نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشیار گروه محیطزیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. * (مسول مکاتبات)
2 کارشناسی ارشد بومشناسی آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
3 کارشناسی مهندسی بهداشت محیط، شرکت آب و فاضلاب استان چهارمحال و بختیاری، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دورهبیست و سوم، شماره دو، اردیبهشت ماه 1400
الگوی توزیع مکانیکیفیتآبرودخانهپیرغار بااستفاده ازشاخصکیفیتآب (NSFWQI) وسامانهاطلاعاتجغرافیایی (GIS)
رسول زمانی احمد محمودی [1] *
فاطمه قائدامینی[2]
مریم نجفی[3]
تاریخ دریافت:5/8/95 |
تاریخ پذیرش: 4/5/96 |
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت رودخانه پیرغار و همچنین تخلیه آلایندههای مختلف به آن، بررسی کیفی آب رودخانه پیرغار لازم و ضروری بهنظر میرسد. از طرفی پهنهبندی آلودگی و ارایه تصویر صحیح از وضعیت کیفی آب های سطحی توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) باعث میگردد تا هر گونه تصمیمگیری مدیریتی که اثرات محیط زیستی آن به صورت مستقیم یا غیرمستقیم متوجه آبهای سطحی کشور باشد، با آگاهی بیشتری اتخاذ گردد.
روش بررسی: به همین منظور نمونههای آب از 5 ایستگاه در طول مسیر رودخانه در بهمن ماه 94 برداشت شد و پارامترهای کیفی آب شامل:pH، کدورت، دما، DO، BOD، TS، نیترات، فسفات و کلیفرم مدفوعی مورد آزمایش قرار گرفت. نمونهبرداری، آمادهسازی و آنالیز نمونهها، طبق روش استاندارد متد انجام پذیرفت. دادههای حاصل با استانداردهای جهانی مقایسه شد و بر اساس شاخص NSFWQI مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس مسیر رودخانه با استفاده از نرمافزار GIS پهنهبندی گردید.
یافتهها: براساس نتایج شاخص NSFWQIکیفیت آب رودخانه پیرغار در همه ایستگاهها در وضعیتهای متوسط تا خوب قرار دارد. در بهترین وضعیت، شاخص کیفی NSFWQI مربوط به ایستگاه اول با عدد 78 بوده و پایینترین مقدار مربوط به ایستگاه پنجم با شاخصکیفی 66 میباشد. درنتیجه، آلودگی از ایستگاه 1 به سمت ایستگاههای بعدی بیشتر شده و کیفیت آب کاسته شده است.
بحث و نتیجهگیری: در نتیجه جهت مدیریت اصولی آب این رودخانه باید تمهیداتی اندیشیده شود و برنامه پایش کیفی آب در آن استمرار یابد.
واژههایکلیدی: استان چهارمحال وبختیاری، رودخانه پیرغار،GIS ، NSFWQI.
|
Spatial Distribution Pattern of Water Quality of Pireghar River with Using Water Quality Index (WQI) and Geographic Information System (GIS)
Rasool Zamani-Ahmadmahmoodi[4]*
Fatemeh Ghaedamini[5]
Maryam Najafi[6]
Admission Date:July 26, 2017 |
|
Date Received: October 26, 2016 |
Abstract
Background and Objective: Due to the importance of Pireghar River and discharging of various pollutants in this river, investigation of quality of Pireghar River seems to be necessary. On the other hand, the pollution zoning and give a correct image about quality status of surface water by geographic information system (GIS) to make any management decision with more awareness.
Method: Water samples from 5 station along the river was collected on February 2015, and water quality parameters namely pH, turbidity, temperature, TS, BOD, DO, nitrate, phosphate, and coliforms was examined. Sampling, preparation and analysis of samples was done according to the standard methods. The resulting data was compared with world standards and then analyzed using NSFWQI index and finally path of river was zoned using GIS.
Findings: Based on NSFWQI index Pireghar river water quality was fluctuated between good and medium status at all stations. The highest NSFWQI quality index was related to the first station with quality index of 78 and lowest value was related to the fifth station with quality index of 66. As a result, pollution was increased from the first station to the next stations, and water quality has decreased.
Discussion and Conclusion: In conclusion, for regular management of the river`s water some legislation should be determined and its monitoring program should be continued.
Keywords: Chaharmahal & Bakhtiari Province, Pireghar River, GIS, NSFWQI.
مقدمه
آب برای زندگی و همه فعالیتهای انسان حیاتی است و دسترسی به آب سالم، کافی و با کیفیت مناسب از بارزترین شرایط دستیابی به توسعهپایدار است (1). رشد جمعیت و افزایش فعالیتهای انسانی در حوضه آبریز رودخانهها، تخلیه فاضلابهای خانگی و صنعتی، فعالیتهایکشاورزی، رواناب و شیرابه محلهای دفع زباله باعث کاهش کیفیت آب این منابع شده است (2). یک درک عمیق از نقش عوامل کیفی آب میتواند در توسعه یک استراتژی مدیریت حوضه آبریز موثر باشد و برای حفاظت از منابع آب با ارزش کمک کند (3). تعیین مقادیر پارامترهایکیفی آب، به منظور تمایز بین غلظت طبیعی و غیر طبیعی، لازم و ضروری است (4). برای تحلیل و تفسیر کیفیت آب میتوان از یکروش ساده و دور از پیچیدگی آماری که در مدیریت کیفی آب رودخانه به عنوان یک ابزار مدیریتی قوی است به نام شاخص کیفی آب استفاده نمود. ارزیابی و شناخت کیفیت آب رودخانهها با استفاده از طبقهبندی شاخص کیفیت آب NSFWQ سبب ارایه نتایج دقیقتر و پیشبینیهای سریعتر میگردد و این امکان را فراهم مینماید که با بیانی ساده بتوان کیفیت آب رودخانه را در ایستگاههای مختلف ارایه و طبقهبندی نمود (5و6). شاخصها با سادهسازی و کاهش اطلاعات خام اولیه علاوه بر بیان کیفیت آب، روند تغییرات کیفی آب را در مکان و زمان نشان میدهند (7). در این روش اطلاعات حاصل از اندازهگیریهای کیفی آب به یک عدد منفرد و بدون بعد تبدیل میشود که در یکمقیاس درجهبندی شده مفهوم و تفسیر کیفی تعریف شدهای دارد (8). شاخص کیفیت، یک عدد بدون واحد است که میزان کیفیت مربوط به اجماع یکسری از پارامترهای اندازهگیری شده را بیان میکند. از بین آن ها شاخص کیفیت سازمان بهداشت ملی آمریکا NSFWQI که مخفـفNational Sanitation Foundation Water Quality Index است، در سال 1970با حمایت بنیاد بهداشت ملی آمریکا توسط براون Brown و همکارانش ارایه گردید، یکی از سادهترین و پرکاربردترین روشها برای ارزیابی کیفیت آب میباشد (9). استفاده از این شاخص توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران نیز پیشنهاد شده است (10). این شاخص با استفاده از 9 پارامتر کیفی آب شامل: اکسیژن محلول (DO[7])، کلیفرم مدفوعی[8]، PH، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی(([9]BOD5، نیترات (NO3-)، فسفات (PO4-3)، تغییرات دما، کدورت و کل مواد جامد آب (TS[10]) محاسبه میشود (11،10و12). از طرفی پهنهبندی کیفیت آب رودخانه اولین و مهمترین مرحله درمدیریت کیفیت میباشد زیرا دید تحلیلگر را نسبت به روند و چگونگی تغییرات آلودگی نسبت به زمان، مکان و شرایط خاص روشن میسازد. مطالعات کیفی و پهنهبندی آب بر اساس شاخصهای استاندارد کیفی آب نه تنها وضعیت کیفی آب رودخانه را در حال حاضر مشخص میسازد بلکه به توسعه پایدار و افزایش بهرهوری از این رودخانه مهم کمک میکند (13). درمطالعه فدایی و همکاران که بر روی رودخانه دز درجنوب غربی ایران صورت گرفت به کاربرد همزمان GIS و نظام شاخص کیفیت آب به عنوان یک ابزار مدیریتی مبادرت ورزیدند. در این بررسی، 6 ایستگاه جهت نمونهبرداری انتخاب گردید که نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که دامنه شاخص کیفیت سالانه در ایستگاههای مختلف در محدوده 64 تا 75 متغیر بوده است. طبق این مطالعه، بیشترین مقدار شاخص کیفیت مربوط به ایستگاه بالادست و کمترین ایستگاه مربوط به پاییندست رودخانه حاصل شده است (14). Kazuyuki و همکاران، Enrique و همکاران برای طبقهبندی کیفی رودخانههای مختلف از شاخص NSFWQI استفاده نمودند که نتایج آنها کارایی این روش را نشان داد (15و 16). با توجه به اهمیت این موضوع تحقیقات مختلفی در سطح داخلی و خارجی صورت گرفته است. در رودخانههای ماکوکو و کیوکسادا (برزیل) شاخص NSFWQI موردبررسی قرار گرفت .در این مطالعه پارامترهای مختلف کیفی آب تجزیه و تحلیل شدند و نتایج نشان داد که شاخص فوق جهت پهنهبندی مناسب میباشد (17). میرزایی و همکاران (1384) به بررسی وضعیت کیفی آب رودخانه جاجرود با استفاده از شاخص NSFWQI در سه فصل تابستان، پاییز و زمستان 1381 به منظور پهنهبندی کیفیت آب رودخانه پرداختند (18). همچنین نعمتی و همکاران (1386) برای ارزیابی کیفیت آب رودخانه زایندهرود از شاخص کیفیت NSFWQI استفاده کردند. در این مطالعه محققان میانگین فصلی این شاخص را برای ارزیابی ایستگاههای موردمطالعه محاسبه کردند و بر این اساس کیفیت آب را در طبقه متوسط قرار دادند (19). Poteو همکاران (2012) در تحقیقی که بر روی کیفیت آب رودخانه Godavaeiانجام دادند به این نتیجه رسیدند که مقدار شاخص NSFWQIدر ایستگاههای مختلف این رودخانه نشاندهنده کیفیت بد و متوسط میباشد و بیشترین بار آلودگی ناشی از پسابهای صنعتی و خانگی بود (20).
تخلیه فاضلابهای شهری، صنعتی و کشاورزی به رودخانهی پیرغار، تهدیدی جدی برای سلامت مصرفکنندگان آب آن میباشد. لازم به ذکر است روستای دهچشمه، روستای گوشه و شهر جونقان که در مسیر رودخانه قرار دارد فاقد شبکه جمعآوری فاضلاب بوده و در برخی نقاط فاضلابهای خانگی مستقیماً به رودخانه تخلیه میشوند که کیفیت آب این رودخانه را با خطر جدی رو به رو میسازد. به همین لحاظ پایش و کنترل آلایندههای ورودی به این رودخانه جهت کنترل و حفظ کیفیت آب آن امری لازم و ضروری به نظر میرسد. هدف از این مطالعه بررسی کیفی وضعیت فیزیکی، شیمیایی و میکروبی رودخانه پیرغار با استفاده از شاخص کیفیت آب NSFWQI و پهنهبندی مسیر رودخانه با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی(GIS) میباشد.
روش بررسی
منطقه موردمطالعه رودخانه پیرغار است که در نزدیکی روستای دهچشمه از توابع، بخش مرکزی شهرستان فارسان در 39 کیلومتری جنوب غربی شهرکرد مرکز استان چهارمحالو بختیاری واقع شده است (شکل1). روستای دهچشمه در مختصات جغرافیایی33/50 درجه طولجغرافیایی و 13/33 درجه عرض جغرافیایی و در ارتفاع 2000متری سطح دریا قرار دارد و اقلیم این منطقه مدیترانهای است (21). نمونهبرداری در بهمن ماه سال 94 از 5 نقطه رودخانه پیرغار (حدفاصل ده چشمه تا آب پیرغار) به طول 24 کیلومتر انجام شد که این مکانها بهطور دقیق بر روی نقشه با استفاده از نرمافزار اطلاعات جغرافیایی (ArcGIS)مشخص گردید که در شکل 1 نشان داده شده است. برای دسترسی به محدوده جغرافیایی این نقاط از موقعیتیابGPS (Global Positioning System) استفاده شد که در جدول 1 موقعیتUTM این نقاط مشخص شده و توضیحات مربوط به هر ایستگاه نیز ذکر گردیده است (22).
جدول1- موقعیت جغرافیایی ایستگاه های نمونه برداری
Table 1. Geographical position of sampling stations
شماره ایستگاه |
نام ایستگاه |
موقعیت جغرافیایی(UTM) |
1 |
چشمه پیرغار فارسان |
457075 x = 3564611y= |
2 |
(روستای ده چشمه) |
458485 x = 3564599 y = |
3 |
پل قبل از روستای گوشه |
462613 x= 3562293 y= |
4 |
بعد از روستای گوشه |
465354 x= 3560629 y= |
5 |
بعد از جونقان (آب پیرغار) |
467651 x= 3550492 y= |
شکل1-موقعیت جغرافیایی استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان فارسان و موقعیت مکانی ایستگاه های نمونه برداری
Figure 1. Geographical position of Chaharmahal & Bakhtiari Province, Farsan County, and spatial position of sampling station
نمونهبرداری آب جهت انجام آزمایشهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب در هر ایستگاه پس از 3 بار شستشوی ظروف نمونهگیری پلی اتیلنی با آب رودخانه که از قبل استریل شده بودند انجام شد. در ادامه نمونهها در یخ و در شرایط استاندارد به آزمایشگاه منتقل شد. استریلنمودن ظروف، نمونهبرداری، حمل و نقل و نگهداری آنها در آزمایشگاه طبق دستورالعمل 1060 موجود در استاندارد متد انجام گرفت (23و24). از بین پارامترهای فیزیکوشیمیایی تعداد 9پارامتر شامل درجه حرارت، pH، کدورت، اکسیژنخواهی بیوشیمیایی، درصد اکسیژن محلول، نیترات، فسفات و کل مواد جامد اندازهگیری شد. همچنین پارامتر میکروبی کلیفرم مدفوعی طبق دستورالعمل استاندارد متد موردبررسی قرار گرفتند (23). روش آزمایش مورد استفاده در جدول 2 ارایه گردیده است (23). جهت رسم نمودار از نرمافزار Excelاستفاده شد و برای پهنهبندی طبقهی کیفی شاخص NSFWQI ازسامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) بهرهگیری شد.
ﺟﺪول2- ﭘﺎراﻣﺘﺮﻫﺎی ﻓﻴﺰﻳﻜﻲ و ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ اﻧﺪازه ﮔﻴﺮی ﺷﺪه ﺑﺮ ﺣﺴﺐ روش آزﻣﺎﻳﺶ
Table 2. Measured physicochemical parameters based on experiment method
ردیف |
پارامتر |
روش آزمایش مطابق استاندارد متد |
دﻗﺖ و ﺣﺪ ﺗﺸﺨﻴﺺ |
1 |
درجه حرارت |
دﺳﺘﮕﺎه ﺗﺮﻣﻮﻣﺘﺮ دﻳﺠﻴﺘﺎل |
1/0 oC |
2 |
pH |
دستگاه پرتابل HACH مدل HQ40d |
01/0 |
3 |
اﻛﺴﻴﮋن ﻣﺤﻠﻮل |
دستگاه پرتابل HACH مدل HQ40d |
01/0 ppm |
4 |
اﻛﺴﻴﮋنﺧﻮاﻫﻲ ﺑﻴﻮﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ |
5210 B. 5-Day BOD Test |
01/0 ppm |
5 |
ﻓﺴﻔﺎت آﻟﻲ |
4500-P-E |
01/0 ppm |
6 |
ﻧﻴﺘﺮات |
4500-NO3 – B. Ultraviolet Spectrophotometric Screening Method |
1/0ppm |
7 |
کدورت |
دستگاه پرتابل HACH مدل HQ40d |
1/0 NTU |
8 |
کل ذرات جامد |
Total Solids Dried at 103-105°C |
01/0 ppm |
9 |
کلیفرم مدفوعی |
تخمیر چندلولهای به روش MPN |
MPN/100ml |
روش مورد استفاده برای محاسبه شاخص NSFWQIبه این صورت است که با استفاده از منحنیهای معیار مناسبی که برای هر یک از 9پارامتر وجود دارد زیر شاخص آن پارامتر را استخراج کرده و به همراه وزن هر پارامترکه بیشترین وزندهی مربوط به pH در آب (17/0واحد) و کمترین وزن مربوط به غلظت کلیفرم مدفوعی (7/0) و با استفاده از رابطه 1، شاخص کیفیت آب در هر ایستگاه محاسبه شد.
رابطه 1: فرمول محاسبه شاخص NSFWQI
(1) |
:Ii زیر شاخص i ام و :wi ضریب وزنی زیر شاخص i ام میباشد و n تعداد پارامترها ( (n=9.
براساس مقدار عددی به دست آمده از شاخص NSFWQI ، کیفیت آب طبقهبندی میشود.
یافتهها
نتایج حاصل از انجام آزمایشها و مقایسه میانگین نتایج با استانداردهای مختلف در جدول 3 ارایه گردیده است.
جدول3- میانگین مقادیر پارامترهای اندازهگیری شده و مقایسه نتایج با استانداردهای مختلف (26،25و27)
Table 3. Mean values of measured parameters and comparison of results with various standards (25, 26, 27)
نام پارامترهای اندازه گیری شده |
میانگین مقدار پارامتر کیفی اندازهگیری شده |
حداکثر استاندارد WHO |
حداکثر استاندارد EPA |
حداکثر استاندارد آبزیان CCME |
واحد اندازه گیری |
PH |
21/8 |
5/6-5/8 |
5/8 |
5/6-9 |
- |
Temperature |
42/10 |
3/26-3/32 |
- |
- |
0C |
PO4-3 |
05/0 |
05/0 |
- |
- |
mg/L |
NO3- |
82/9 |
50 |
10 |
13 |
mg/L |
DO(%) |
82/103 |
50 |
- |
55 |
mg/L % |
BOD |
46/2 |
5 |
2 |
- |
mg/L |
TS |
76/288 |
1000 |
- |
- |
mg/L |
Turbidity |
26/6 |
5 |
5 |
5 |
NTU |
Fecal Coliform |
44/8 |
0 |
0 |
0 |
MPN/100ML |
مقدار عددی شاخص NSFWQI و فاکتور وزنی Quality Index انتخاب شده هر پارامتر در جدول 4 ارایه گردیده است (10).
جدول 4- پارامترهایکیفی آب در 5 ایستگاه، فاکتور وزنی Quality Index انتخابشده هر پارامترجهتمحاسبهشاخصNSFWQIدرایستگاههاینمونهبرداری، واحد اندازهگیری پارامترها و میزان شاخص کیفیت آب NSFWQIدر هر ایستگاه (10)
Table 4.Water quality parameters in 5 stations, weighted factor of selected Quality Index of each parameters in order to calculation of NSFWQI index in sampling stations, unit of measurement of parameters and level of NSFWQI water quality index in each station (10)
پارامترهای کیفی آب |
ایستگاه1 |
ایستگاه2 |
ایستگاه3 |
ایستگاه4 |
ایستگاه5 |
فاکتور وزنی جهت اندازه گیری شاخص NSFWQI |
PH |
90 |
87 |
78 |
75 |
51 |
17/0 |
Temperature |
38 |
36 |
48 |
48 |
45 |
16/0 |
PO4-3 |
100 |
97 |
97 |
98 |
98 |
11/0 |
NO3- |
59 |
56 |
50 |
49 |
47 |
11/0 |
DO (%) |
55 |
92 |
96 |
96 |
87 |
10/0 |
BOD |
100 |
74 |
84 |
63 |
58 |
10/0 |
TS |
63 |
62 |
61 |
60 |
59 |
10/0 |
Turbidity |
94 |
82 |
83 |
83 |
77 |
08/0 |
Fecal Coliform |
100 |
69 |
72 |
82 |
65 |
07/0 |
Overall Water Quality Index |
78 |
74 |
76 |
75 |
66 |
- |
همچنین بر اساس گروهبندی امتیازات کلی شاخص (جدول 5) میتوان ایستگاههای مورد نظر را از نظر وضعیت کیفی طبقهبندی نمود و برای نمایش بهتر، میتوان از رنگهای استانداردی که برای آن ارایه شده استفاده کرد (28و29).
جدول5- متوسط مقادیر شاخص کیفیت آب رودخانه وگروهبندی بر اساس امتیاز کلی شاخصNSFWQI(28و29)
Table 5.Average of water quality index values of river and grouping based on total score of NSFWQI index
(28, 29)
مقدار شاخص |
طبقه کیفی |
رنگهای مربوط به مقدار عددی شاخص |
کلاس بندی نوع استفاده از آب |
100-90 |
بسیار خوب |
آبی |
دارای حالت طبیعی، در صورت استفاده از آن جهت تامین آب شرب نیاز به تصفیه ندارد، مناسب برای پرورش شیلات و گونههای حساس آبی |
90-70 |
خوب |
سبز |
در صورت استفاده از ان جهت تامین آب شرب نیازمند تصفیه متداول است، مناسب برای پرورش ماهی و گونهای حساس آبی و مناسب برای مقاصد تفریحی چون شنا |
70-50 |
متوسط |
زرد |
در صورت استفاده از آن جهت تامین آب شرب، نیازمند تصفیه پیشرفته است، مناسب برای پرورش شیلات و گونههای مقاوم آبی، مناسب برای شرب حیواناتاهلی |
50-25 |
بد |
نارنجی |
مناسب برای آبیاری اراضی کشاورزی |
20-0 |
خیلی بد |
قرمز |
برای هیچ کدام از استفادههای مذکور مناسب نمیباشد |
با توجه به جدول 4 مشاهده میشود مقدار عددی شاخص NSFWQI در ایستگاههای نمونهبرداری بین کیفیت آب متوسط و خوب در حال تغییر بوده است و مشخص گردید که بر اساس شاخص کیفیت NSFWQI در بین ایستگاههای مورد مطالعه، ایستگاه شماره 1 در بهمن ماه 94 با بیشترین مقدار عددی شاخص برابر 78، از بهترین کیفیت برخوردار بوده و طبق طبقهبندی جدول 4 در دسته آبهای با کیفیت خوب قرار گرفته است. بدترین کیفیت آب در ایستگاه شماره 5 با مقدار عددی شاخص NSFWQI برابر66 میباشد که براساس طبقهبندی صورت گرفته در دسته آبهای با کیفیت بد قرار میگیرد .هر چه از ایستگاه اول به سمت ایستگاههای آخر حرکت میکنیم از کیفیت آب کاسته شده و مقدار عددی شاخص مورد مطالعه کاهش پیدا نموده است. تغییرات میزان شاخص NSFWQI در طول رودخانه پیرغار و رنگ طبقه کیفی آب هر ایستگاه در شکل 2 آورده شده است. رنگ سبز نشان دهنده کیفیت خوب رودخانه درایستگاههای 1تا4 است. این شاخص دارای مقیاس کاهشی است به طوری که افزایش آلودگی باعث کاهش مقدار عددی آن میشود. شکل 3 نیز پهنهبندی کیفی در رودخانه پیرغار را براساس شاخص(NSFWQI) نشان میدهد. بحرانیترین بازه مربوط به ایستگاه 5 میباشد که میزان شاخص NSFWQIبرابر66 میباشد که در طبقه کیفی متوسط (50-70) قرار میگیرد و سایر ایستگاهها در طبقه کیفی خوب (70-90) قرار میگیرند.
شکل2- روند تغییرات مکانی میزان عددی شاخص NSFWQI درایستگاه های مورد سنجش و طبقه کیفی آب هر ایستگاه
Figure 2- Trend of spatial variation of numeric value of NSFWQI index in stations and water quality class of each station
شکل 3- نقشه پهنه بندی کیفی رودخانه پیرغاربراساسشاخص NSFWQI
Figure 3. Map of qualitative zoning of Pireghar River based on NSFWQI
بحث و نتیجهگیری
نتایج بهدست آمده شاخص NSFWQI نشان داد که آب ایستگاه اول دارای بیشترین مقدار شاخص و طبقه کیفی خوب آب بوده است که میتوان از دلایل آن به وجود چشمهی آب پیرغار در این منطقه و همچنین عدم ورود فاضلابهای انسانی، صنعتی و غیره به آب در بالادست این ایستگاه اشاره کرد. کیفیت آب ایستگاه شماره 2 پایینتر از ایستگاه اول بوده که از مهمترین عوامل آن میتوان به وجود استخرهای پرورش ماهی در بالادست این ایستگاه اشاره کرد که با ورود پساب این ایستگاهها به داخل رودخانه کیفیت آن تنزل مییابد. ایستگاه 5 دارای کمترین مقدار شاخص و بدترین کیفیت آب در بین ایستگاههای نمونهبرداری بود که در طبقه کیفی متوسط قرار میگیرد و از عوامل پایینآمدن کیفیت آب در این ایستگاه میتوان به عبور رودخانه از داخل روستای گوشه در بالادست این ایستگاه و تخلیه فاضلابهای خانگی و سایرآلایندهها به رودخانه در داخل روستا اشاره کرد. از عوامل سیر نزولی مقدار شاخص NSFWQI میتوان به عواملی مانند کاهشدبیرودخانه، افزایش دما، تخلیه فاضلاب شهری و روستایی و همچنین پسابهای کشاورزی و مراکز پرورش ماهی اشاره کرد. بالا بودن شاخص کیفی آب دراین فصل به دلیل ترقیق آلایندهها که ناشی از بارندگیهای فصلی میباشد، است. با توجه به نتایج به دست آمده، شاخص نهایی بهدست آمده از روش NSFWQIدراکثر ایستگاهها به همدیگر نزدیک بوده و کیفیت آب در 4 ایستگاه اول در طبقه کیفی خوب قرارگرفته است و تنها در ایستگاه آخر در طبقه کیفی متوسط قرار دارد. بهتر بودن شرایط در ایستگاه اول، ایستگاه سوم و چهارم به علت پایینتر بودن مقادیر مربوط به کدورت و کلیفرمهای مدفوعی است. بحرانی ترین بازه مربوط به ایستگاه 4 تا 5 بوده و متوسط میزان شاخص NSFWQI در این بازه66 می باشد. نتایج بررسی کیفیت شیمیایی آب رودخانهها به طورکلی نشان میدهد که هرچه زمینهای کشاورزی به منابع آبهای سطحی موردمطالعه نزدیکتر باشد آلودگی آب آنها بیشتر است. فضولات کشاورزی و سایر مواد آلوده از ارتفاعات حوضه رودخانه در اثر بارندگی و ورود آن به سرشاخه یا شاخه اصلی رودخانه میتواند از عوامل اصلی کاهش کیفیت نیز باشد. ورود فاضلابها به منابع آبی مورداستفاده تأثیرات سویی بر این منابع داشته و استفاده از آنها را دچار مشکلاتی مینمایید. منابع آبهای سطحی خصوصاً رودخانهها به علت موارد استفاده بسیاری که دارند بیش از دیگر منابع در معرض خطر میباشند(30). منابع آبی رودخانه پیرغار نیز از این اصل کلی جدا نبوده و همواره در معرض آلایندههای متعددی قرار داشته است. آلایندههای رودخانه پیرغار شامل آلایندههای شهری و روستایی ناشی از فاضلاببهداشتی و رواناب سطحی وپساب مزارع پرورش ماهی است (31). بنابراین عامل انسانی مهمترین عامل آلودگی رودخانه است. عوامل طبیعی مانند بارشکم، فصلی بودن بارش، مصرف آب برای مقاصد کشاورزی و صنعتی، توسعه زمینهای کشاورزی، افت کیفیت پوشش گیاهی، سختشدن سطح زمین و عملکرد شدید فرایند فرسایش تخریب بار آلودگی فیزیکی و شیمیایی رودخانه را افزایش داده و موجب اختلال طبیعی در قابلیت بیولوژیکی و زیستی آن میگردد (32). جعفرآبادی و همکاران (1390)، در بررسی وضعیت کیفی رودخانه مارون توسط شاخص NSFWQI نشان دادند که وضعیت کیفی رودخانه در طبقه متوسط قرار دارد (33). همچنین مطالعهای که بر روی رودخانه جاجرود انجام گرفت نشان داد که افول شاخص کیفیت در بعضی نقاط نمونهبرداری به علت افزایش تراکم جمعیت و درنتیجه افزایش بار آلودگی (کلیفرم و جامدات معلق) است که تا حدودی بامطالعه حاضر همخوانی دارد (18). نصیر احمدی و همکاران (1389) به پهنهبندی کیفیت آب رودخانه هراز بر اساس شاخص NSFWQI پرداختند و نشان دادند که آب این رودخانه دارای کیفیت متوسط میباشد درصورتیکه در مناطق پاییندست میزان این شاخص باکیفیت آب ضعیف شناخته شد (34). بر اساس تجزیه وتحلیل دادههای کیفی آب، مهمترین عامل موثر در کاهش شاخص کیفی آب میزان بالای کلیفرم مدفوعی وکدورت آب میباشد. کلیفرم بالا در این بازه، به خصوص در ایستگاه پنجم بعد از جونقان منطقه طاق سنگی به سبب تخلیه بسیار زیاد فاضلابهای خانگی بوده، که این مسیله نیازمند راهکارهای مدیریتی است. کدورت آب نیز دراین فصل به علت بارشهای زیاد با شستشوی زمین ها و اراضی کشاورزی به شدت بالا میرود، که البته طی سال های اخیر با برداشت آب از سرچشمهها این روند رو به فزونی گزارده است. این امر در بررسی کیفیت آب رودخانه کارون با شاخص NSFWQI توسط حیدرینیا و همکاران در سال های 1386 -1387 صادق بوده است، ایشان نیز کلیفرم مدفوعی و مقادیر TSS را از عوامل اصلی کاهش کیفیت آب این رودخانه عنوان کردهاند (35). Samantray و همکاران در سال 2009 با استفاده از شاخص کیفیت NSFWQI رودخانه ماهانادی و آتارابانکی در ناحیه پارادیپ هندوستان را بررسی نمودند که برای این شاخص چهار پارامتر اکسیژن محلول،pH ، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی و کلیفرم مدفوعی اندازهگیری شدند. نتایج مطالعه نشان داد که کیفیت آب براساس شاخص مورد استفاده به دلیل فعالیتهای انسانی و صنایع کاهش یافته است(9). Ho و همکاران در سال 2003 نشان دادند که دلایل پایین آمدن کیفیت آبهای سطحی افزایش مجوزهای تاسیس صنایع جدید، کشاورزی، تخلیه فاضلاب شهری و همچنین منابع آلاینده غیرنقطهای نظیر مواد شیمیایی شسته شده از خاکهای کشاورزی میباشد و در اثر همین فعالیتها رودخانهها تا حدود زیادی قدرت خودپالایی خود را از دست میدهند (36). نتایج این مطالعه نشان داد که آب این رودخانه در سرچشمه دارای کیفیت خوب بوده است و بهتدریج در طول مسیر با پسابهای گوناگون آلوده شده و از کیفیتآن کاسته شده تا به حد کیفیت متوسط رسیده است (37). با توجه به گروهبندی بر اساس امتیاز کلی شاخص NSFWQI آب رودخانه از ایستگاه 1 تا ایستگاه 4 در طبقه کیفی خوب قرار میگیرد که در صورت استفاده از آن جهت تامین آب شرب نیازمند تصفیه است، همچنین مناسب برای پرورش ماهی و گونههای حساس آبی و تفریحاتی شنا گردشگران است، و آب رودخانه در ایستگاه 5 در طبقه کیفی متوسط قرار میگیرد که در صورت استفاده از آن جهت تامین آب شرب، نیازمند تصفیه پیشرفته است. جهت حفظ کیفیت آب برای سلامت عموم جامعه اقدامات زیر پیشنهاد میشود، ایجاد تصفیهخانه فاضلاب برای روستاهای اطراف رودخانه، نظارت مستمر بر فعالیتهای آبزیپروری در حاشیه رودخانه، لایروبی رودخانه به صورت پیوسته انجام شده و از ریختن زباله در حریم رودخانه جلوگیری شود؛ آموزش مناسب به کشاورزان و باغداران در زمینه مصرف کود و سموم کشاورزی و آگاه ساختن آنها و ترویج کشاورزی پاک. در نهایت با توجه به توسعه روزافزون شهرها و روستاها برنامه مستمر پایش کیفیت آب در رودخانه پیرغار بهمنظور حفظ سلامت این اکوسیستم آبی انجام گردد.
Reference
1- دانشیار گروه محیطزیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. * (مسول مکاتبات)
2- کارشناسی ارشد بومشناسی آبزیان، گروه شیلات و محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
[4]- Associate Professor, Environmental Sciences Department, Faculty of Natural Resources and Earth Science, Shahrekord University, Shahrekord, Iran *(Corresponding Authors)
[5] - M.Sc., Aquatic Ecology, Department of Fisheries and Environmental Sciences, Faculty of Natural Resources and Earth Science, Shahrekord, Iran
3- B.Sc., Environmental Health Engineering, Water and Waste Water Company of Expert of Chaharmahal & Bakhtiari Province, Iran
[7]- Dissolved oxygen
[8]- Fecal Coliform
[9]- Biological Oxygen Demand
[10]- Total solids