نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی دکترای مدیریت صنعتی گرایش مدیریت سیستمها، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 گروه مدیریت صنعتی. دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم وتحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی.تهران.ایران. * (مسوول مکاتبات)
3 گروه مدیریت محیط زیست. دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست. واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
4 گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
مقاله پژوهشی
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره بیست و سوم، شماره هفت، مهرماه 1400(252-237)
تحلیل عوامل موثر برانتخاب فناوری و رتبهبندی فناوریهای کاهش انتشار اکسیدهای نیتروژن(مورد مطالعه: نیروگاههای حرارتی ایران)
شیرین عزیزی[1]
رضا رادفر[2]
هانیه نیکومرام[3]
علی رجب زاده قطری[4]
تاریخ دریافت: 28/1/99 |
تاریخ پذیرش: 8/11/9۹ |
چکیده
زمینه و هدف: نیروگاههای حرارتی با مصرف قابل توجه سوختهای فسیلی، نقش عمدهای در تولید آلایندههای هوا دارند. اکسیدهای نیتروژن از جمله این آلایندهها هستند. تاکنون هیچ یک ازنیروگاههای حرارتی ایران به فناوریهای کاهش و کنترل انتشار اکسیدهای نیتروژن تجهیز نشدهاند. با توجه به ضرورت کاهش آلایندههای ناشی از احتراق سوخت در نیروگاههای کشور، و تحمیل هزینههای گزاف اجتماعی ناشی از انتشار بی رویه آلایندهها این مقاله با هدف ارائه راهکاری به منظور تحلیل عوامل تاثیرگذار بر انتخاب فناوریهای کاهنده اکسیدهای نیتروژن با منشا فعالیتهای نیروگاهی و نیز اولویت بندی و انتخاب آنها با رویکرد سرمایهگذاری در فناوریهای کاهنده انتشار این آلاینده در نیروگاههای حرارتی ایران انجام گرفته است.
روش بررسی: در این پژوهش ابتدا با مطلعه گسترده پژوهشهای انجام شده در این زمینه، فناوریهای موجود در سطح جهان و نیز اهم معیارهای موثر در تاثیر گذاری آنها شناسایی شده و در گام بعد به منظور انطباق این معیارها با شرایط ایران، از تکنیک دلفی فازی به منظور تایید نهایی معیارها استفاده شد. به منظور وزندهی به معیارها و سپس رتبه بندی فناوری های موجود از تکنیک رتبه بندی نوین SECA استفاده میشود.
یافتهها: نتایج پژوهش که در سال 1399 انجام گرفته است نشان داد که تکنولوژیهای IFGR، OFA ، Flameless ، LNB، FR به ترتیب اولویت اول تا پنجم را به خود اختصاص دادند که با توجه با این مطلب که جملگی آنها جزء تکنولوِژیهای اصلاح فرآیند احتراق هستند، در واقع نشان دهنده این واقعیت است که فن آوریهای اصلاح فرآیند احتراق از اولویت بالاتری نسبت به سایر گروههای فنآوری برخوردار هستند.
واژههای کلیدی: آلودگی هوا، فنآوریهای کاهنده NOx ، تحلیل سلسله مراتبی، دلفی فازی، SECA.
|
Analysis of Effective Factors on Technology Selection and Ranking of Nitrogen Oxide Emission Reduction Technologies
(Case study: Iranian Thermal Power Plants)
Shirin Azizi[5]
Reza Radfar[6] *
Hanieh Nikoomaram[7]
Ali Rajabzadeh Ghatari[8]
Admission Date: January 27, 2021 |
|
Date Received: April 16, 2020 |
Abstract
Material and Methodology: In this research, first, with the widespread knowledge of the researches conducted in this field, the existing technologies in the world and also the most important criteria influencing their effectiveness have been identified and in the next step, in order to adapt these criteria to the conditions of Iran, Fuzzy Delphi technique was used to finalize the criteria. In order to weigh the criteria and then rank the existing technologies, the new SECA ranking technique is used.
Findings: The results showed that IFGR technology, OFA, Flameless Combustion, LNB and FR(Fuel reburning) were the first to fifth priority of technology selection, respectively.
Discussion and Conclusion: The sum of these technological assessments will help to create more suitable and sustainable environmental conditions and less vulnerability of ecological systems.
Keywords: Air Pollution, NOx Reduction Technologies, Analytical Hierarchy Process, Fuzzy Delphi,SECA.
مقدمه
در سالهای اخیر آگاهیهای زیست محیطی در محافل سیاسی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. این را می توان به نارضایتی اجتماعی از وضعیت محیط نسبت داد. در نتیجه قوانین سختگیرانه محیط زیست افزایش مییابند. آلودگی هوا یکی از مهمترین مشکلات مناطق شهری است که در آن بسیاری از منابع متولی آلایندگی هوا متمرکز شده اند (1). تأمین انرژی یکی از مهمترین موضوعات برای همه دولت ها و نیازهای کشورهای مختلف جهان میباشد. تقاضای انرژی و مصرف آن هر ساله نیروگاه ها را مجبور به تولید انرژی الکتریکی و گرمایشی بیشتری میکند که این امر با حجم بیشتری از گازهای آلاینده مرتبط است(2). هزینه های اجتماعی تخریب محیط زیست در اثر مصرف انرژی فسیلی در کشور بر اساس مطالعات بانک جهانی و سازمان حفاظت محیط زیست در سال 1390 ،6/102 هزار میلیارد دلار ریال (بر اساس قیمت های ثابت سال1381)میباشد که معادل 6/19درصد از تولید ناخاص داخلی کشور در ان سال بوده است (3). با تولید مقادیر حجیم آلاینده های تولید برق، مقررات بیشتر با هدف محدود کردن اکسیدهای گوگرد (SO2-SO3) ، دی اکسید نیتروژن (NO2) ، ذرات (PM2.5 و PM10) و تا حدی کمتر ، جیوه و منوکسید کربن (CO) در بسیاری از کشورها در حال انجام است(4). ایران در گزارش های مختلف بین المللی انتشار گازهای گلخانه ای در رتبه 9 تا 11 قرار داشته و عدم وجود سیاست گذاری مشخص و مدون و برنامه ریزی عملی جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در صورت استقرار پروتکل جدید کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و الزام جهت کاهش انتشار از سال 2020 با تهدید بزرگی نظیر تحریم بین المللی سایر کشورهای دنیا مواجه خواهد شد. لذا مدیریت انتشار گازهای گلخانه ای به صورت یک چالش اساسی برای کشور و به تبع آن برای صنعت برق کشور به عنوان یکی از بزرگ ترین تولیدکنندگان گاز گلخانه ای در کشور مطرح میباشد (5).
از طرفی روشهای تصمیمگیری چند معیاره میتوانند یک ابزار حمایتی مهم در سیاست گذاری سرمایهگذاری انرژی باشند و ضمن انعطاف پذیری، ظرفیت ارزیابی پیامدهای فنآوریها بر اقتصاد، محیط و چارچوب اجتماعی را فراهم آورند (6). به خصوص، توجه به این واقعیت که بسیاری از ویژگیهای اصلی فنآوریهای انرژی، که دارای ارزش بازار نیستند و به ابعاد اجتماعی و زیست محیطی SD توجه میکنند، غالباً خارج از دامنه پژوهش قرار داده میشوند(6). در مقالهای که با عنوان برنامه ریزی انرژی پایدار با استفاده از روش تجزیه و تحلیل چند معیاره در جزیره کرت انجام شد، شاخصهای سرمایه گذاری، هزینه عملیاتی و تعمیر و نگهداری، صرفه جویی در مصرف سوخت، بلوغ تکنولوژی و ایمنی عرضه در گروه معیارهای زیست محیطی- اقتصادی و از معیارهای جلوگیری از انتشارات آلاینده، مشارکت در توسعه محلی و رفاه عمومی ، پذیرش اجتماعی و قابلیت تعدیل اثرات زیست محیطی در گروه شاخصهای اقتصادی اجتماعی به منظور برنامه ریزی استفاده شد و این رتبه بندی با استفاده از روش پرومته[9] انجام شد(7). در مقالهای که با عنوان برنامه ریزی استراتژیک در بخش تولید برق از طریق تهیه یک مدل ارزیابی چند معیار مبتنی بر دلفی[10] انجام شد، بهره وری سیستم، ظرفیت، در دسترس بودن سوخت ، تجربه موجود در زیر گروه تکنولوژی، 14 معیارهزینه پرداخت بالا برای هر تن CO2، هزینه سوخت، هزینه ساخت و ساز، دوره بازپرداخت طولانی مدت و غیره در بخش اقتصادی ،14 معیار انتشار گازهای آلاینده و ذرات، دفع فاضلاب، دفع آب داغ ، تغییر اقلیم و غیره در بخش زیست محیطی و 9 معیار اجتماعی از قبیل میزان سرو صدا، اثرات بر بهداشت و سلامت افراد و ... مورد نظر قرار گرفت. این پژوهش با هدف ارزیابی فنآوریها برای توسعه صنعت تولید برق انجام گرفت (8). در سال 2010 مقالهای با عنوان شاخص های پایداری سیستم های تولید برق با هدف ارزیابی فن آوری های تولید برق با استفاده از رتبه بندی معیارها و وزنهای برابر[11] انجام پذیرفت. در این پژوهش در بخش تکنولوژی در دسترس بودن تکنولوژی و کارایی، در بخش اقتصادی، هزینه انرژی، در بخش محیطی، انتشار CO2، استفاده از زمین، مصرف آب شیرین و در بخش اجتماعی، هزینههای خارجی، مزایای خارجی به عنوان شاخصهای پژوهش لحاظ شد(9). در ادامه تکنولوژیهای شناسایی شده که با مطالعه منابع متعدد کنترل آلایندگی در نیروگاههای حرارتی و همچنین فناوریهای موجود و تازه معرفی شده به دنیای تکنولوژی انتخاب و معرفی شده است و همچنین شرح مختصری از منابع معرف آنها و ارائه توضیحات جامعتر که اشاره به آنها در این مقال نمیگنجد به شرح جدول 1 ارائه شده است
بنابراین این پژوهش در صدد است که ضمن معرفی معتبرترین تکنولوژیهای موجود در زمینه کاهش انتشار NOx که یکی از پرهزینه ترین آلایندههای منشر شده از نیروگاههای حرارتی سطح کشور میباشد، و با در نظر گرفتن اینکه بر مبنای گزارشهای منتشر شده از پژوهشگاه تحقیقات نیروی ایران تاکنون هیچ کدام از نیروگاههای سطح کشور به تکنولوژیهای کنترل کننده و کاهنده انتشار NOx ها تجهیز نشدهاند، اهم متغیرهای تاثیرگذار بر انتخاب تکنولوژی را با استفاده از تکنیک دلفی فازی شناسایی و در گام بعد به رتبهبندی تکنولوژیها و معرفی اولویتهای فناوری در نیروگاههای حرارتی ایران با استفاده از تکنیک ارزیابی همزمان معیارها و گزینهها برای تحلیل چند معیاره موسوم به تکنیک (SECA) بپردازد.
روش انجام پژوهش
این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی – پیمایشی میباشد. دراین پژوهش که در سال 1399 انجام شد، ابتدا از مطالعات میدانی و کتابخانهای و انجام مصاحبه باز با خبرگان صنعت برق برای شناسایی معیارهای تاثیرگذار بر انتخاب فناوری استفاده شد. به منظور پالایش و ارزیابی معیارهای نهایی تاثیرگذار بر انتخاب فناوری از روش دلفی فازی استفاده شد. بدین منظور از پرسشنامه دلفی استفاده شد و روایی آن به تایید خبرگان رسید. جامعه آماری مورد نظر به منظور انجام نظرسنجی فعالان حوزه طراحی و توسعه نیروگاه بودند که با استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. بدین ترتیب اعضای مشارکت کننده در تعیین معیارهای پژوهش، شامل 8 نفراز متخصصان شرکت مدیریت پروژههای نیروگاهی ایران(مپنا)، با تحصیلات لیسانس و فوق لیسانس با سابقه کاری بیشتر از 15 سال انتخاب شدند. سپس اهمیت نسبی هر یک از [12]عوامل موثر بر انتخاب فناوری و رتبهبندی فنآوریها با استفاده از روش نوین تحلیل سلسه مراتبی SECA انجام پذیرفت. این روش رتبه بندی شده که در سال 2018 معرفی شده از طریق حل مدل غیر خطی چند هدفه، وزن معیارها و رتبهبندی گزینهها را به طور همزمان انجام میدهد .
یافتهها
ابتدا معیارهای تاثیرگذار بر انتخاب تکنولوژی را با مطالعه ادبیات و مطالعات موجود انتخاب و سپس جهت پالایش نهایی معیارها، از تکنیک دلفی فازی استفاده میکنیم. این معیارها در جدول 2 ارائه شده است.
اجرای تکنیک دلفی فازی
گام اول: گردآوری نظرات خبرگان؛ در مرحله اول دلفی، پرسشنامهای دارای ساختار براساس نتایج مرحله اول پژوهش طراحی و از خبرگان درخواست شد تا با استفاده از متغیرهای کلامی خیلی کم، کم، متوسط، زیاد و خیلی زیاد میزان اهمیت هر یک از مراحل شناسایی شده را مشخص نمایند. گام دوم تبدیل متغیرهای کلامی به اعدا فازی مثلثی؛ دراین مرحله متغیرهای کلامی به صورت اعداد فازی مثلثی تعریف شدند. بدین صورت که پرسشنامه با مقادیر کلامی برای هر متغیر به خبرگان داده شد و سپس این پاسخها به مقادیر فازی مثلثی تبدیل شد و مجموعه اعداد فازی مثلثی برای هر خبره با استفاده از رابطه 1 بدست آمد.
(1)
گام سوم: در این مرحله میانگین مجموعه ها ازتمامی مجموعه ها از طریق رابطه 2 محاسبه شد (ستون میانگینگیری مرحله اول جدول3).
(2) |
سپس برای هر خبره، مقدار اختلاف از میانگین محاسبه شد. در مرحله دوم به منظور بررسی میزان توافق بین خبرگان، پرسشنامه مرحله اول بعد از اعمال تغییرات لازم به همراه میانگین نظرات خبرگان و اختلاف نظر قبلی هر یک از آنها با میانگین مجدداً برای اعضا پانل خبرگان ارسال و از آنها درخواست شد تا پاسخها را مرور نموده و در صورت نیاز در نظرات و قضاوت های خود تجدید نظر کنند. گام چهارم: بعد از اینکه بازخورد اولیه به خبرگان داده شد و مرحله دوم دلفی انجام گرفت، نظرات اصلاح شده خبرگان در قالب اعداد فازی مثلثی به صورت رابطه3 درآمد.
(3) |
در این مرحله نیز همانند گام دوم، میانگین نظرات اصلاح شده خبرگان در مرحله دوم دلفی محاسبه شد (ستون میانگینگیری مرحله دوم جدول3). گام پنجم: فازی زدایی کردن؛ روشهای مختلفی برای فازی زدایی مقادیر نهایی هر یک از شاخصها وجود دارد. در این پژوهش از روش مینکووسکی طبق رابطه 4 محاسبه و ارائه شده است (ستون دی فازی جدول 3).
(4) |
گام ششم: محاسبه میزان اختلاف نظر خبرگان در دو مرحله؛ میزان اختلاف نظر خبرگان در دو مرحله دلفی محاسبه شد (ستون تفاوت مقادیر دی فازی شده جدول3). تکرار مراحل دلفی تا آنجا پیش میرود که اختلاف نظر خبرگان بین دو مرحله نظر سنجی به کمتر از حد آستانه خیلی کم 0.2 برسد و در این صورت فرایند نظرسنجی متوقف میشود .
در این تحلیل بر اساس نظر خبرگان، معیارهای با امتیاز 0 تا 0.2 از در دامنه خیلی کم تعریف شد و بنابراین همانطور که مشاهده میشود معیارهای میزان دانش بومی موجود ومیزان امنیت در این مرحله از پژوهش حذف شدند و سایر شاخصها به عنوان اهم شاخصهای تاثیرگذار در انتخاب تکنولوژی کاهش NOx نیروگاهها انتخاب شدند.
تعیین اهمیت شاخصها و اولویت بندی تکنولوژیها
همانگونه که پیشتر اشاره شد، در این پژوهش به منظور وزن دهی به شاخصها و رتبه بندی گزینهها از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی SECA استفاده میشود. هدف از این روش تعیین نمرات کلی عملکرد گزینهها و وزن معیارها به طور همزمان است. برای دستیابی به این هدف، یک مدل ریاضی چند هدفه غیرخطی تدوین شده است (10). در ادامه تکنیک پیاده سازی میشود.
جدول 1- معرفی تکنولوژیهای بحث شده در پژوهش و منابع معرف تکنولوژیهای کاهنده اکسیدهای نیتروژن نیروگاه
Table 1. Introducing the technologies discussed in the research and references to technologies that reduce
nitrogen oxides from power plants
شماره فناوری |
نام فناوری |
شماره مرجع |
1 |
کاهش انتخابی کاتالیستی[13] |
14،13،12،11 |
2 |
کاهش انتخابی غیر کاتالیستی[14] |
16،15،11 |
3 |
مشعلهای کم ناکس[15] |
17،11 |
4 |
OFA [16] |
18 |
5 |
چرخش گاز دودکش[17] |
19 ، 18 |
6 |
احتراق بدون شعله[18] |
22،21،20 |
7 |
مهپاشی[19] |
24،23 |
8 |
پاشش آب یا بخار[20] |
27،26،25 |
9 |
بازسوزش سوخت[21] |
18،11 |
10 |
IFGR |
28 |
11 |
پرتو الکترونی[22] |
29،30،11،31،32،33 |
12 |
تخلیه کرونا [23] |
35،34،29 |
13 |
پرتو الکترونی همراه با مایکروویو [24] |
36 |
14 |
پرتو الکترونی همراه با قطرات ریز آب[25] |
36 |
15 |
اسکرابر گاز ویوارد [26] |
36 |
16 |
جذب[27] |
29،11 |
ماخذ:یافتههای پژوهش
جدول 2- معرفی معیارهای تاتیرگذار در انتخاب فناوری
Table 2. Introducing effective criteria in technology selection
معیارها |
مرجع |
معیارها |
مرجع |
حداکثر کارایی |
41،40،39،38،37،29 |
میزان ضایعات وپسماند |
40،37،29،18 |
میزان خوردگی تجهیزات ناشی از کاربرد تکنولوژی |
41،40،37 |
سطح پیچیدگی تکنولوژی |
40،37،29،18 |
فضای مورد نیاز |
40،37 |
هزینه مواد خام |
40،37 |
هزینه سرمایهگذاری ثابت |
41،40،37 |
میزام مصرف انرژی |
41،29،18 |
هزینه سرمایهگذاری متغیر |
41،40،37 |
میزان دانش بومی موجود |
40،18 |
میزان مصرف آب |
41،37 |
میزان امنیت |
40،18 |
میزان فاضلاب |
37 |
|
|
ماخذ:یافتههای پژوهش
برای تدوین مدل ریاضی، دو نوع مرجع برای وزن معیارها شرح داده شده است. نوع اول براساس تعریف میزان تنوع اطلاعات درون هر معیار توسط انحراف استاندارد است و نوع دوم مربوط به همبستگی اطلاعات بین معیارها است. مدل چند هدفه به دنبال حداکثر رساندن عملکرد کلی هر گزینه و حداقل کردن انحراف وزن معیارها از نقاط مرجع است. برای به حداکثر رساندن عملکرد کلی هر گزینه، از یک مدل مجموع موزون به عنوان تابع هدف استفاده میشود. همچنین، از مجموع مربع انحرافات از نقاط مرجع استفاده میکنیم تا اهداف دیگر مدل را تعریف کنیم (10). فرض میکنیم یک مدل MCDM با n گزینه و m معیار داریم و وزن هر معیار (wj , jϵ{1, 2, . . . ,m}) مشخص است. بدین ترتیب ماتریس تصمیمگیری را مانند ماتریس زیر تشکیل میدهیم.
و سپس مقادیر اختصاص داده شده به هر تکنولوژی در هر معیار، با توجه به طیف لیکرت 5 تایی به اعداد فازی تبدیل و در گام بعد از طریق رابطه 5 دیفازی میشوند و سپس با استفاده از رابطه 6 نرمالسازی میشوند. که BC معرف معیارهای مطلوب و NC معرف معیارهای نامطلوب هستند. تجاری بودن و کارایی معیارهای مطلوب هستند و از سطر اول رابطه 6 برای نرمال سازی استفاده میشود. ماتریس تصمیمگیری پژوهش با توجه به معیارهای به دست آمده از مرحله قبل و سپس نرمالسازی آن به شرح جدول 4 میباشد (42،41،40،37،29،18،11).
سپس بردار را به عنوان بردار معیار j ام1,2, . . . , m} jϵ{ در نظر میگیریم. انحراف استاندارد عناصر هر بردار ((σj انحراف درون هر معیار لحاظ میشود. به منظور محاسبه انحراف میان معیارها، ضریب هم بستگی میان هر جفت از بردار معیارها را به طور مجزا محاسبه میکنیم. rjl را به عنوان همبستگی بین معیار j ام و l ام (j & l ϵ {1, 2, . . ,m}) در نظر میگیریم. سپس πj می تواند میزان تعارض بین معیار j و معیارهای دیگر را نشان دهد (10). مقدار πj نیز از رابطه 7 حاصل میشود. سپس در گام بعد مقادیر حاصل شده برای σj و πj از طریق روابط 8 و 9 نرمال میشود.
(6) |
|
(7) |
|
(8) |
|
(9) |
بر اساس تکنیک SECA یک مدل برنامه نویسی غیرخطی چند هدفه به شرح زیر تدوین میشود. معادله 16 تضمین میکند که مجموع وزنها برابر با یک باشد. لازم به ذکر است که ε به عنوان یک پارامتر مثبت کوچک در معادله 17 تضمین میکند که مجموع وزنها برابر با یک باشد. لازم به ذکر است که ε به عنوان یک پارامتر مثبت کوچک به عنوان محدوده پایین برای وزن معیارها محسوب می شود. در این مطالعه، این پارامتر بر روی تنظیم شده است.
(10) |
|
(11) |
|
(12) |
|
(13) |
|
(14) |
|
(15) |
|
(16) |
|
(17) |
جدول 3- نتایج پرسشنامه دلفی
Table 3. Delphi questionnaire result
ردیف |
معیارها |
میانگینگیری مرحله اول |
دی فازی مرحله اول |
میانگینگیری مرحله دوم |
دی فازی مرحله |
|
||||
u |
m |
l |
ᵡ1 |
u |
m |
l |
ᵡ2 |
ˡᵡ1- ᵡ2ˡ |
||
1 |
کارایی |
1 |
0/91 |
0/66 |
0/6796875 |
1 |
0/91 |
0/66 |
0/6796875 |
0 |
2 |
میزان خوردگی تجهیزات |
1 |
0/91 |
0/66 |
0/6796875 |
1 |
0/94 |
0/69 |
0/703125 |
0/02344 |
3 |
میزان فضای مورد نیاز برای نصب تجهیزات |
0/84 |
0/59 |
0/34 |
0/40625 |
0/88 |
0/66 |
0/41 |
0/4609375 |
0/05469 |
4 |
میزان سرمایه گذاری ثابت |
0/94 |
0/.81 |
0/56 |
0/59375 |
0/97 |
0/84 |
0/59 |
0/625 |
0/03125 |
5 |
میزان سرمایه گذاری متغیر(عملیاتی) |
0/94 |
0/78 |
0/56 |
0/6015625 |
0/94 |
0/81 |
0/59 |
0/625 |
0/02344 |
6 |
میزان مصرف آب |
0/81 |
0/63 |
0/41 |
0/453125 |
0/72 |
0/53 |
0/34 |
0/390625 |
0/0625 |
7 |
میزان فاضلاب تولید شده |
0/75 |
0/53 |
0/34 |
0/3984375 |
0/81 |
0/63 |
0/38 |
0/421875 |
0/02344 |
8 |
میزان فاضلاب تولید شده |
0/75 |
0/5 |
0/28 |
0/34375 |
0/72 |
0/47 |
0/22 |
0/28125 |
0/0625 |
9 |
سطح پیچیدگی تکنولوژی |
0/59 |
0/34 |
0/19 |
0/25 |
0/63 |
0/38 |
0/16 |
0/21875 |
0/03125 |
10 |
نیاز به مواد خام برای انجام فرآیند |
0/84 |
0/59 |
0/34 |
0/40625 |
0/88 |
0/63 |
0/38 |
0/4375 |
0/03125 |
11 |
مقدار مصرف انرژی |
0/75 |
0/5 |
0/31 |
0/375 |
0/81 |
0/59 |
0/34 |
0/3984375 |
0/02344 |
12 |
میزان دانش بومی در دسترس |
0/44 |
0/19 |
0/03 |
0/09375 |
0/47 |
0/22 |
0/03 |
0/09375 |
0 |
13 |
امنیت |
0/38 |
0/13 |
0 |
0/0625 |
0/38 |
0/13 |
0 |
0/0625 |
0 |
با توجه به تابع هدف مدل، حداقل امتیاز عملکرد هر گزینه حداکثر میشود. از آنجا که انحراف از نقاط مرجع باید به حداقل برسد، آنها با ضریب β از تابع هدف (β>0) کم میشوند. این ضریب بر میزان رسیدن به نقاط مرجع وزن معیارها تأثیر میگذارد. در نهایت امتیاز کل عملکرد هر گزینه (Si) و وزن هر معیار (wj) با حل مدل تعیین می شود(10). حال با در دست داشتن ماتریس نرمالیزه شده گزینه/معیار(جدول4)، و محاسبه مقادیر انحراف استاندارد نرمال شده (استفاده از رابطه 8) و مقادیر همبستگی نرمال شده (استفاده از روابط 7 و 9) که به دلیل محدودیت در حجم مقاله نشان دادن خروجی و جداول محاسباتی آن مقدور نمیباشد، مدل غیرخطی شرح داده شده را اجرا میکنیم. در این پژوهش از نرم افزار LINGO به منظور حل معادله غیر خطی استفاده شده است. خروجی حل مدل به شرح جداول زیر میباشد. لازم به ذکر است در مقاله اصلی معرفی تکنیک، به این مورد اشاره شده که مقادیر وزنهای بدست آمده از حل مدل، برای مقادیر 3<βبه پایداری و تمایز مشخص میان رتبه بندی وزنمعیارها و به تبع آن رتبه بندی گزینهها رسیده است. (در جدول6 این ستونها بولد شدهاند). همچنین در جدول 5 وزن 10 معیار پژوهش حاضر با مقادیر متفاوت β محاسبه و ارائه شده است.
جدول 4- مقادیر نرمال شده متغیرهای کلامی ماتریس تصمیم گیری تکنولوژی- معیار
Table 4. Normalized values of verbal variables Matrix of decision-technology
شماره فناوری |
سطح پیچیدگی |
میزان مصرف انرژی |
هزینه مواد خام |
ضایعات و پسماند |
میزان مصرف آب |
هزینه عملیاتی |
هزینه سرمایه گذاری |
فضای مورد نیاز |
خوردگی |
کارایی |
1 |
0/80952 |
0/310344 |
0/121212 |
0/121 |
0/8 |
0/13793 |
0/121212 |
0/310344 |
0/121 |
0/921 |
2 |
0/80952 |
0/36 |
0/137931 |
1 |
1 |
0/16 |
1 |
1 |
0/8 |
0/511 |
3 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
0/16 |
0/692307 |
1 |
0/511 |
4 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
0.8 |
0/692307 |
1 |
0/614 |
5 |
0/586206 |
0/36 |
1 |
1 |
1 |
0/19047 |
0/19047 |
0/692307 |
1 |
0/460 |
6 |
0/80952 |
1 |
1 |
1 |
1 |
0/44444 |
0/444444 |
1 |
1 |
0/924 |
7 |
0/80952 |
0/529411 |
0/444444 |
1 |
0/12121 |
0/44444 |
0/444444 |
0/310344 |
1 |
0/307 |
8 |
0/80952 |
0/529411 |
0/444444 |
1 |
0/12121 |
0/44444 |
0/444444 |
0/310344 |
0/8 |
0/716 |
9 |
0/80952 |
0/529411 |
0/444444 |
1 |
0/12121 |
0/44444 |
0/444444 |
0/310344 |
0/8 |
0/665 |
10 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
0/23529 |
0/137931 |
0/692307 |
1 |
0/614 |
11 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
1 |
0/235294 |
0/692307 |
1 |
0/972 |
12 |
0/586206 |
0/272727 |
0/235294 |
1 |
0/8 |
0/30769 |
0/121212 |
0/529411 |
0/8 |
0/87 |
13 |
1 |
0/272727 |
1 |
1 |
1 |
0/30769 |
0/121212 |
0/529411 |
0/8 |
0/429 |
14 |
0/586206 |
0/310344 |
0/235294 |
1 |
0/8 |
0/30769 |
0/121212 |
0/529411 |
0/8 |
0/818 |
15 |
0/586206 |
0/310344 |
0/235294 |
1 |
0/44444 |
0/30769 |
0/121212 |
0/529411 |
0/8 |
1 |
16 |
0/586206 |
0/310344 |
0/235294 |
1 |
0/23529 |
0/30769 |
0/121212 |
0/529411 |
0/8 |
0/821 |
17 |
0/586206 |
0/310344 |
0/235294 |
0/8 |
1 |
0/30769 |
0/137931 |
0/272727 |
0/307692 |
0/972 |
جدول 5 - محاسبه وزن معیارها با مقادیر متفاوت
Table 5.Calculate the weight of the criteria with different β values
اندیس وزنها |
معیارها |
Β=1 |
Β=2 |
Β=3 |
Β=4 |
Β=5 |
W1 |
سطح پیچیدگی تکنولوژی |
0/1724 |
0/1294 |
0/1142 |
0/1052 |
0/0998 |
W2 |
میزان مصرف انرژی |
0/0831 |
0/0878 |
0/0896 |
0/0910 |
0/0919 |
W3 |
هزینه مواد خام |
0/0606 |
0/0819 |
0/0899 |
0/0952 |
0/0984 |
W4 |
ضایعات و پسماند |
0/0888 |
0/0728 |
0/0713 |
0/0766 |
0/0798 |
W5 |
میزان مصرف آب |
0/1562 |
0/1600 |
0/1567 |
0/1479 |
0/1426 |
W6 |
هزینه عملیاتی |
0/0497 |
0/0700 |
0/0776 |
0/0826 |
0/0856 |
W7 |
هزینه سرمایه گذاری |
0/0558 |
0/0722 |
0/0851 |
0/0905 |
0.0937 |
W8 |
فضای مورد نیاز |
0/0548 |
0/0742 |
0/0797 |
0/0811 |
0/0820 |
W9 |
خوردگی |
0/0855 |
0/0695 |
0/0680 |
0/0733 |
0/0756 |
W10 |
کارایی |
0/1926 |
0/1768 |
0/ 1674 |
0/1561 |
0/1493 |
جدول 6-رتبه بندی تکنولوژیها با مقادیر β متفاوت
Table 6. Ranking of technologies with different β values
اندیس |
نام تکنولوژی |
β=1 |
β=2 |
β=3 |
β=4 |
β=5 |
اولویتبندی نهایی فناوری ها |
S1 |
کاهش انتخابی کاتالیستی |
S11 |
S11 |
S11 |
S11 |
S11 |
IFGR |
S2 |
کاهش انتخابی غیر کاتالیستی |
S4 |
S4 |
S4 |
S4 |
S4 |
OFA |
S3 |
مشعلهای کم ناکس |
S6 |
S6 |
S6 |
S6 |
S6 |
احتراق بدون شعله |
S4 |
OFA |
S3 |
S3 |
S3 |
S3 |
S3 |
مشعلهای کم ناکس |
S5 |
چرخش گاز دودکش |
S10 |
S10 |
S10 |
S10 |
S10 |
بازسوزش سوخت |
S6 |
احتراق بدون شعله |
S2 |
S2 |
S2 |
S2 |
S2 |
کاهش انتخابی غیر کاتالیستی |
S7 |
مهپاشی |
S13 |
S13 |
S13 |
S13 |
S13 |
تخلیه کرونا |
S8 |
پاشش آب |
S5 |
S5 |
S5 |
S5 |
S5 |
چرخش گاز دودکش |
S9 |
پاشش بخار |
S12 |
S12 |
S12 |
S12 |
S12 |
پرتو الکترونی |
S10 |
بازسوزش سوخت |
S14 |
S14 |
S14 |
S14 |
S14 |
پرتو الکترونی همراه با مایکروویو |
S11 |
IFGR |
S17 |
S17 |
S17 |
S17 |
S17 |
جذب |
S12 |
پرتو الکترونی |
S15 |
S15 |
S15 |
S15 |
S15 |
پرتو الکترونی همراه با قطرات ریز آب |
S13 |
تخلیه کرونا |
S8 |
S8 |
S8 |
S8 |
S8 |
پاشش آب |
S14 |
پرتو الکترونی همراه با مایکروویو |
S9 |
S9 |
S9 |
S9 |
S9 |
پاشش بخار |
S15 |
پرتو الکترونی همراه با قطرات ریز آب |
S16 |
S16 |
S16 |
S7 |
S7 |
مهپاشی |
S16 |
اسکرابر گاز ویوارد |
S1 |
S1 |
S7 |
S16 |
S16 |
اسکرابر گاز ویوارد |
S17 |
جذب |
S7 |
S7 |
S1 |
S1 |
S1 |
کاهش انتخابی کاتالیستی |
بحث و نتیجهگیری
بر اساس مطالعهایکه توسط دفتر استانداردهای فنی، مهندسی، اجتماعی و زیستمحیطی برق و انرژی وزارت نیرو در سال 1384 صورت گرفته است، هزینه اجتماعی مستقیم و غیرمستقیم NOx، SO2، CO2 به ازای هر کیلووات ساعت برق تولیدی در نیروگاههای بخاری 720 تا 1360 ریال، نیروگاههای گازی 740 تا 1380 ریال و نیروگاههای سیکل ترکیبی 590 تا 1230 ریال برآورد شده است.
همچنین بر اساس اطلاعات موجود در ترازنامه سال 95 کشور و ExternE، متوسط هزینه اجتماعی گازهای گلخانهای گاز دودکش نیروگاههای کشور به شرح جدول 7 ارائه میشود (43،44).
جدول 7- متوسط هزینه اجتماعی گازهای گلخانه ای و آلایند های گاز دودکش نیروگاههای کشور به تفکیک ترازنامه انرژی و ExternE
Table 7. Average social cost of greenhouse gases and flue gas pollutants in the country's power plants by energy balance and ExternE
CO2(Rials/kWh) |
NOx (Rials/kWh) |
SO2(Rials/kWh) |
|||
ترازنامه انرژی |
ExternE |
ترازنامه انرژی |
ExternE |
ترازنامه انرژی |
ExternE |
2/51 |
80 |
25/11 |
18 |
51/40 |
73/26 |
این درحالیاست که اطلاعات منتشر شده در سند آلایندگی نیروگاههای ایران که در سال 95 تدوین شده است نشان میدهد، هزینه اجتماعی تولید آلاینده های NOx در بخش نیروگاههای ایران برابر با 303068/4 دلار بر تن است در صورتیکه هزینه پیشگیری و کنترل انتشار این آلاینده 2019 دلار بر تن میباشد. همان طور که مشاهده می شود هزینه کنترل انتشار گازهای آلاینده بسیار کمتر از هزینه اجتماعی آنها است. همچنین اشاره شده که میزان کاهش انتشار آلایندههای NOx و SOx ، تا حدود 80 درصد قابل دستیابی است (18).
این پژوهش با هدف انتخاب تکنولوژیهای بهینه و رتبهبندی آنها به منظور کاهش انتشار اکسیدهای NOx حاصل از فرآیندهای تولید برق در نیروگاههای حرارتی ایران انجام شد. بدین منظور و در گام اول، با پیمایش ادبیات در فن آوری های موجود جهان، متغیرهای تاثیر گذار بر انتخاب تکنولوژیها جمع آوری گردید و در گام بعد با بهکارگیری تکنیک دلفی فازی توسط خبرگان فعال در مجموعه نیروگاهی ایران لیست نهایی این معیارها تایید شد. در گام بعد با استفاده تکنیک SECA ، ابتدا وزن معیارها تعیین شد و همانگونه که مشخص شد معیارهای کارایی، میزان مصرف آب، سطح پیچیدگی تکنولوژی، هزینه مواد خام، هزینه سرمایه گذاری، میزان مصرف انرژی، هزینه عملیاتی، فضای مورد نیاز، ضایعات و پسماند و خوردگی تجهیزات به ترتیب از اولویت بیشتر تا کمتر رتبه بندی شدهاند. در گام بعد تکنولوژیهای موجود نیز با توجه به اوزان محاسبه شده و توسط حل مدل غیر خطی محاسبه شدند. بر این اساس همان طور که در ستون آخر جدول 6 بیان شد تکنولوژیهای IFGR،OFA ، احتراق بدون شعله، مشعلهای کم ناکس، بازسوزش سوخت به ترتیب اولویت اول تا پنجم را به خود اختصاص دادند که با توجه با این مطلب که جملگی آنها جزء تکنولوِژیهای اصلاح فرآیند احتراق از طریق ترکیب مناسب سوخت و هوا هستند، در واقع نشان دهنده این واقعیت است که فنآوریهای اصلاح فرآیند احتراق از طریق ایجاد ترکیب بهینه با روشهای مکانیکی نسبت به استفاده از روشهای تغییر ترکیب شیمیایی و کاربرد کاتالیزور از اولویت بالاتری نسبت به سایر گروههای فنآوری برخوردار هستند. همچنین موضوع تامل انگیز دیگر در این پژوهش آن است که بر خلاف تصور عمومی نسبت به اولویت داشتن تکنولوژی SCRو رایج بودن آن به عنوان تکنولوِژی انتخابی کاهش آلایندگی، این فنآوری به دلیل لحاظ شدن سایر پارامترهای علاوه بر کارایی، در انتهای لیست انتخاب فنآوری قرار گرفت. همچنین فنآوری های نوین مانند Electron Beam با توجه به مزیت آن به دلیل حذف همزمان سایر گروههای آلاینده (SOx)، جزء فن آوریهای قابل توجه و برتر نسبت به فنآوریهای عمومیتر و رایج تر قرار میگیرند.جستجوی مولفان برای یافتن پژوهشی با هدف مشابه در داخل ایران نتیجه قابل قبولی در پی نداشت. لاکن در پژوهشهای خارج از ایران تحقیقات گستردهای به منظور طراحی استراتژیهای توسعه در بخش انرژی به خصوص صنایع تولید برق با استفاده از روشهای تصمیمگیری چند شاخصه انجام پذیرفته که به تعدادی از این موارد در قسمت مرور پیشینه پژوهش اشاره شده است. با مطالعات انجام شده تعداد پژوهشهای انجام شده با روش AHP نسبت به سایر روشها بیشتر بود و از امتیازات این تحقیق آن است که اهم شاخصهای مشترک در این پژوهش مورد توجه قرار گرفته است. دراین میان توجه به نکات زیر نیز ضروری میباشد:
جایگزینی و استفاده از انرژی های تجدید پذیر باعث کاهش پراکندگی اکسیدهای نیتروژن و سایر آلاینده های خروجی از نیروگاه های ایران می شود.
استفاده از سوختهای با نیتروژن کمتر(گاز طبیعی) نیز به دلیل دسترسی قابل قبول کشور به این منبع انرژی میتواند در برنامه مطالعاتی سیاستگذاران حوزه انرژی قرار گیرد.
واقعی کردن قیمت سوخت ارائه شده به نیروگاهها میتواند به عنوان ابزاری مهم و قابل توجه در سوق دادن آنها به تکیه بر افزایش بهرهوری و راندمان و در نتیجه از دستاوردهای مهم آن کاهش مصرف سوخت و کاهش انتشارات آلایندهها خواهد بود.
متصدیان اصلی حفاظت از محیط زیست ایران از جمله سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین مجلس شورای اسلامی، ضروری است نسبت به تعیین سطح مجاز انتشارات آلاینده و تعیین قوانین جدید بازدارنده و همچنین طراحی برنامههای مدون در زمینه مشوقهای مالیاتی و مالیات سبز به منظور بازسازی و احیای بخشهای آسیب دیده محیط زیست به عنوان رکن قدرتمند توسعه پایدار به طور جدی مبادرت ورزند.
Reference
[1]- دانشجوی دکترای مدیریت صنعتی گرایش مدیریت سیستمها، گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
[2]- گروه مدیریت صنعتی. دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم وتحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی.تهران.ایران. * (مسوول مکاتبات)
[3]- گروه مدیریت محیط زیست. دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست. واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
[4]- گروه مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.
1- PhD Student in Industrial Management, Systems Management, Industrial Management Group, Faculty of Management and Economics,Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
2- Industrial Management Group. Faculty of Management and Economics. Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran. *(Corresponding Author)
3- Environmental Management Group, Faculty of Natural Resources and Environment. Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
4- Industrial management group. Faculty of Management and Economics. Tarbiat Modares University, Tehran. Iran.
[9]- PROMETHEE
[10]- Delphi method (qualitative evaluating approach)
[11]- Ranking of criteria and equal weights
[23]- Pulsed corona discharge
[24]- EB(Electron Beam)+ Microwave
[25]- EB(Electron Beam)+ FWD(Fine Water Drop)
[26]- VIVIRAD gas scrubber
[27]- Absorbtion