گیاهان حساسیت بیشتری نسبت به بیماریهای مختلف و آفات نشان میدهند و این اغلب باعث خشک شدن جمعی نهالها میشود. بنابراین استفاده از تنوع زیستی بالاتر، جنگلهای ما را جهت مقابله با این شرایط مقاومتر میسازد.
Refernces
[1]- دانشآموخته کارشناسی ارشد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران.
[2]- دانشیار گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران.
[3]- دانشیار دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، ایران. *(مسوول مکاتبات)
[4]- MSc Graduated, Department of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Iran.
[5]- Associate Professor, Department of Forestry, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Iran.
[6]- Associate Professor, School of Natural Resources & Desert studies, Yazd University, Iran. *(Corresponding author)