نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 کارشناس ارشد مهندسی عمران-محیطزیست،دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
2 استاد دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران
3 استادیار دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران(نویسنده مسوول)
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دورهبیست و دوم، شماره نه، آذر ماه 99
تخمین TSSخروجی تصفیهخانه فاضلاب اهواز با استفاده از مدلهای هوشمند
مجتبی قائدرحمتی[1]
هادی معاضد[2]
پروانه تیشهزن[3]*
partishehzan@scu.ac.ir
تاریخ دریافت: 25/04/97 تاریخ پذیرش: 26/04/98
چکیده
مقدمه: محدودبودن منابع آب شیرین در جهان، بهخصوص در مناطق خشک و نیمهخشک مانند ایران، رویکرد استفاده مجدد از پسابهای شهری را اجتنابناپذیر ساخته است. از مهمترین شاخصهای بررسی میزان آلودگی فاضلاب و مقایسه با استانداردهای مختلف جهت بازاستفاده یا تخلیه به منابع آبی TSS میباشد که آزمایشی هزینه بر و زمانبر است. مطالعه حاضر در سال 1395 با هدف تخمین TSS خروجی تصفیهخانه فاضلاب اهواز با استفاده از مدلهای هوشمند انجام یافته است.
مواد و روشها: با توجه به زمانبر و هزینهبر یودن آزمون TSS، در این تحقیق، توانمندی سه مدل رگرسیون خطی چندمتغیره، شبکه عصبی مصنوعی و سیستم استنتاج فازی عصبیتطبیقی جهت تخمین TSS فاضلاب خروجی از تصفیهخانه فاضلاب با استفاده از نرمافزار MATLAB و SPSS 21 بررسی شد. براین اساس ترکیبات مختلفی از پارامترهای کیفی فاضلاب، طی دوره آماری 8 ساله (1394-1387) به عنوان ورودی مدلها در دو حالت روزانه و ماهانه مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: مدل رگرسیون حداکثر ضریب تعیین(R2) برای مراحل آموزش و صحتسنجی را بهترتیب در دوره روزانه 75/0 و 67/0 و در دوره ماهانه 68/0 و 66/0 بهدست آورد؛ ریشه میانگین مربعات خطا(RMSE) در این آزمون 033/0 و 025/0 در دوره روزانه و 053/0 و 053/0 در دوره ماهانه، بهدست آمد. حداکثرR2 با شبکه عصبی مصنوعی بهترتیب برای مراحل آموزش و صحتسنجی در دوره روزانه 87/0 و 79/0 و در دوره ماهانه 87/0 و 85/0، و RMSE برابر 030/0 و 023/0 در دوره روزانه و 034/0 و 031/0 در دوره ماهانه، بهدست آمد. نتایج بیشترین r2 را برای مدل سیستم استنتاج فازیعصبیتطبیقی نشان دادند که در دوره روزانه 91/0 و 83/0 و در دوره ماهانه 89/0 و 87/0، و مقدار RMSE برابر 026/0 و 025/0 در دوره روزانه و 031/0 و 028/0 در دوره ماهانه، بهترتیب برای مراحل آموزش و صحتسنجی بود.
نتیجهگیری: براساس یافته های تحقیق هر سه مدل در تخمین مقدارTSS فاضلاب خروجی کاربرد مناسبی داشتند، اما مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی به دلیل برازش بهتر و خطای کمتر، مدلی مناسبتر است.
کلمات کلیدی: فاضلاب، مواد جامد معلق، رگرسیون، شبکه عصبی مصنوعی، استنتاج فازی عصبی تطبیقی
J. Env. Sci. Tech., Vol 22, No.9,November, 2021
|
Estimation of Effluent TSS of Ahvaz Wastewater Treatment Plant Using Inelegant Models
Mojtaba Ghaed Rahmati[4]
Hadi Moazed[5]
Parvaneh Tishehzan[6]
partishehzan@scu.ac.ir
Accepted: 2019.07.17 |
Received: 2018.07.16 |
Abstract
Introduction: The limitation of fresh water resources in the world, especially in arid and semi-arid regions such as Iran, has inevitably led to the reuse of urban wastewater. One of the most important indicators of sewage pollution and comparison with different standards for reuse or discharge to the water resources is TSS. The present study was conducted in 2016 with the aim of estimation of effluent TSS of Ahvaz wastewater treatment plant using inelegant models.
Material and methods: Regard to costly and time-consuming measurement tests of TSS, the capability of multivariate linear regression model, Artificial Neural Network (ANN), and Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) was studied to estimate (TSS) in wastewater treatment plant output by MATLAB and SPSS 21 software. Accordingly, various compounds of sewage quality parameters were evaluated during the 8-year statistical period (2008-2015) as input of models in two daily and monthly modes.
Results: The results of the regression model indicated that the maximum R2 for training and verification were 0.75 and 0.67 in daily and 0.68 and 0.66 in monthly period, respectively. The root mean square error (RMSE) in this test was 0.033 and 0.025 in the daily period and 0.053 and 0.053 in the monthly period. The maximum R2 in ANN for training and verification were 0.87 and 0.79 in daily and 0.87 and 0.85 in monthly period, respectively. The RMSE in this test was 0.030 and 0.023 in the daily period and 0.034 and 0.031 in the monthly period. Meanwhile, the maximum R2 in ANFIS for training and verification were 0.91 and 0.83 in daily and 0.89 and 0.87 for monthly period, respectively. The RMSE in this test was 0.026 and 0.025 in the daily period and 0.031 and 0.028 in the monthly period.
Conclusion: The results confirmed the application of three models is appropriate, but the ANFIS was considered as a more appropriate model.
Keywords: Wastewater, Total Suspended Solid, Regression, ANN, ANFIS
مقدمه
فاضلاب یکی از عوامل آلودگی محیطزیست است که باید آن را به طریق بهداشتی جمعآوری، تصفیه و مجدداً به گردش آب در طبیعت برگرداند. تصفیه فاضلاب تولید پسابی را خواهد نمود که در جهت برآورد بخشی از نیازهای جامعه از جمله مصارف کشاورزی، آبیاری فضای سبز، پرورش آبزیان، استفادههای تفریحی، تغذیه منابع آبهای زیرزمینی و مصرف صنایع، مفید تشخیص داده شده است. در عملیات تصفیه فاضلاب TSS(کل ذرات جامد معلق)[7] از مهمترین شاخصهای بررسی میزان آلودگی فاضلاب و نیز برای مقایسه با استانداردهای مختلف جهت بازاستفاده میباشد. بنابراین اندازهگیری و پایش متوالی آن در تصفیهخانه فاضلاب امری ضروری است. از آنجایی که اندازهگیری این پارامتر در آزمایشگاه نیاز به صرف هزینه، انرژی و زمان دارد، بررسی رفتاری آن در تصفیهخانهها در قالب مدلهای تخمینگر راهگشاست. شبکه عصبی مصنوعی[8] یکی از این مدلهاست. نتایج مطالعات Ozkaya و Demir (2007)در خصوص استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) در تحلیل مسائل غیرخطی علوم محیطزیست حاکی از سادگی و انعطافپذیری آنهاست (1).
شبکه عصبی مصنوعی در واقع مدل ساده شدهای از مغز انسان میباشد. این شبکه یک ساختار ریاضی است که توانایی نشان دادن فرایندها و ترکیبات دلخواه غیرخطی جهت ارتباط بین ورودیها و خروجیهای هر سیستمی را داراست. شبکه عصبی از سلولها عصبی بهنام نرون و واحدهای ارتباطی بهنام آکسون تشکیل یافته است .هر شبکه عصبی مصنوعی از سه لایه تشکیل شده است که عبارتند از :لایه ورودی، لایه خروجی و لایه پنهان. بر روی هر یک از این لایهها تعدادی نرون به عنوان واحدهای پردازنده وجود دارد که با اتصالاتی وزندار به همدیگر مرتبط می شوند. برای انتقال خروجیهای هر لایه به لایههای بعدی از توابع محرک استفاده میشود. از توابع محرک میتوان توابع سیگموییدی، خطی و آستانهای را نام برد.
شبکه عصبی با شناسایی الگو به مدلسازی میپردازد که در نتیجه برای هر کاربرد خاص، نتیجه متفاوت از دیگری میدهد. از مزایای مدلهای هوشمند میتوان به قابلیت تقریبزنی هر تابع، قابلیت تطبیق یا بهروزرسانی خود، پایداری و سادگی کار با آن و عدم نیاز به درک عمیق از روابط بین متغیرها و تابعها اشاره کرد (2).
از جمله محدوددیتهای روشهای خبره مانند شبکه عصبی و سیستم فازی عصبی این است که با توجه به اینکه این روشها از طریق آموزش و یادگیری از دادههای قبلی شکل میگیرند، برای استفاده در کار عملی مرتب نیاز به بهروز رسانی (آموزش مجدد) دارد تا تغییرات جدید را دربرگرفته و پیشبینی دقیقتری را ارایه دهد. همچنین این روشها در صورت استفاده از برونیابی احتمالا دارای خطاهای بیشتری هستند. زیرا دادهها در محدوده خارج از محدوده آموزش قرار میگیرند. این امر ضرورت بهنگام کردن مدلها را نشان میدهد (3).
مدلهای هوشمند در مطالعات مختلفی برای مدل کردن فرایندهای مختلف تصفیه فاضلاب استفاده شده است. شبکه عصبی مصنوعی (ANN) برای مدلسازی عملکرد تصفیهخانه فاضلاب اکباتان تهران و تصفیهخانه فاضلاب EL-AGAMY مصر استفاده شد و نتایج حاکی از مناسب بودن این مدل برای تخمین BOD5، COD و TSS بود (4 و5). همچنین از مدلهای فازی ممدانی و سوگنو برای ارزیابی عملکرد تصفیهخانه فاضلاب تبریز برای برآورد BOD5 و TSS استفاده شد که مدل فازی سوگنو برآورد دقیقتری داشت اگرچه هر دو مدل دارای ضرایب همبستگی بالایی بودند (6).
منطق فازی به تنهایی نمیتواند روند سینماتیکی برای یک کنترلکننده فازی داشته باشد. از این رو مدل سیستم شبکه فازی عصبی تطبیقی ارائه شد (7). سیستم ANFIS از الگوریتمهای یادگیری شبکه عصبی و منطق فازی بهمنظور طراحی نگاشت غیرخطی بین فضای ورودی وخروجی استفاده میکند. مدل فازیعصبی تطبیقی براساس تغییر در میزان مقادیر و دامنه توابع تعلق در تکرارهای مختلف جهت رسیدن به شبکه مناسب براساس حداقل خطای موجود عمل میکند. در مدل سیستم استنتاج عصبی فازی تطبیقی از روش استنتاجی تاکاگی سوگنو استفاده میشود. زمانی عمل شبیهسازی به درستی استفاده شده است که تمامی پارامترهای مؤثر در ساختار مدل طوری تعیین گردند که مقدار خطای مدل به حداقل مقدار خود برسد و همچنین مقادیر کارایی، بیشترین مقدار را داشته باشند. تعداد و نوع ورودیها، شکل توابع عضویت از عوامل مؤثر بر مدل فازی عصبی میباشد (7).
از سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی (ANFIS)[9] نیز برای مدلسازی فرایند تصفیه فاضلاب صنعتی و نیز تصفیه فاضلاب بیمارستانی جهت تخمین مقدار COD خروجی استفاده شد. مقایسه نتایج دو مدل ANFIS و ANN نشاندهنده نتایج بهتر و بازدهی بیشتر ANFIS نسبت به روش ANN بود. البته هر دو مدل، روشهای مدلسازی بادوام، منعطف و موثری را برای سیستم لجن فعال ارائه دادند (611-8).
توانایی الگوریتم ژنتیک در تخمین پارامترهای فاضلاب خروجی شامل TSS, و pH در مقایسه با ANN برای شبیهسازی تصفیهخانه فاضلاب نیمه مکانیکی (لاگون هوادهی) شماره یک شهر مشهد با استفاده از آمار یک دوره چهار ساله و با استفاده از دادههای فاضلاب ورودی از قبیل Q, , COD, pH, T, TSS و DO[10] بررسی شد. نتایج برای پارامتر ، در مدل شبکه عصبی مصنوعی، ضریب همبستگی 86/0 و درصد جذر میانگین مربعات خطای 14 درصد، و در مدل شبکه عصبی مصنوعی بهینه شده با الگوریتم ژنتیک، ضریب همبستگی 93/0 و درصد جذر میانگین مربعات خطای 10 درصد را نشان داد (12).
بهمنظور مدلسازی عملکرد تصفیهخانه فاضلاب شهر ملاتیا در ترکیه، یک مدل هوشمند ANN با کمک آنالیز موجک در کاهش ابعاد پارامترهای ورودی به شبکه عصبی توسعه داده شد و پارامتر TSS فاضلاب خروجی را با سطحی مطلوب تخمین زده شد (13).
از مدل رگرسیون چندمتغیره نیز بهمنظور مدلسازی رفتار تصفیهخانه فاضلاب Sfax در جنوبشرقی تونس استفاده شده است. آنها با داشتن پارامترهای فاضلاب ورودی بین سالهای 2008 تا2010 شامل COD, pH, T, TSS,، TKN[11] و FC[12] توانستند با ضرایب تعیین به ترتیب 973/0، 946/0 و 925/0 برای پارامترهای فاضلاب تصفیهشده ، COD، TSS تصفیهخانه مذکور را مدل کنند (14).
تصفیهخانه غرب اهواز نقش مهمی در کاهش بار ورودی به رودخانه کارون دارد و بررسی عملکرد و مدلسازی پارامتر مهم که آزمایشهایی زمانبر و هزینهبر دارد، میتواند به مدیران آب و فاضلاب اهواز جهت بهرهبرداری بهینه سیستم و برنامهریزی برای استفاده مجدد فاضلاب تصفیهشده کمک قابل توجهی نماید. در مدلسازی میتوان از مدلهای ساده تا پیشرفته استفاده نمود. رگرسیون خطی چندمتغیره علاوه براینکه مدل سادهای است، توانایی ارایه مدل ریاضی را در محیط سادهای نظیر اکسل دارد. اما توانایی آن در مقایسه با دو مدلهای تخمینگر دیگر در مطالعات گذشته مشاهده نشد. از سوی دیگر در مطالعات قبلی سعی در تخمین پارامترهای مورد نظر در یک دوره زمانی (معمولاً روزانه) صورت گرفته است. اما گاهی تخمین پارامترهای ماهانه کمک خوبی به برنامهریزان مینماید. پارامترهای زیادی میتواند بر مقدار TSS خروجی تاثیر بگذارد. اما اندازهگیری مداوم آنها گاهی ممکن نیست.از این رو تحقیق حاضر با هدف مدلسازی عملکرد تصفیهخانه فاضلاب غرب اهواز در جهت برآورد TSS پساب خروجی در دو حالت روزانه و ماهانه و شرایط تعداد ورودیهای مختلف انجام شد. همچنین کارایی مدل رگرسیون خطی چندمتغیره در مقایسه با مدل ANN و ANFIS مورد ارزیابی قرار گرفت.
مواد و روشها
منطقه مورد مطالعه و دادهها
تصفیهخانه فاضلاب غرب اهواز (چنیبیه) در زمینی به مساحت 13 هکتار طی سالهای 1372-1368 از نوع تصفیه زیستی لجن فعال با جمعیت تحت پوشش 000/200 نفر و با ظرفیت اسمی 600 لیتر در ثانیه با هدف تصفیه بخشی از فاضلاب تولیدی شهر اهواز و جلوگیری از آلودگی تنها منبع آشامیدنی شهر اهواز یعنی رودخانه کارون و نیز افق آینده زمینهای کشاورزی منطقه احداث شد.
دادههای آموزشی و دادههای صحتسنجی
طبق نظر سلگی و همکاران (15) اصولاً در هر نوع شبکه عصبی با هر روش دلخواه و هر نوع معماری، دادهها به دو دسته تقسیمبندی میشوند که شامل دادههای آموزشی[13] و دادههای صحتسنجی[14] میباشند. بدین منظور در این تحقیق نیز از 75 درصد دادهها برای آموزش و 25 درصد برای صحتسنجی استفاده شده است. یعنی از مجموع 8 سال، دادههای سالهای 1387 تا آخر 1392 (به مدت 6 سال) برای آموزش مدلها و از دادههای سالهای 1393 و 1394 (به مدت 2 سال) برای صحتسنجی مدلها استفاده شد. ضمناً، در دو مدل ANN و ANFIS، دادههای آموزش خود به سه دسته 75 درصد دادههای آموزش، 15 درصد دادههای اعتبارسنجی و 15 درصد دادههای تست طبقهبندی میشوند.
آمادهسازی دادههای ورودی
به علت اینکه وارد کردن دادههای خام باعث کاهش سرعت و دقت شبکه میشود از روش نرمالسازی دادهها استفاده شده است که این کار مانع کوچک شدن بیشاز حد وزنها و سبب جلوگیری از اشباع زودهنگام نرونها میگردد. با روش نرمالسازی هر عدد تبدیل به عددی بین0 تا 1 میشود تا بتوان آنها را در تابع شبکه عصبی بهکار برد(16). با توجه به اینکه پژوهشگران از روابط مختلفی برای نرمالسازی استفاده میکنند برای بررسی دقت روابط از 5 رابطه پرکاربرد زیر استفاده شده است. روابط (1) و (5) توسط فتحی و همکاران (17)، رابطه (2) توسط نورانی و کماسی(18)، رابطه (3) توسط اسدی و همکاران (19) و رابطه 5 توسط حقدادی و همکاران (20) ارائه شده است.
(1)
(2)
(3)
(4)
(5)
که در این روابط xداده مورد نظر، میانگین دادهها، xmax حداکثر دادهها، xmin حداقل دادهها و y داده نرمال شده میباشد.
پس از نرمالسازی دادههای موجود با رابطههای (1) تا (5) و گرفتن رگرسیون خطی مشخص شد که رابطه (1) بهترین عملکرد را برای نرمالسازی دادهها دارد. در ابتدا با در نظر گرفتن تعداد پارامترهای مستقل زیادی چون دما، کدورت، pH، EC، COD، TSS، [15]SVI، V، و DO مربوط به فاضلاب ورودی و خروجی، حوضچه تهنشینی اولیه، حوض هوادهی اول و دوم با استفاده از رگرسیون خطی و با کمک روش Stepwise موجود در نرمافزار SPSS مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر روی TSS فاضلاب خروجی مشخص شدند. برای این کار TSS فاضلاب خروجی به عنوان متغیر وابسته و سایر پارامترهای ذکر شده در بالا به عنوان متغیرهای مستقل در ساخت مدلها بهکار گرفته شد. در نتیجه 4 معماری مختلف براساس تعداد ورودی مختلف برای ساخت مدلهای ANN و ANFIS در نظر گرفته شد (جدول 1). نتایج این مدلسازی نشان داد که مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر روی TSS فاضلاب خروجی شامل کدورت و TSS حوضچه تهنشینی اولیه، SVI، کدورت فاضلاب ورودی و EC حوضچه تهنشینی اولیه میباشد. تاثیر عوامل دیگر به شدت این عوامل نبوده و برای ساده سازی مدل توسط نرمافزار SPSS حذف شدهاند.
جدول 1 - معماریهای مختلف پارامترهای ورودی به مدلهای دوره روزانه
Table1-Different architectures of input parameters into daily period’s models
output |
input |
Structure |
TSS-O * |
Tur-P ,TSS-P*** |
1 |
TSS-O |
Tur-P, TSS-P, SVI |
2 |
TSS-O |
Tur-P, TSS-P, SVI, Tur-I ** |
3 |
TSS-O |
Tur-P, TSS-P, SVI, Tur-I, EC-P |
4 |
*-O (output) **- I (input) ***-P (primal) ((settling basin
برای تخمین TSS ماهانه خروجی فاضلاب نیز ابتدا پارامترهای تاثیرگذار به روش Backward تعیین شدند و چهار معماری مختلف براساس تعداد ورودی مختلف برای ساخت مدلهای پیشبینی ماهانه رگرسیون غیرخطی، شبکه عصبی مصنوعی و
سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی در نظر گرفته شد (جدول 2). مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر روی TSS ماهانه فاضلاب خروجی شامل میانگین ماهانه متغیرهای COD و TSS حوضچه تهنشینی اولیه، SVI، کدورت ورودی و حوضچه تهنشینی اولیه میباشد.
جدول2- معماریهای مختلف پارامترهای ورودی به مدلهای دوره ماهانه
Table2-Different architectures of input parameters into monthly period’s models
Output |
Input |
Structure |
TSS-O * |
COD-P, TSS-P *** |
1 |
TSS-O |
COD-P, TSS-P, SVI |
2 |
TSS-O |
COD-P, TSS-P, SVI, Tur-P |
3 |
TSS-O |
COD-P, TSS-P, SVI, Tur-P, Tur-I ** |
4 |
*-O ) (output **- I (input) ***-P (primal) (settling basin)
برای مدلسازی با شبکه عصبی مصنوعی از نرمافزار MATLAB 2013b از جعبهابزارNeural Network tool (nntool) و Neural Net fitting (nftool) استفاده شد. برای این مدلسازی از شبکه عصبی مصنوعی نوع شبکههای رو به
جلو و12 تابع آموزش مختلف و توابع انتقال TANSIG،
LOGSIG و PURELIN استفاده شد. عملکرد شبکه براساس حداکثر تعداد افزایش MSE برابر شش و تعداد تکرار حداکثر 1000 میباشد. شبکههای ساختهشده شامل یک لایه ورودی با تعداد نرون برابر با تعداد ورودیها بهطور متغیر از دو تا پنج نرون، یک لایه میانی با تعداد نرونهای متغیر شش تا 20 و یک لایه خروجی با تعداد یک نرون بهعنوان خروجی شبکه استفاده شد. بهمنظور مدلسازی با سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی نرمافزار MATLAB 2013b، جعبهابزار Neuro-Fuzzy Design (anfisedit) بهکار گرفته شد. برای ساخت مدلها از 8 تابع عضویت ورودی و توابع عضویت خروجی constant و linear استفاده شد. از روش بهینهسازی backprop و بازه خطا صفر و تعداد تکرار 10 تا 50 استفاده شد. جهت مقایسه مدلهای ساختهشده و انتخاب بهترین مدل در تخمین مقدار TSS خروجی تصفیهخانه فاضلاب از مقدار ریشه مجموع مربعات خطا (رابطه 6) و مقدار ضریب تعیین (رابطه 7) استفاده شده است.
(6)
(7)
که در این رابطهها، مقادیر مشاهداتی، مقادیر خروجی از مدل و N تعداد دادهها میباشند. همچنین برای بررسی کارایی مدل نمودارهای مقایسهای مقادیر پیشبینی و مشاهدهای ترسیم شدند.
نتایج
به منظور اجرای مدل رگرسیون خطی چندمتغیره برای معماریهای مختلف ذکر شده از نرمافزار SPSS 21 استفاده شد که نتایج آن برای بهترین ساختار معماریهای مختلف در جدول (3 آورده شده است. جدول 4 معادلات رگرسیون بهدست آمده را نشان میدهد.
جدول 3- نتایج مدل رگرسیون خطی چندمتغیره برای معماریهای مختلف TSS روزانه
Table3-Multivariate linear regression results for different daily TSS architectures
Verification RMSE |
Training RMSE |
Verification R2 |
Training R2 |
|
0265/0 |
0351/0 |
621/0 |
644/0 |
Structure 1 |
0262/0 |
0346/0 |
633/0 |
686/0 |
Structure 2 |
0256/0 |
0338/0 |
651/0 |
728/0 |
Structure 3 |
0254/0 |
0333/0 |
670/0 |
753/0 |
Structure 4 |
جدول4- معادلات رگرسیون خطی چندمتغیره شاخصهای TSS روزانه و ماهانه
Table4- Multivariate linear regression equations for daily and monthly TSS
Row |
Index |
Structure |
Equation |
1 |
* |
One |
*** |
2 |
Two |
||
3 |
Three |
**** |
|
4 |
Four |
||
5 |
One |
||
6 |
Two |
||
7 |
Three |
||
8 |
Four |
*-D (Day) **-M (Month) ***-P ) (primal (settling basin) ****- i ) (input
همانگونه که در جدول 3 مشخص است، معماری چهار میزان ضریب تعیین بیشتر و ریشه میانگین مربعات خطای کمتری نسبت به سایر معماریها در هر دو مرحله آموزش (بهترتیب75/0 و 033/0) و صحتسنجی (بهترتیب67/0 و 025/0) دارد. یکی از روشهای تشخیص قابلیت پیشبینی مدل، استفاده از نمودارهای خطا و پیشبینی برای مجموعه دادههای فرایندی است. نتایج معماری چهار بهعنوان بهترین مدل حاصل برای مرحله صحتسنجی در شکل 1 آورده شده است. نمودار سمت راست مقادیر TSS خروجی حاصله از مدل رگرسیون خطی چندمتغیره
را با مقادیر مشاهداتی آن مقایسه میکند و نمودار سمت چپ وضعیت این دو را نسبت بههم در طول زمان بر اساس روز در مرحله آموزش نشان میدهد.
در قسمت سمت چپ شکل 1 علاوه بر محورهای افقی و عمودی نمودار، نیمساز آنها یعنی خط y=x هم رسم شده است. لذا علاوه بر معیارهای ضریب تعیین و ریشه میانگین مربعات خطا برای تشخیص بهترین مدل، میتوان از پراکندگی نقاط نسبت به نیمساز محورهای مختصات و شیب خط عبوری از این نقاط نیز بهره برد.
شکل1- مقایسه مقادیر حاصل از رگرسیون خطی با مقادیر مشاهداتیTSS خروجی روزانه در مرحله صحتسنجی
Figure 1- Comparison of linear regression values with observation values of daily output TSS at verification stage
نتایج مدلسازی با مدل شبکه عصبی مصنوعی برای دادههای روزانه
برای اجرای مدل شبکه عصبی از جعبه ابزارNeural Network موجود در نرمافزار MATLAB نسخه 2013b استفاده شد. با توجه به معماریهای مختلف تعریفشده و با انتخاب تعداد نرونهای مختلف مدلسازی انجام شد. به این صورت که تعداد نرونهای لایه ورودی برابر تعداد ورودیهای شبکه، تعداد نرون لایه خروجی برابر با یک و تعداد نرون لایه میانی به صورت سعی و خطا و از 6 تا 20 در نظر گرفته شد که این تعداد نرون با توجه به اطلاعات تجربی انتخاب شده است که نتایج بهترین ساختار آن برای معماریهای مختلف در جدول 5 آورده شده است. در شکل 2 نتایج مدل شبکه عصبی مصنوعی ساختهشده جهت صحتسنجی TSS خروجی برای معماریچهارم و مقایسه با مقادیر مشاهده شده ارائه شده است. بالاترین ضریب تعیین در معماری چهارم با ضریب تعیین 87/0 در مرحله آموزش و 8/0 در مرحله صحتسنجی و کمترین ریشه میانگین مربعات خطا (بهترتیب 0298/0 و 0232/0 در مراحل آموزش و صحتسنجی) دارا بود. بهترین ساختار معماری 4 از قانون آموزش Levenberg-Marquart و تابع محرک tansig با 5 نرون لایه
ورودی، 11 نرون لایه میانی و یک نرون لایه خروجی و 22 تکرار
بهدست آمد. شکل 2 تطابق خوب مقادیر پیشبینیشده و مشاهدهشده را در این روش مدلسازی نشان میدهد.
نتایج مدلسازی با مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی برای دادههای روزانه
برای مدلسازی با سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی نیز از نرمافزار MATLAB و جعبه ابزار مربوط به ANFIS استفاده شد. ساختارهای مختلف در هر یک از معماریهای مختلف و تعداد تکرارهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مدل سیستم ANFIS ساختهشده برای صحتسنجی (پیشبینی) TSS خروجی برای بهترین ساختار معماریهای مختلف در جدول 6 ارائه شده است. در شکل (3) نتایج مدل سیستم استنتاج
فازی عصبی تطبیقی ساختهشده جهت صحتسنجی TSS
خروجی برای معماری چهارم ارائه شده است.
اگرچه همه معماریها به خوبی مقدار TSS روزانه را برآورد نمودند، اما معماری چهار با ساختار شامل تابع عضویت ورودی trimf و تابع عضویت خروجی linear با تعداد تکرار 10 بیشترین ضریب تعیین (91/0 در مرحله آموزش و 83/0 در مرحله صحتسنجی) را بهدست داد. کمترین ریشه میانگین مربعات خطا (0251/0 در مرحله صحتسنجی) نیز در این معماری حاصل شد. شکل 3 پراکنش مناسب نقاط را در اطراف خط نیمساز (بین مقادیر مشاهدهشده و برآوردشده) نشان میدهد.
جدول 5 – نتایج مدل شبکه عصبی مصنوعی برای معماریهای مختلف دوره روزانه
Table5- Artificial Neural Network model results for different daily period architectures
Verification RMSE |
Training RMSE |
Verification R2 |
Training R2 |
|
0247/0 |
0320/0 |
75/0 |
78/0 |
Structure 1 |
0236/0 |
0301/0 |
75/0 |
83/0 |
Structure 2 |
0234/0 |
0299/0 |
77/0 |
85/0 |
Structure 3 |
0232/0 |
0298/0 |
80/0 |
87/0 |
Structure 4 |
جدول 6 – نتایج مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی برای معماریهای مختلف دوره روزانه
Table 6- The results of the model of adaptive neural fuzzy inference system for different daily period architectures
Verification RMSE |
Training RMSE |
Verification R2 |
Training R2 |
|
0253/0 |
0312/0 |
71/0 |
80/0 |
Structure 1 |
0264/0 |
0291/0 |
77/0 |
84/0 |
Structure 2 |
0259/0 |
0273/0 |
81/0 |
88/0 |
Structure 3 |
0251/0 |
0264/0 |
83/0 |
91/0 |
Structure 4 |
شکل2 - مقایسه مقادیر حاصل از ANN با مقادیر مشاهداتی TSS خروجی دوره روزانه در مرحله صحتسنجی
Figure 2- Comparison of ANN values with observation values of daily output TSS at verification stage
شکل 3 -مقایسه مقادیر حاصل از سیستم ANFISبا مقادیر مشاهداتیTSSخروجی دوره روزانه ) صحتسنجی(
Figure 3- Comparison of the values of ANFIS system with observation values of daily output TSS (verification)
مدل رگرسیون خطی چندمتغیره برای چهار معماریهای مختلف ذکر شده توسط نرمافزار 21 SPSSانجام شد (جدول7). معادلات بهدست آمده در جدول 4 ذکر شده است. همانطور که از جدول 7 مشخص است، معماری چهار میزان R2 بیشتر و RMSE کمتری نسبت به سایر معماریها در هر دو مرحله آموزش و صحتسنجی دارد. نتایج معماری چهار بهعنوان بهترین مدل حاصله برای مرحله صحتسنجی در شکل 4 آورده شده است.
نتایج مدلسازی با مدل شبکه عصبی مصنوعی برای دادههای ماهانه
با توجه به معماریهای مختلف تعریفشده (جدول2) و با انتخاب تعداد نرونهای لایه ورودی برابر تعداد ورودیهای شبکه، تعداد نرون لایه خروجی برابر با یک و تعداد نرون لایه میانی به صورت سعی و خطا و از 6 تا 20، مدلسازی صورت پذیرفت (جدول 8). در شکل 5 نتایج مدل شبکه عصبی مصنوعی ساختهشده جهت صحتسنجی TSS ماهانه فاضلاب خروجی برای معماریچهارم ارائه شده است.
جدول 7- نتایج مدل رگرسیون خطی چندمتغیره برای معماریهای مختلف TSS ماهانه
Table 7-Multivariate linear regression results for different monthly TSS architectures
Verification RMSE |
Training RMSE |
Verification R2 |
Training R2 |
|
0593/0 |
0574/0 |
597/0 |
614/ |
Structure 1 |
0571/0 |
0559/0 |
615/0 |
634/0 |
Structure 2 |
0556/0 |
0549/0 |
635/0 |
656/0 |
Structure 3 |
0534/0 |
0531/0 |
658/0 |
680/0 |
Structure 4 |
جدول 8 – نتایج مدل شبکه عصبی مصنوعی برای معماریهای مختلف دوره ماهانه
Table 8- Artificial Neural Network Model Results for Different Monthly Architectures
Verification RMSE |
Training RMSE |
Verification R2 |
Training R2 |
|
0460/0 |
0512/0 |
78/0 |
80/0 |
Structure 1 |
0388/0 |
0390/0 |
78/0 |
81/0 |
Structure 2 |
0367/0 |
0381/0 |
81/0 |
83/0 |
Structure 3 |
0307/0 |
0341/0 |
85/0 |
87/0 |
Structure 4 |
شکل 4- مقایسه مقادیر حاصل از رگرسیون خطی با مقادیر مشاهداتی TSS خروجی ماهانه )صحتسنجی(
Figure 4- Comparison of linear regression values with observation values of monthly output TSS (verification)
شکل 5- مقایسه مقادیر حاصل از ANN با مقادیر مشاهداتی TSS خروجی دوره ماهانه(مرحله صحتسنجی)
Figure 5- Comparison of ANN values with observation values of monthly output TSS (verification)
نتایج مدلسازی با مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی برای دادههای ماهانه
برای مدلسازی با سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی نیز از نرمافزار مMATLAB و جعبه ابزار مربوط به ANFIS استفاده شده است.
ساختارهای مختلف در هر یک از معماریهای مختلف و تعداد تکرارهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت(جدول9). شکل 6 نتایج مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی ساختهشده جهت صحتسنجی TSS خروجی برای معماری4 ارائه داده است.
جدول 9 – نتایج مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی برای معماریهای مختلف دوره ماهانه
Table 9-The results of the model of comparative neural fuzzy inference system for different monthly architectures
Verification RMSE |
Training RMSE |
Verification R2 |
Training R2 |
|
0354/0 |
0385/0 |
80/0 |
81/0 |
Structure 1 |
0332/0 |
0358/0 |
81/0 |
84/0 |
Structure 2 |
0303/0 |
0334/0 |
84/0 |
86/0 |
Structure 3 |
0278/0 |
0306/0 |
87/0 |
89/0 |
Structure 4 |
شکل 6- مقایسه مقادیر حاصل از سیستم ANFISبا مقادیر مشاهداتی TSSخروجی دوره ماهانه )صحتسنجی(
Figure 6- Comparison of ANFIS values with observation values of monthly output TSS (verification)
بحث
نیاز روزافزون جامعه به منابع آبی جدید مانند فاضلاب تصفیهشده از یک طرف و لزوم رعایت مسایل زیست محیطی از سوی دیگر، ارزیابی عملکرد تصفیه خانههای فاضلاب را ضروری میسازد. یکی از پارامترهای مهم و تاثیرگذار در بررسی استانداردهای استفاده مجدد و تخلیه به منابع آبی و ..، میزان مواد جامد معلق است. پارامترهای بسیاری بر روی TSS خروجی فاضلاب میتوانند موثر باشند، اما همه از نظر تاثیرگذاری دارای اهمیت یکسانی نیستند و از طرفی در مدلسازی ممکن است افزایش ورودیها باعث افزایش خطای مدلسازی شود، لذا بهتر است ابتدا پارامترهای موثر بر TSS فاضلاب تصفیهشده مشخص شوند. در این تحقیق پارامترهای اندازهگیریشده معمول تصفیهخانه در واحدهای فاضلاب ورودی، حوضچه تهنشینی اولیه، حوض هوادهی اول و دوم و فاضلاب خروجی (شامل 11 پارامتر ذکرشده در مواد و روشها) با استفاده از رگرسیون خطی و با کمک روش Stepwise مشخص شدند. براین اساس 4 معماری با تعداد ورودی مختلف مشخص شد. همانگونه که از جدول 1 و 2 مشخص است معماری 1 تا 4 بهترتیب دارای دو، سه ، چهار و پنج داده ورودی است. این امر کمک میکند که در شرایط حداقل داده نیز بتوان از مدلسازی استفاده نمود. Rafat Motaali و همکاران (2014) از هفت داده ورودی برای مدلسازی با شبکه عصبی استفاده کردند (12). مطالعه دیگری برای مدلسازی TSS فاضلاب شهر غزه از 5 پارامتر دما، pH ، TSS، BOD و COD فاضلاب ورودی برای ساخت مدل استفاده کرده و فقط تعداد لایههای میانی را تغییر داد (21). ارزیابی کارایی تصفیه بیولوژیکی فاضلاب با کمک روش شبکه عصبی مصنوعی برای استانبول ترکیه نیز با کمک هفت پارامتر دبی، فسفات و نیترات کل، SS، COD و BOD فاضلاب ورودی و خروجی انجام شد (22). ضریب تعیین R2 یکی از شاخصهای بررسی معادلات پیشبینی است. طبق نظر Chin (1998) مقادیر 19/0، 33/0 و 67/0 بهعنوان ملاکی برای مقادیر ضعیف، متوسط و قوی ضریب تعیین در نظر گرفته میشود (23). براین اساس، نتایج بهدست آمده برای مدل رگرسیون خطی چندمتغیره نشان میدهد که این مدل در معماری 2 تا 4 ضریب تعیین قوی برای برآورد TSS روزانه دارد که در این بین معماری 4 بالاترین ضریب تعیین (75/0) را نشان داد. همچنین معماری 4 توانست با ضریب تعیین مرحله آموزش در محدوده قوی و در مرحله صحت سنجی با ضریب تعیین نزدیک به قوی (66/0) TSS ماهانه را به خوبی پیشبینی نماید. هرچند مقادیر ضریب تعیین برای هر دو مرحله آموزش و صحتسنجی بهنسبت مدلسازی با رگرسیون خطی برای دادههای روزانه (آموزش 753/0 و صحتسنجی 670/0) پایینتر است، اما نزدیکی ضرایب تعیین در این جا (آموزش 680/0 و صحتسنجی 658/0)، نشاندهنده این است که مدل رگرسیون خطی برای دادههای ماهانه توانسته است دادههای مرحله صحتسنجی را با دقت بسیار خوبی تخمین زند و عملکرد مطلوبی داشته باشد. پراکنش مناسب اطراف خط نیمساز نشاندهنده مناسب بودن روش رگرسیون برای برآورد مقدار TSS روزانه است.Belhaj و همکاران (2014) نیز برای شاخص TSS تصفیهخانه فاضلاب اسفاکس بهوسیله رگرسیون خطی چندمتغیره به ضریب تعیین 925/0 را دست یافتند (13).
در مدلسازی با شبکه عصبی برای TSS روزانه و ماهانه ، معماری 4 در مرحله صحتسنجی با ضرایب تعیین بهترتیب 8/0 و 85/0 دقت بالای مدل در پیشبینی را نشان میدهد. RMSE نیز پایینترین مقدار را در معماری 4 نشان داد. در واقع مدل شبکه عصبی مصنوعی توانسته است تاثیر پارامترهای شاخص بر TSS روزانه و ماهانه را برای تصفیهخانه فاضلاب غرب اهواز با ضریب تعیین قوی تخمین زده و عملکرد مطلوبی داشته باشد. پراکنش مناسب نقاط اطراف نیمساز 45 درجه نیز تطابق خوب مقادیر مشاهدهشده و پیشبینیشده را نشان میدهد. مطالعات دیگری مانند مجالی و همکاران (24) و نیز مهدی پور و شکوهیان (25) نیز نشان دادند که شبکه عصبی برای پیشبینی شاخص کل مواد معلق میتواند به خوبی بهکار برده شود. نکته قابل توجه دیگر این است که همه معماری های مورد بررسی با شبکه عصبی ضریب نعیین قوی را نشان دادند. بسیاری اوقات در تصفیهخانه مشکلاتی در اندازهگیری پارامترهای مختلف رخ میدهد که در صورت محدودیت مدلسازی به یک ساختار یا معماری، کاربرد مدلها را محدود میکند. ولی در این پژوهش 4 ساختار مورد بررسی با تعداد پارامترای مختلف نتیجه قابل قبولی را نشان دادند. به عبارت دیگر اگرچه وجود همه پارامترهای تاثیرگذار بر روی TSS فاضلاب خروجی (کدورت و TSS حوضچه تهنشینی اولیه، SVI، کدورت فاضلاب ورودی و EC حوضچه تهنشینی اولیه) میتواند به برآورد قوی از ذرات معلق خروجی منجر شود، ولی در صورت وجود دادههای کمتر ورودی میتوان از معماری های دیگر (1 تا3) نیز به خوبی برای برآورد TSS استفاده نمود. شکری و همکاران (26) با کاربرد 5 داده ورودی، سه مدل شبکه عصبی مصنوعی، فازی ممدانی و ساجنو را برای ارزیابی BOD، COD و TSSفاضلاب خروجی تصفیهخانه تبریز مقایسه کردند که هر سه مدل کارایی خوبی را نشان داد. البته مدل فازی ساجنو برتری بیشتری نسبت به دو مدل دیگر داشت.
برای بالا بردن دقت کار از شبکه فازی عصبی تطبیقی نیز استفاده شد. با توجه به ضرایب تعیین و مقادیر ریشه میانگین مربعات خطای بهدست آمده میتوان دریافت که مدل ANFIS توانسته است شاخص TSS روزانه را برای تصفیهخانه فاضلاب غرب اهواز بهخوبی تخمین زند و عملکرد بهتری نسبت به دو مدل دیگر داشته باشد. این مدل در هر 4 معماری ضریب تعیین قوی را نشان داد ولی معماری 4 بالاترین مقدار R2 (91/0 و 83/0 در مرحله آموزش و صحت سنجی برآورد TSS روزانه و مقادیر 89/0 و 87/0 در مرحله آموزش و صحت سنجی برآورد TSS ماهانه) را نشان داد. یعنی این معماری توانسته است رابطه قوی بین 5 پارامتر ورودی و ذرات معلق خروجی برقرار نماید. پای و همکاران (9) نیز توانایی بالای ANFIS در شبیهسازی خصوصیات فاضلاب را اثبات نمودهاند.آنها برای شاخص TSS با استفاده از مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی به ضریب همبستگی (R) 96/0 و مقدار ریشه میانگین مربعات خطای 43/0 و با بهرهگیری از مدل شبکه عصبی مصنوعی به ضریب همبستگی (R) 89/0 و مقدار ریشه میانگین مربعات خطای 71/0 دست یافتند و نشان دادند که مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی توانسته است عملکرد بهتری در تخمین شاخص TSS نسبت به مدل شبکه عصبی مصنوعی داشته باشد.
مقایسه سه مدل نشان داد کهسیستم ANFIS نتایج مناسبتری نسبت به شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون خطی چند متغیره داشت. این نتیجه با یافته های محققان در مورد مقایسه شبکه عصبی و عصبی فازی (4 و 7) تطابق خوبی دارد. اکیل اندسواری و کویتا (27) در مورد برآورد BOD5 نیز نشان دادند که شبکه عصبی فازی بهتر از رگرسیون چند متغیره بوده است. واجدی و شاهحسینی (8) با استفاده از ضریبب همبستگی، میانگین مربعات خطا و نمودارهای تطبیقی دادههای شبیهسازی و پیشبینی نشان دادند که سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی توانایی بالاتری در مدلسازی فرایند لجن فعال تصفیهخانه پتروشیمی مبین دارد.
نتیجهگیری
مطالعه حاضر نشان داد که در هر دو دوره روزانه و ماهانه، معماری 4 در مدلهای شبکه عصبی، رگسیون چند متغیره و شبکه عصبی فازی،نتایج بهتری نسبت به سایر معماریها دارد، ولی معماریهای دیگر نیز جوابهای قابل قبول و نزدیک به مقادیر مشاهدهای داشتند. بنابراین برای تصفیه خانه فاضلاب اهواز میتوان بسته به شرایط و با توجه به پارامترهای کیفی فاضلاب در دسترس، جهت تخمین TSS فاضلاب خروجی از پارامترهای ورودی مختلف استفاده کرد. همچنین با توجه به نتایج به دست آمده، مدل سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی نسبت به رگرسیون و مدل شبکه عصبی مصنوعی برای هر دو دوره روزانه و ماهانه در مراحل آموزش و صحتسنجی عملکرد بهتری داشته است. لازم به ذکر است که عملکرد هر سه مدل در تخمین مقدار TSS خروجی این تصفیهخانه در دوره روزانه نسبت به دوره ماهانه مناسبتر بوده است.
سپاسگزاری
از مدیریت آب وفاضلاب اهواز، مدیریت تصفیهخانه غرب اهواز و همچنین کارشناسان این تصفیهخانه و سایر کارکنان اداره آب و فاضلاب اهواز جهت همکاریهای بهعمل آمده سپاسگزاریم. همچنین از حمایت مالی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه شهید چمران اهواز در قالب پژوهانه (95/3/02/31400:GN) در انجام این تحقیق تشکر و قدردانی می گردد.
Refrences
[1]- کارشناس ارشد مهندسی عمران-محیطزیست،دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
[2]- استاد دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران
[3]- استادیار دانشکده مهندسی آب و محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران(نویسنده مسوول)
1- M.Sc., Environmental Engineering, Faculty of Water and Environmental Engineering, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
[5]- Professor, Faculty of Water and Environmental Engineering, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
3- Assistant Professor, Faculty of Water and Environmental Engineering, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran *(Corresponding Author)
[7] Total Suspended Solids (TSS)
[8] Artificial Neural Network (ANN)
[9]- Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS)
[10]- Dissolved Oxygen(DO)
[11]- Total Kejeldal Nitrogen (TKN)
[12]- Fecal Coliform (FC)
[13]-Train
[14] -Verification
[15]-Sludge Volume Index (SVI)