نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد ابهر، دانشگاه ازاد اسلامی، ابهر، ایران. *(مسوول مکاتبات)
2 فارغ التحصیل گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد ابهر، د انشگاه ازاد اسلامی، ابهر، ایران.
3 استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد ابهر، دانشگاه ازاد اسلامی، ابهر، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
مقاله پژوهشی
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره بیست و سوم، شماره شش، شهریورماه 1400(261-272)
بررسی کمی و کیفی جنگل شهری مناطق یک و پنج شهر تهران
مریم داغستانی[1] *
سارا کلهری[2]
نینا رجایی1
تاریخ دریافت: 20/4/97 |
تاریخ پذیرش: 22/8/98 |
چکیده
زمینه و هدف : از مؤلفههای مهم در رسیدن به پایداری شهری داشتن محیط زیست سالم، مطلوب و دسترسی به فضای سبز کافی است. جنگلهای شهری بهترین عملکرد را میان فضاهای سبز در نقشهای گوناگون ایفا میکنند، بررسی جنگلهای شهری یکی از راهکارهای مهم برای حل بسیاری از معضلات زیست محیطی است. هدف اصلی تحقیق داشتن اطلاعات دقیق از ساختار فضای سبز به منظور حفاظت و توسعه فضای سبز است.
روش بررسی: این پژوهش به بررسی وضعیت کمی و کیفی و مقایسه دو منطقه از شهر تهران با هدف کسب اطلاعات برای حفاظت و توسعه بهینه فضای سبز میپردازد.به این منظور تعداد 83 درخت قطعه نمونه در دو منطقه به روش سیستماتیک تصادفی آماربرداری شدند. در درون کرتها برخی مشخصههای رویش درخت ها اندازهگیری شدند و سپس شاخصهای توصیفی، جداول توافقی آزمونهای آماری برای بررسی و مقایسه کمیت و کیفیت درختان مورد استفاده قرار گرفتند. داده های این تحقیق در سال 1397 جمع آوری شده اند.
یافته ها: نتایج بیانگر وجود تفاوت معنیدار در تاجپوشش جنگلهای شهری دو منطقه است و در سایر مشخصهها تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که گونه چنار (Platanus orientalis)دارای بیشترین فراوانی در دو منطقه است. بین مشخصههای اندازهگیری شده درصد تاجپوشش دو منطقه تفاوت معنیداری را نشان داد. بین مشخصه شیب قطعه نمونهها با ارتفاع، قطربرابرسینه، قطر بن، تعداد پایه در قطعه نمونه و تعداد پاجوش درخت ها رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد.
بحث و نتیجه گیری: علی رغم عدم تفاوت معنیدار در میانگین شادابی گونههای دو منطقه، نتایج نشان داد بالاترین میزان شادابی گونهها در منطقه یک مربوط به بلوط (Quercus macranthera)، توت سفید (Morus alba)و تبریزی ( Populus nigra) و در منطقه پنج مربوط به اقاقیا (Robiniap pseudoacacia)و آیلان (Ailanthus altissima) بوده است. بنابراین گونههای ذکر شده برای توسعه جنگلهای شهری در این مناطق قابل توصیه هستند.
واژههای کلیدی: پایداری، جنگل شهری، شهرسازی، فضای سبز.
|
Quantitative and qualitative evaluation of one and five regions of urban forests in Tehran
Maryam Daghestani [3] *
Sara Kalhori [4]
Nina Rajaei 1
Admission Date: November 13, 2019 |
|
Date Received: July 11, 2018 |
Abstract
Background and Objective: An important achievment to urban stability is enjoyment of healthy and wellbeeing environment and having enough green space. While the urban forests do the best performance among different groups of green spaces, therefore, evaluating of this topic, is one of the important methods for solving of environmental problems.
Material and Methodology: This study will pay attention to check of the quantitative and qualitative status and comparison of two regions of Tehran with the goal of obtaining information for the conservation and optimal development of green space. Collecting the data, were conducted through the field operation and systematic randomly sampling. Totally, 83 plots in two regions have been determined. Then, descriptive indices, adaptive tables of statistical tests for assessing and comparing of quantity and quality of trees in these two regions have been used.
Findings: The results indicated that there was a significant difference in the crown cover of urban forests between two regions with no significant difference in other traits. Results showed buttonwood (Platanus orientalis) had highest frequency within two regions. There was a positive and significant correlation between traits like, plots with height, diameter at breast height, main collar diameter, number of tree in plot and number of roots.
Discussion and Conclusion: While there weren't any difference between succulence of trees in two regions, results showed the highest level of freshness in regions 1 were obtained by oak (Quercus macranthera), white berry (Morus alba) and Poplar (Populus nigra) and in 5 regions regarding to acacia (Robinia Pseudoacacia) and trees of heaven (Ailanthus altissima) were respectively. Therefore, the species listed for the development of urban forests in these areas can be investigated.
Keywords: sustainablity, urban forest, urbanization, green space.
مقدمه
امروزه افزایش جمعیت، گسترش شهرنشینی،تخریب اکوسیستمهای طبیعی، ایجاد محیطهای انسان ساخت، نیازهای زیست محیطی، جسمی و روحی انسان را بیش از پیش نمایان میسازد (1). به منظور رفع این نیازها انسان شهرنشین اقدام به ایجاد باغها و فضاهای سبز مصنوعی در درون شهرها کرده است (2).فضای سبز شهری نوعی سطوح کاربری زمین شهری با پوشش گیاهی انسان ساخت است که بازدهی اجتماعی و اکولوژیکی دارد (3). از دیدگاه شهرسازی فضای سبز دربرگیرنده بخشی از سیمای شهری است که از انواع پوشش گیاهی تشکیل شده است و به عنوان عاملی زنده و حیاتی در کنار کالبد بیجان شهر تعیین کننده ساخت مرفولوژیک شهر است (4).فضاهای سبز شهری نه تنها به دلیل اهمیت تفریحی مورد توجهقرار گرفتهاند، بلکه به دلیل نقش خاصی که در حفظ و تعادل محیطزیست شهری، تعدیل هوا، کاهش تراکم ساختمانها و نیز پرورش روحی و جسمی ساکنان شهر ایفا میکنند،ارزشمند هستند (5). به طورکلی وجود فضاهای سبز شهری و تأثیر آنها در شهرها اجتنابناپذیر است، بهنحوی که بدون آن ممکن نیست شهرها پایدار باقی بمانند (6). از این رو فضای سبز شهری باید از نظر کمی و کیفی متناسب با حجم فیزیکی شهر (ساختمانها، کوچهها و خیابانها) و نیازهای جامعه (از لحاظ روانی، گذارن اوقات فراغت و بهداشتی) با توجه به شرایط اکولوژیکی شهر و روند گسترش آتی آن ساخته شود، تا بتواند به عنوان فضای سبز فعال، بازدهی زیستمحیطی و مستمری داشته باشد (7). شناخت دقیق عملکرد فضاهای سبز به مدیران شهری امکان میدهد تا برنامهریزی و طراحی آن را متناسب با نیازهای جامعه و همچنین استانداردها و معیارهای به دست آمده به انجام برساند (6). از بین فضاهای سبز شهری (فضای سبز عمودی، فضای سبز خطی و فضای سبز پهنهای)،جنگلهای شهری بهترین عملکرد را در نقشهای گوناگون خود نسبت به سایر فضاهای سبز شهری ایفا میکنند و بررسی جنگلهای شهری یکی از راهکارهای مهم برای حل بسیاری از معضلات زیست محیطی است (8).جنگلهای شهری از مهمترین عوامل مؤثر در شکلدهی پایداری اجتماعی و کیفیت فضایی شهر بهشمار میآیند که با گسترش و متراکم شدن بیش از پیش شهرها بر اهمیت آنها افزوده میشود و هرچه بیشتر باشند بر رضایت مندی شهروندان افزوده خواهد شد (1). در واقع اهمیت فضاهای سبز شهری تا آن حد است که یکی از شاخص های توسعهیافتگی جوامع محسوب میشود (9). درختها به خاطر ساختار و بافت ویژهای که دارند، اهمیتی فراوانی دارند. آنها نیزهمانند بناها دارای ساختارهایی هستند که منجر به ایجاد نوعی سبک معماری گیاهی میشوند. متناسب با تغییر و تحول شهرها در دورههای مختلف، معیارهای انتخاب درخت ها نیز دستخوش تغییر شده است.از سوی دیگر، اصولاً شهرها با نسبت بالایی از فضای باز روبرو هستند که هر کدام از آن ها وضعیت فیزیکی خاصی دارند. از جملهی این فضاها، میتوان به خیابانها، میادین و فضاهای اطراف پارکینگها اشاره کرد که ملاک انتخاب درخت و پوشش گیاهی برای هرکدام متفاوت است. در این زمینه معمار منظر شهری وظیفهی انتخاب گیاهان مناسب و سازگار با محیط را بر عهده دارد(10).
بر این اساس نگاهی به کلان شهر تهران میشود که به عنوان یکی از شهرهای مهاجرپذیر کشور مطرح است. عمدهترین مشکلات زیستمحیطی شهرتهران کمبود تهویه طبیعی هوا،پایداری موادآلاینده، خشکی هوا،وجود گرد و غبار، وجود سرو صدا، کمبود محیط مناسب برای گذران اوقات فراغت، نازیبایی محیط شهری و تخریب اکوسیستمهای طبیعی است (6).استفاده از درختان و درختچهها در ایجادو توسعه فضای سبز و در کاهش مشکلات یاد شده نقش مهمی ایفا میکند. از اینرو هدف از مطالعه حاضر بررسی کمیت و کیفیت و شناسایی تفاوتهای درختان مناطق یک وپنج شهرداری و شناسایی علل این تفاوتها و همچنین پیشنهاد گونههای مناسب و سازگار موجود برای توسعه منطقه است. منطقه یک و پنج به دلیل ویژگیهای خاصی چون موقعیت شهری، کمبود سرانه فضای سبز، بافت اجتماعی، امکان بهرهگیری مناسب از منابع آب و همچنین وجود اراضی فاقد کاربری مشخص از نقطه نظر بررسی وضعیت فضاهای سبز شهری در اولویت قرار گرفتهاند.
مواد و روش ها
منطقه مورد مطالعه
پژوهش حاضر در سال 1397در شهر تهران در مناطق یک و پنج شهرداری صورت گرفت. منطقه یک شهرداری، در بلندای تهران و با وسعتی حدود 64 کیلومترمربع براساس دادههای آماری حدود 379962 نفر جمعیت را در خود جای داده است(12). این درحالی است که انبوه ساختمانهای آماده و نیمهوقت در آیندهای نزدیک جمعیت منطقه را به مرز 500 هزار نفر خواهد رساند. مختصات جغرافیایی این منطقه از طرف شمال محدود به ارتفاعات 1800 متری دامنه جنوبی کوههای البرز، از جنوب به بزرگراه شهید چمران حد فاصل دو راهی هتل آزادی و بزرگراه مدرس و پل آیت الله صدر، از غرب به اراضی رودخانه درکه و از شرق نیز به انتهای بزرگراه ارتش–کارخانه سیمان و منبع نفت شمال شرق تهران محدودمیشود. منطقه پنج شهرداری تهران در شمال غربی تهران واقع گردیده است. پیش از شکلگیری منطقه 22 شهر تهران،منطقه 5 به عنوان غربیترین حد شهر تهران بهشمار میرفت. محدودهای که روزگاری روستاهای سرسبز حاشیه تهران را تشکیل میداد. به دلیل قرار گرفتن در کوهپایه دارای آب و هوای مطلوب،دسترسی مناسب،بافت شهرسازی متمایز و بسیاری از عوامل دیگر سبب شد که طی دو دهه گذشته این منطقه بیشترین رشد جمعیت و کالبد را داشته باشد. این منطقه با مساحت تقریبی6/137 کیلومتر مربع،جمعیتی793750نفری را در خود جای داده است که در آیندهای نزدیک جمعیت منطقه را به مرز یک میلیون نفر خواهد رساند(12). حدود و ثغور این منطقه از شمال به ارتفاعات شمال تهران، از شرق به بزرگراه آیت الله اشرفی اصفهانی-محمد علی جناح، از جنوب به جاده مخصوص کرج و از غرب به مسیل کن منتهی میشود(شکل 1).
شکل1 - موقعیت جغرافیایی مناطق مورد مطالعه
Figure 1.Geographic location of studied region
روش تحقیق
روش تحقیق در این مطالعه به لحاظ هدف از نوع کاربردی، به لحاظ ماهیت و روش از نوع کمی و کیفی و در چارچوب مطالعه موردی است و براساس برنامهریزی طراحی توسعه پایدار شهری و فضای سبز شهری است. اندازهگیری دادهها از طریق نمونهبرداری تصادفی سیستماتیک انجام شد و01/0 درصد از مساحت منطقه براساس درصد خطای زیر 12% در کارهای اجرایی مورد اندازهگیری قرار گرفت (11). با توجه به نتایج حاصل از آماربرداری اولیه در خصوص ضرورت حضور تعداد 10 تا 15 درخت در هر قطعه نمونه، مساحت 300 مترمربع به عنوان مساحت قطعات نمونه تعیین گردید. با توجه به مساحت تعیین شده، شکل قطعه نمونه دایرهای مناسبترین شکل برای برداشت قطعههای نمونه است (11).کرتها دایرهای به شعاع 77/9 متر در محلهای مورد نظر تعیین شدند. به این ترتیب 83 قطعه نمونه به تفکیک 38 قطعه نمونه در منطقه یک و 45 قطعه نمونه در منطقه پنج برآورد شد وقطعه نمونههای تعیین شده با در نظر گرفتن انحراف شمال مغناطیسی با شمال جغرافیایی، قطعهنمونهها بر روی نقشههای مناطق مورد نظر با استفاده از نرم افزار GISو با کمک دستگاه GPS مکانیابی شدند. قطعات نمونه تعیین شده در روی نقشه با محاسبه و اندازهگیری آزیموت و فاصله، در مناطق یک و پنج شهرداری تهران پیاده شد، تا اندازه گیریهای مورد نظر در آن ها انجام پذیرد. در درون قطعهنمونهها اندازهگیری قطر با استفاده از کالیپر، اندازهگیری ارتفاع درختان با استفاده از شیب سنج سونتو، تعیین درصد تاجپوشش با استفاده از روش تخمین، وجود آفت ها و بیماری ها و تخمین شادابی با استفاده از روش مشاهدهای انجام پذیرفت. شادابی درختان با در نظر گرفتن مواردی چون آفتزدگی، سوختگی، کتزنی و سایر صدمات فیزیکی وارده که منجر به خشیدگی درخت یا ضعف فیزیولوژیک میشود در 3 درجه مورد بررسی قرار گرفت. درجه 1: تنه درخت سالم و فاقد هر گونه آسیب دیدگی است. درجه 2: تنه درخت دارای آسیب دیدگی است، ولی میزان آسیب دیدگی به حدی است که درخت میتواند به حیات خود ادامه دهد. درجه 3: میزان آسیب دیدگی تنه به حدی است که حیات درخت به مخاطره انداخته و منجر به خشکیدگی درخت شده است (20). پس از جمعآوری دادهها، به منظور بررسی کمیت و کیفیت درختان فضای سبز، شاخصهای توصیفی، جداول توافقی و جهت بررسی تفاوتها و روابط از آزمونهای آماری نظیر آزمون تی، همبستگی با استفاده از نرمافزارهای excel و نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام شد.
نتایج
براساس نتایج به دست آمده گونه چنار در هر دو منطقه بیشترین فراوانی را داشته است (جدول 1).
جدول 1 - تعداد درختان مشاهده شده به تفکیک گونه در مناطق 1 و5
Table 1 . The number of trees observed by species in regions 1 and 5
نام گونه درختی |
نام علمی |
منطقه 1 |
منطقه 5 |
ارغوان |
Cercis siliquastrum |
- |
2 |
افرا |
Acer pseudoplatanus |
36 |
31 |
اقاقیا |
Robiniapseudoacacia |
77 |
62 |
اکالیپتوس |
Eucalyptus globulus |
1 |
2 |
انجیر |
Ficus carica |
1 |
- |
بادام |
Prunus amygdalus |
4 |
- |
بلوط |
Quercus macranthera |
8 |
10 |
بید |
Salix alba |
34 |
29 |
پلت |
Acer velutinum |
- |
11 |
تبریزی |
Populus nigra |
32 |
39 |
توت سفید |
Morus alba |
52 |
60 |
توری |
Lagerstroemia indica |
15 |
3 |
چنار |
Platanus orientalis |
185 |
203 |
ختمی |
Althaea officinalis |
4 |
5 |
داغداغان |
Celtis caucasica
|
- |
6 |
زبان گنجشک |
Fraxinus excelsior. |
26 |
25 |
زردآلو |
Prunus armeniaca |
- |
2 |
سپیدار |
Populus alba |
- |
9 |
سدروس |
Cedrus atlantica |
15 |
16 |
سرو |
Cupressus sempervirens |
61 |
70 |
سنجد |
Elaeagnus angustifolia |
- |
4 |
آیلان |
Ailanthus altissima |
11 |
31 |
کاج افغان |
Pinus eldarica |
58 |
109 |
گردو |
Juglans regia |
20 |
18 |
لاوسون |
Chamaecyparis lawsoniana |
2 |
3 |
ماگنولیا |
magnolia grandiflora |
4 |
2 |
نارون |
Ulmus boissieri |
83 |
82 |
نوئل |
Picea abies |
7 |
- |
مجموع |
|
736 |
834 |
در جدول 2 مشخصه های رویش گونههای درختی مناطق نمونهبرداری شده ارائه شده است.
جدول 2- میانگین شاخصهای رشدی گونههای درختی پلات ها
Table 2. Average growth indices of tree species in plots.
مشخصه منطقه |
1 |
2 |
شیب عمومی |
29/0 |
27/0 |
متوسط تاج پوشش |
66/27 |
07/39 |
متوسط تعداد درخت در قطعه نمونه |
37/19 |
47/18 |
متوسط تعداد پاجوش در قطعه نمونه |
51/589 |
20/523 |
تنوع گونه |
97/6 |
71/9 |
ارتفاع متر |
98/9 |
23/10 |
قطر برابر سینه سانتی متر |
82/45 |
50/45 |
قطر بن سانتی متر |
03/51 |
93/50 |
شادابی |
97/89 |
88/89 |
در جدول 3 میانگین شاخصهای رشدی در پارکهای مربوط به مناطق نمونهگیری شده بررسی شد.
جدول3- میانگین شاخصهای رشدی گونه های درختی پارکهای منطقه یک و پنج شهرداری.
Table 3. Average growth indices of tree species in parks in the 1 and 5 municipalities.
منطقه |
نام پارک |
شیب(درصد) |
متوسط تاجپوششدر(درصد(درصد) |
متوسط تعداد درخت در قطعه نمونه |
متوسط تعداد پاجوش در قطعه نمونه |
تنوع گونه |
ارتفاع (متر) |
قطر برابر سینه (سانتیمتر) |
قطر بن(سانتیمتر) |
شادابی (درصد) |
منطقه یک |
سعادت آباد |
43/0 |
80/32 |
70/22 |
40/865 |
70/7 |
66/10 |
94/51 |
27/58 |
03/89 |
جمشیدیه |
85/0 |
45 |
50/23 |
836 |
8 |
16/10 |
07/48 |
97/53 |
30/90 |
|
نیاوران |
37/0 |
66/51 |
24 |
67/708 |
67/8 |
98/10 |
01/55 |
53/60 |
81/88 |
|
ارتش |
10/0 |
75/10 |
11 |
25/302 |
75/5 |
24/10 |
75/45 |
29/50 |
40/90 |
|
آجودانیه |
11/0 |
44/20 |
78/14 |
67/444 |
67/5 |
11/10 |
24/46 |
88/50 |
82/88 |
|
قیطریه |
50/0 |
18 |
13 |
301 |
6 |
38/8 |
38/35 |
23/41 |
23/89 |
|
اردوگاه امام |
03/0 |
16 |
33/13 |
322 |
33/6 |
73/7 |
37/32 |
09/34 |
92/85 |
|
ولنجک |
00 |
60 |
26 |
790 |
9 |
38/10 |
04/51 |
65/54 |
54/91 |
|
چمران |
65/0 |
25 |
28 |
50/678 |
50/9 |
72/8 |
68/35 |
93/40 |
39/90 |
|
ورزشگاه انقلاب |
17/0 |
25 |
26 |
33/440 |
33/6 |
40/9 |
47/35 |
56/42 |
41/89 |
|
منطقه پنج |
جوانمردان |
34/0 |
14/34 |
79/18 |
29/484 |
14/9 |
09/10 |
54/45 |
55/51 |
05/91 |
همت |
27/0 |
33/38 |
16 |
472 |
33/6 |
98/9 |
53/54 |
45/59 |
50/89 |
|
حصارک |
16/0 |
44/44 |
67/17 |
489 |
67/15 |
09/10 |
48/44 |
61/48 |
95/88 |
|
کوهساران |
30/0 |
35 |
31 |
229 |
6 |
42/7 |
35/20 |
13/26 |
68/89 |
|
پارک کوهسار |
30/0 |
45 |
33/21 |
67/540 |
67/10 |
80/9 |
60/46 |
56/52 |
78/86 |
|
کاشانی |
10/0 |
30 |
16 |
357 |
9 |
97/8 |
44/39 |
44 |
81/87 |
|
ستاری |
30/0 |
25 |
16 |
487 |
8 |
44/10 |
56/48 |
69/51 |
38/89 |
|
باکری |
25/0 |
35 |
13/17 |
13/501 |
9 |
80/8 |
28/40 |
46/46 |
26/87 |
|
ارم |
28/0 |
52 |
40/19 |
60/848 |
40/4 |
93/12 |
44/42 |
32/50 |
18/88 |
بیشترین شیب در منطقه 1 مربوط به پارکهای جمشیدیه با میانگین شیب 85 درصد و در منطقه 5 مربوط به پارک جوانمردان با متوسط شیب 34 درصد است. بیشترین درصد تاج پوشش در منطقه 1 مربوط به پارکهای ولنجک با متوسط تاج پوشش 60 درصد و در منطقه 5 مربوط به پارک ارم با متوسط تاج پوشش 52 درصد است. بیشترین تراکم درختی در منطقه 1 مربوط به پارک چمران با تعداد 28 درخت در قطعه نمونه و در منطقه 5 مربوط به پارک کوهساران با تعداد 31 درخت در قطعه نمونه است. بیشترین تعداد پاجوش در قطعه نمونه در منطقه 1 مربوط به پارک سعادتآباد با تعداد 40/865 پاجوش در قطعه نمونه و در منطقه 5 مربوط به پارک ارم با تعداد 60/848 پاجوش در قطعه نمونه است. بیشترین تنوع گونه در قطعه نمونه در منطقه 1 مربوط به پارک چمران با متوسط تنوع 5/9 گونه در قطعه نمونه و در منطقه 5 مربوط به پارک حصارک با متوسط تنوع 68/15گونه در قطعه نمونه است. بیشترین متوسط ارتفاع گونههای درختی در منطقه 1 مربوط به پارک نیاوران با 98/1متر و در منطقه 5 مربوط به پارک ارم با متوسط ارتفاع93/12 متر است. بیشترین متوسط قطر برابر سینه گونههای درختی در منطقه 1 مربوط به پارک نیاوران با متوسط قطربرابر سینهی01/55سانتیمتر و در منطقه 5 مربوط به پارک همت با متوسط قطر برابرسینه 53/54 سانتیمتراست. بیشترین متوسط قطر بن گونههای درختی در منطقه 1 مربوط به پارک نیاوران با متوسط قطر بن 53/60 سانتیمتر و در منطقه 5 مربوط به پارک همت با متوسط قطر بن 45/59 سانتیمتر است. بیشترین شادابی گونههای درختی در منطقه 1 مربوط به پارک ولنجک با متوسط شادابی 54/91 درصد و در منطقه 5 مربوط به پارک جوانمردان با متوسط شادابی 05/91 درصد است.
همان طور که نتایج آزمون t درجدول 4 نشان میدهد، فقط تاجپوشش بین مناطق 1 و 5 تفاوت معنیدار در سطح 5 درصد دارند و در باقی صفات اختلاف معنیداری مشاهده نمیگردد.
جدول 4- نتایج مقایسه میانگین شاخصهای رشدی گیاهان مناطق 1 و 5 با استفاده از آزمون t.
Table 4. Results of the comparison of the average growth indices of the 1 and 5 areas of the plants using t-test.
مشخصه |
منطقه |
میانگین |
اختلاف میانگینها |
آمارهt |
سطح معنیداری |
شیب |
منطقه 1 |
29/0 |
021/0 |
413/0 |
618/0 |
منطقه 5 |
27/0 |
||||
تاج پوشش |
منطقه 1 |
66/27 |
409/11- |
143/3- |
002/0 |
منطقه 5 |
07/39 |
||||
ارتفاع ساقه |
منطقه 1 |
98/9 |
247/0- |
678/0- |
499/0 |
منطقه 5 |
23/10 |
||||
قطر سینه |
منطقه 1 |
52/45 |
311/0 |
125/0 |
901/0 |
منطقه 5 |
51/45 |
||||
قطر بن |
منطقه 1 |
03/51 |
097/0 |
037/0 |
971/0 |
منطقه 5 |
93/50 |
||||
شادابی |
منطقه 1 |
97/89 |
094/0 |
079/0 |
937/0 |
منطقه 5 |
87/89 |
||||
تعداد درخت در قطعه نمونه |
منطقه 1 |
37/19 |
902/0 |
617/0 |
539/0 |
منطقه 5 |
47/18 |
||||
تعداد پاجوش در قطعه نمونه |
منطقه 1 |
42/589 |
221/66 |
043/1 |
300/0 |
منطقه 5 |
20/523 |
||||
تنوع گونه |
منطقه 1 |
97/6 |
737/2- |
501/1- |
137/0 |
منطقه 5 |
71/9 |
بین شیب با ارتفاع، قطربرابر سینه، قطربن، تعداددرخت درقطعه نمونه و تعدادپاجوش درقطعه نمونه رابطه مثبت و معنیداری وجود داشت (جدول 5). بین تاج پوشش با قطربرابرسینه، قطربن، تعداددرخت درقطعه نمونه، تعدادپاجوش درقطعه نمونه و تنوع گونه رابطه مثبت و معنیداری وجود داشت. بین ارتفاع درخت ها با قطربرابر سینه، قطربن، تعدادپاجوش درقطعه نمونه رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. بین قطربرابر سینه با قطربن و تعدادپاجوش درقطعه نمونه رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. بین قطربن و تعدادپاجوش درقطعه نمونه رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. بین شادابی با تعداددرخت درقطعه نمونه و تعدادپاجوش درقطعه نمونه رابطه مثبت و معنیداری وجود داشت. بین تعداددرخت درقطعه نمونه با تعدادپاجوش درقطعه نمونه و تنوع گونه رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد. بین تعدادپاجوش درقطعه نمونه و تنوع گونه رابطه مثبت و معنیداری وجود داشت.
جدول 5- جدول همبستگی – بررسی روابط بین مشخصه های رویشی
Table 5. Correlation Table - Relationship between vegetative characteristics
تاج پوشش |
ارتفاع ساقه |
قطر سینه |
قطر بن |
شادابی گیاه |
تعداد درخت در قطعه نمونه |
تعداد پاجوش در قطعه نمونه |
تنوع گونه |
|
203/0 |
*242/0 |
**389/0 |
**428/0 |
078/0 |
**413/0 |
**414/0 |
203/0 |
شیب |
066/0 |
028/0 |
000/0 |
000/0 |
482/0 |
000/0 |
000/0 |
066/0 |
|
|
167/0 |
*258/0 |
*242/0 |
211/0 |
**550/0 |
**549/0 |
**325/0 |
تاج پوشش |
|
132/0 |
018/0 |
027/0 |
056/0 |
000/0 |
000/0 |
003/0 |
|
|
|
**762/0 |
**754/0 |
058/0 |
032/0 |
**413/0 |
135/0- |
ارتفاع ساقه |
|
|
000/0 |
000/0 |
600/0 |
773/0 |
000/0 |
225/0 |
|
|
|
|
**980/0 |
058/0 |
143/0 |
**508/0 |
065/0- |
قطر سینه |
|
|
|
000/0 |
602/0 |
196/0 |
000/0 |
558/0 |
|
|
|
|
|
059/0 |
151/0 |
**506/0 |
072/0- |
قطر بن |
|
|
|
|
599/0 |
173/0 |
000/0 |
517/0 |
|
|
|
|
|
|
*255/0 |
**296/0 |
118/0 |
شادابی گیاه |
|
|
|
|
|
020/0 |
007/0 |
287/0 |
|
|
|
|
|
|
|
**749/0 |
**491/0 |
تعداد درخت در قطعه نمونه |
|
|
|
|
|
|
000/0 |
000/0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
**362/0 |
تعداد پاجوش در قطعه نمونه |
|
|
|
|
|
|
|
001/0 |
*معنیداری در سطح 1 درصد** معنیداری در سطح 5 درصد
نتیجهگیری و بحث
نتایج پژوهش حاضر نشان داد که تعداد چنار در هر دو منطقه یک و پنج شهرداری تهران بیشترین فراوانی را داشته و در بیشتر قطعه نمونهها گونه غالب را تشکیل داده است. همچنین گونههای چنار از ارتفاع، قطر تنه و تاجپوشش بالایی برخوردار بود که دلیل آن میتواند ناشی از سن بالای اغلب درختان این گونه باشد. میتوان اشاره داشت که درختهای چنار قدیمیترین گونههای درختی فضای سبز شهری هستند (12). ولی متأسفانه در گونههای چنار با وجود سن بالای درختها، شادابی مورد قبول مشاهده نمیشد و این امر به دلیل نیاز آبی بالای گونه چنار و همچنین حساسیت شدید این گونه به آلودگی هوا است (13). آلودگی هوا با بر هم زدن حالت پایدار سلولهای در معرض آلودگی به گیاه آسیبهای جدی وارد میکند و شادابی آن را تحت تأثیر قرار میدهد (14). از اینرو میتوان توصیه کرد که در طراحی فضای سبز شهری تهران به جای چنار از گونههای درختی مقاومتر به آلودگی با نیاز آبی پایین با در نظر گرفتن ملاحظات محیطزیستی استفاده شود که این دو معضل را پوشش دهد. از این نوع درختان میتوان به سنجد (Elaeagnus angustifolia)، لیلکی (Gleditsia caspica) و بلوط (Quercus spp.) اشاره کرد.
از جمله تفاوتهای گونههای درختی بین منطقه 1 و منطقه 5، مشاهده تعداد بیشتر گونههای درختی مثمر از جمله گونه توت در منطقه 5 و وجود گونههای کمیاب و ارزشمند از جمله گونه نوئل در منطقه 1 بود. البته این گونههای درختی دارای فراوانی کمی هستند. همچنین تعداد درختان کاج و سرو در منطقه 5 تقریباً دو برابر بیشتر است،علت فراوانی بیشتر این گونهها در منطقه 5 را میتوان حضور چشمگیر پارکهای جنگلی در این منطقه توجیه کرد. در این منطقه فراوانترین گونه درختی بعد از چنار گونه کاج است که به لحاظ کارکردهای پوشش گیاهی در شهر برای کوتاه مدت قطعاً تأثیر بیشتری از درختان پهن برگی مثل چنار دارد که در فصول پاییز و زمستان فاقد برگ هستند. با این حال تأثیر گونههای سوزنیبرگ در طولانی مدت بر روند اسیدی شدن خاک قابل توجه است. بنابراین توسعه گونههای سوزنیبرگ در شهر تهران به دلیل تخریب و اسیدی شدن خاک توصیه نمیشود. متوسط سطح تاج پوشش در قطعه نمونه، در منطقه 5 بیشتر است در حالیکه سایر شاخصها تقریباً برابرهستند.
از دیگر تفاوتهای موجود بین دو منطقه بیشتر بودن میزان فضای سبز در منطقه پنج است. طبق پژوهش زیاری و همکاران (1391) سرانه فضای سبز تهران 2/9 متر مربع گزارش شده است، ولی پراکنش آن در تمامی مناطق یکسان نیست (15). عدم توزیع عادلانه سرانه موجود بین مناطق با اصول پایداری شهری منافات دارد (16). نتایج مطالعه شیبانی (1375) بیان میکند که توسعه شهری تهران و توسعه فضای سبز در آن ناهمگون بوده و اصول پایداری در آن رعایت نشده است که مؤید پژوهش حاضر است (17). پارکهای تفریحی تعداد درخت در قطعه نمونه کمتر و تنوع گونهای بیشتری داشتند که این نوع پارکها در منطقه 1 بیشتر بود و در مقابل پارکهای جنگلی تعداد درخت در قطعه نمونه بیشتر و تنوع گونهای کمتری داشتند که این نوع پارکها در منطقه 5 بیشتر بود. در منطقه 1 شادابی گونههای بلوط، توت و تبریزی به صورت مشهودی بالاتر از گونههای مشابه در منطقه 5 بود و در منطقه 5 شادابی اقاقیا و آیلان در مقایسه با منطقه 1 بیشتر بود. همچنانکه علوی و همکاران(1395) بیان کردند، اثر عوامل محیطی بر وضعیت درختان شهری به عوامل بیشماری از قبیل نوع گونه، سن و موقعیت جغرافیایی و ویژگیهای اقلیمی بستگی دارد (1). لذا برای توسعه فضای سبز مناطق باید به متغیرهای فیزیوگرافیکی و محلی نیز توجه ویژه شود. با توجه به نقش،کارایی و اهمیت درختان در فضای سبز و تأکید این تحقیق بر بررسی وضعیت درختان پیشنهاد میگردد. در خصوص توسعه درختان در فضای سبز به جای استقرار چمن اهتمام بیشتری شود. جنگلهای شهری از مهمترین عوامل مؤثر در شکلدهی پایداری اجتماعی و کیفیت فضایی شهر بهشمار میآیند که با گسترش و متراکم شدن بیش از پیش شهرها بر اهمیت آنها افزوده میشود و هرچه بیشتر باشند بر رضایت مندی شهروندان افزوده خواهد شد (1). دستیابی به توسعه پایدار فضای سبز شهری، نیازمند اتخاذ سیاستهای مدیریتی قوی در زمینه های فنی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی است (18). به کارگیری الگوهای کلیشهای توسعه بدون در نظر گرفتن ویژگیهای بومی منطقه، موجب ناپایداری شهرها و مناطق حومه شده است. توجه به محدودیتهای اکولوژیکی، توسعه مناسب و سازگار با طبیعت، صرفهجویی در منابع، استفاده از مواد و مصالح بومی، استفاده هنرمندانه از آب و گیاه جهت تلطیف هوا و ایجاد مناظر مطبوع و ایجاد فضاهای عمومی، همه از عوامل مؤثر در پایداری شهری است (19). فضاهای سبز شهری نه تنها به دلیل اهمیت تفریحی مورد توجهقرار گرفتهاند، بلکه به دلیل نقشی که در حفظ و تعادل محیطزیست شهری، تعدیل هوا، کاهش تراکم ساختمانها و نیز پرورش روحی و جسمی ساکنان شهر ایفا میکنند، ارزشمند هستند (5). به طورکلی وجود فضاهای سبز شهری و تأثیر آنها در شهرها اجتناب ناپذیر است، بهنحوی که بدون فضای سبز دستیابی به شهر پایدار امکان پذیر نیست (6).منطقه یک و پنج شهرداری تهرانﻫﻢ ازﻟﺤﺎظ ﺳﻄﻮحﺳﺒﺰ و ﺳﺮاﻧﻪ و ﻫﻢ ازﻟﺤﺎظﺗﻮزﻳﻊ و ﭘﺮاﻛﻨﺪﮔﻲ آنﻫﺎ دارای ﻣﺸﻜﻼتﻓﺮاواﻧﻲ اﺳﺖ.این درحالی استﻛﻪ اﻳﻦمناطق در ﻗﻠﺐﺷﻬﺮ واﻗﻊﺷﺪهاند و ﺷﺮاﻳﻂﺗﻮﺳﻌﻪ آنها ﺑﻪﺻﻮرت دروﻧﻲﻣﻤﻜﻦ اﺳﺖ.با توجه به رشد روز افزون شهرنشینی که ساختار اکولوژیکی شهرها را دستخوش تغییرات وسیعی قرار داده است، نیاز به ایجاد و توسعه فضاهای سبز شهری به عنوان مهمترین تعدیل کنندههای زیست محیطی شهری بیشتر اهمیت پیدا کرده است.
References
1- استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد ابهر، دانشگاه ازاد اسلامی، ابهر، ایران. *(مسوول مکاتبات)
2- فارغ التحصیل گروه کشاورزی و منابع طبیعی، واحد ابهر، د انشگاه ازاد اسلامی، ابهر، ایران.
[3]-Assistant Professor, Department of Agriculture and Natural resources, Abhar Branch, Islamic Azad University, Abhar, Iran. *(Corresponding Author)
2- Agriculture and natural resources, Abhar branch, Islamic azad university, Abhar, Iran.