زمینه و هدف: در حال حاضر فناوری نانو پیشرفتهترین و جدیدترین فنآوری بشری است که از همگرایی علوم فیزیک، شیمی و زیست شناسی به وجود آمده است. وضعیت نامساعد کیفیت آب و وجود آلایندهها در آب باعث پاسخ استرس در ماهی میشود که کلیه عوامل استرسزا بر وضعیت فیزیولوژیک و سلامت ماهیان اثرگذار بوده و باعث کاهش عملکرد ایمنی ماهیان میشود، از این رو استفاده از محرکهای ایمنی نظیر ویتامینها بسیار ضروری بهنظر میرسد. روش بررسی: تعداد 170 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین وزنی 170 گرم در آکواریومهای شیشهای 30 لیتری قرار گرفت. سپس در 9 تیمار با 3 تکرار از غلظتهای 40و 80 میلیگرم بر لیتر نانوذرات روی و دو سطح ویتامین C (400 و 800 میلیگرم به ازای هرکیلوگرم غذا) قرار داده شدند. یافتهها: مصرف همزمان ترکیب 800 میلیگرم برکیلوگرم ویتامین C و 40 میلیگرم بر لیتر نانواکسید روی موجب اثر محافظتی بیشتر ویتامین C در برابر آسیب بافت آبشش ناشی از نانواکسید روی گردید به طوری که شدت ضایعات در مقایسه با سایر تیمارها کمتر بود. بحث و نتیجهگیری: نتایج این مطالعه سمیت نانو ذرات اکسید روی را تأیید نمود و نشان داد که ویتامین C در روش خوراکی، ایمنی را در ماهی قزل آلای رنگین کمان تحریک نموده و قادر است باعث بهبود آسیبهای بافتی آبشش در غلظت 800 میلیگرم بر کیلوگرم شود. و اثرات تخریبی ناشی از نانو ذرات اکسید روی را نیز کاهش دهد.
دارابی تبار, فاطمه, هدایتی, سید علی اکبر, سلاطی, امیر پرویز, حسینی فر, سید حسین. (1395). اثر محافظتی ویتامین C بر آسیب بافت آبشش ناشی از نانوذرات اکسید روی در ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss). فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست, (), -.
MLA
فاطمه دارابی تبار; سید علی اکبر هدایتی; امیر پرویز سلاطی; سید حسین حسینی فر. "اثر محافظتی ویتامین C بر آسیب بافت آبشش ناشی از نانوذرات اکسید روی در ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)". فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست, , , 1395, -.
HARVARD
دارابی تبار, فاطمه, هدایتی, سید علی اکبر, سلاطی, امیر پرویز, حسینی فر, سید حسین. (1395). 'اثر محافظتی ویتامین C بر آسیب بافت آبشش ناشی از نانوذرات اکسید روی در ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss)', فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست, (), pp. -.
VANCOUVER
دارابی تبار, فاطمه, هدایتی, سید علی اکبر, سلاطی, امیر پرویز, حسینی فر, سید حسین. اثر محافظتی ویتامین C بر آسیب بافت آبشش ناشی از نانوذرات اکسید روی در ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss). فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست, 1395; (): -.