نوع مقاله : مستخرج از پایان نامه
نویسندگان
1 دانشجوی دوره دکتری حقوق بینالملل عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، ایران.
2 استادیار گروه حقوق بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، ایران. *(مسوول مکاتبات)
3 دانشیار گروه حقوق دانشکده الهیات دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، ایران.
چکیده
کلیدواژهها
موضوعات
مستخرج از پایان نامه
علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره بیست و چهارم، شماره هفت، مهرماه 1401 (37-49)
اهمیت دسترسی به انرژیهای پاک محیط زیستی در کاهش خشونت علیه زنان[1]
ولیاله نصیری[2]
حسین ثریائیآذر [3] *
hosseinsorayaiiazar@iau-maragheh.ac.ir
حجت سلیمیترکمانی[4]
تاریخ دریافت: 13/3/1401 |
تاریخ پذیرش: 29/5/1401 |
چکیده
ارتباط بین استخراج سوختهای فسیلی و خشونت علیه زنان بومی، تشدید خشونت علیه زنان به دلیل تغییرات اقلیمی و خشونت علیه زنان مدافع محیطزیست و منتقد سوختهای فسیلی، ازجمله مسائلی هستند که اهمیت دسترسی به انرژیهای پاک را در کاهش خشونت علیه زنان نشان میدهد. در میان مغفول ماندن موضوع، انکار و عدم توجه کافی در مورد تأثیر انرژی در تشدید خشونت علیه زنان از سوی محققان و سیاستگذاران، این مطالعه که به روش توصیفی-تحلیلی و با بهرهگیری از اسناد بینالمللی و دیدگاه نهادهای بینالمللی صورت گرفته است، در راستای تجزیهوتحلیل رابطه میان انرژی و خشونت علیه زنان است تا راهی برای آینده مشترک پیشنهاد گردد. یافتههای پژوهش نشان میدهد که دسترسی زنان به انرژیهای پاک در کاهش خشونت علیه زنان بسیار مؤثر است و موضوع خشونت علیه زنان معترض سوختهای فسیلی یک چالش جدید برای حقوق بینالملل و حقوق زنان است که باید بهموقع مورد مداقه قرار گیرد.
واژههای کلیدی: انرژیهای پاک، خشونت علیه زنان، حقوق بشر، توانمندسازی زنان، حقوق محیط زیست.
|
The Importance of Access to Clean Environmental Energy in Reducing Violence against women
Valialah Nasiri [5]
Hossein Sorayaiiazar [6] *
hosseinsorayaiiazar@iau-maragheh.ac.ir
Hojat Salimi Torkamani [7]
Admission Date: August 20, 2022 |
|
Date Received:June 3, 2022 |
Abstract
The connection between fossil fuel production and uses and violence against local women, and the escalation of violence against women due to climate change and also violence against women who defend the importance of environment protection and critcise the uses of fossil fuels are issues that highlight the importance of access to clean energy in reducing violence against women. Given the neglect, denial and insufficient attention to the impact of energy on the escalation of violence against women by researchers and policymakers, this study is a descriptive-analytical research using international documents and established views of the international institutions intends to discuss the relationship between fossil energy uses and production and violence against women to suggest a way to a common future. Research findings show that women's access to the clean energy is very effective in reducing violence against them, while the issue of violence against women criticizing fossil fuel uses is a new challenge to international law and women's rights that needs to be addressed.
Keywords: Clean Energy, Violence Against Women, Human Rights, Women's Empowerment, Environmental Law.
مقدمه
اگرچه زنان از قرنها پیش برای به دست آوردن حقوق خود مبارزه میکردهاند اما مبارزه برای رعایت حقوق بشر زنان توسط جنبش بینالمللی آنان مبارزه تازهای است(1)[8]. به عنوان نمونه منشور سازمان ملل متحد بر تساوی حقوق زن و مرد تصریح مینماید و تحقق همکاری بینالمللی از رهگذر گسترش و تشویق رعایت حقوق بشر و آزادیهای اساسی برای همگان فارغ از هرگونه تبعیضنژادی، جنسی، زبانی یا دینی را از اهداف سازمان برمیشمارد. مواد 1 و 2 اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز اعلام میدارد که تمام افراد بشر آزاد به دنیا میآیند، ازلحاظ حیثیت و حقوق با هم برابرند و از تمام حقوق و آزادیهای ذکر شده در اعلامیه بهرهمند میگردند. بند 15 اعلامیه 1968 کنفرانس بینالمللی حقوق بشر تهران نیز صریحاً آپارتاید جنسی را رد میکند و اظهار میدارد «تبعیضی که زنان همچنان در مناطق مختلف جهان قربانی آن هستند باید از بین برود. منزلت مادون برای زنان قائل شدن، مغایر منشور ملل متحد و نیز موازین اعلامیه جهانی حقوق بشر است» (2). موارد نقض مکرر حقوق زنان در جهان و این عقیده که اعلامیه جهانی حقوق بشر اعلامیهای اخلاقی است نه حقوقی باعث گردید اعلامیه رفع تبعیض علیه زن در سال 1967 به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد برسد (قطعنامه XXII 2263 مورخ 7 نوامبر 1967)که بعداً سبب گردید در سال 1979 مجمع عمومی سازمان ملل متحد برای اولین بار کنوانسیونی را که در بردارنده حجم گستردهای از مسائل مربوط به نقش و موقعیت زنان در جامعه است تحت عنوان کنوانسیون محو هرگونه تبعیض علیه زنان (3)[9] که اغلب از آن به عنوان «منشور بینالمللی حقوق زنان» یاد میشود، بپذیرد. همچنین در ماده 6 اعلامیه اسلامی حقوق بشر 1992 قاهره آمده است که «حیثیت انسانی، زن و مرد برابرند و به همان اندازه که زن وظایفی دارد از حقوق نیز برخوردار است» (4). به دلیل اشکال مختلف خشونت علیه زنان کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد[10] طی تلاشهای زیادی باعث تصویب قطعنامه 104/48 توسط مجمع عمومی در 20 سپتامبر 1993 به عنوان اولین سند بینالمللی که به طور خاص مبارزه با خشونت علیه زنان را هدف قرار میدهد، گردید[11]. سرانجام کنفرانس بیسابقه زنان در پکن در مورد اقدام برای تساوی، توسعه و صلح در سال 1995 اکیداً از جامعه بینالمللی پیوستن به کنوانسیون 1979 و اجرای آن را درخواست نمود و 189 کشور شرکت کننده در آن تعهد خود را مبنی بر تضمین دسترسی برای زنان به ساختارهای قدرت و مشارکت کامل آنان در روند تصممگیری اعلام نمودند. اما علی رغم روند رو به رشد این اسناد به عنوان امواج مختلف فمینیسم گزارشهای نقض بیرویه حقوق زنان در جهان تکان دهنده است (5) که یکی از این موارد نیز خشونت خانگی میباشد.
خشونت علیه زنان و دختران از رایجترین موارد نقض حقوق بشر است. به گفته سازمان بهداشت جهانی، از هر سه زن یک زن در طول زندگی خود مورد خشونت جسمی و یا جنسی قرار میگیرد (6). این تحقیق ترویج و توسعه انرژیهای پاک را یک عامل مؤثر در کاهش خشونت علیه زنان پیشنهاد میکند. شاید در نگاه اول تعامل امنیت انرژی و امنیت زنان بعید به نظر برسد؛ اما رابطه بین فقر انرژی و خشونت جنسی توسط منابع و مراجع بینالمللی تأیید شده است. «یونیدو» خاطرنشان کرده است که "خشونت علیه زنان همچنین میتواند در طول روز نیز رخ دهد، زیرا عدم دسترسی به انرژی مدرن، پایدار و باصرفه،زنان را مجبور به جمعآوری سوخت از مناطق دور افتاده و دوردست میکند" (7). مسئله صرفاً به خشونت در مسیر تهیه انرژی (جمعآوری چوب، زغال، آوردن آب) ختم نمیشود. فقر انرژی با خود «فقر زمانی» را به همراه میآورد (8). فقر زمان اشاره به صرف وقت بیشتر برای کارهای روزانه داخل خانه به دلیل عدم دسترسی به امکانات و وسایل مدرن(اجاقگاز، جاروبرقی، چرخگوشت، لباسشویی و غیره) دارد (9). زنانی که به انرژیهای مدرن دسترسی ندارند مجبورند کارهای داخل خانه را بهصورت دستی انجام دهند. (10) درنتیجه نمیتوانند تمام وظایف خود را بهموقع انجام دهند و به این خاطر از سوی شریک زندگی خود یا سایر اعضای خانواده مورد آزار و اذیت جسمانی و ضرب و جرح قرار میگیرند. اما مهمترین پیامد فقر انرژی «خشونت اقتصادی» است. خشونت اقتصادی شامل ایجاد یا تلاش برای ایجاد وابستگی مالی شخص بهوسیله کنترل کامل منابع مالی، جلوگیری از دسترسی به پول و یا منع از حضور در مدرسه یا مشاغل است. این نوع از خشونت از سختکاری زنان ناشی میشود. سختکاری به انجام کارهای بدون دستمزد توسط زنان در داخل خانه گفته میشود که خود زمینههای ایجاد خشونت علیه زنان را فراهم میسازد. در کشورهای در حال توسعه، زنان به دلیل عدم دسترسی به انرژی پایدار و مدرن به طور متوسط 4 ساعت و 11 دقیقه در خانه برای کارهای بدون دستمزد در روز وقت صرف میکنند، در حالی که مردان فقط 1 ساعت و 31 دقیقه برای کارهای بدون دستمزد در روز وقت صرف میکنند (11). مجموعه وسیعی از تحقیقات نشان میدهد که دسترسی به انرژیهای پایدار و مدرن بر سلامتی، درآمد و تحصیلات زنان تاثیر مستقیمی دارد. مقاله حاضر با یاری جستن از روش توصفی-تحلیلی جنبهی جدیدی از تاثیرات انرژیهای پاک را بر کاهش خشونت علیه زنان بررسی میکند. در این راستا این پرسش مطرح هست که دسترسی به انرژی پاک در کاهش خشونت علیه زنان چه نقشی دارد؟ تحقیق بر این فرض استوار است که دستیابی به انرژی پایدار برای همه، نه تنها برای دستیابی به اهداف توسعه هزاره ضروری است، بلکه در کاهش خشونت علیه زنان یک عامل تعیین کننده است.
هنگامی که منشور بینالمللی حقوق بشر به تصویب رسید، تدوین کنندگان آنها آگاهی محدودی از حق دسترسی به خدمات انرژی داشتند؛ لذا حق دسترسی به انرژی صراحتا در منشور بینالمللی حقوق بشر مورد توجه قرار نگرفته است. به همین دلیل حقوقدانان از حق دسترسی به انرژی به عنوان یک «حق ضمنی» و مشتق شده از حقوق اساسی بشر یاد میکنند که توسط تعدادی از کنوانسیونها و معاهدات بینالمللی اعطا شده است (12). اما در دهههای اخیر دولتها و نهادهای بینالمللی، به این نتیجه رسیدهاند که بهرهمندی کامل از حقوق بشر به یک محیط سالم با انرژیهایپاک بستگی دارد(13). لذا در اسناد اخیر سازمان ملل متحد نظیر اهداف توسعه پایدار و دستور کار 2030 میتوان دسترسی زنان به انرژیهای پاک را البته نه به شکل «حق» بلکه به صورت «آرمان و هدف» به وضوح مشاهده کرد.
علیرغم سکوت منشور بینالمللی حقوق بشر در موردحق دسترسی به انرژیهای مدرن، با این حال، با رجوع به نظرات کلی کمیتههای حقوق بشری میتوان حق دسترسی زنان به انرژیهای پاک را مشاهده کرد. از نظر کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، حق مسکن مندرج در ماده 11 میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی (1966) معنایی فراتر از سقف بالای سر افراد دارد و این حق شامل "دسترسی پایدار به انرژی برای پخت و پز، گرمایش و روشنایی" نیز هست (14). کمیته حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در توصیههای خود به دولتها ضمن شناسایی و تاکید بر انرژیهای پاک، از دولتها میخواهد که در «سیاستهای انرژی» خود تجدیدنظر کرده و «اقدامات فوری» برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و ترویج انرژیهای تجدیدپذیر انجام دهند (15). بهعلاوه، بند اول ماده 15 میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی"حق هر شخص برای بهرهمندی از مزایای فناوریهای علمی و کاربردهای آن" را تضمین میکند. در قرن بیست و یکم، چنین مزایایی شامل فناوریهای پاک نیز میشود.
1-2.کنوانسیون رفع هر گونه تبعیض علیه زنان
کنوانسیون رفع هر گونه تبعیض علیه زنان اولین توافق بینالمللی است که صریحاً به حق دسترسی زنان به انرژی تاکید کرده است (16). ماهیت و پیام اصلی کنوانسیون، برابری کامل زن و مرد و از میان رفتن همه تمایزها در عرصه حقوقی، سیاسی و اجتماعی است. به همین دلیل یکی از مواردی که دولتها مطابق بند دوم از ماده چهاردهم کنوانسیون، موظف به اتخاذ اقدامات لازم و مقتضی شدهاند، بهرمندی زنان در مناطق روستائی از شرائط زندگی مناسب مانند دسترسی به انرژیهای پاک میباشد (17). زیرا در مناطق روستائی آلودگی ناشی از سوزاندن سوختهای سنتی یک مشکل جدی بهداشتی برای زنان و دختران بهشمار میرود (18).
1-3.توصیهها و ملاحظات نهایی کمیته رفع تبعیض علیه زنان درباره حق دسترسی زنان به انرژی پاک
کمیته منع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان در تاریخ 7 فوریه 2018 در توصیه عمومی شماره 37 خود توسعه انرژیهای پاک را گامی مهم در کاهش تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی بر حقوق بشر تلقی کرده است (19). بررسی ملاحظات نهایی کمیته رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان نشان میدهد که کمیته علاوه بر مزیّت خاص انرژیهای پاک که موجب کاهش انتشار گازهای گلخانهای میشود، بهصورت همهجانبه به مزایای انرژیهای پاک برای زنان توجه داشته و مقرر داشته: «دولتهای عضو فرصت اشتغال را برای زنان از طریق سرمایهگذاری در انرژیهای پاک در متن تلاشهای خود برای اجرای اهداف توسعه پایدار بگنجانند» (20). کمیته همچنین از ادامه و گسترش استخراج نفت و گاز توسط دول عضو اظهار نگرانی کرده و انتشار گازهای گلخانهای را بدون هیچ تردیدی مغایر با تعهدات دولتها مطابق کنوانسیون تغییرات اقلیمی و توافقنامه پاریس میداند. از نظر کمیته، دولتها باید با توجه به اثرات زیانبار تغییرات اقلیمی بر زندگی و سلامت زنان و دختران، در سیاستهای تأمین انرژی خود تجدیدنظر کنند. کمیته توصیه میکند تا دولتها استفاده از سوختهای فسیلی را محدود کرده و تغییر مسیر تولید انرژی به سمت انرژیهای تجدید پذیر را آغاز کنند(21). کمیته با یادآوری توصیه کلی شماره 37 خود، توصیه میکند که دول عضو تلاش خود را برای کاهش انتشار کربن از طریق توسعه و ترویج انرژیهای پاک افزایش دهد.
دسترسی به انرژی و کم و کیف آن میتواند منجر به ایجاد، تداوم و یا از بین رفتن خشونت علیه زنان گردد که این موضوع در مبحث حاضر و در صور مختلف آن تحلیل و بررسی میگردد.
زنان، به ویژه زنانی که در فقر زندگی میکنند، به دلیل کار خانگی و مراقبتی که انتظار میرود در طول زندگی خود از سایر اعضای خانواده انجام دهند، با موانع متعددی در زمینه بهرهمندی از حقوق خود روبرو هستند. حتی اگر انرژیهای سنتی (جمعآوری فضولات دامی، چوب و برگ خشک درختان) رایگان باشد، "هزینههای اقتصادی غیرمستقیم" بالایی برای زنان از نظر فرصتهای از دست رفته برای اشتغال، تحصیل، اوقات فراغت و بهبود وضعیت جسمی و روحی دارد. زنان فاقد دسترسی به انرژیو امکانات آشپزی مدرن مسئول جمعآوری سوختهای سنتی هستند (22). آژانس بینالمللی انرژی تخمین زده است که متوسط بارهیزم حمل شده توسط زنان برای چندین مایل در روز از 0 تا 25 کیلوگرم متفاوت است (23) چنین کار جسمی نه تنها نشان دهنده استفاده نادرست از وقت زنان و دختران جوان است، بلکه پیامدهای منفی بر وضعیت جسمی و روحی آنها دارد و میتواند باعث ناراحتیهای جسمی(دردهای کمر و عضلات) زنان شود. تحقیقات نشان میدهد زنان و دختران به هنگام تامین انرژی (جمعآوری چوب و آوردن آب و غیره) پس از غروب به دلیل نبود روشنایی محیط در معرض خشونت جنسی یا جسمی قرار میگیرند (24). معابر و خیابانهای بدون نور و روشنایی کافی میتواند ترس زنان را نسبت به قربانی شدن جرم و جنایت افزایش دهد. در دهلی هندوستان، با تحقیق از 2000 زن مشخص شدکه 63 درصد از مشارکتکنندگان بعد از تاریکی هوا برای بیرون رفتن از خانه احساس ترس میکنند. بیش از 21 درصد به هیچ وجه تنهایی بیرون نمیروند (25). در آدیس آبابای اتیوپی، تحقیقات نشان داد که زنان فروشنده که به بازار مناسب دسترسی ندارند و کالاهای خود را در خیابانها میفروشند، بعد از غروب به دلیل نبود روشنایی کافی در معرض خشونت مداوم قرار میگیرند (26).
در چهارچوب حقوق انرژی، دولتهای در حال توسعه، عمدتاً در راستای دستیابی به توسعۀ اقتصادی به دلیل نیازهای اقتصادی حیاتی، ملاحظات زیستمحیطی را در نظر نمیگیرند و به تخریب محیط زیست و بروز آلودگیهایی میانجامند که در نهایت مغایر با حقوق بشر است (27)؛ بهرهبرداری از نفت و گاز نیز درجوامع محلی وبومی سابقه طولانی و اغلب شرمآوری داشته است. میتوان گفت که همیشه عملیات نفت و گاز با نقض حقوق بشر همراه بوده است. تصادفی نیست که تقریباً همه شرکتهای نفتی خارجی در فعالیتهای استخراجی خود از شبه نظامیان استفاده میکنند. ردپای شرکتهای نفتی را میتوان در شرایط جنگ داخلی و شورشهای نظامی (کلمبیا، سودان، آچه)، درگیریهای بین دولتی(عراق، حوضه خزر) و همکاری با دولتهای نظامی یا غیردموکراتیک کاملا مشاهده کرد (نیجریه، قزاقستان، سائو تامسه) (28). اجرای پروژههای بزرگ انرژیهای فسیلی با هجوم کارگران مهاجر و استثمار جنسی و قاچاق زنان همراه است، همانطور که برای زنان ساکن در اطراف پروژه خط لوله نفت باکو-تفلیس-جیهان در آذربایجان اتفاق افتاد (29). صنعت استخراج نفت و گازدر آمریکای شمالی با تأثیرات منفی آن بر آب و هوا و همچنین با قاچاق انسان، خشونت جنسی و جسمی ارتباط تنگاتنگی دارد. زنان بومی در این زمینه به ویژه در معرض استثمار مردانی هستند که دور از خانه برای بهدست آوردن پول سخت کار میکنند و در اردوگاههای مردانه زندگی میکنند. تحقیقات ملی در مورد زنان بومی مفقود شده یا کشته شده نشان میدهد که شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان میدهد پروژههای استخراجی، خشونت علیه زنان بومی را افزایش میدهد (30).
اظهارات دبیرکل سازمان ملل متحد در شورای امنیت در 23 فوریه 2021 تصویری روشن از خطرات امنیتی تغییرات اقلیمی ناشی از سوختهای فسیلی را برای دختران و زنانی که مجبورند برای جمعآوری آب آشامیدنی در معرض خشونت قرار بگیرند، ارائه میدهد (31). در گزارش سالانه کمیساریای عالی سازمان ملل متحد به شورای حقوق بشر، کمیسر عالی حقوق بشر به اثرات زیانبار تغییرات اقلیمی ناشی از سوختهای فسیلی بر حقوق زنان از جمله خشونت جنسیتی و قاچاق انسان تاکید کرده است (32). کمیسیون مقام زن ملل متحد نیز در اولین قطعنامه آب و هوایی خود ضمن تایید پلتفرم اقدام پکن، چارچوب اقدام هیوگو، قطعنامه 10/4 شورای حقوق بشر و کنوانسیون چارچوب تغییرات اقلیمی، بر تأثیرات مخرب تغییرات اقلیمی بر حقوق زنان تاکید میکند. نمونههای زیادی از اثرات تغییرات اقلیمی در تشدید خشونت علیه زنان را میتوان برشمرد؛ به عنوان مثال، در «دارفور»، خشکسالیهای مکرر باعث افزایش ناامنی غذایی و کمبود منابع طبیعی شده است. دختران خردسال در «مالاوی» مجبور هستند به دلیل کمبود غذا تن به ازدواج در سنین پایین دهند. در طول دورههای طولانی خشکسالی، زنان «اوگاندا» با خشونت خانگی، ازدواج کودکان، تجاوز، ختنه زنان و سایر اقدامات زیانبار روبرو شدهاند (33). با این حال، این مسئله فقط مرتبط با جهان سوم نبوده و در ایالات متحده، پس از طوفان کاترینا در سال 2005، میزان تجاوز جنسی در بین زنان آواره به پارکهای تریلر 6/53 برابر بیشتر از بالاترین نرخ اولیه برای می سی سی پی در سال 2004 بود (34). بنابر تحقیق برنامه کار و فرصت برای زنان انگلستان،80 درصد آوارگان ناشی از تغییرات آب و هوایی هستند (35). آوارهگانی که در اردوگاههای پناهندگان، برای یافتن هیزم باید 5 تا 10 کیلومتر مسافت طی کنند که بنابر گزارش کمیسیون زنان پناهنده در «دارفور» هر ماه به بیش از 200 زن تجاوز میشود (36). در «چاد» 63 درصد از خانوارهای مورد بررسی توسط آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد هنگام جمعآوری هیزم مورد خشونت قرار گرفتهاند (37) نمونههای فراوانی از پیوندهای تنگاتنگ بین خشونت جنسیتی و استثمار زنان و دختران و رقابت بر سر تهیه منابع انرژی یافت میشود؛ به عنوان مثال، تجارت غیر قانونی چوب و زغال در جمهوری دموکراتیک کنگو با استثمار جنسی مرتبط است و در کلمبیا و پرو معادن غیرقانونی به شدت با افزایش قاچاق جنسی مرتبط است. در بسیاری از موارد، زنان پناهنده چارهای جز رفتن به خارج از پناهگاههای موقت برای جمعآوری چوب برای سوخت ندارند و خود را در معرض ضرب و شتم، تجاوز، تجاوز یا حتی کشته شدن قرار میدهند(38). یک مطالعه در سال 2014 توسط کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان نشان داد که در «چاد» 42 درصد از 673 خانوار پناهنده مورد بررسی، اظهار کردهاند که در طول جمعآوری هیزم طی شش ماه با حوادثی از قبیل بیماریهای جنسی و خشونت جسمی روبرو شدهاند (39).
2-4.خشونت علیه زنان مدافع محیط زیست ومخالف انرژیهای فسیلی
نمونههای بیشماری از خشونتهای جنسیتی علیه مدافعان محیط زیست وجود دارد که سعی میکنند به تخریب محیط زیست و تخریب سرزمین خود پایان دهند. در پاسخ به 1922 مورد قتل مدافعان محیطزیست در 57 کشور بین سالهای 2002 تا 2019، از جمله «خوزه زه کلادیو ریبیرو دا سیلوا»، «ماریااسپیریتو سانتو دا سیلوا»[12]، «رایموندودوس سانتوس رودریگزو»، «ماریا دا کانسیچیوچاوز لیما»[13]، «ریگوبرتو لیما چوک»[14]، «ایسیدرو بالدنگر لوپز»[15]، «آدلینا گومز گاویریا»[16]، «ژایرو مورا سندووال»[17]، «ادوین چوتا والرو»[18]، «مارگاریتو کبال[19]، «پراجاب نائو اوپاس»[20]، «برتا کاسرس»[21]، «چات واتی»[22](40) شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد قطعنامه خاصی را برای حفاظت از مدافعان محیط زیست تصویب کرد و خاطرنشان کرد که مدافعان فعال در مسائل زیست محیطی به ویژه زنان، بیشتر در معرض خطر خشونت قرار دارند (41). علیرغم محکومیت روزافزون چنین قتلهایی، هنوز تخمین زده میشود که 40 درصد از کل مدافعان حقوق بشر و محیط زیست کشته میشوند. در سال 2018، «جان ناکس»، گزارشگر ویژه سابق حقوق بشر و محیط زیست، برآورد کرد که در کنار هر قتلی که گزارش شده است 20 تا 100 نفر دیگر هم مورد آزار و اذیت، تعقیب و دستگیری غیرقانونی قرار میگیرند (42). خشونت جنسی برای سرکوب زنان، تضعیف موقعیت آنها در اجتماع و ممانعت از حضور پررنگ آنها در اجتماعات نمونههایی از اشکال خشونت علیه زنان مخالف انرژیهای فسیلی است.
نابرابری در دسترسی به منابع انرژی میتواند به خودی خود به عنوان شکلی از خشونت (اقتصادی) علیه زنان به شمار رود. در مقابل انرژیهای پاک به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کاهش خشونت علیه زنان نقش موثری دارند که در ادامه چگونگی تاثیرگذاری انرژیهای پاک درکاهش خشونت علیه زنان تحلیل گردیده است.
وجود انرژیهای مدرن در محیط زندگی زنان، موجب بهبود وضعیت جسمی، روحی و روانی زنان میشود (43). انرژیهای پایدار امکانات آشپزی تمیز با وسایل مدرن را برای زنان فراهم میکنند؛ در نتیجه مدت زمان آشپزی با سوختها و امکانات سنتی کاهش مییابد و مدت زمان صرفهجویی شده برای توانمندسازی زنان و در نتیجه کاهش خشونت بسیار ضروری است (44). انرژیهای پاک همچنین اجازه استفاده از وسایل الکترونیکی و اطلاعاتی(اینترنت و رسانههای جمعی) را به زنان میدهد (45). هنگام تماشای تلویزیون، خانوادهها در معرض انبوهی از اطلاعات، مهارتهای زندگی و زیست مسالمتجویانه قرار میگیرند. قرار گرفتن در معرض اطلاعات اضافی، آگاهی زنان را نسبت به خشونت خانگی را افزایش میدهد (46)، در نتیجه نرخ طلاق و نرخ همسر آزاری در محیط زندگی زنانی که به انرژیهای مدرن دسترسی دارند، پایینتر است. رسانههای جمعی با تغییر الگوهای رفتاری جوامع، سبب افزایش سطح دانش و بینش در ابعاد مختلف زندگی مردم و ارتقای سلامت جامعه میشوند (47).
میان آموزش، خشونت و انرژیهای پاک یک ارتباط چند وجهی وجود دارد. از یکسو محروم نمودن زنان و دختران از تحصیل،خودیکی از نمادهای خشونت علیه زنان است. از سوی دیگر تاثیر تحصیل و به ویژه آموزش مهارتهای مدیریت خشم درکاهش خشونت خانوادگی و بهبود رضایت زناشویی میتواند به عنوان یکی از ساز وکارهای کاهش این خشونتها و در نهایت بهبود زندگی زناشویی در کانون خانواده تلقی گردد. دسترسی به انرژیهای پاک با فراهم نمودن امکانات تحصیلات دختران و زنان در کاهش خشونت علیه زنان بسیار تعیین کننده است (48).
پژوهشها نشان میدهد که دسترسی به برق میزان تحصیلات دختران را افزایش میدهد. در «بنگلادش»، سواد زنان به میزان قابل توجهی (22 درصد) با دسترسی زنان به انرژی پایدار افزایش یافت. در روستاهای هند با دسترسی خانوادهها به انرژی پایدار میزان ثبت نام دختران در مدارس 14 درصد افزایش یافته است. در «برزیل» تحقیقات نشان داد، شانس به پایان رساندن دوره تحصیلی دبستان برای دخترانی که به برق دسترسی دارند 60 درصد بیشتر از سایر دخترانی است که به برق دسترسی ندارند (49). با توجه به همبستگی مثبت بین دسترسی به انرژیهای مدرن و تحصیلات عالی، اولین نتیجه مثبت را میتوان در جلوگیری از ازدواج در سنین پایین در نظر گرفت. دختران دبیرستانی در مقایسه با آنهایی که تحصیلات پایینتری دارند، تا شش برابر کمتر تن به ازدواج در سنین پایین میدهند. در مجموع، فقدان تحصیلات و ازدواج در سنین پایین به کاهش توانمندی زنان در سطح فردی میانجامد (50). در نتیجه شوهران و مادرشوهرها ممکن است کنترل بیشتری بر زنان جوان داشته باشند، زیرا با تحصیلات پایین، ممکن است نتوانند هویت مستقل و قابلیتهای خود را اثبات کنند (51). این موقعیت زنان، به ویژه در خانوادههای گسترده را "ناتوانی مضاعف"میتوان نامید. نتایج تحقیقاتنشان میدهد که افرادی که زیر سن 18سال ازدواج کردهاند بیشتر در معرض خشونت فیزیکی یا جنسی هستند (52).
زنان دارای موقعیت اقتصادی و اجتماعی پایین، بدترین اشکال خشونت را تجربه میکنند. به عبارتی عواملی مانند درآمد کم، فقر، منابع اندک، نداشتن پول و ثروت در افرادی که به خشونت دست میزنند یا قربانی خشونت میشوند، قابل توجه است. انرژیهای مدرن و پایدار با توانمندسازی اقتصادی زنان در رفع خشونت علیه زنان میتوانند نقش موثری ایفا کنند (53). این کاهش خشونت از طریق توانمندسازی اقتصادی به دلیل ایجاد فرصت اشتغال و رفع فقر زمانی زنان ممکن میگردد. تحقیقات نشان میدهد که در کشورهای آفریقایی، اشتغال زنان در جوامع تازه الکتریکی شده تقریباً 10 درصد افزایش یافته است، زیرا ورود انرژیهای مدرن و پایداربه این جوامع باعث تسریع انجام کارهای داخل خانه توسط زنان شده است. دسترسی به انرژیهای پایدار به زنان اجازه میدهد به کمک نوآوریهای تکنولوژیکی زمان آزاد داشته باشند. زمان آزاد میتواند در فعالیتهای اقتصادی مورد استفاده قرار بگیرد. خود اشتغالی زنان ناشی از دسترسی به انرژیهای مدرن باعث شده است تا میزان درآمد آنها بیش از دو برابر درآمد زنانی باشد که متکی به منابع انرژی سنتی هستند. ورود انرژیهای پاک به اقتصاد یک کشور به طور مستقیم و غیر مستقیم باعث ایجاد مشاغل در بخشهای مختلف صنعتی و غیرصنعتی میشود؛ که ویژگیهای تکنولوژیکی و مزیتهای فناوریهای پاک را منعکس میکند (54). آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیرکه از سال 2012 میزان اشتغال ناشی از انرژیهای تجدیدپذیر را هرسال ارزیابی میکند، در گزارش سالانه خود در 2020 اعلام کرده است که بخش انرژیهای تجدیدپذیر حداقل 5/11میلیون نفر را بهطور مستقیم و غیر مستقیم در سراسر جهان مشغول به کار کرده است که زنان 32 درصد از این مشاغل را در اختیار دارند. مطابق دستور کار پس از کوید-19 که توسط آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر طراحی شده است، طی سه سال آینده حدود 5/5 میلیون شغل در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر ایجاد میشود، مطابق پیشبینی آژانس بینالمللی انرژیهای تجدیدپذیر، انرژیهای نو تا سال 2030 تعداد شاغلین در این بخش را به 30 میلیون نفر در سطح جهان خواهد رسانید (55). علاوه بر این، زنانی که به انرژیهای مدرن دسترسی دارند و در معرض چندین کانال اطلاعاتی و رسانههای همگانی قرار میگیرند و در نتیجه احتمال پیدا کردن شغل در بیرون از خانه را نیز پیدا میکنند.
انرژی از چندین جهت باعث قربانی شدن مضاعف زنان به اشکال مختلف خشونت هم به عنوان قشر آسیبپذیر و هم به دلیل جنستی میشود. از یکسو فقر انرژی خود عامل موثری در خشونت علیه زنان است. زیرا زنان که مسئول جمعآوری منابع انرژی (جمعآوریهیزم، آوردن آب) هستند اغلب در مسیر تامین انرژی مورد خشونت قرار میگیرند. از سوی دیگر شواهد فزایندهای ارتباط بین فعالیتهای استخراجی سوختهای فسیلی و خشونت علیه زنان بومی را نشان میدهد؛ زنانی که بنابر گزارش گزارشگر ویژه در مورد حقوق بومیان کمترین سهم را در آثار زیانبار فعالیتهای استخراجی سوختهای فسیلی، انتشار گازهای گلخانهای، تغیرات اقلیمی دارند اما بیشترین غرامت را میپردازند. همچنین تغییرات آب و هوایی ناشی از مصرف سوختهای فسیلی خشونت علیه زنان را تشدید میکند این در حالی است که هیچگونه سازوکار بینالمللی که با خشونت علیه زنان در طول حقوق بینالملل تغییرات آب و هوایی مبارزه کند، وجود ندارد. حتی متون سه معاهده خاص تغییرات اقلیمی (کنوانسیون چارچوب تغییرات اقلیمی 1992، پروتکل کیوتو 1997 و توافقنامه پاریس 2015) به این موضوع نمیپردازد. تنها طی تصمیمات کنفرانس طرفین کنوانسیون تغییرات اقلیمی (کاپ) آن هم در سالهای اخیر تا حدودی به این مساله توجه شده است. نهایتا زنان مدافع محیطزیست و مخالف مصرف سوختهای فسیلی که منتقد سیاستهای انرژی شرکتها و دولتها هستند مورد خشونت واقع میشوند. در کشورهای پیشرفته، انرژی پایدار را امری مسلم میدانند؛ اما در کشورهای در حال توسعه نزدیک به یک میلیارد نفر به انرژی پایدار دسترسی ندارند. این کمبودها در نتیجه برخورد با انرژی نه به عنوان یک حق بشری بلکه به عنوان یک کالای خصوصی بهوجود میآید. با توجه به آسیبهای روحی و جسمی جدی که خشونت به زنان وارد میکند، باید به طور صریح در قوانین داخلی دولتها حق دسترسی زنان به انرژیهای پاک لحاظ شود. یک انقلاب انرژی مبتنی بر تجدیدپذیرها نه تنها برای تسریع پیشرفت و توسعه اقتصادی، بهبود وضعیت آب و هوا بلکه برای کاهش خشونت علیه زنان، ضروری است.
References
1- این مقاله برگرفته از رسالة دکتری ولیاله نصیری در تاریخ 13/3/1401 با عنوان «سیر تحول تعهدات دولتها در زمینه استفاده از انرژیهای پاک در حقوق بینالملل محیطزیست» با راهنمایی دکتر حسین ثریائیآذر است.
2- دانشجوی دوره دکتری حقوق بینالملل عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، ایران.
3- استادیار گروه حقوق بینالملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، ایران. *(مسوول مکاتبات)
4- دانشیار گروه حقوق دانشکده الهیات دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، ایران.
1- Ph.D. Student in Public International Law, Islamic Azad University, Maragheh Branch. Iran.
2- Associate Prof, Department of Public International Law, Islamic Azad University, Maragheh Branch. Iran. *(Corresponding Author)
3- Associate Prof Public International Law, Shahid Madani University of Azerbaijan. Iran.
1- با توجه به اهمیت رعایت حقوق بشر زنان در برقراری صلح و امنیت بینالمللی تعداد قابل ملاحظهای از قطعنامههای شورای امنیت در این خصوص تاکنون صادر گردیده است. مهمترین این قطعنامهها عبارتند از: قطعنامههای 1261 مورخ 25 آگوست 1999؛ 1265 مورخ 17 سپتامبر 1999؛ 1296 مورخ 19 آوریل 2000؛ 1314 مورخ 11 آگوست 2000 و 1325 مورخ 31 اکتبر 2000. همچنین زنان موضوع بسیاری از دعاوی نزد دادگاههای داخلی، منطقهای و بینالمللی بوده است.
2- United Nations Convention on Elimination of all Forms of Disorimination Against Women (CEDAW)
3-کمیسیون مقام زن (Commission on the Stutus of Women) یکی از اولین نهادهایی است که توسط شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل در 1946 به وجود آمد. کار این کمیسیون نظارت بر وضعیت زنان و ترویج حقوق آنان در سرتاسر دنیاست که در این زمینه به سازمان ملل متحد توصیه های لازم را معمول و گزارش خواهد داد. به دنبال تلاشهای گسترده این کمیسیون، کنوانسیون در 18 دسامبر 1979 و طی قطعنامه 180/34 مجمع عمومی سازمان ملل به تصویب رسید و در تاریخ 3 سپتامبر 1981 به استناد بند 1 ماده 27 لازم الاجرا گردیده است.
4- این سند «اعلامیه لغو خشونت علیه زنان» نامیده میشود. بر اساس این اعلامیه هرگونه خشونت بر علیه زنان که منجر به صدمه فیزیکی و جنسی و زجر کشیدن آنان و حتی تهدید به چنین اعمالی چه در منظر عام و چه خصوصی شود منع گردیده است. ماده دو این اعلامیه لیستی از این نوع خشونتها را ارائه میدهد. ماده سه اعلامیه، زن را محق برخورداری برابر کلیه حقوق و آزادیهای اساسی در زمینه سیاسی، اقتصادی-اجتماعی، فرهنگی و مدنی میداند.
1- José ‘Zé Cláudio’ Ribeiro da Silva and Maria do Espírito Santo da Silva.
2- Raimundo dos Santos Rodrigues and Maria da Conceição Chaves Lima.